На Різдво владика Ніл молився з громадою, якій досі не повернули відібрану церкву (ФОТО)

7 січня на світлий празник Рождества Христового, Преосвященний владика Ніл звершив Архієрейське Богослужіння у с. Великі Лази деканату Ужгород-район.

На Різдво владика Ніл молився з громадою, якій досі не повернули відібрану церкву (ФОТО)

Про це повідомляє офіційний сайт Мукачівської греко-католицької єпархії.

Уже багато років поспіль, що стало уже, на жаль, традицією, громада греко-католиків Великих Лазів змушена молитися біля свого храму на лютому морозі, просто неба, де і прославляє Новонародженого Христа. На початку 1949 р. греко-католицького пароха Свято-Вознесенського Великолазівського храму, о. Михайла Дзурковчика, який не погодився возз'єднатися з російським православ'ям, владними структурами було заборонено виконувати душпастирську роботу. Свідки так описували прощальну проповідь о. Михайла: "Брати і сестри, діточки мої любі! Вже не довго я з вами. надходить лукавий князь темряви, який пограбує душі ваші і дітей ваших..."  він і мене вербував собі на службу, кажучи: "Поклонися мені і будеш ходити в шовку й кармазині, купатися будеш у моїй славі імперській, а як не вклонишся, то помреш у краях далеких, як останній з людей, від холоду і голоду... Та я не вклонився йому, не пішов за ним... наперед знаючи наслідки свого поступку..." 7 квітня 1950 р. о. Михайла заарештовують, а Закарпатський обласний суд 17 травня 1950 р. засуджує його на 25 років позбавлення волі з поразкою в правах терміном на 5 років і конфіскацією належного йому майна. Пройшовши тюрми-розподільники, був вивезений у табори ГУЛАГу міст Кемерова й Омська, де його праця використовувалася на різних будівельних роботах. Важка праця і нелюдські умови утримання в'язнів підірвали здоров'я о. Михайла. Працюючи на лісорозборках, отримав травму черепа і, як результат крововиливу, були паралізовані ліва рука і нога, а лікування у таборі не давало результатів. Коли о. Михайла паралізувало, то наприкінці 1945 р. його звільнили з місць ув'язнення й з провожатим відправили додому в м. Берегово, де він, прикованй до ліжка, жив на утриманні сім'ї до самої смерті. Помер о. Михайло 11 червня 1975 р. на 75-му році життя і 49-му році свого душпастирства.

Після арешту о. Михайла у селі почалася робота серед місцевого населення працівниами КДБ та священнослужителями Московського патріархату. Греко-католицьким вірникам погорожуали та говорили, що якщо не перейдуть до правосланих, церкву взагалі в селі закриють. Старовинний храм, який був збудований 1835 р., було передано в користування православної єпархії. Шляхом погроз та залякування у с. Великі Лази з'явилася православна горомада Московського патріархату. Багато греко-католицьких вірників жили з надією у часи підпілля та легалізації греко-католицької Церкви про повернення свого храму, уже багато таких вірників з цією надією відійшли до Господа, а церква навіть після приписанням судом України повернути греко-католикам, залишається у власності православної єпархії.

Підтримати Свято-Вознесенську громаду, яка святкувала Різдво просто неба, прийшов Преосвященний владика Ніл. Владику зустрів адміністратор парафії о. Михайло Михайлець разом з молоддю. Не дивлячись на лютий мороз, різдвяний день був наповнений сонцем, а серце зігрівав різдвяний спів. У своєму слові владика привітав усіх вірників з Різдвом Христовим та звернув увагу на велике значення для кожного цього великого свята.  В кінці Літургії молилися за мир у нашій державі та разом заспівали многолітствіє Святійшому Отцю Франциску.

08 січня 2015р.

Теги: Великі Лази, владика Ніл

Коментарі

кен 2015-06-10 / 00:47:52
церква ця є греко-католицька а православні які не є православними - крадачі які крадуть церкви А написано не кради

До "православна" 2015-01-09 / 14:43:25
Ніхто не хоче завойовувати лазьку церкву,просто греко-католики,які теж є жителями цього села хочуть молитися почергово з вами у цій церкві.Є рішення Судів України всіх рівнів про почергове служіння у цьому храмі.Ви це прекрасно знаєте.А щодо корінних жителів і приїжджих,то здаєтся,що ПРИЇЖДШИХ БІЛЬШЕ САМЕ У ВАШІЙ МП-шній ГРОМАДІ.Будь ласка,відкиньте агресію та гундяєвску пропоганду,і пустіть людей до церкви!Це буде ЧЕСНО і БЛАГОРОДНО!

о.Михайло Михайлець 2015-01-08 / 22:36:45
Шановний п.Копча,взагалі то церкву будувала саме греко-католицька громада,бо церкву споруджують віруючі люди,які належать до певної релігійної конфесії,а не якісь абстрактні безликі спільноти типу громада села.В даному випадку,у В.Лазах 1835р.було збудовано греко-католицькими вірними греко-католицьку церкву,яку було освячено греко-католицьким єпислопом.Тому церква у В.Лазах була,є і буде греко-католицькою,не зважаючи на те,що на даний час у ній поки-що моляться представники Московського Патріархату.

ось так 2015-01-08 / 21:10:37
тільки з гнилою-затхлою душею можна зараз ходити і так би мовити "молитися" в московську "церкву". Московську "церкву", яка "благословляє" словом і ділом дітей сатани на братовбивчу війну на сході. Краще буди атеїстом ніж прихожанином московської "церкви"... сумно шановні, але це гірка правда

Магас 2015-01-08 / 10:55:59
В Євангелії сказано-"По ділам їхнім пізнаєте їх".Далі хай кожен сам для себе робить висновки.

Копча 2015-01-08 / 10:07:22
Взагалі то церкву будувала не греко-католицька церква як така а громада села. Священник тільки виконує службу в храмі то ж громада має повне право забрала своє а питання правомірності переходу до іншої віри це питання етики.

Юрій Шип 2015-01-08 / 09:53:51
Церква належить православній громаді і точка!

Православна 2015-01-08 / 09:00:13
У Великих лазах є буде православна церква, а ті що "лукаві" то всі грекокатолики, томущо вони правдою і більш неправдою хочуть завоювати храм де моляться люди із всього села.А ця невелика кучка (25 чоловік), хоче собі привласнити наш храм. Так от цього небуде ніколи, тому що справа не в тому кому належить царква а хто дійсно господар її - чи це люди.ю які є корінними жителями, чи це ті. які прийшли в село і роблять там постійно заворушку.

васман 2015-01-08 / 01:20:24
у Великих Лазах були і є великі люди. лукаві відійдудь і забудуться, а щирих будуть завджи памятати.московській церкві не довго лишилося людей дурити

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини