МЗС України висловило розчарування заявами прем'єра Угорщини

МЗС України оприлюднило заяву з приводу висловлювань прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, у якій наголошує, що в Україні "із розчаруванням" сприймають послідовний ряд висловлювань Віктора Орбана, оприлюднених упродовж останніх днів, стосовно суверенних форм захисту і гарантій прав угорської національної меншини в Україні, зокрема в контексті подвійного громадянства та "колективних прав" на "автономію", чиє широке тлумачення є полем для спекуляцій.

МЗС України висловило розчарування заявами прем

Як зазначили у МЗС, принцип подвійного громадянства суперечить Конституції і законодавству України. Рамкова Конвенція Ради Європи про захист національних меншин, стороною якої є обидві наші країни, передбачає не колективні права меншин, а індивідуальні права осіб, які до них належать.

При цьому угорська меншина на території України має широкі культурні й освітні права. Про це, зокрема, свідчить понад сотня угорських шкіл і той факт, що голова Товариства угорців Закарпаття є одночасно першим заступником Глави Закарпатської ОДА. Права угорської громади є захищеними в Україні і будуть захищатися й надалі відповідно до національних і європейських стандартів.

Зокрема, остання доповідь Управління Верховного комісара ООН з прав людини ясно і недвозначно спростовує звинувачення у порушеннях в Україні прав меншин і, таким чином, обрана політична риторика не має підстав.

"Оприлюднені слова не є ані слушними, ані доречними, особливо в час агресії Російської Федерації проти України та послідовних намірів кремлівського керівництва перекроїти нашу державу та підірвати національний мир і порозуміння. Для наших європейських демократій не можуть вважатися прийнятними й тези, які підпорядковують питання цінностей і міжнародного миру та безпеки справі т.зв. «взаємовигідної економічної взаємодії» з Росією. Сьогодні вкрай важливою є стратегічна єдність усіх європейських держав перед загрозою, що її несе агресія Кремля. Розкол згуртованості принесе непередбачувані політичні, економічні та безпекові наслідки для всіх країн нашого регіону без винятку. Закликаємо наших угорських партнерів зробити все належне, щоб наші відносини не стали частиною та заручником пропагандистської кампанії Росії. Упевнені, що багатолітній досвід дружніх українсько-угорських відносин переважить будь-яку плинну політичну риторику", - йдеться у заяві МЗС України.

Як відомо, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан раніше заявив, що угорці, які проживають на території України, повинні отримати автономію і подвійне громадянство.

Як зазначає ZN.Ua, Орбан заявив буквально наступне: "Господарські зв'язки ми ставимо в центр зовнішньої політики. Продовжуємо працювати зі Сходом і збільшуємо свою господарське присутність, підсилюємо вплив у Карпатському регіоні. У цьому зацікавлена ​​Угорщина, наші сусідні держави та Європейський Союз. Посилення регіональних зв'язків не суперечить загальнонаціональним. Угорська питання з часів Другої світової війни залишилося невирішеним".

"Угорське питання ми вважаємо європейським питанням. Угорці Карпатського регіону повинні мати подвійне громадянство, громадянські права і автономію. Це наша позиція, яку ми будемо представляти (оплески). У цьому зв'язку актуальним є питання двохсоттисячної угорської нацменшини в Україні. Яка має отримати подвійне громадянство, має отримати всі цивільні права, має отримати право на самоврядування. Такі наші очікування від нової України, яка формується і яка відчуває нашу підтримку в процесі побудови демократичного суспільства", - заявив Орбан.

25 травня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час дискусії в рамках Форуму глобальної безпеки в Братиславі зробив ще одну контраверсійну заяву, що стосується України і угорської нацменшини на Закарпатті.

“Я не бачу сьогодні в Україні ніякого плану, візії майбутнього економіки, що забезпечить її належне функціонування”, — заявив В.Орбан. Він відзначив, що за таких обставин ЄС доведеться платити за те, щоб Україна могла вирішувати свої проблеми. На думку очільника угорського уряду, викликом є не лише політика Росії, але й Україна сама по собі. У таких умовах, за словами Орбана, “легітимно порушувати питання гарантій прав національних менщин” в Україні. При цьому він наголосив, що угорці України самі мають вирішувати, які правові механізми використати для захисту своїх прав, а нова Україна має бути демократичною країною. Віктор Орбан навів приклад скасування Верховною Радою мовного закону, який гарантував мовам меншин статус регіональних, одразу після перемоги Майдану. Він також наголосив на важливості економічної співпраці ЄС, зокрема Центральної Європи, та Росії.

“Чи зможе ЄС конкурувати економічно з Китаєм, якщо не зможе розвивати економічних відносин з Росією?”, — додав Орбан. Він зауважив, що Центральна Європа повинна мати свою частку вигоди від тісної економічної співпраці з Росією.

Виступ Орбана щодо зарубіжних венгрів - з 28:46 хвилини

17 травня 2014р.

Теги: Орбан, Угорщина, угорці

Коментарі

99999 2014-05-18 / 19:09:32
ukraina mala bi buti rozocharovana soboju!!!nichogo ne pominjalosja v kraini,jak brali vzjatki tak i berutj,to mabudj genetichne!!!!!!!!!!!ne bulo,nee i ne bude nigde porjadka!!! u vladi tigh sami xto i buv!!!seginjatka rozocharovani!

вуйко Бонди 2014-05-18 / 18:37:46
Joncsi bacsi... sosi chuj i utchisja po madjarski, ato koli budesh do nas drapati ekzamen bude, suka.. ;)

йончі бачі 2014-05-18 / 17:39:38
не розїдайтеся люди а повіме --орбан бачі меньо піча лаба те кутьо фос!!!!!

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 13
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 6
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини