До дня народження композитора в Ужгороді відбудеться концерт "Геніальний Моцарт" (ФОТО)

28 січня о 18.30 у Великій залі Закарпатської обласної філармонії відбудеться концерт «Геніальний Моцарт». У супроводі симфонічного оркестру філармонії гратиме лауреат міжнародних конкурсів Олег Рудницький (фортепіано, Львів).

До дня народження композитора в Ужгороді відбудеться концерт "Геніальний Моцарт" (ФОТО)

Диригент – Вікторія Свалявчик-Цанько. Ведуча – Наталія Піцур. У програмі: Симфонія №40  соль мінор KV 550, Соната  №10 До мажор KV 330 та Концерт №14 для фортепіано та оркестру  KV 449.  

Чи не найвідомішим з цих творів, та й узагалі з усього багатющого доробку Вольфганга Амадея Моцарта є Симфонія №40 соль мінор. Її написання (1788 р.) припало на останні роки життя композитора. Це був важкий період – Австрія перебувала у стані війни, а маестро з сім’єю потерпав від фінансових труднощів. Змушений із центру Відня переїхати до дешевших апартаментів у передмісті, Моцарт страждав від депресії і все менше писав. Тоді й з’явилися  на світ його останні три симфонії (39, 40, 41). Цікаво, що серед усіх симфоній Моцарта є лише дві мінорні. І саме одна з них, знаменита 40-а звучатиме цього вечора у виконанні Олега Рудницького. 

До слова, концерт відбудеться майже у день народження великого генія, адже Моцарт народився 27 січня 1756 року (помер у 1791). За свої короткі 35 років він написав понад 600 творів: симфоній, опер, інструментальних концертів, квартетів, сонат, Реквієм та багато інших інструментальних та хорових шедеврів. Блискуче, мов спалах яскравого світла життя, раптова смерть, величезний музичний спадок досі розбурхують уяву численних шанувальників Маестро. Його безсмертні творіння пройшли випробування століттями і досі залишаються вершиною класичної епохи за чистотою мелодії та форми.

Про виконавця

Його називають піаністом екстра-класу. Ним неймовірно пишаються земляки: уродженець невеличкого галицького міста (Новий Розділ Львівської області) зовсім юним почав впевнено підкорювати світ. Вже з десяти років Олег Рудницький демонстрував вражаючу гру на фортепіано, а в 13-ть став наймолодшим лауреатом Міжнародного конкурсу піаністів ім. М. Лисенка: організатори надто пізно спохопилися, що Олег неповнолітній, а судді були в такому захваті від юного виконавця, що зробили виняток з правил. З тих пір хлопчина постійно випереджав час. У 1994 р. здобув звання Лауреата міжнародного конкурсу ім. С. Прокоф’єва. Екстерном склавши іспити у рідній школі, перейшов на навчання до Львівської середньої музичної школи ім.С.Крушельницької. Але і її закінчив завчасу, бо через блискучі успіхи у 15-річному віці був без іспитів прийнятий до Львівської консерваторії. У 2003 р. закінчив аспірантуру Львівської Національної музичної академії ім. М. Лисенка у класі нашого земляка, заслуженого артиста України Йожефа Ерміня та професора, заслуженого діяча мистецтв України Марії Крих. Брав уроки та майстер-класи у професорів І.Плотнікової, В. Носова, Ю. Лисиченка (Росія), Е. Піхт –Аксенфельд (Німеччина), Д. Надорі (Угорщина). Гастролював у провідних культурних центрах України, Словаччини, Чехії, Польщі, Угорщини, Росії, Білорусії, Австрії, Японії. Брав участь у багатьох міжнародних фестивалях. З 2000 року є солістом Львівської обласної філармонії.

У репертуарі Олега Рудницького понад 200 творів різних стилів, що складають біля 30 сольних програм, 20 концертів для фортепіано з оркестром. Співпрацював з багатьма українськими і зарубіжними оркестрами, диригентами, серед яких відомі корифеї: Володимир Сіренко, Ярема Скибінський, Айдар Торибаєв, Євген Тутевич, Роман Филипчук, Ярема Колесса, Іван Юзюк, Аркадій Пєвцов (Україна); Філіппо Конті (Італія), Міша Кац (Франція), Ганс Яскульський, Георг Майс (Німеччина). 

Львівський піаніст вже радував своєю творчістю наших краян. Зокрема, два роки тому він грав В.А.Моцарта, М.Мусорського та К.Дебюсі у супроводі камерного оркестру Закарпатської обласної філармонії. Наразі чекаємо на нову зустріч з маестро.

 

Підготувала Таісія Грись

19 січня 2015р.

Теги: Моцарт, концерт

НОВИНИ: Культура

06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
» Всі новини