Суд відмовив міліції і прокуратурі щодо арешту головного редактора "Закарпаття онлайн" (ВІДЕО)

Сьогодні, 26 серпня, під час судового засідання за клопотанням слідчого Ужгородського міськвідділу УМВС України в Закарпатській області М.Опаленика, суддя Ужгородського міськрайонного суду В.Бедьо відмовив останньому в обранні запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту журналіста, головного редактора інтернет-видання "Закарпаття онлайн" Олега Диби.

Суд відмовив міліції і прокуратурі щодо арешту головного редактора "Закарпаття онлайн" (ВІДЕО)

У ході судового засідання сторона захисту повністю спростувала ті "факти", на які спиралася сторона звинувачення в особі прокурора В.Грамотника за поданням слідчого міліції. При цьому доходило до смішного: наприклад, було з'ясовано, що в той час, коли міліція, виконуючи ухвалу суду про привід журналіста до слідчого, начебто не могла його знайти на роботі, той у цей самий час вів у приміщенні редакції публічно анонсовану у всіх ЗМІ прес-конференцію з одним із кандидатів в президенти України. Або сам проводив так само заздалегідь анонсовану прес-конференцію, аби дати можливість слідчому у передбаченому законом порядку вручити повістку про виклик. Стверджуючи, що не можуть знайти О.Дибу вдома, міліціонери так само "не бачили" його дружину, що виїжджала на роботу і поверталася з неї, та трьох дітей, які ходили в школу, на тренування тощо. Натомість, правоохоронці вручали повістки стороннім людям і надсилали їх на електронну адресу, яка не є ані робочою адресою сайту Закарпаття онлайн, ані приватною адресою журналіста.

Час від часу в залі, заповненому колегами-журналістами та громадськими активістами, що прийшли підтримати свого колегу, лунав сміх, спричинений безпорадністю звинувачень, а часто і їх очевидною безглуздістю. Адже, як було повідомлено в ході судового засідання, дійшло до того, що у проханні щодо оголошення Олега Диби в розшук слідчому відмовили навіть колеги-правоохоронці, які, на відміну від М.Опаленика, змогли зв’язатися і зустрітися з журналістом з першої спроби, без проблем і неодноразово. «Тобто, проблеми  зустрітися з О.Дибою виникають тільки в документах, які продукує слідчий М.Опаленик, і які, насправді, не мають місця в реальному житті», – резюмував у своєму виступі О.Диба.

«Те, чому журналіста, головного редактора одного з найавторитетніших інтернет-видань Закарпатської області намагаються зробити кримінальним злочинцем і шляхом сфальсифікованих обставин намагаються застосувати до нього як міру запобіжного заходу домашній арешт, має своє пояснення: у даному випадку йдеться про спроби перешкоджання журналістській діяльності і спроби дискредитації журналіста у зв’язку з його професійною діяльністю. Адже в керованому мною  виданні неодноразово піддавався критиці начальник УМВС України в Закарпатській області С.Шаранич. А 20 серпня 2014 року в Закарпатському окружному адміністративному суді розпочався розгляд справи про фальсифікацію рапортів міліціонерів та протоколу за наслідком адміністративних затримань на площі Народній в Ужгороді 5 жовтня 2013 року, фігурантом в якій є заступник начальника Ужгородського МВ УМВС України в Закарпатській області В.Кувик – начальник слідчого Опаленика М.Ю., – розповів О.Диба. – А оголошена мені підозра в скоєнні кримінального правопорушення, що базується виключно на свідченнях «потерпілого» і «свідків», які мають пряме відношення до Івана Волошина – об’єкта десятків публікацій на сайті Закарпаття онлайн, у яких йдеться про кримінальні оборудки останнього, виглядає як намагання розправитися з журналістом за його професійну діяльність».

У підсумку, в ухвалі, яку суддя В.Бедьо виголосив після двогодинного засідання і півторагодинного перебування в нарадчій кімнаті, було констатовано, що «органом досудового слідства не надано суду належних доказів, які б підтверджували переховування підозрюваного від органу досудового розслідування. ...Слідчий суддя приходить до висновку, що слідчим не наведено достатність підстав, що виправдовують обрання відносно підозрюваного Диба О.Р. запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, який, по суті, є одним із найсуворіших».

Як наслідок, суддя ухвалив «в задоволенні клопотання – відмовити».

Як дрібну сатисфакцію прокуратурі та міліції за, по суті, безпрецедентний публічний програш, головному редактору Закарпаття онлайн оголошено запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання, що практично не обмежує його у праві пересування.

«Це друга поспіль маленька перемога громадськості у цій справі, - каже Олег Диба. – Саме суспільний резонанс, тобто послідовна, протягом трьох засідань участь громадськості – журналістів і активістів – у судових засіданнях, не дала реалізувати заздалегідь заплановану відвертим криміналітетом спільно з «правоохоронцями» Шаранича схему. Вибудуваваний волошинсько-шараничівський «трикутник» - «суддя І.Семерак – прокурор В.Грамотник – міліція Шаранича», було зруйновано відводом судді І.Семерака. Тепер криміналітету, який є замовником цієї фальсифікації, не вдалося зробити з мене «арештанта», як перед тим не вдалося «зіграти» на темі начебто оголошення мене в розшук. Сьогоднішня ухвала в умовах справжнього правосуддя мала б потягти за собою самовідвід прокурора В.Грамотника, який, будучи, як і суддя І.Семерак, наближеним до І.Волошина, відіграє у цій справі роль не прокурора, а прокуратора – виконуючи вказівки людини, за плечима якої вже кристалізуються кілька масштабних кримінальних справ. Якщо керівництву прокуратури Ужгорода не байдужий її імідж, вона мала б допомогти прокурору В.Грамотнику відійти від цієї справи, в якій він не може виступати неупередженою особою. Хоча я не маю ілюзій з цього приводу після того, як прокурор Закарпатської області Олег Сидорчук дав підлеглим неофіційну вказівку не порушувати тему вкраденої в громади Ужгорода і зруйнованої як пам’ятки архітектури «Корони».

Загалом, я свідомий того, що це лише маленькі перемоги, за якими на мене очікує шалений об’єм роботи, трати часу та енергії у вимотуючих процедурах досудового слідства. Але повторю те, що говорив раніше: кримінальнику Волошину з медведчуківцем  Шараничем не вдасться «зліпити» з мене злочинця. Справа буде максимально публічною і максимально резонансною. Сидіти в тюрмі за сфабрикованим звинуваченням я не буду за жодних обставин. Ситуація в Україні невпинно рухається в бік змін – люстрації влади, міліції, прокуратури і суду. Час грає на мене. Час шараничів і волошиних спливає...»

 

26 серпня 2014р.

Теги: Диба, Волошин, Шаранич, Грамотник

Коментарі

Владимир Форсюк 2023-08-11 / 14:27:40


А приймаю ліки, але нічого не змінюється. а а а


Владимир Форсюк 2022-10-04 / 21:50:45


Ничего не поменялось: моё осеннее обострение продолжается. Боюсь, это уже никогда не кончится :( Простите меня, люди!


Саша 2014-08-28 / 15:06:48
Сидорчук у Київській області уже прославився тим, що виконуючи вказівки Пшонки затверджував обвинувальний акт і скеровував до суду справу стосовно активістів, так званих "Васильківських терористів". В Закарпатті продовжує займатись політичними замовленнями. В Ужгороді щоночі горять автомобілі і будинки, а прокуратура замість того щоб займатись роботою, заробляє для ВО "Свобода" та Махніцького. Уже самим прокурорам автівки палять та на хабарях їх ловлять. А пан прокурор з Дибою бореться. Ганьба!

ярослав орос 2014-08-27 / 22:04:21


Прочитав. Дякую. О.Д.


бодя 2014-08-27 / 20:58:20
Молодці!

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини