По ужгородському округу кандидат Ковач зі сторінок газет та банерів "агітує" із порушенням закону

У газеті Ужгородської міської ради «Ужгород» (№39 від 27 вересня) на стор. 5 розміщений матеріал «Енергія добрих справ», в якому тезами подається інформація про результати роботи народного депутата України від одномандатного виборчого округу №68 Василя Ковача.

По ужгородському округу кандидат Ковач зі сторінок газет та банерів "агітує" із порушенням закону

Попри те, що матеріал у газеті поданий як «звіт нардепа перед громадою», публікація містить ознаки політичної агітації.

Адже, згідно зі статтею 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України», передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата; однією з форм агітації є оприлюднення у друкованих ЗМІ «інших публікацій та повідомлень».

Крім того, станом на 27 вересня Василь Ковач уже був зареєстрований як кандидат у народні депутати на одномандатному виборчому окрузі №68.

Як повідомили спостерігача ОПОРИ у редакції газети «Ужгород» у відповіді на інформаційний запит, замовником публікації «Енергія добрих справ» є фізична особа Алла Кохан. За публікацію сплачено 2 955 грн, це підтверджує акт прийому-здачі робіт 142/1 від 29 вересня. Алла Кохан є довіреною особою кандидата у народні депутати Василя Ковача.

У цьому випадку порушено вимогу частини 7 статті 73 Закону України «Про вибори народних депутатів» – матеріали передвиборної агітації публікуються на підставі угоди, укладеної між редакцією та кандидатом у депутати і лише після того, як за розміщення публікації буде оплачено.

Оскільки замовником згаданої публікації є фізична особа, то оплата здійснена поза межами виборчого фонду кандидата. Це – порушення частини 6 статті 68 Закону, де йдеться: «Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється». 

Крім того, у газеті публікація «Енергія добрих справ» не позначена як політична реклама, що є порушенням вимог частини 17 статті 74 Закону, де зазначено – «Усі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі».

17 жовтня з боку кандидата у народні депутати Василя Ковача зафіксовано ще одне порушення вимог законодавства.

В Ужгороді на вул. М.Заньковецької у кількох двориках техніка розрівняла доріжки між прибудинковими територіями. На огорожі дитячого садку розміщено банер «За підтримки народного депутата України Василя Ковача».

На банері немає вихідних даних, що є порушенням вимог частини 23 статті 74 Закону, де зазначається: «Забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск».

Також даний банер висить на огорожі дитячого садочка, що є порушенням вимог частини 5 статті 74 Закону – згідно з нею забороняється розміщення передвиборних агітаційних матеріалів в будинках і приміщеннях установа державної і комунальної форми власності.

Крім того, факт ремонту дороги і прив’язка до цього кандидата у народні депутати є порушенням частини 14 статті 74, яка трактує такі дії як непрямий підкуп виборців. Зокрема, у Законі зазначається: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

У передвиборному штабі Василя Ковача проігнорували прохання спостерігача ОПОРИ прокоментувати описані нами факти порушень вимог Закону.

 

 

20 жовтня 2014р.

Теги:

Коментарі

Ілько 2014-10-21 / 19:42:15
Цей гад регіоналовський має сидіти в тюрмі ане в парламенті. Він сволота один із перших голосував за антинародні закони 16 січня 2014.

Микола 2014-10-20 / 18:31:45
Кажут що в 68-му вовсю роздають 200-кіловольтні купюри...

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини