Прем'єр Угорщини заявив, що "Україна є викликом сама по собі" і знову акцентував на питанні закарпатських угорців

Угорщина порушує питання гарантій прав угорської меншини в Україні, так як немає гарантій, що там буде утверджена демократична влада й важко щось прогнозувати напередодні виборів 25 травня. Про це повідомив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час дискусії в рамках Форуму глобальної безпеки в Братиславі, повідомляє Радіо Свобода.

Прем

“Я не бачу сьогодні в Україні ніякого плану, візії майбутнього економіки, що забезпечить її належне функціонування”, — заявив Віктор Орбан. Він відзначив, що за таких обставин ЄС доведеться платити за те, щоб Україна могла вирішувати свої проблеми. На думку очільника угорського уряду, викликом є не лише політика Росії, але й Україна сама по собі. У таких умовах, за словами Орбана, “легітимно порушувати питання гарантій прав національних менщин” в Україні. При цьому він наголосив, що угорці України самі мають вирішувати, які правові механізми використати для захисту своїх прав, а нова Україна має бути демократичною країною. Віктор Орбан навів приклад скасування Верховною Радою мовного закону, який гарантував мовам меншин статус регіональних, одразу після перемоги Майдану. Він також наголосив на важливості економічної співпраці ЄС, зокрема Центральної Європи, та Росії.

“Чи зможе ЄС конкурувати економічно з Китаєм, якщо не зможе розвивати економічних відносин з Росією?”, — додав Орбан. Він зауважив, що Центральна Європа повинна мати свою частку вигоди від тісної економічної співпраці з Росією.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, що також брав участь у дискусії, у відповідь на коментарі Віктора Орбана щодо України зауважив, що не варто “об’єктивно чи суб’єктивно висловлювати меседжі, які підтримують головну лінію російської пропаганди”.

За словами голови польського уряду, “проблема — не український націоналізм, а агресія Росії”. Раніше, виступаючи з промовою в парламенті після складення присяги глави уряду Угорщини, Орбан заявив про необхідність автономії та подвійного громадянства для угорців, які живуть у сусідніх країнах, зокрема, в Україні. Через два дні після цього міністр закордонних справ Угорщини Янош Мартоньї заявив, що Угорщина не вимагає територіальної автономії для етнічної угорської меншини на заході України, а радше самоврядування. В. о. президента Олександр Турчинов ветував скасування мовного закону після його ухвалення у парламенті.

Нагадаємо, В.Орбан заявив, що угорці, які живуть у Карпатському регіоні, "мають право на подвійне громадянство, на права національної спільноти й на автономію". Пізніше Директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс повідомив, що Міністерство закордонних справ України стурбоване заявою прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана про підтримку подвійного громадянства в Україні та автономії для угорців із Закарпатської області.

Водночас глава польського уряду Дональд Туск розкритикував прем'єра Угорщини Віктора Орбана за його заяву про необхідність автономії для угорців, котрі живуть в Україні.

Згодом міністр закордонних справ Угорщини Янош Мартоньї в середу заявив, що Будапешт не вимагає територіальної автономії для етнічної угорської меншини на заході України.

15 травня 2014р.

Теги: Орбан, Угорщина, Росія

Коментарі

vovk 2014-05-16 / 01:08:00


Do Madjara! Odno shkoda,sho ne znaju de tebe najty!!! Ty by v mene ,,pidtrymav orbana'' ****on madjarskyj.


Угорец 2014-05-15 / 23:05:47
До Сорри ...який увесь світ Україну як і Грузію у 2008 році натравлюють проти Росії а потім залишать на призволяще!З вами граются та використовують а ви як діти....Увесь світ кажете та проти керивників газпрому навіть санкції ЄС нехоче задіяти,та всому світу начхати на Україну всі рішатю свої діла і ввсіх цікавить тільки власні інтереси!А завтра світ змінется ,лудери змінятся ,а Росія там буде де і зараз вона не зникне а це не забудется!Я цілком підтримую Орбана та позицію Угорщіни!

Русин 2014-05-15 / 22:59:34
Дивно, чим керується пан Орбан, граючи на скрипці хворих карликів? Лідери "йоббіка" (перепрошую від слова йобнуті в голову) для нас зрозуміло - заробляють у раші кримінальні гроші, а керівник європейської країни, втретє обраний народом Угорщини на найвищу державну посаду, явно негативно виділяється в європейському векторі щодо України.Хочеться спитати його, чи не бере він приклад з московського карлика, який вимагав і вимагає в України всіх видів автономій для своїх кацапів.Він хоче йти тим же шляхом? Впевнений, що наші друзі та родичі-угорчі Закарпаття цього не хочуть!!!

сорри 2014-05-15 / 22:19:54
Угорці справді вчергове наступають на граблі: в 1939-44 рр., коли весь світ був проти Німеччини, вони були з Гітлером. Тепер, коли весь світ об'єднався проти Росії, вони хочуть бути з Путіним :)

Угорец 2014-05-15 / 21:52:58
До Арпада....от і ви не праві бояк бачимо історія навчила!бо і в 19 році і так само у 44 році Угорці були проти Росії....!Росія імперія яку не перемогти то треба співпрацювати на взаемновигідних умовах!США далеко а ЄС не однорідний і думки в ному різні....а Росія поряд у через 100 років буде поряд ....і там є все що потрібно Угорщині!

G.S. 2014-05-15 / 20:23:47
До Арпада. А що було в 1919 і 1944 рр. ? :))

арпад 2014-05-15 / 15:53:09
Історія нічому не навчила мадяр.Вічно іхні керівники стають не нату сторону,що в 1919р.,1944р.,2014р.А потім страдають комплексами...

Закарпаття 2014-05-15 / 15:28:04
Орбан подумав - Крим забрали в них і нічого, а Закарпаття взагалі до 1946 було в складі Угорщини і....якщо не зараз, то коли?

Віт 2014-05-15 / 15:23:59
Чим далі наша недовлада буде показувати свою хирявість і слабкість, тим більше країн-сусідів будуть рвати на шматки цілісність нашої держави, якими б вони друзями зараз не були!

Istvan 2014-05-15 / 15:19:25
О том, что Орбан говорил - говорят уже неделями все украинские политологи и эксперты в телевизионных почитических ток-шоу на украинских телеканалах. Нет тут ничего нового.
А между прочим еще не поздно публично отказаться от венгерских миллионов на ремонт закарпатских дорог...

сорри 2014-05-15 / 15:12:26
Ми живемо не в Угорщині, а в Україні. І тепер маємо розуміти, що Угорщина в особі Орбана тримає для нас камінь за пазухою. Згадайте, скільки разів тут на сайті, ще задовго до анексії Росією криму і подій на сході я писав, що як би стабільно все не вигляділо, на Закарпатті можливе друге Красне Поле. І наводив як приклад колишню Чехословаччину, яка була найстабільнішою країною Європи і котру в кліп ока розшматуали і анексували. Тепер ці мої слова вже не здаються такими фантастичними? Принаймні, Орбан чітко демонструє нам старанно маскований угорський ревізіонізм. А тому українцям треба про це пам'ятати і бути готовими до збройного опору не лише на сході і на півдні України, але й, на жаль, на заході також. На жаль. І якими дружніми не були би наші стосунки з угорцями в побуті. "Хочеш миру, готуйся до війни". Українці вже мали би засвоїти цей давньоримський досвід.

йончі бачі 2014-05-15 / 15:06:53
орбан бачі меньо пічолабо те кутьо фос

хорти 2014-05-15 / 15:05:01
Бачу дехто забув 1939-1944рр.

Угорец 2014-05-15 / 14:41:02
Орбан молодец!Являєтся дружною його риторика до України чи ні це одно діло,але те що він захищає інтереси Угорців та Угорщіни це похвально,ви ж не можете чекати що Орбан буде захищати інтереси України.....

жур-т 2014-05-15 / 14:24:35
Ну, тут двозначностей вже бути не може. Дружньою по відношенню до України таку заяву назвати важко. Це ніж в спину України

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини