Василь Фецинець: "Намітилась тенденція до спаду дитячої злочинності..."

Службу в міліції мій сьогоднішній співрозмовник починав на Воловеччині. Закінчивши Вільнюську школу МВС колишнього Союзу, також працював на оперативних посадах Воловецького райвіділу УМВС. Потім - навчання у Національній академії внутрішніх справ України, робота в УБОЗ УМВС. Далі - знову робота у Воловці, згодом - у Мукачеві. Начальник Воловецького райвідділу міліції. З січня 2006-го - начальник кримінальної міліції у справах неповнолітніх (ВКМСН) УМВС. Підполковник міліції. Любить природу, "тихе полювання", катання на лижах. Нагороджений міністерськими відзнаками "За протидію дитячій злочинності" 2 ступеня та "За відзнаку в службі" 2 ступеня.

ДІТИ, КУДИ ВАС ВЛІТКУ ПОДІТИ?

- Василю Тимофійовичу, закінчилося літо, а з ним - і канікули. З якими здобутками завершила цей період кримінальна міліція у справах неповнолітніх?

- На Закарпатті спостерігається спад злочинності серед неповнолітніх: цьогоріч підлітками було скоєно 215 злочинів, а за той же період минулого року -229. Правда, кращими могли б бути показники у Міжгірському, Хустському, Свалявському та Великоберезнянському районах.

- Які "дитячі" злочини домінували в нашій області влітку?

- Крадіжки мобільних телефонів, пограбунки, спричинення тілесних ушкоджень.

- Що, по-вашому, сприяло ескалації "літньої" злочинності неповнолітніх?

- За даними статистики, на Закарпатті нині проживають понад 322 тисячі осіб до 18 років. Частина з них відпочивала у дитячих оздоровчих таборах, інша ж була полишена сама на себе. Адже тепер немає стільки, як колись, ні гуртків, ні секцій, ні спортмайданчиків... Отож підлітку, буває, просто нічим зайнятися. І якщо він потрапляє під чийсь негативний вплив, то стає невдовзі нашим "клієнтом". А до кожного неповнолітнього міліціонера не приставиш...

Назвав би ще одну причину дитячої злочинності: заробітчанство. Батьки надовго виїжджають на заробітки, часом далеко за кордон, залишаючи дітей на стареньких дідусів та бабусь, а то й самих. Регулярно відправляючи своїм чадам грошові перекази, батьки думають, що таким чином виконують свій обов'язок. Та це не зовсім так. Не всі діти вміють правильно розпорядитися батьківськими грішми: розтринькують їх в ігрових залах, Інтернет-кафе, пиячать...

Або взяти такий "виховний" засіб, як телебачення. Зверніть увагу, скільки насильства, грубощів і навіть брутальності "виливається" тепер з екранів. Нічому доброму таке кіно несформованим дитячим душам не дасть.

- Які діти більш законослухняні - сільські чи міські?

- Сільські, оскільки вони більш зайняті. У селі завжди є робота -- на городі чи в саду. Тут діти змалечку привчаються до праці -- то гусей чи корів пасуть, то батькам допомагають по господарству. Отож на кримінал у них просто часу не вистачає. Чого не скажеш про їхніх міських ровесників...

- Чим відрізняється "дитяча" злочинність від "дорослої"?

- Насамперед віком тих, хто порушив закон. Злочинець є злочинець, незважаючи на те, дорослий він чи неповнолітній. Втім, стаття 22 КК України визначає вік, з якого може наступити кримінальна відповідальність. Фахівці твердять, що скоєні підлітками злочини часто відрізняються підвищеними жорстокістю та цинізмом. Надлишок енергії, яку ніде подіти, відсутність морально-психологічних гальм і призводить до негативних вчинків, якими доводиться займатися міліції.

- Один із "запобіжників" щодо літньої злочинності неповнолітніх -- дитячі оздоровчі табори. Чи достатньо їх у нашій області і чи були серед них такі, де оздоровлювалися б так звані важкі підлітки?

- Гадаю, таборів вистачає. Час переходити від кількості до якості: подбати про кращі умови проживання й відпочинку, поліпшувати харчування і програму дозвілля дітей. У нашій області на обліку в міліції перебувають близько 650 так званих "важких" хлопчаків і дівчат. Вони переважно із заможних сімей, мають усе, але... хочеться більшого, тягне на "подвиги". Батьки зайняті зароблянням грошей, отож їм не до дітей. А ті, покинуті напризволяще, хуліганять, крадуть, забавляються наркотиками, грабують людей...
Щодо таборів для важких дітей, то, гадаю, відкривати їх спеціально не варто. Дитина набирається добра, якщо оточена добром. Отож, вважаю, важкі підлітки мають відпочивати разом із "нормальними", переймаючи у них все краще. Багато важких підлітків у наших школах-інтернатах - сиріт, дітей, позбавлених батьківської опіки і т.д. Вважаю, що й тут слід створювати такі умови навчання і проживання, щоб діти не втікали звідти. Крім затишних класів і спальних кімнат, ситого харчування і толерантної поведінки вчителів та вихователів тут мали б бути спортивні споруди і секції, той же Інтернет-клуб, автоклас і т.д. Якби все це було на території школи-інтернату, то учні не втікали б у місто, щоб погратися з комп'ютером.

ЧИ СТАНЕ УРОКОМ ОПЕРАЦІЯ "УРОК"?

- Сьогодні - 1 вересня, День знань. Як підготувалася КМСН УМВС до цього свята учнів, студентів і педагогів?

- Спільно зі службою у справах неповнолітніх обласної держадміністрації, соціальною службою для молоді, громадськими організаціями розроблено план заходів до Дня знань, у яких буде задіяно 333 працівники міліції. Особлива увага звертатиметься на боротьбу з наркоманією, запобігання СНІДу, пияцтву, утвердженню здорового способу життя. Не випускаємо з поля зору і проблему насильства в сім'ї.

- Що заважає проведенню більш ефективної профілактичної роботи щодо запобігання злочинності серед неповнолітніх?

- Це питання не тільки міліцейське. З підлітками повинні працювати насамперед у сім'ї, далі - у дитсадку, школі, вузі. Але цей ланцюжок функціонує не завжди ефективно. У штаті ж ВКМСН УМВС - всього 69 працівників (на всю область), 61 з них - у міськрайвідділах міліції. Штатний розпис не переглядався вже понад десять років, а обсяги роботи за цей час значно зросли. До речі, на одного нашого працівника припадає 5100 підлітків, хоча за нормами має бути інакше: у місті - не більше 4 тисяч, а в селі - 5 тисяч неповнолітніх. На всю службу - тільки дві автомашини, 5 комп'ютерів. Могла б бути вищою й зарплата. Вже тривалий час обговорюється питання про зарахування нам року роботи за півтора, адже ВКМСН - служба оперативна. Словом, ці та деякі інші моменти явно не сприяють у роботі.

- Василю Тимофійовичу, які організації та структури могли б, по-вашому, включитися у боротьбу з підлітковою злочинністю?

- Як я вже казав, тісно співпрацюємо зі службою у справах неповнолітніх ОДА (керівник Світлана Якімеліна), управлінням освіти і науки ОДА (Юрій Герцог), управлінням молоді і спорту ОДА (Володимир Фленько) та іншими. Думається, тут є до чого докласти рук і благодійним фондам, релігійним та громадським організаціям. Маємо, скажімо, приймальник-розподільник на 17 неповнолітніх, де утримуються до суду підозрювані у скоєнні злочинів віком від 10 до 14 років. Установа потребує серйозного ремонту, а коштів не вистачає. Частково нас виручив керуючий регіональним відділенням "Приватбанку" Дмитро Собенников, який виділив кошти на ремонт систем опалення та водопостачання й водовідведення. А ще ж треба виконати зовнішні ремонтні роботи. Отож чекаємо вас, благодійники. Наші телефони - 69-53-82, 3-24-86, 69-53-83.

- Чи розраховуєте на спад підліткової злочинності після 1 вересня?

- Так, бо діти підуть у школу, ПТУ, технікуми та вузи, будуть зайняті навчанням, перебуватимуть під наглядом педагогів. Нам сприяють і коротший світловий день, і погодні умови в осінньо-зимовий період. Але ми не розслабляємося...

- Які заходи щодо профілактики підліткової злочинності здійснюватимете надалі?

- У вересні проведемо традиційну операцію "Урок", під час якої вивчатимемо стан відвідування занять учнями та студентами. Відпрацьовуватимемо Інтернет-клуби, розважальні заклади, магазини (на предмет відпускання неповнолітнім спиртного і цигарок). Проводитимемо й планові операції. Втім, не хотілося б відкривати всі карти. Приємно, що маємо взаєморозуміння з боку інших служб та підрозділів закарпатської міліції, що немає безвісти зниклих неповнолітніх. Та й підліткова злочинність іде на спад.

- Кого з підлеглих, пане підполковнику, ви назвали б серед кращих?

- За підсумками роботи у першому півріччі та з нагоди дня служби нещодавно відзначені старший оперуповноважений ВКМСН УМВС Василь Плиска, майор Віктор Гость зі Сваляви, Роман Палінкаш із Тячева. Вочевидь, на них і слід рівнятися.

- Спасибі за розмову.
Інтерв'ю взяв Ярослав Ядловський, "Відомості міліції"
02 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини