У справі по “штурму” УСБУ в Ужгороді випливають прямі фальсифікації, а обвинувачення приховує докази (ФОТО)

Під час останнього судового засідання прокурор на вимогу суду продемонстрував протокол, що якісно різниться із копією оригіналу, долученого до матеріалів справи — в документі в незрозумілий спосіб з'явилося дописане формулювання, якого немає в оригіналі. Крім того, на вимогу суду за клопотаннями адвокатів обвинувачення на власний розсуд не долучає вагомі документи, які можуть слугувати доказами і повністю змінити картину вечора 7 серпня, якою її змалювала міліція Шаранича.

У справі по “штурму” УСБУ в Ужгороді випливають прямі фальсифікації, а обвинувачення приховує докази (ФОТО)

Наступне судове засідання у справі Богдана Пилипіва та трьох його товаришів щодо начебто «штурму» будівлі обласного УСБУ із хуліганством та замахом на життя та здоров'я працівника правоохоронних органів призначене на 15 січня. Між тим, із кожним новим судовим слуханнямм стає все більш очевидною абсурдність звинувачень із вигулькуванням фактів  фабрикування справи. Тим більш інтригує те, що до наступного судового засідання сторона обвинувачення врешті має підготувати матеріали, що цілком можуть довести безглуздість звинувачень та вскрити замовність справи проти Богдана Пилипіва, який свого часу активно виступав проти керування міліцією області нинішнім її очільником Сергієм Шараничем. До слова, згадані документи мали бути продемонстровані ще у нинішньому судовому засіданні. Втім, прокурор на власний розсуд вирішив, що деякі з них «не підтверджують обвинувачення», інші ж «замінив» альтернативними матеріалами.

До наступного судового засідання сторона обвинувачення на клопотання адвокатів та згідно із вимогою суду має підготувати матеріали проведення негласних слідчих розшукових дій відносно одного із підсудних, а також продемонструвати журнал вхідних дзвінків чергового міськвідділу УМВС. Щодо матеріалів проведення негласних слідчих розшукових дій, йдеться про аудіозапис телефонної розмови одного з обвинувачених із дружиною у момент, коли під будівлею УСБУ зчинилась стрілянина. На судових слуханнях дружина підсудного підтвердила: з чоловіком у той вечір розмову мала саме в проміжок часу, коли трапився конфлікт під УСБУ. При цьому, в телефоні чула два постріли. Тож як у момент телефонної розмови підсудний міг вимагати у міліціонерів зброю та вчиняти хуліганські дії, що йому й інкримінують – не зрозуміло. 

Аудіозапис розмови одного з підсудних із дружиною прокурор на вимогу суду мав забезпечити ще на попередньому засіданні. Але чомусь, підтверджуючи наявність диску із записом, матеріалів не надав, спираючись на складений працівниками УБОЗу протокол про те, що згадана розмова «велася на побутові теми», а інформація, «яка могла би бути використана як джерело доказів звинувачення, не здобута і до матеріалів справи не долучена». Сторона захисту, натомість, наголошує: аудіозапис може слугувати як у якості звинувачення, так і для його спростування, а тому ненадання затребуваних матеріалів розцінюють як приховування доказів.    

Дивна ситуація склалась і довкола протоколу огляду місця події – приміщення Ужгородської міської лікарні – де після поранення оперували міліціонера. Так, у матеріалах справи в оригіналі протоколу набій не згадується жодним словом, зате вказаний вже у документі, продемонстрованому під час останнього засідання. Виходить, що інформацію про вилучення кулі та її характеристики внесли в документ вже в ході судового розгляду, що дає підстави говорити про прямі фальсифікації. Аби з'ясувати, як могло трапитись те, що трапилось, суд, а паралельно і сторона захисту, оголосили про намір звернутись до прокуратури із клопотаннями про проведення відповідної службової перевірки на предмет можливих фальшувань.

Знову ж таки, на наступному судовому засіданні сторона обвинувачення вже нарешті має оприлюднити безперечні докази надходження дзвінків із чергового посту УСБУ із викликом на місце події працівників патрульно-постової служби. Бо ж наразі так і незрозуміло, в який спосіб і на чий виклик прибули «попереджати штурм та хуліганські дії» правоохоронці. Адвокати обвинувачених вимагали надати суду, наприклад, журнал вхідних дзвінків з міськвідділу із зафіксованим записом про виклик. Однак, під час останнього слухання справи прокурор продемонстрував лише супровідний лист начальника обласного УСБУ Олега Любенкова, складений на підставі рапорта одного із чергових. Із документу випливає, що чергового міськвідділу черговий УСБУ про інцидент повідомив по спецлінії, а той уже, начебто, переадресував виклик ППС-никам. У документі вказаний і час надходження дзвінка по спецлінії – 22.45, тоді як у цей час усі нині підсудні вже були затримані і в кайданках очікували подальшого розвитку подій. Твердження про «спробу штурму і захоплення УСБУ» спростовує і наявність офіційної відповіді СБ України за підписом тодішнього в.о. голови відомства Валерія Гелетея, в якій чітко вказано: ніякої матеріальної та моральної шкоди у ніч із 7 на 8 серпня внаслідок “штурму”, який все більше скидається на вигадку, будівлі та працівникам нанесено не було.

І досі лишаються відкритими питання ще по кількох епізодах справи. Скажімо, за словами прокурора, “не вдалося встановити”, як опинився табельний пістолет потерпілого сержанта в описі особистих речей у міськлікарні, тоді як міліціонер стверджує, що після стрілянини викинув його на газон. Так само незрозуміла ситуація із оглядом автомобіля, на якому приїхали під УСБУ підсудні: сторона обвинувачення стверджує, що в ніч із 7 на 8 серпня авто було опечатане, а оглядалося вже на майданчику міськвідділу. Однак, в який спосіб “опечатане авто” вдалось транспортувати на штрафмайданчик та хто власне це втілював — незрозуміло. Так само, як і незрозуміло, чому слідчі експерименти із моделюванням подій того вечора відбувалися виключно за участі працівників міліції без повідомлення про їх проведення, всупереч порядку, обвинувачених.

Залишається сподіватись, що хоча би частину запитань буде знято під час наступного судового засідання, призначеного на 15 січня 2015 року на 14.00. Після чого, як оголосив голова суддівської колегії, можна очікувати вже на судові дебати.

 

24 грудня 2014р.

Теги: штурм, справа, фальсифікації, докази, обвинувачення

Коментарі

Шер Ди 2015-01-15 / 13:12:55
У цій справі є два неоспоримі ніким так. ЗАМОВНА, ФАЛЬСИФІКОВАНА. Всі хто бажає приходить в суд і на власні очі переконується в замовності та фальсифікованості справи. Кожного разу стороною захисту на звинувачення прокурора доводить зворотнє. З прокурора сміються присутні. Ганьба старша людина а несе абсурд в засіданнях. Я розумію що його змушують, але мав би свою точку зору. Ганьба таким прокурорам.

Із Діброви 2014-12-25 / 17:46:14
Чомусь всі забули про те з чого все почалося, а саме із 'неперевершеного' спецназівця Мігалі І.І., цього СБушного інтригана, який так боїться за свою посаду, начальника Альфи, що по своїй дурі вирішив заручитися підтримкою навіть правого сектору.Проте там хлопці зразу зрозуміли що мають справу з досвідченою 'проституткою', про це з ним і хотіли поговорити.Однак начальник альфи сам на розборки не ходить, тому підтягнув мертва.

адік 2014-12-25 / 14:27:42
У цій справі вже є чітке розуміння того, що вона замовна, і Пилипіва "вели", щоби ліквідувати як одного з найактивніших опонентів. І скористалися найменшою нагодою, яку тепер намагаються "дотягти" фальсифікуванням справи.

П.Русняк 2014-12-25 / 14:00:19
Не робіть передчасні висновки, у обвинувачення ще є багато доказів, козирі ми тримаємо в рукаві, в кінці процесу побачите. Цей правий сектор давно всім набрид, одні волоцюги зібрались в незрозумілу організацію, яка дестабілізує владу

Суддя Дредд 2014-12-25 / 13:54:25
Шаранич сам себе підведе під кримінал. Бо "стрєлочники" навряд чи потім захочуть брати на себе кримінальну провину за фальсифікації. А тому рано чи пізно важуть на того, хто давав вказівки фальсифікувати обставини цієї справи.

незнайка 2014-12-25 / 11:08:04
здание УСБУ утыкано камерами наблюдения, но тем не менее, предметом доказывания являются факты, которые однозначно могут подтверждаться видеозаписями указанных камер. За что закрыли Пылипива? Если на повестке дня стоит вопрос -"кто стрелял?"

бувший мент 2014-12-24 / 22:24:38
Рано чи пізно хтось за ці фальсифікації буде відповідати. Дурні ті стрєлочники, які під це підв'язуються на догоду Шаріку

:))))))))))))))))))) 2014-12-24 / 20:13:08
Злочинці завжди тримаються друг за дружку. Так і наші менти з прокурворами

П.Русняк 2014-12-24 / 20:03:52
Не переживайте все доведемо, як і справу стосовно Диби. Коли міліція діє в спарці з прокуратурою, результат буде.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини