Податкова міліція на варті економічних інтересів незалежної України

Законом України “Про державну податкову службу в Україні” визначено завдання податкової міліції: попередження злочинів та інших правопорушень у сфері оподаткування, їх розкриття, розслідування та провадження у справах про адміністративні правопорушення; розшук платників, які ухиляються від сплати податків та інших платежів; виявлення та запобігання корупції в органах державної податкової служби; убезпечення діяльності працівників органів державної податкової служби, забезпечення їх захисту від протиправних дій, пов’язаних з виконанням службових обов’язків.

За час існування податкова міліція змогла довести доцільність свого створення i стала важливим елементом у боротьбі з економічною злочинністю. Про те, чого саме досягнуто, розповідає Перший заступник Голови ДПА України — начальник податкової міліції Валерій Корячкін.

Після проголошення незалежності в Україні склалися передумови для розвитку ринкової економіки, що, в свою чергу, потребувало створення надійної податкової служби, яка б поєднувала i фіскальні, i правоохоронні функції. З метою вдосконалення та підвищення ефективності її діяльності підрозділи по боротьбі з кримінальним приховуванням прибутків від оподаткування МВС України було передано у підпорядкування ДПА України та на їх базі створено податкову міліцію. Адже й дотепер деякі підприємці не вважають сплату податків своїм конституційним обов’язком. А, як відомо, без стабільного бюджету країна не може бути незалежною.

Працівники підрозділів податкової міліції ДПА України забезпечують фінансові надходження до держбюджету, а також здійснюють правоохоронну діяльність. Для попередження ухилень від сплати податків запроваджено та відпрацьовано ефективні механізми взаємодії підрозділів податкової міліції з підрозділами аудиту, валютного контролю, ПДВ та економічного аналізу. Проводяться організаційні та практичні заходи, спрямовані на підвищення ефективності діяльності податкової міліції. У ході розкриття та руйнування злочинних схем здійснюється комплексне оперативно-економічне опрацювання інформації про організовані дії міжрегіонального характеру, що завдають збитків державі на десятки мільйонів гривень.

Виявлені центри мінімізації та суб’єкти підприємництва, які здійснюють тіньовий обіг коштів та їх подальше відмивання, одночасно перевіряються за допомогою комплексних оперативно-розшукових заходів по всій Україні. При цьому особлива увага приділяється транзитним підприємствам і суб’єктам господарювання з ознаками фіктивності, які ухиляються від сплати податків, займаються незаконним відшкодуванням ПДВ та конвертацією безготівкових коштів у готівку.

Робота податкової міліції спрямована на попередження протиправної діяльності та залучення до юридичної відповідальності організаторів злочинних схем, а також на відшкодування завданих державі збитків за рахунок реально діючих підприємств — замовників послуг з конвертації коштів та мінімізації податкових зобов’язань.

На сьогодні державний бюджет недоотримує величезних коштів через те, що значна кількість підприємств користується різними схемами мінімізації бази оподаткування. Наявність цих схем значною мірою пояснюється недосконалістю податкового законодавства. Для того щоб виявити i зруйнувати злочинний ланцюг, усі його ланки слід відпрацьовувати одночасно. Якщо одна ланка працює в м. Харкові, інша — у м. Львові, то потрібно паралельно перевіряти i харківські, i львівські “філії”.

Боротьба зі злочинами у сфері оподаткування потребує якісно нового підходу до оцінки діяльності підприємств. Зосередити увагу потрібно саме на тих підприємствах, для яких створюються злочинні схеми. Тобто слід вивчити усі зв’язки тіньовика i після того виявити замовника послуг. Якщо знешкодити лише мінімізатора, його клієнти знайдуть іншого виконавця. А кошти до бюджету так i не надійдуть. Останнім часом актуальною є тісна співпраця всіх підрозділів податкової служби, щоб не лише ліквідувати схеми мінімізації та визнати недійсними установчі документи фірм з ознаками фіктивності, а й відстежити всі угоди між цими фірмами та суб’єктами підприємницької діяльності. Отже, тільки внаслідок ретельно підготовленої, скоординованої діяльності оперативних i слідчих підрозділів податкової міліції з іншими контролюючими органами можна отримати бажаний результат — від цього значною мірою залежатимуть прозорість фінансової й економічної системи в Україні та наповнення державної скарбниці.

На Донеччині податківцями викрито і припинено діяльність одного з найпотужніших злочинних угруповань, що “працювало” у банківсько-фінансовій сфері й спеціалізувалося на нелегальній конвертації коштів у готівку та мінімізації податкових зобов’язань.

Організатором угруповання був 41-річний мешканець обласного центру, який створив чотири підконтрольні йому групи, що діяли самостійно. Кожну з них очолював спільник шахрая, який координував діяльність членів групи — бухгалтерів i кур’єрів. Махінатори використовували цілу мережу створених ними фіктивних фірм, через рахунки яких спрямовувалися грошові потоки. Згодом вони переводилися у готівку i легалізовувалися шляхом будівництва у м. Донецьку об’єктів нерухомості.

З 2004 р. дилерська мережа з обслуговування клієнтів конвертаційного центру суттєво розширилася, i до середини 2006 р. обіг коштів на його рахунках становив близько 3 млрд. грн. на рік. До послуг шахраїв зверталися приблизно 2000 підприємств. Усю клієнтську базу контролював організатор злочинного синдикату, а за право користуватися нею керівник кожної з груп сплачував 1,5% від суми, що переводилася у готівку. Крім того, ватажок злочинного угруповання забезпечував захист шахраїв від правоохоронних та інших контролюючих органів.

З метою припинення діяльності цього угруповання податківці провели спеціальну операцію, що здійснювалась у три етапи.

Першим етапом було знешкодження однієї з найбільших груп, що входила до складу конвертаційного центру. Її очолювала раніше засуджена 43-річна донеччанка. Крім того, активну діяльність здійснювали ще дві особи, які займалися бухгалтерією та виконували кур’єрські функції. Усіх їх було затримано, а в офісах, що належали групі, вилучено готівку та близько 50 печаток i штампів фіктивних фірм. Стосовно махінаторів порушено кримінальну справу.

Наступний етап полягав у припиненні діяльності другої за значимістю групи, що входила до складу злочинного синдикату. Керував нею 34-річний мешканець обласного центру, який також мав проблеми із законом. Протиправну діяльність тіньовиків було викрито завдяки оперативно-слідчим заходам, внаслідок чого усіх конвертаторів затримано. У приміщеннях конвертаційного центру вилучено реквізити фіктивних i транзитних фірм, а також документацію, що свідчила про здійснення незаконного бізнесу.

Третім, завершальним етапом операції стало знешкодження самого організатора злочинного синдикату та двох останніх груп, якими керували його спільниці. Під час перевірки виявилося, що до складу головного угруповання входив також працівник одного з комерційних банків, який контролював видачу “брудних” коштів у касі та мав доступ до розрахункових рахунків фіктивних фірм.

Під час операції тіньовиків було затримано. Накладено арешт на рахунки конвертаційного центру, сума на яких становить 1,8 млн. грн. Загалом працівники податкової міліції вилучили понад 800 тис. грн. готівки, понад 100 печаток i штампів та документацію, що належала 53 фіктивним фірмам. Заарештовано десять осіб.

На сьогодні слідство у справі завершено, матеріали передано до суду.

Незважаючи на протидію з боку зловмисників, працівники податкової міліції постійно вдосконалюють методи роботи та вишукують нові шляхи подолання тіньового бізнесу.

Лише цього року було попереджено понад 3 тис. спроб незаконного відшкодування ПДВ. За цими фактами порушено понад 600 кримінальних справ, 60 з яких передано до суду. До кримінальної відповідальності притягнуто 21 особу, попереджено незаконне відшкодування ПДВ на суму 2,4 млрд. грн.

Викрито та ліквідовано низку найрізноманітніших схем, за допомогою яких тіньовики намагалися незаконно відшкодувати з державного бюджету багатомільйонні суми. Як правило, здійснюються такі оборудки шляхом застосування псевдоекспортних операцій, незаконних операцій на внутрішньому ринку, пов’язаних з використанням фіктивних фірм, безтоварних операцій, а також шляхом завищення фактичної вартості товару та реалізації його за ціною нижчою, ніж ціна придбання.

Так, в Одеському морському порту оперативники податкової міліції затримали два контейнери, в яких виявилися задекларовані до експорту скляні лінзи на суму понад 12 млн. грн. Власники вантажу — дві відомі київські фірми оцінили одну лінзу в 52 грн.

Слід зазначити, що деякі вироби зі скла, призначені, наприклад, для професійної фотозйомки або спостереження за далекими планетами, коштують дорожче. Проте виявилося, що в контейнерах було звичайне окулярне скло, ціна якого приблизно 1 грн. за одиницю. Тобто задекларована вартість перевищувала реальну в 40 — 50 разів.

Ефективність роботи податкової міліції з викриття правопорушень у сфері відшкодування ПДВ багато в чому залежить i від співпраці з Держмитслужбою України.

Так, спільно з митниками розроблено та запроваджено механізм оперативного контролю за сумнівними операціями, що дає змогу попереджувати спроби розкрадання державної скарбниці шляхом незаконного відшкодування ПДВ.

У попередні роки інформацію про незаконні операції, пов’язані з відшкодуванням ПДВ, ДПА України отримувала протягом місяця, а за цей час шахраї встигали отримати з бюджету багатомільйонні суми. Нині завдяки новітнім методам роботи податкова міліція здатна набагато ефективніше викривати найзаплутаніші махінації.

Загалом зусиллями податківців викрито понад 90 тис. злочинів у сфері оподаткування, до бюджетів усіх рівнів надійшло понад 30 млрд. грн. Рівень доходів, мобілізованих ДПС до зведеного бюджету, збільшився з 21,5 млрд. грн. у 1996 р. до 96,1 млрд. грн. у 2007 р., тобто в 4,5 раза.

Якщо в 1996 р. внаслідок діяльності одного працівника підрозділів по боротьбі з кримінальним приховуванням доходів від оподаткування МВС України до державної скарбниці надходило 23,2 тис. грн., то у 2006 р. сума стягнень на одного працівника податкової міліції становила понад 300 тис. грн., а на одного оперативника — близько 600 тис. грн. Це більш як у 30 разів перевищує витрати на його утримання.

Країни з розвинутою податковою культурою (Канада, Швейцарія, Нідерланди, Австралія та інші) мають у складі податкових органів підрозділи з повноваженнями правоохоронних органів. Велика Британія пішла далі: у 2005 р. зі складу міністерства внутрішніх справ Відомство митних зборів та акцизів Її Величності було виокремлено у спеціальний орган.

Не хотілося б повторювати сумний досвід Росії, де податкову міліцію було передано до МВС, а податкових міліціонерів переорієнтовано ледь не на пошук наркотиків, що значно погіршило ситуацію з розкриттям податкових злочинів.

Податкова міліція в Україні ніколи не дублювала i не дублює роботу органів внутрішніх справ. Вона виконує функції, визначені Законом України “Про державну податкову службу в Україні”: викриття правопорушень i злочинів, пов’язаних з несплатою податків, розшук платників, які ухиляються від сплати податків, запобігання корупції в органах податкової служби й убезпечення діяльності працівників ДПС.

Щодо реформування податкової міліції, то цей процес відбувається згідно з дорученнями уряду. На сьогодні те правове поле, в якому здійснюється її діяльність, на наш погляд, є достатнім, тому потреби у прийнятті якихось інших законів про податкову міліцію немає. Однак варто було б внести зміни до чинних законів, що містять певні суперечності, зокрема питання проведення позапланових перевірок та оперативно-розшукових заходів.

Від ефективності роботи податкової міліції значною мірою залежать добробут i забезпечення населення — пенсіонерів, студентів, інвалідів, учителів, лікарів. Отже, основним пріоритетом її діяльності є захист сумлінних платників податків i посилення заходів, спрямованих на попередження злочинів у сфері оподаткування.
"Вісник податкової служби України", серпень 2007 р., № 31 (458) (www.visnuk.com.ua)
29 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини