Представники національних спільнот Закарпаття прийняли заяву щодо збереження територіальної цілісності України

23 серпня у Центрі культур національних меншин Закарпаття (м. Ужгород) відбулася зустріч керівництва облдержадміністрації з головами та активом національно-культурних товариств Закарпаття. Під час зустрічі обговорено суспільно-політичну ситуацію в державі та роль громадських організацій національних меншин у збереженні територіальної цілісності та міжнаціональної злагоди у зв’язку з подіями на Сході України.

Представники національних спільнот Закарпаття прийняли заяву щодо збереження територіальної цілісності України

У заході взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Сербайло, заступник начальника відділу національностей та релігій облдержадміністрації Наталія Шутанич та представники громадських організацій національних спільнот.

Перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Сербайло поінформував про ситуацію, що склалася у зв’язку з подіями на Сході України та зазначив, що в умовах важкого випробування, коли наша держава переживає складну кризу, яка поставила під загрозу її суверенітет, головне завдання – не допустити ескалації конфлікту та активізації радикальних сил. На сьогодні усі зусилля органів влади спрямовані на зміцнення безпеки країни та подолання збройних протистоянь.

Також посадовець відзначив роль громадських організацій національних спільнот у збереженні міжнаціональної злагоди та суверенітету України, наголосив на важливості подальшої співпраці місцевих органів влади з національно-культурними товариствами з метою зміцнення історично-традиційної атмосфери толерантності співжиття, дружніх міжетнічних відносин та високого рівня взаєморозуміння між представниками різних національних меншин.

Під час заходу представники національних спільнот висловили безальтернативне прагнення багатонаціональної громади краю жити в єдиній соборній Україні, засудили провокації, намагання розпалювання міжнаціональної ворожнечі та одноголосно прийняли заяву щодо збереження територіальної цілісності України, мирних і дружніх міжнаціональних відносин у зв’язку з подіями на Сході України.

 

ЗАЯВА

національно-культурних товариств Закарпаття щодо збереження територіальної цілісності України та мирних і дружніх міжнаціональних відносин у зв’язку з подіями на Сході України

Сьогодні наша держава з часів своєї незалежності проходить найважче випробування, яке поставило під загрозу її суверенітет і територіальну цілісність.

Закарпаття – область, де історично склалася своєрідна спільність різних національностей і конфесій, де завжди панували національна та релігійна толерантність. Для багатонаціональної громади  нашого краю неприйнятні спроби сепаратизму, протистояння і будь-яке воєнне втручання.

Національно-культурні товариства Закарпаття – невід’ємна частина українського громадянського суспільства. Ми різні за своїми переконаннями і світоглядом, але спільні заради збереження миру, атмосфери єдності та дружніх відносин.

Засуджуємо тих, хто непрохано і незаконно зі зброєю в руках порушує мир і спокій у нашій державі, хто перебуваючи за межами України присвоює собі право від імені національних спільнот Закарпаття проголошувати сепаратистські гасла та заклики до дестабілізації ситуації в Україні. Не сприймаємо будь-які спроби насилля у суспільстві та активізацію радикальних сил.

Закликаємо всіх представників багатонаціональної громади Закарпаття бути мудрими та виваженими, робити все необхідне для відновлення стабільності у нашій державі, не допускати провокацій та протиправних дій заради миру, нашого спільного майбутнього у незалежній і неподільній Україні.

Підтримуємо дії керівництва держави, спрямовані на децентралізацію влади, розширення повноважень місцевих громад, прав національних спільнот, удосконалення механізмів державної етнополітики.

Звертаємося до керівництва нашої країни вжити всіх можливих заходів щодо припинення кровопролиття та збереження територіальної цілісності України.

Віримо, що наша держава дасть гідну відповідь на всі виклики сьогодення. Впевнені, що об’єднавши зусилля, Суверенна і Соборна Україна подолає кризу, стане сучасною, заможною та сильною європейською державою.

        23 серпня 2014 року

м. Ужгород

 

 

Відділ національностей та релігій Закарпатської ОДА

26 серпня 2014р.

Теги: заява, національні меншини, територіальна цілісність

НОВИНИ: Політика

11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
» Всі новини