Ігор Кріль: "Ця виборча кампанія дала нам унікальну можливість швидко згуртуватися..."

До виборів залишилося всього кілька днів. І хоч останній штрих у загальну картину буде внесено тільки 30 вересня, вже сьогодні є можливість глянути на все, так би мовити, зсередини. Тому що нині на наші запитання відповідає заступник центрального виборчого штабу виборчого блоку "Наша Україна - Народна самооборона", народний депутат V скликання і просто наш земляк Ігор Кріль.

Ігор Кріль
Ігор Кріль

— Ігоре Івановичу, чи задоволені ви проведеною роботою?

— Особисто я справді задоволений, бо зробили все, що могли: поставлені завдання виконані, всі проекти у стадії завершення. А в цілому ця виборча кампанія дала нам унікальну можливість швидко згуртуватися, наша команда оновилася, стала мобільнішою, а отже, перспективнішою.

— У чому для політичної сили, яку ви представляєте, полягає специфіка проведення нинішніх виборів на Сході й Півдні, де, як відомо, НУ--НС не має такої підтримки, як на Заході ?

— Власне, цього разу все йде, як і раніше : НУ-НС та БЮТ ведуть боротьбу за „помаранчевий” електорат, а на Сході, звичайно, більше набирає Партія регіонів.


— Партія Регіонів декларувала чесність, моральність виборів, тим часом, виступаючи у  місті Кривий Ріг, лідер цієї партії Віктор Янукович заявив, цитую: "ми зітремо помаранчеву фарбу з політичної карти України". Що це, на вашу думку, намагання вгодити своєму електорату чи демонстрація справжніх намірів? Якщо так, то про яку толерантність мова?

— Розмови про чесність, толерантність велися десь півтора місяця тому,  за цей час ситуація на електоральному полі змінилася, всі зрозуміли, що „помаранчевий” блок набирає більше відсотків і зможе сформувати у майбутньому парламенті коаліцію. Речники „біло- блакитних” захвилювалися  і у  вересні знову з`явилися забуті теми - російська мова, НАТО тощо. Тобто, вони (наші опоненти) сподівалися провести спокійну і впевнену кампанію, але не вийшло... Тобто їхні висловлювання - ніщо інше, як хвилювання за результат. Тож і тон їхнього лідера став різкішим. Вони просто відчувають, що програють.

— І ще про Партію регіонів. З  табору „біло-блакитних”  лунають голоси про те, що члени виборчих дільничних комісій готуються до саботажу виборів. Чи  можливий такий розвиток подій ?

— З нашого боку ніякого саботажу не буде. Ми будемо контролювати хід голосування, підрахунок голосів, словом, нормально працювати. Можливо вони говорять про свої дії на Сході, думаючи, що ми щось подібне будемо чинити на Заході. Однак нічого протиправного ми робити не будемо, а от від наших політичних конкурентів цього чекати, на мою думку, можна.

— Ігоре Івановичу, виступаючи в Ужгороді, Литвин (лідер одноіменного блоку) говорив про "Нашу Україну", Партію регіонів як про однотипні  політичні сили, які, мовляв, мають за мету захопити владу, щоб ділити   матеріальні блага. Ваше ставлення до подібних заяв ?

— Не інакше як до передвиборної риторики. Модно, до речі, говорити і про коаліцію НУ-НС і ПР.  Я відповідально заявляю : „Ніякої коаліції НУ із ПР створювати не будемо! „ У нас один варіант - створити коаліцію демократичних сил. І в нашому блоці, і в блоці БЮТ, думаю, зрозуміли, що ті дії, які мали місце після виборів Президента, були неправильні, треба  йти разом, разом будувати державу... А те, що говорять... Говорять багато, насправді ж це намагання відщипнути чийсь електорат, в основному від НУ. Але ми вистоїмо.

— Президент України Віктор Ющенко виступив з низкою дуже важливих для України соціальних ініціатив. Наскільки реально вчасно, послідовно і повністю виконати ці обіцянки, адже народ на це сподівається?

— Ми не займаємося популізмом. Втілення цих ініціатив не потребує багато грошей, йдеться про реальні речі, які можна зробити і  які справді потрібні для людей. Ми не обіцяємо „золоті гори”, як це, на жаль, роблять навіть деякі наші колеги з демократичного табору. І дуже сподіваємося на те, що народ навчився відрізняти "зерно від полови" і відрізнить реальні речі від популістських обіцянок. Коли люди перестануть вірити порожнім обіцянкам, то й політики перестануть їх озвучувати. Наша ж політична сила  чесна перед народом.

— Глава держави відкрито підтримує демократичні  сили, за що опоненти його жорстко критикують, мовляв, він представляє цілу державу і не може симпатизувати якійсь одній політичній силі . Зокрема, відповідне рішення з цього приводу навіть  прийняла ЦВК. Як ви ставитесь до нього?

— Власне, треба спитати, чому діючий прем`єр Янукович може, а діючий Президент Ющенко не може ? Він, як політик, опирається на певну політсилу, то чому ж не може відверто говорити про це ? До речі, й законодавство цього не забороняє. Що ж до рішення ЦВК, то там просто по команді „регіоналів” 8 чоловік, які представляють інтереси цієї політичної сили, підняли руку. Але приймати згадане рішення не в їхній компетенції, до того ж, у рішенні не говориться , що порушується закон. Просто певні люди хочуть, щоб Президент не мав такого права. Насправді ж, якщо глава держави не матиме підтримки певної політичної сили, він не матиме підтримки суспільства. Дехто забув, що ми перейшли на нову модель управління державою. Колись був Президент, який мав усі повноваження і міг одноосібно прийняти будь-яке рішення у будь-якій  сфері. Сьогодні ж у нас парламентсько-президентська республіка. І якщо Президент не опиратиметься на певну політичну силу, у нього завтра будуть проблеми з виконанням повноважень, в тому числі й коли йдеться про гарантію конституційних прав громадян. На мою думку, весь цей гвалт іде від тих політичних сил, рейтинги яких почали падати.

— Ігоре Івановичу, у списках кандидатів від  різних політичних сил є прізвища закарпатців. Зокрема, прохідними вважають вас, Василя Петьовку, Станіслава Аржевітіна і Ласла Ковача від "Нашої України", Олександра Кеменяша від БЮТ, Олександра Ледиду від Партії регіонів. Як ви оцінюєте ці кандидатури?

— Мені дуже приємно бачити на прохідній позиції Василя Петьовку. На мою думку, він уже давно виріс до масштабу державного політика. Щодо інших, не хотів би давати характеристику.Усі кандидати - самодостатні люди. Дуже сподіваюсь, що вони, ставши народними депутатами, багато зроблять для свого краю. А щодо вже зробленого, то на сьогодні власне ті, хто працював у минулому парламенті від "Нашої України", мають на рахунку найбільше реальних добрих справ...

— Не секрет, що люди втомились від виборів, та ще й час від часу їм „підкидають” думку, що, мовляв, усі політики однакові й вибори знову нічого не змінять...

— Я сам був народним депутатом трохи більше року і маю чимало запитань до політичних сил України (в тому числі й до тієї, яку представляю). Тому не сумніваюсь, що прийшла пора створювати нове політичне середовище. Деякі політики дискредитували себе, то ж нині в політику мусять іти нові люди. Я зі свого боку готовий робити все для того, щоб найбільш масовим був новий "похід" у "Нашу Україну". Потрібні нові аргументи для переконання цих людей, аби вони зрозуміли, що в політиці можна залишатися чесним і порядним, робити співвітчизникам добро. А тоді, коли прийдуть нові люди, і політика стане іншою. Тому хотілося б, щоб українці цікавились політикою, вивчали її, намагалися зрозуміти і  вчилися приймати правильні, виважені рішення. Так чи інакше, але політичну відповідальність несе народ.

— З приводу рішення про створення після виборів  єдиної партії силами, які  увійшли до складу блоку НУ-НС...

— Вона буде створена! Я в цьому не сумніваюсь. Оскільки демократичні політичні сили, які твердо заявили про це, зійти з цієї позиції не можуть, бо це означатиме їхню політичну смерть.

— Ігоре Івановичу, перебуваючи на Закарпатті на різних посадах, ви завжди радо спілкувалися з краянами, нині маєте можливість звернутися до них з Києва...

— Провівши багато часу в Києві, я зрозумів одну річ - коли, відвідавши Закарпаття, знову повертаюся у столицю, фізично відчуваю, як щемить серце. Тому звертаюся до всіх закарпатців з словами "Любіть Закарпаття, любіть свою землю, свою родину, своїх дітей... Хай любов до унікального чарівного Закарпатського краю переростає у любов до України. Це дасть сили, снагу, бажання працювати і врешті приведе до поліпшення життя..."

Іван Сідун, "Новини Закарпаття", Мукачевo.net
28 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

03:04
Що показав перепис у Румунії?
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
» Всі новини