В Ужгороді відбулася розширена колегія Закарпатської ДПА

Сьогодні в Закарпатській обласній державній податковій адміністрації відбулося розширене засідання колегії, на якому обговорено підсумки роботи органів державної податкової служби області за 8 місяців 2007 р. та основні завдання щодо забезпечення бюджетних призначень у ІУ кварталі поточного року.

В Ужгороді відбулася розширена колегія Закарпатської ДПА

З доповіддю по цьому питанню виступив заступник голови ДПА України Микола Романів.

Він відзначив, що одним із головних завдань Уряду є забезпечення конструктивної роботи щодо розвитку економіки країни в цілому та кожного регіону, підвищення соціальних стандартів життя українського народу, утвердження верховенства Закону і Конституції,

Завдяки збалансованій роботі Кабінету Міністрів України стали реальністю високі темпи економічного розвитку, ріст соціальних стандартів в державі та підвищення іміджу України.

В Закарпатській області, як і в цілому по країні, також спостерігається позитивна динаміка росту економічних показників. За січень-серпень поточного року реалізовано промислової продукції на 3,1 млрд.грн., що на 22,6% більше аналогічного періоду минулого року. Спрацьовують програми залучення інвестицій і розвитку нових виробництв. Внаслідок вжитих на центральному і регіональному рівні заходів досягнуто росту обсягів промислового виробництва на 22,6% замість запланованих 8. Це дозволило з початку року працевлаштувати майже 20,5 тис. незайнятих громадян, зменшити рівень офіційно зареєстрованого безробіття на 14,2% в порівнянні з початком року та на 18,1% в порівнянні з минулим роком.

Зростання економічних показників розвитку держави сприяє поступовому покращенню добробуту громадян. Як у кінці 2006 року, так і у 2007 році в Україні зростають всі види доходів населення. Середня заробітна плата у 2007 року складає 1240 грн. У січні-вересні 2005 року він складав лише 856 грн.

В значній мірі успішне здійснення соціальної політики уряду стало можливим завдяки ефективній роботі податкової служби України. В результаті покращення економічної ситуації та зміні підходів до адміністрування платежів, налагодження конструктивної співпраці з представниками бізнесу до Державного бюджету України за 8 місяців п.р. мобілізовано майже на 20% більше платежів.

Не є виключенням і Закарпатська область. Нарощення обсягів внутрішнього валового продукту області, посилення контролю за дотриманням податкового законодавства та вдосконалення механізму взаємодії з органами представницької та виконавчої влади дозволили податковим органам області у поточному році розширити базу оподаткування та суттєво наростити надходження до бюджетів усіх рівнів.

За січень-серпень п.р. в порівнянні з відповідним періодом минулого року поступило до Державного бюджету на 56,5 млн.грн. або на 17,8% більше.

В цілому разом з митною та іншими службами до загального фонду Державного бюджету в області залучено 911,9 млн.грн., що на 215,7 млн.грн. або на 31,0% більше, ніж у січні-серпні 2006 року. З огляду на дотаційність регіону це позитивно вплинуло на збільшення надходжень сум дотацій вирівнювання місцевим бюджетам з Державного бюджету - за 8 місяців п.р. область отримала до місцевих бюджетів різних рівнів майже 657,1 млн.грн., що на 100,3 млн.грн. або на 18,0% більше, ніж за цей період 2006 року. Завдання по забезпеченню надходжень платежів для розрахунку дотацій вирівнювання перевиконано на 8,7%, що дозволило зверхплану отримати ще додатково майже 77,0 млн.грн. дотації.

Доходи місцевих бюджетів по платежах, що контролюються податковими органами, за січень-серпень п.р. зросли на 121,3 млн.грн. або на 142,8%. Заплановані показники надходжень до загального фонду перевиконано на 12,2% (додатково отримано 40,8 млн.грн.). Перевиконання дохідної частини місцевих бюджетів дало змогу додатково профінансувати витрати по заробітній платі бюджетникам (спрямовано 18,9% суми перевиконання), спрямувати значні суми коштів (52,3% суми перевиконання) на капітальні видатки (будівництво садків, шкіл, об’єктів соціальної інфраструктури). Видатки з бюджету на освіту, соціальний захист та соціальне забезпечення, охорону здоров'я зросли у області на 30 відсотків. Це, без перебільшення, вагома соціальна складова роботи податкових органів області, її безпосередньої участі у вирішенні гострих питань, знятті напруги в суспільстві.

Слід відзначити, що основний приріст надходжень до Державного бюджету за 8 міс.п.р. досягнуто за рахунок податку на прибуток (плюс 36,8 млн.грн. або 47,8% (по Україні 31,8%)), що стало результатом вжиття комплексу заходів щодо покращення фінансово-господарської діяльності підприємств, підвищення рівня податкового навантаження по ряду крупних платників та базових галузей, що використовували схеми мінімізації податкових зобов’язань. Про це свідчить випереджаючий темп приросту податку над ростом валових доходів платників (5,9%). Податкове навантаження з податку на прибуток за підсумками декларування I півріччя п.р. становить 1,17%, що на 0,28 відс. пункти вище, ніж за аналогічний період 2006 року.

Посилення контролю за діяльністю збиткових підприємств, дозволило суттєво зменшити їх кількість та суму збитків. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість збиткових суб’єктів господарювання зменшилась на 137 одиниць або більш як у 3 рази, а сума збитків на 24,1 млн.грн. або на 21,9 відсотків.

Дає свої позитивні результати посилена увага і спільні з місцевими і центральними органами влади заходи до підприємств базових галузей.

Незважаючи на значні втрати бази оподаткування по ПДВ, пов’язані з суттєвим збільшенням імпорту (ПДВ, сплачений митним органам зріс на 158,2 млн. грн. (49,0 відсотка), порівняно з відповідним періодом 2006 року) та експорту (темп росту експортних операцій склав 146,5%, втрати ПДВ біля 75 млн.грн.), забезпечено приріст збору ПДВ на 9,2 млн.грн. або на 4,7%.

Досягнуті певні результати щодо залучення платників ПДВ до подачі звітності в електронному вигляді - в поточному році подає звітність з ПДВ в електронному вигляді 3243 платники ПДВ або 63,7 відс. від зареєстрованих. Разом з іншими заходами це дозволило Вам підвищити ефективність роботи по відслідковуванню достовірності податкового кредиту і незважаючи на суттєві заявки на відшкодування ПДВ по експортних операціях в цілому зменшити їх за 8 місяців п.р. на 0,8 млн.грн. або на 4,5%.

Однак, зазначив Микола Романів, податковий потенціал регіону ще повністю не використаний, резерви додаткових надходжень чималі. В першу чергу, це стосується подальшого підвищення податкового навантаження з податку на прибуток. Так, за підсумками першого півріччя 49 підприємств з валовим доходом понад 10 млн. грн. мають податкове навантаження менше 1 відсотка, розрахункові втрати становлять 15,5 млн. грн.

У деяких районах області спостерігається тенденція до постійного зменшення податкового навантаження. Так, значне скорочення рівня податкового навантаження спостерігається по Хустській ОДПІ, ДПІ у Рахівському районі, Мукачівській ОДПІ.

Голова ДПА у області Василь Іванчо, перший заступник голови Іван Деркач також звернули увагу присутніх на засіданні керівників податкових інспекцій та стуктурних підрозділів ДПА на ряд проблемних питань роботи по адмініструванню податку на прибуток, податку на додану вартість, ресурсних платежів, оподаткування фізичних осіб та ряду інших аспектів діяльності податкових органів.

На колегії розглянуто також питання про стан роботи податкових органів з ветеранами податкової служби. З інформацією по цьому питанню виступила голова правління обласної ради Асоціації ветеранів податкової служби України Марта Волощук.

З обговорених питань прийнято відповідні рішення, спрямовані на поліпшення роботи.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА у Закарпатській області
25 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини