Крайньоправі у Євросоюзі: лише галас чи реальна загроза?

У Євросоюзі досі відчуваються «відлуння» нещодавнього «політичного землетрусу» через історичну перемогу на виборах крайньоправих політиків і євроскептиків. «Об’єднуймося, щоб розділити Європу», – закликали вони. Однак, якщо цю ідею й підтримує практично кожна з екстремістських націоналістичних течій, то в решті ідеології вони дуже різняться. Хто вони, європейські крайньоправі партії? Та й чому їм так складно виробити спільну політичну лінію?

Член радикальної партії «Йоббік» на мітингу противників ЄС у Будапешті, січень 2012 року
Член радикальної партії «Йоббік» на мітингу противників ЄС у Будапешті, січень 2012 року

Коли відкривалася перша сесія нового Європейського парламенту, обраного наприкінці травня, під традиційний гімн Європи – «Оду радості» Бетховена – встали не всі. Багато крайньоправих або сиділи, або встали і повернулися спиною до парламентського подіуму, у такий спосіб висловлюючи своє «фе!» Європейському союзу як структурі і, зрештою, також самій європейській ідеї.

Що справді об’єднує націоналістів та євроскептиків європейської співдружності, так це відкидання наднаціональної сутності, яка лежить в основі ЄС. А от публічні витупи й теми, які підіймаються, дуже відрізняються у крайньоправих політичних партій тих чи інших країн.

Зробити щось на кшталт класифікації цих партій спробував французький політолог, директор Обсерваторії політичного радикалізму Жак-Ів Камю.

До першої категорії він відносить, так би мовити, «запізнілі аватари» політичних рухів 1930-х років. Явище доволі рідкісне, однак, вибори у деяких країнах засвідчили чималу прихильність до них з боку частини електорату.

Закарпатці для «Йоббіка» – це відокремлена частина угорської нації

Найяскравіший приклад – грецький «Золотий світанок» із найагресивнішою на всю Європу неонацистською позицією.

Інша партія – «Йоббік». Це – угорські націоналісти, які, зокрема, проповідують повернення «ампутованих» земель колишньої імперії, включно із українським Закарпаттям.

«Етнолінгвістичне питання разом із концепцією національної ідентичності там базуються на легендах переписаної історії нації, – каже Жак-Ів Камю. – Ідея винятковості, етнічний шовінізм цих політиків створює проблеми сусіднім країнам, де живуть угорськомовні меншини. «Йоббік» їх сприймає, як відокремлену частину нації».

Напис на спині члена партії «Йоббік»: Закарпаття по закону належить Угорщині. Самовизначення для всіх пригноблених націй змушених жити в Україні.

Напис на спині члена партії «Йоббік»: Закарпаття по закону належить Угорщині. Самовизначення для всіх пригноблених націй змушених жити в Україні.

Друга категорія крайньоправих політичних течій – це ті, що усвідомили: для завоювання прихильності виборців треба пом’якшити й «облагородити» свої публічні виступи. До цієї групи варто віднести правих радикалів-сепаратистів бельгійського нідерландськомовного Vlaams belang, («Фламандський інтерес»), антиісламську Партію свободи голландського політика-популіста Ґерта Вілдерса чи французький Національний фронт. Лідер останньої партії – Марін Ле Пен – намагається «очистити» її імідж від агресивних та малопривабливих нашарувань, створених антисемітськими та антиісламськими заявами її батька Жан-Марі Ле Пена. Саме вона найвідкритіше відстоює, так би мовити, «спільні цінності» Національного фронту і, як вона висловлюється, «політики економічного патріотизму» президента Путіна.

«Ми маємо з Росією спільні стратегічні інтереси та спільні цінності. Сьогодні складається враження, що Євросоюз веде щось на кшталт Холодної війни проти росіян. Цю країну представляють як породження диявола, як диктатуру, як повністю закриту державу. Насправді це не відповідає дійсності», – нещодавно заявила голова Національного фронту.

Лідер французького Національного вронту Марін Ле Пен, Париж, 1 травня 2014 року

Лідер французького Національного вронту Марін Ле Пен, Париж, 1 травня 2014 року

Крайньоправі мають доволі контрастні успіхи

Що ж маємо у підсумку? Успіхи цих двох категорій крайньоправих доволі контрастні. Якщо партія Марін Ле Пен набрала на останніх виборах до Європарламенту рекордні 25 відсотків, то націоналісти бельгійської Фландрії потерпіли доволі відчутну поразку.

До того ж, попри однакову мету – оборону нації – ці радикально налаштовані партії ніяк не знайдуть спільної мови, щоб об’єднатися. Скажімо, данська Народна партія, яка теж вийшла переможницею європейських виборів, заявила, що вважає об’єднання із французьким Національним фронтом для створення політичної групи Європарламенту – неможливим. Так само переможець європейських виборів у Британії – партія незалежності Сполученого Королівства – теж не хоче об’єднуватися з партією Марін Ле Пен.

Щодо Данії, то варто тільки глянути на програму данських крайньоправих, щоб побачити, наскільки вона близька до ідеології Марін Ле Пен, пояснює політолог Жак-Ів Камю.

«Данська Народна партія мала найправіший у Європі політичний план дій. Тож повчати Національний фронт, з огляду на спротив ісламу чи вислови данців відносно мігрантів – все це лунало навіть радикальніше, ніж почуте з вуст Марін Ле Пен», – зауважує політолог

Характерно, що відкинувши пропозиції Національного фронту, данські націоналісти увійшли до складу новоствореної у Європарламенті політичної групи євроскептиків на чолі із британцем Найджелом Фаражем. Умовно названі «сувереністами», вони налаштовані наступні п’ять років встромлювати палиці у колеса усьому, що могло б сприяти посиленню інтеграції, ваги та потужності Європейського союзу. Мета дуже близька до тої, що переслідує Кремль.

ЄС винен в українському конфлікті – британський євроскептик

Представник британської Партії незалежності Сполученого Королівства, а нині ще й євродепутат Майк Хукем, говорячи про події в Україні, висловив свої погляди.

«Насамперед, це Євросоюз спровокував початок конфлікту в Україні, а підписання угоди про глибші політичні зв’язки з нею було просто безвідповідальним. І особливо ще й допікаючи Росії санкціями. Чи ми не розуміємо, що більшість Європи залежна від російського газу? Дії ЄС призводять тільки до підливання масла у вогонь конфлікту», – зауважує Майк Хукем.

Втім, хоча помірковані та демократичні сили у ЄС, зокрема, в Європарламенті, все ж складають переважну більшість, відстоювати такі проекти, як вільна торговельна угода зі США чи допомога українцям будувати європейську державу, незважаючи на спротив росіян, нині стало дещо складніше.

Все тому, що, як пояснює професор Льєжського університету та спеціаліст із крайньоправих течій у політиці Європи Жером Жаме, частина європейських виборців або втомилася, або розчарувалася у дещо інертних традиційних партіях.

Однак, є у цьому й позитивний елемент, каже професор. «Зібрати на європейському рівні в одну політичну силу такі різні, сповнені протиріч та популізму партії, як французький Національний фронт, голландську чи австрійську Партії свободи, або «Північну лігу» з Італії, як показує нещодавній досвід таких спроб у Європарламенті, практично неможливо». Однак, праворадикального галасу у цій законодавчій установі ЄС таки додалося.

 

Віталій Єреміца, Радіо Свобода

17 липня 2014р.

Теги: Йоббік, Jobbik, Угорщина

Коментарі

1234 2014-08-22 / 18:25:45
Не має крайньолівих, не має крайньоправих. Є нормальні європейці, яких дістали глобалісти від Федеральної резервної системи США з їх "демократією", "єврогейськими цінностями", "ринковою економікою" та злочинною штучно створеною міграцією.
Українці, німці, росіяни, французи, угорці, словаки та ін. прагнуть жити нормальним житттям в рамках традиційних національних держав без злочинних забаганок ілюмінатів.

Віталію Єреміці 2014-08-02 / 15:40:44
Грантоїду В.Єреміці з масонського Радіо Свобода ніколи не зрозуміти, що таке нормальні традиційні цінності, характерні для більшості українців, росіян та інших європейських народів.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини