У рамках двох програм транскордонного співробітництва у Закарпаття за 6 років залучено понад 12 млн євро

У період з 2007 по 2013 роки Закарпаття брало участь у двох програмах транскордонного співробітництва з країнами – членами ЄС. Зокрема, це Програми прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства та партнерства «Україна-Словаччина-Угорщина-Румунія» 2007-2013 рр. та «Україна-Польща-Білорусь» 2007-2013 рр.

Програма прикордонного співробітництва ЄІСП «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна» реалізувалася впродовж 2007-2013 рр. на зовнішніх кордонах країн-членів ЄС та України. Загальний бюджет даної програми для всіх країн-учасниць на сім років склав 68 638 283 євро та фінансувався з фондів ЄІСП. У рамках програми відкрились широкі можливості потенційним аплікантам через пріоритетні напрямки співпраці -  сприяння економічному та соціальному розвитку, покращення якості навколишнього середовища, покращення ефективності кордону, підтримка співробітництва «люди-людям». 

У рамках трьох конкурсів перемогли 45 проектів, аплікантами (основними реципієнтами), або партнерами в яких є суб’єкти Закарпатської області. Загальний бюджет цих проектів складає близько 16 млн. євро. Частка залучених коштів в Закарпатську область, зокрема, становить близько 6 млн. євро. Наразі на території області діють більше двадцяти проектів, термін реалізації яких закінчується у 2015 році.

За рахунок зазначеної Програми вдалося вирішити питання щодо фінансування розбудови пунктів пропуску, які мають важливе економічне значення як для області, так і для держави загалом. Зокрема, «Лужанка-Берегшурань», що на українсько-угорському кордоні, «Дяково-Халмеу» - на українсько-румунському та «Ужгород-Вишнє Нємецке» - на українсько-словацькому кордоні. 

Водночас, багато зроблено у сфері збереження навколишнього середовища, особливо в організації протипаводкових заходів, впровадженні нового управління водними ресурсами та збереженні лісового господарства. 

Програма (ENPI-CBC) «Польща-Білорусь-Україна» 2007-2013 є однією із складових частин фінансового інструменту загальної Програми Європейського Союзу – Інструментe Європейського Сусідства і Партнерства (ENPI). Період реалізації програми з 6 листопада 2008 року по 31 грудня 2016 року. Загальне фінансування даної для всіх країн-учасниць Програми складає 202 959 490 євро. Частка української сторони становить 3 928 711,08 євро. 

У рамках трьох конкурсів перемогли 8 проектів, аплікатами, або партнерами в яких є суб’єкти Закарпатської області. Обсяг фінансування проектів, аплікантами, або партнерами в яких є суб’єкти Закарпатської області становить 6 315 227, 99 євро. 

Завдяки реалізації проектів в рамках зазначеної Програми в області вдалось розвинути інфраструктуру та розвинути напрямок активного туризму. Розвинуто співпрацю між містами Польщі та України через просування нових центрів туризму та рекреації на прикордонних територіях, що сприяє економічному зростанню по обидві сторони кордону завдяки підтримці і популяризації активного туризму. 

Водночас, розвинуто інфраструктуру з водопостачання, підвищено якість води та налагоджено безперервне водопостачання в місті Хуст. 

Доволі успішно виконано проекти в соціальній сфері. Так, реалізовано проект націлений на вирішення проблеми недостатніх освітніх можливостей для дітей із сільської місцевості, розвитку сільських громад шляхом створення місцевих партнерств для реалізації альтернативних рішень у сфері дошкільної підготовки. Важливу роль відіграло проведення тренінгів для вихователів та адаптація досвіду польських спеціалістів українською стороною. 

Також було створено хоспіс (медичний заклад, в якому перебувають важко хворі з прогнозованим летальним наслідком) для покращення стандартів життя для важкохворих людей та їхніх сімей у Закарпатській області та Підкарпатському воєводстві, зокрема, надання доступу до якісної медичної допомоги незалежно від виду захворювання та покращення якості паліативних послуг.

Водночас Закарпаття займає активну позицію у процесі підготовки разом з представниками Європейської Комісії та держав-членів ЄС спільних операційних програм прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства (ЄІС) на 2014-2020 роки.

Наразі у рамках нових можливостей здійснюється аналіз результатів проектів попереднього програмного періоду, SWOT-аналіз сучасного стану і можливостей у прикордонних регіонах України, Польщі, Румунії. Задля більш ефективної співпраці управління зовнішньоекономічних зв’язків, інвестицій та транскордонного співробітництва облдержадміністрації запрошує освітні заклади, дослідницькі установи, асоціації, спілки тощо до співпраці. 

Телефони для пропозицій 61-75-45, 63-04-49.

 

 

Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА

 
16 липня 2014р.

Теги: транскордонне співробітництво, програми, залучено

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини