Московська патріархія скаженіє, бо я руйнував основи «Русского мира» - отець Віктор Бедь

Відомого священика, архімандрита Віктора (Бедь) заборонили у служінні. Заборонили відправляти літургію. Причащати, сповідати, вінчати, хрестити, відспівувати...

Московська патріархія скаженіє, бо я руйнував основи «Русского мира» - отець Віктор Бедь

Таке рішення ухвалив Синод Української православної церкви Московського патріархату.

За що ж так жорстоко покарали ректора Ужгородської Богословської Академії?

Позбавити права служити, викинути зі структури - це дуже суворий крок для будь-якої церкви, фактично повне знищення клірика. Симптоматично, що попередня заборона УПЦ (МП) стосувалася отця Віталія Ейсмонта, який після анексії Криму дозволив собі співслужити літургію з УПЦ (КП). З нього заборону так досі й не зняли.

На Синоді це було не єдине рішення, але саме воно викликало вибух емоцій в українських користувачів соцмереж.

Чи випадково ця прокремлівська заборона українського священика збіглася у часі з нагородженням патріархом РПЦ російського журналіста Дмитра Кисельова?

О. Віктор збирався від'їжджати, але прокоментував для Укрінформу ситуацію телефоном.

- Сьогоднішнім рішенням Синоду ви потрапили у заборону. Хто ви тепер?

- Рішення Синоду не має ніяких канонічних та правових наслідків. Вони не можуть мене заборонити у служінні. Я залишаюся кліриком Еладської Церкви. Я розумію, що з Москви в УПЦ (МП) надійшла команда знищити мене, але митрополія не має наді мною влади. Я і надалі залишаюсь монахом та перебуваю при виконанні священичих обов'язків та обов'язків ректора Ужгородської Богословської Академії Карпатського університету. Я клірик Лангадської митрополії Еладської православної церкви, правлячим архієреєм якої є Іоанніс (Тассіас). Ні під якою забороною я не перебуваю.

- Чим ви розсердили Лавру?

- Новообране керівництво УПЦ (МП), філії РПЦ, проводить виключно промосковську політику й у церковному, і в державному житті. Мої погляди завжди були державницькими та проукраїнськими. Саме мої погляди, - що в Україні повинна існувати Єдина Помісна Православна Церква, що слід подолати церковне розділення, - призвели до того, що московські політтехнологи та їхні адепти в УПЦ (МП) усувають усіх тих, хто веде політику церковної єдності та створення помісної церкви. Це - причина.

Крім того, зводячи рахунки зі мною, промосковські адепти намагаються залякати кліриків та вірних Української православної церкви, які думають або щось реальне роблять для утвердження Єдиної Помісної Православної Церкви. Також у такий спосіб хочуть зашкодити моїм нормальним відносинам з кліром та вірними. Нинішній митрополит Антоній (Паканич) давно проводив таку політику. Він неодноразово пропонував Блаженнійшому Володимиру заборонити Ужгородську академію та висвячення наших випускників. Але не був підтриманий.

- Ну, а в чому крамольність вашої академії для Москви? У тому, що служили литії за Сверстюком, панахиди за Мазепою?

- Москва не хоче допустити становлення помісної церкви, яка перебувала би у єдності з іншим церквами. Ми робили реальні наукові дослідження та видавали книги, якими доводили, що історія християнства та початків церковного будівництва в Україні є замовчана та сфальсифікована, і зокрема за рахунок московської політики та науковців.

Наша академія стверджує, що християнізація в Україні почалася в період Скіфії, в середині першого століття. А в кінці другого століття вже була створена та діяла Скіфська єпархія. Коли ми пристали до думки, що Українська (яка на той час називалась Руська) церква була заснована не рівноапостольним Володимиром, а блаженним князем Київським Аскольдом (Оскольдом) у 862 році, це не сподобалося Москві. Це ламало штучну та надуману концепцію «Русского мира» та далекоглядні плани як Московської держави, так і Московської патріархії, яка стала прислуговувати амбітним ординсько-імперським планам Путіна.

Ще одна історія. Три роки тому Україна мала святкувати 1150 років заснування Київської митрополії. У Верховній Раді України було зареєстровано відповідний проект постанови про відзначення в Україні у 2012 році на державному рівні ювілею 1150-річчя заснування Київської митрополії та першого Хрещення Русі за часів князя Аскольда. Таке ж рішення ухвалив Синод УПЦ (МП). Воно було прийняте з моєї подачі та за палкої підтримки пріснопам'ятного Блаженнійшого Митрополита Володмира Сабодана...

Надалі, коли Блаженнійший через хворобу зліг, виконання цього рішення було максимально заблоковано в 2012 році під натиском Московської патріархії та за безпосередньої участі владики Антонія Паканича... Чому була протидія? Це нам стало відомо пізніше, коли Московська патріархія, слідуючи політичному курсу московської влади, вирішила святкувати дату 1025 років так званого Володимирового хрещення. Наша концепція 1150 річчя заснування Руської (Української) Церкви, з центром Митрополії в Києві, за блаженного князя київського Оскольда (862 р.) ішла врозріз із московською імперською ідеологією штучного духовно-державного з'єднання Києва і Москви (якої, зрозуміло, в 862 році ще не було) від династії Рюриковичів.

- Ви ж так довго мирно співпрацювали з УПЦ (МП), що стало поштовхом до вашого переслідування?

- За життя Блаженнійшого Володимира нинішні очільники нічого не могли зробити. Бо він був справжнім християнином, архіпастирем та патріотом. Він не давав знищити паростки українського в Українській православній церкві Московського патріархату. Нинішніх очільників митрополії також дратує мій діалог з УПЦ (КП) та УАПЦ, те, що я закликаю до єднання.

- Що б ви сказали рядовим священикам своєї церкви?

- Більшість кліриків та вірників УПЦ (МП) стоять на тих самих позиціях, що і я. Комусь заважає страх, комусь зазомбованість заважає діяти. Але ми почуємо їх голос та побачимо їхні дії. Людина живе там, де їй дарував Господь Бог. Процес утвердження Єдиної Помісної Церкви неминучий. Як рядовим священикам, так і вірникам я можу сказати одне. Той, хто визнає себе християнином, повинен пам'ятати, що він служить Отцю нашому Небесному, Господу Богу, та на цій основі будувати своє життя. Крім того, слід усвідомити: Україна відновила тисячолітню державність і, відповідно до всіх постанов та канонів, ми маємо право на свою незалежну автокефальну помісну церкву. І їй протидіє лише московська держава та Московська патріархія. Робіть висновки, будьте зі своєю державою та своїм народом.

Сьогодні йде реальна війна, війна ординсько-імперської Московії проти України та її незалежності. І вона йде на церковно-духовному рівні, через зомбування вірних. Я та моя академія потрапили на перший рубіж, тому по нас завдають таких ударів. Якби Московська патріархія думала про вірних, вона б уже давно дала б автокефалію своїй структурі в Україні - УПЦ МП, і тим самим посприяла б подоланню розділення православних в Україні. Але Москва не робить цього через свої імперсько-ординські інтереси.

- Рішенням Синоду Ужгородську Богослосвську академію ліквідовують…

- Почекайте. Ужгородська Богословська Академія створювалась за моєї ініціативи, моїм коштом. Первинна її назва була Українська Богословська Академія імені святих Кирила та Мефодія, вона спочатку засновувалася як богословський заклад, а 29 грудня 2003 року рішенням Священного Синоду була визнана як вищий духовний навчальний заклад УПЦ (МП).

Додатково ми провели реєстрацію релігійної організації Українська Богословська Академія. Вони можуть приймати рішення щодо релігійної організації, але не щодо університету. Академія перебуває у складі Карпатського університету, державного вишу. Студенти-богослови, зокрема, як навчались, так і навчаються та після закінчення навчання отримують, як і раніше, дипломи державного та міжнародного зразка.

- Ви не намагалися домовитися з новим керівництвом УПЦ (МП)?

- Я не можу домовлятися про те, любити чи не любити свою Батьківщину, говорити правду своєму народу чи не говорити. Я ж служу Господу Богу, а не Гундяєву чи Березовському. Я як священик собі цього не дозволяв.

- Заборона не була для вас ударом?

- Про те, що це готується, я знав набагато раніше. Ні. Це не удар, порівняно з тим, яка небезпека є над Україною та Церквою.

Лана Самохвалова

28 грудня 2014р.

Теги: Бедь, Гундяєв, Помісна церква

Коментарі

Фтанас 2015-03-02 / 20:01:14
Гнать в шею необходимо эту рашкину церковь - партию капутинскую здесь в моей стране! Убивать и все! Это живители колорадов!

**** 2015-01-04 / 17:41:48
У світі - інститути астрологічних, астрономічних досліджень , для того, щоб планети не спровокували війну, а у нас _середньовіччя!

нечитач 2015-01-03 / 11:40:21
Читач певно забув, що зараз все ще триває російсько-українська війна. І ненависть між слов'янами сіють якраз ті, хто підтримують агресивний Кремль, який і розв'язав цю війну. А щодо слів про братство слов'янських народів, то українцям і закарпатцям зокрема, зараз набагато ближчими є сусіди-слов'яни, такі як словаки, чехи, поляки, хорвати й болгари та інші. До речі, ніякого Московського патріархату в Закарпатті до 1945 р. не було, закарпатські православні тоді належали до Сербської православної церкви. В Сербії переважно і навчали православних священників, які потім служили на нашій землі.

jurius 2015-01-02 / 22:24:52
Що ти читачу верзеш? Як мінімум 10 приклдів дурні в одному пості.
1) у Писанні немає нич про те, що то є "канонічна" церква, тим більш "канонічна православна". Московська церква, навіть назвавши себе канонічною, немає ніякої сили й елементарної поваги серед українських вірян, тим більш на фоні безсоромної підтримки нацистського кремлівського режиму та руськомірської окупаційної нечисті.
2) описуючі причини економічних негараздів почни з головних причин - воровського режиму Януковича та путінської агресії. Ці дві речі більш вплинули на сучасні проблеми України ніж всі прорахунки сучасної влади. Диявол криється в деталях і ім'я його - мовчазне уникання критики на адресу головних винуватців української трагедії.
3) згадуючи "різні методи" про нападки на УПЦ (МП) хочеться сказати одне: "чия би корова мичала". "Канонічні путіністи" давно використовують весь арсенал пропагандистських засобів щоб очернити всі конфесії навколо себе. Не дивно, що частина цих засобів повернулися проти "канонічних".
4) критикуючи ректора академії за корисливість варто згадати відсутність елементарного благочестя, поширену в більшості випадків пихатість та безсоромну корисливість великої частини кліру УПЦ (МП) та переважної кількості вищого духовенства на чолі з Кирилом та його агентами в Україні - Онуфрієм, Агафангелом (Саввіним), Антонієм (Паканичем), Іларіоном (Шукалою), Павлом (Лебідем)... о. Дмитром (Сидором). Ось кого треба згадувати як символ користолюбства та чревоугодія так це вищезгаданих слуг антихриста.
Думаю метою цієї статті є шляхетна ідея поширення серед закарпатців істинної правди, що немає більшої брехні ніж та, що в храмах московського патріархіту і треба врешті визріти в ідеї виходу з цієї секти, що не є ані рідною для Закарпаття (з'явилась лише в 1945 р.) ані взірцевою з точки зору моральності та національних інтересів українців.
Бойкотуйте кремлівських попів! Слава Україні!

Читач 2015-01-02 / 11:44:05
Які би тонни антиправославної пропаганди тут не виливали на канонічне православіє, на канонічну православну церкву і віру православну - у вас все рівно не вийде нічого. Бо люди самі розберуться хто є хто, народ вже розуміє яких вовків у овечих шкурах прийшли до влади і як ці вовки нові почали атакувати народ в економічній площині, і також атакуютть у духовній площині нападаючи на канонічну православну церкву і віру , використовуючи різні методи та під різними приводами – ведуть свою аннтиправославну боротьбу ...
І справа зовсім не в тому хто Патріарх церкви був чи є, чи хто архімандрит як ось ця стаття пише про такого собі «архімандрита» із Закарпаття, що прокручував свої корисливі діла у "академії" під прикриттям ряси і тепер звивається як вуж на сковорідці доказуючи який він "правильний" та православний грецького підпорядкування ...
Мета цієї статті сіяти і надалі зерна ненависті та посилювати розкол як у православному світі, та і розкол і ненависть між словянами - в даному випадку між українцями і росіянами. Це не вдасться ,як би хто і під якими приводами не старався, бо народ розуміє і буде розуміти що і як і хто є хто ( тут маю на увазі православних вірників). Але і вірники інших релігійних напрямків також потрошку відкривають очі на все , що відбувається у широкому розумінні, а не тільки чисто релігійному !

Люди, будьте пильні і мудрі – і православні і інші !

jurius 2015-01-01 / 18:57:16
Зараз найважливіше не відволікатися на безглузді чвари на кшталт "хто з патріотів більш пітріотичніший", а рішуче назавжди викинути "русскій мір" з усіма хто його підтримує: політиками, олігархами, місцевими чиновниками, попами на смітник історії, керуючи у бік цивілізованих європейських народів бо це єдиний можливий шлях що може вирвати нас з вічного московського рабства. Усі "вівці у вовчій шкурі" на кшталт Онуфрія, Антонія Паканича, Агафінгела Саввіна, та його москвофільської пастви повинні опинитися поза захистом української держави і втратити свій вплив у храмах на теренах України. Нехай ідуть у Лугандонію, яку вони так завзято влаштовували. Закарпаття повинно дати бій місцевим московським силам, бо інакше вони залюбки перетворять цю спокійну мальовничу землю у нову Новоросію, навіть не сумнівайтеся. Бойкот храмів УПЦ (МП) та їх попів - обов'язок кожного українця і кожного мешканця Закарпаття.
Слава Україні!

Дембель 2014-12-30 / 10:54:21
Чого ти Вікторе знову не пішов у депутати? Видиш що робиться? А ну замути дащо та покажи свою силу бо ти патріот і розум маєш на відміну від усіх ужгородських чинуш. Давай брате наступай бо затопчуть.

З народу ... 2014-12-29 / 21:48:10
У всіх конфесіях є справжні віруючі люди, що вірять у Бога, а є і такі двулічні та користолюбці як Бедь. Навряд чи Бедь є справжнім священнослужителем, він завжди діяв все ради своєї користі і вигоди - но суддя йому Бог !

Але треба зрозуміти, що зараз важливіше не відволікатися на такі історії з псевдо-архімандритами , яких відлучили від кормушки- це їх внутрішні попівські розборки ! Це як бізнес у попів , а у нього Бедя теж був по суті бізнес- його така собі академія... - кормушка для нього ...
Зараз набагато важливіше на що треба акцентувати, як ця влада Яценюка-Порошенка-Турчинова під команду та дудку МВФ –(Міжнародного Валютного Фонду) приймає закони, якими по суті знищує та обдирає середній клас народу України – Вони хучуть виссати з народу всю кров та соки, все урізають та скорочують , все віджимають і дожимають , що не дожав Янукович з своїми янучарами.
Ця політика уряду Яценюка і Порошенка навязана МВФ - це політика економічного знищення українського середнього класу, простого народу....., а олігархи жирували і далі жирують за рахунок народу ... .... на жаль Майдан був даремний !

З народу 2014-12-29 / 21:17:33


А тепер напишіть те саме без використання кнопки Caps Lock. Адмін


8016 2014-12-29 / 17:07:52
А чи та само вчинили з батюшкою УПЦ (МП) отцем Віталієм - зі Свято-Воскресенського храму в окупованому навесні Слов'янську. Це той настоятель Віталій, який розгорнув у своєму «православному центрі» («Вілла Марії») бурхливу діяльність, де під покровом «духовності» здійснювалося «військово-патріотичне виховання», працювала секція російського рукопашного бою. Це той о. Віталій, що влаштував у своєму храмі склад зброї до підходу Гіркіна, та й сам займався підготовкою «благочестивих» терористів? Саме з його подачі у відповідний час вказаний «православний центр» зробився головною базою терористів, аж поки звідти не вигнали російських терористів і найманців.У мас-медіа було чимало інформації про те, як терористи в Слов’янську, аби оборонити себе від українських силовиків, створювали перед собою «живі щити», переважно із богомільних жіночок з іконами. Знову ж таки, чи не є це результатом роботи батюшок УПЦ (МП) типу отця Віталія?.Показовою була реакція керівництва УПЦ (МП). Ніяких засуджень дій терористів, в тому числі згаданого отця Віталія чи йому подібних. Була ж інформація, що в інших місцях батюшки УПЦ (МП) фактично підтримували сепаратизм. Існує звернення настоятеля Святогорської лаври Арсенія, де він ніби торкнувся недавніх подій у Слов’янську. Цей благочестивий ієрарх заявляв, що в його лаврі ніяких бойовиків немає. А про отця Віталія ні слова.

патріот 2014-12-29 / 15:34:14


"Руйнуючи" основи "русского міра", о.Бедь паралельно його зміцнював, прославляючи Гундяєва і на ділі інтегруючи закарпатців у російську версію православ'я. Бо так було ВИГІДНО. Він не взяв верету на плечі і не пішов у пустелю, як Христос, а комфортно вмонтував себе (разом, визнаймо, зі своїм українством) у систему найбільшої, і, по-суті, правлячої церкви України. Нічого дивного в тому, що путінська гундяївщина його зрештою "виригнула". Бо вічно так тривати не могло


Степан Крук 2014-12-29 / 08:49:28
Попи здували з церкви мухи

Рахівщина 2014-12-29 / 08:20:59
Ніяк не можу зрозуміти наш убогий нарід, який ходить до церкви не розуміючи чого "молиться" за ворогів України Гундяєва-Птіна-фашиста та взагалі служить державі-агресору, невже їх так зацькували московські попи, що своїм розумом вже не керуються. Люди які мають свою жержаву свою українську церкву служать державі-агресору-москві. І доки люди будуть дурними ? Доки будуть служити московії-безбожникам-сатаністам

сорри 2014-12-29 / 01:34:09
orthodox-у

Гундяєв твій - то сатана. Котрий разом з Путіним цю війну затіяв. А ти - сатанинська прислуга

orthodox 2014-12-29 / 00:38:50
ВІКТОР БЕДЬ- ЦЕ ВОВК В ОВЕЧІЙ ШКУРІ- І СЛУГА МАММОНИ.... ,
============= ============== =========== =============
2-е Коринфянам 11:14
Ст. 14-20 И неудивительно: потому что сам сатана принимает вид Ангела света, а потому не великое дело, если и служители его принимают вид служителей правды; но конец их будет по делам их.

патріот 2014-12-29 / 00:33:33
Но, полізла вже гундяєвська вата у коменти... :))))))

orthodox 2014-12-29 / 00:30:36
Горіти тобі в вогні пекельному "відомий" екс-священник, екс-бізнесмен екс-адвокат ..СЛУГА МАММОНИ ТИ - "ВІКТОР БЕДЬ" .... не прикидуйся ангелом ибо ти слуга маммони..... уйди в монахи ,уїдьв Грецію ...покайся...
хоча Бедь монах - це все рівно , що жид - колхозник.....

Богослов 2014-12-29 / 00:28:42
Скільки вервечці не витися, а кінець прийде. Більшість кліриків та вірників УПЦ вже давно розпізнали вовка в овечій шкурі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини