"Культурні" закарпатці з робочим візитом відвідали Львівщину (ВІДЕО)

Днями на Львівщині проводився міжобласний семінар-практикум директорів районних і міських Народних домів та Будинків культури Львівської та Закарпатської областей.

"Культурні" закарпатці з робочим візитом відвідали Львівщину (ВІДЕО)

В числі його учасників - Іван Канюка, заступник начальника управління культури облдержадміністрації. Світлана Мендель, головний спеціаліст управління культури облдержадміністрації, Ганна Дрогальчук, в.о. директора Обласного організаційно-методичного центру культури, Людмила Веклюк, завідувач відділу інновацій та культурно-дозвіллєвої діяльності, Леся Дубенко, директор Ужгородського районного будинку культури, Євген Судаков, директор Перечинського районного будинку культури, Ласло Галас, начальник відділу культури і туризму Берегівської райдержадміністрації, Василь Барановський, директор Тячівського районного будинку культури, автор цих рядків  та інші, всього  23 представники нашого краю.

Ініціатором проведення семінару виступив Львівський державний обласний центр народної творчості і культурно-освітньої роботи (директор Роман Береза) за організаційної підтримки управління культури Закарпатської облдержадміністрації (начальник Юрій Глеба) та Обласного організаційно-методичного центру культури (в.о. директора Ганна Дрогальчук).

Урочиста й дуже тепла зустріч делегації Закарпатської області можновладцями сусідньої області відбулася на кордоні Воловецького та Сколівського районів.

Головна мета семінару – ознайомлення з методичною роботою та творчими колективами сільських Народних домів Львівщини, образотворчим та декоративно-ужитковим мистецтвом краю, а також зміцнення культурно-мистецьких зв’язків, взаєморозуміння зі своїми найближчими сусідами.

Учасники семінару мали щасливу нагоду почути високопрофесійні виступи колективів художньої самодіяльності Сколівського, Стрийського, Миколаївського, Пустомитівського районів, зануритись у нове культурно-мистецьке середовище, відчути атмосферу краю, що дав Україні героїв національно-визвольної боротьби  Степана Бандеру, Романа Шухевича, Андрія Шептицького та багатьох інших лідерів української нації. Ми також відвідали Центр народної творчості і культурно-освітньої роботи у Львові, ознайомилися із його відділами та роботою, що ними проводиться. Зокрема, провідний методист музичного жанру А.Г.Волошин продемонстрував майстер-клас з  роботи з ансамблем народних інструментів на базі ансамблю народних інструментів дівочого вокально-хореографічного ансамблю “Панночка” Церкви Різдва Пресвятої Богородиці, а І.І.Даньковський – провідний методист вокально-хорвого жанру провів майстер-клас з роботи з хоровим колективом на базі Народного Галицького камерного хору “Євшан”. Провідний методист хореографічного жанру, заслужений артист України В.В. Городиський продемонстрував свою роботу з хореографічним колективом на базі танцювальної групи дівочого вокально-хореографічного ансамблю “Панночка”. В одному з приміщень Центру було розгорнуто виставку творчих робіт майстрів народних художніх промислів, декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва. А це народний костюм, вишивка, писанкарство, живопис тощо.

Особливо цікавою й вражаючою була розважальна програма, організована директором Центру. Учасники семінару у Львівському будинку органної та камерної музики прослухали лекцію-концерт “Диво органної музики”, а також поліфонічні твори Й.С.Баха, Вагнера та інших західноєвропейських класиків у виконанні солістки Органного залу Олени Мацелюх. А в Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. С.Крушельницької переглянули виставу.

На підсумковій нараді Роман Береза, директор Центру народної творчості розповів про основні напрямки роботи закладу, визначив пріоритети розвитку, висловив надію на розширення та поглиблення співпраці між нашими областями.

Проведений на Львівщині семінар-практикум засвідчив високий рівень розвитку хорового мистецтва, національно-патріотичну його спрямованність. Семінар допоміг нам об’єктивно оцінити свою роботу, визначити місце і рівень народного мистецтва Закарпаття у всеукраїнському контексті і сприятиме покращенню роботи працівників культури нашої області. Загалом, семінар-практикум продемонстрував  вірність галичан основним засадам християнської моралі, народним традиціям, трепетне до них ставлення, а також їхню високу національну самосвідомість та патріотизм.

Володимир Мишанич для Закарпаття онлайн Фото Світлани Кононенко

22 травня 2014р.

Теги: культура, Львів

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини