Влада Буштина судиться за місцевий парк у Вищому господарському суді України

Буштинський парк відпочинку імені Богдана Хмельницького, або Тополівка, як його ще називають, – без сумніву, унікальний куточок Тячівщини з давньою та цікавою історією. Завжди він був окрасою і гордістю селища та району. Упродовж трьохсот років із покоління в покоління мешканці селища садили тут рідкісні дерева й доглядали його, передаючи у спадок наступним поколінням. Ще й зараз парк має статус пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення. Тут ростуть чимало унікальних порід дерев, які мають неабияку наукову цінність.

Влада Буштина судиться за місцевий парк у Вищому господарському суді України

Однак, що в останні роки парк переживає не найкращі часи: всі зусилля місцевої влади та активістів щодо благоустрою зони відпочинку зводяться нанівець підприємливими комерсантами. Так, нещодавно сесія селищної ради затвердила генеральний план забудови парку, і зажевріла надія на його окультурення. Але на заваді реалізації цього проекту стали приватні інтереси: місцевий підприємець висуває Буштинській селищній раді вимогу укласти угоду оренди солідної ділянки площею 0,35 га на території парку.

Історія довкола парку бере свій початок у квітні 2010 року, коли підприємець придбала у ТОВ «АКТОРП» – правонаступника відділу робочого постачання (у побуті ОРСу) один з об’єктів у парку – споруду павільйону «Колиба». Затим звернулася до Буштинської селищної ради – за дозволом збирати документацію для виділення земельної ділянки площею 0,35 га, необхідної для обслуговування придбаного об'єкта нерухомості. Сесія дозволила, а за півтора місяці й передала цій особі в оренду для комерційного використання ласий шматок паркової землі строком на 6 років. 

Відтак у квітні 2011 року до Буштинської селищної ради (йдеться вже про наступне скликання) надійшла заява від підприємця з вимогою підписати договір оренди. Але на сесії  депутати відмовили, мотивуючи це тим, що парк, який, між іншим, є об’єктом природно-заповідного фонду держави, – це власність громади. 

У  2011 році своє слово у цій суперечці сказала й прокуратура. Перевіривши рішення сесії Буштинської селищної ради V скликання «Про передачу в оренду на шість років частину території парку розміром 0,35 га», прокурор району опротестував його як незаконне. 

Втім, підприємця це не зупинило, відтак, розпочалась довга судова тяганина. Дивно, що у матеріалах справи є проект відведення спірної ділянки, за яким вона начебто розташована не у парковій зоні, а на сусідній вулиці Хмельницького. Так, асфальтова доріжка між колибою і плесом Млиновиці у проекті чомусь названа вулицею Хмельницького, хоча це не відповідає дійсності. Вулиця з такою назвою розташована по інший бік водойми. 

Крім цього, землі парку, який має статус «парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва (це підтверджує охоронне зобов'язання №19 від 09.02.2003 р.), належать до природно-заповідного фонду України. Передавати їх в оренду можна лише спеціальною Постановою Кабінету Міністрів. А згідно зі ст. Закону «Про природно-заповідний фонд України» № 2456-XII від 16.06.1992 р. «на території парків-пам'яток садово-паркового мистецтва забороняється будь-яка діяльність, що не пов'язана з виконанням покладених на них завдань і загрожує їх збереженню».

Але, незважаючи на все це, Закарпатський господарський суд зобов’язав Буштинську селищну раду передати парк в оренду. 

З допомогою народного депутата України Павла Балоги, який надав юридичну підтримку, та районного депутата, юриста Василя Паша у Буштинській селищній раді підготували апеляцію. У Львівському апеляційному суді відбулося 5 засідань. 

Однак і на цей раз суд виніс рішення залишити апеляційну скаргу без розгляду і вважати договір оренди земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі з метою комерційної діяльності укладеним. 

Нині ж селищний голова Іван Паш та депутатський корпус Буштинської селищної ради, заручившись підтримкою органів прокуратури, яка зайняла позицію мешканців селища, подали касаційну скаргу на рішення Львівського апеляційного суду. Слухання відбудеться у Вищому господарському суді України, пише видання Тячів

10 грудня 2014р.

Теги: парк, Вищий господарський суд, Буштино

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини