Олег Диба: «Якщо міліція не здатна мене захистити, то зобов’язана дати мені змогу захищатися самому»

Журналіст просить прокуратуру Закарпаття забезпечити його право на життя

Олег Диба: «Якщо міліція не здатна мене захистити, то зобов’язана дати мені змогу захищатися самому»

«За останні місяці було вже кілька випадків, коли моєму життю загрожувала реальна небезпека. Я не робив з цього проблему, а тим більше – публічне шоу. Але вчора, коли я ввечері повертався з редакції додому, на неосвітленій частині вулиці, де я живу, мене вкотре перестріло кілька людей специфічної зовнішності, які відверто погрожували мені фізичною розправою», – розповідає головний редактор інтернет-видання Закарпаття онлайн Олег Диба.

«Про те, що мені неодноразово погрожували, зокрема – депутат Ужгородської міської ради Іван Волошин, про оборудки якого щодо приватизації історичного комплексу «Корона» постійно інформує редагований мною ресурс, я повідомив минулого тижня на прес-конференції прокурора Закарпатської області Олега Сидорчука. Після цього ситуація не розрядилася, а, навпаки, ускладнилася. У обставинах, що склалися, я не можу розраховувати на міліцію, яка саме тепер під політичну кон'юнктуру та замовлення того ж І.Волошина намагається «пришити» мені кримінальну справу. Тому, розраховувати можу лише на себе і гарантовані мені, як журналістові, державою засоби».

Ще півтора тижні тому, тобто в день проведення прес-конференції прокурора Закарпаття, О.Диба здав у дозвільний відділ УМВС України в Закарпатській області  необхідний перелік документів для отримання травматичної зброї. Тобто, йдеться про дозвіл на придбання пристрою для відстрілу гумових куль, що звичайним засобом для самооборони. Єдиний документ, який залишилося долучити, це довідка про огляд місця збереження травматичного пістолета. Видати її в передбачений законом термін повинні працівники міліції. Однак, протягом понад півтора тижня без будь-яких пояснень працівники опорного відділу міліції, до якого належить будинковолодіння журналіста, попри кількаразові звернення так і не спромоглися перевірити умови майбутнього зберігання зброї і видати необхідний документ.

«Якщо міліція чекає, коли мені, в зв’язку з професійною діяльністю, проламають голову, або й зовсім позбавлять життя, то вона повинна взяти на себе таку відповідальність і надати мені офіційну відмову в отриманні відповідного засоба самооборони. Законних підстав для цього немає, а тому я просив би негайно виконати передбачену законом процедуру і видати відповідну довідку, а за нею - дозвіл. Йдеться не про якісь ігри, а про реальну загрозу життю. І в даному випадку відповідальність за це несе персонально в.о.начальника УМВС України в Закарпатській області Сергій Шаранич», - каже О.Диба.

"За останні роки органи правопорядку за сприяння деяких керівників журналістських спілок видали дозволи на користування травматичною зброєю десяткам, якщо не сотням осіб, які, насправді, не мають жодного стосунку до журналістики. Часом - відвертому криміналітетові. З десяток аналогічних "стволів" було видані міліцією журналістам як подарункові. Жодні обов'язкові обстеження в таких випадках не проводилися. Тепер же, коли аналогічний засіб самозахисту в передбаченому законом порядку намагається отримати журналіст, керівник авторитетного видання, що публікує резонансні матеріали, поява яких справді може загрожувати здоров'ю чи життю їх автора, міліція створює штучну перешкоду, чим додатково піддає журналіста небезпеці", - констатує Олег Диба.

За словами журналіста, він не належить до числа людей, які отримують задоволення від володіння зброєю. Тим більше - її застосування. І вимушений вдатися до такого способу самозахисту виключно в обставинах, що склалися. А, надаючи публічності цій ситуації, він має на меті привернути увагу до цієї проблеми і прокуратури Закарпатської області. І тому просить органи прокуратури кваліфікувати це його звернення як офіційне і вжити відповідних заходів до виправлення ситуації.

Паралельно журналіст для захисту своїх прав має на меті звернутися до журналістської спільноти України та Української асоціації власників зброї, офіційний статус прихильника якої він отримав днями.

Довідка

Травматичні пістолети доступні в офіційному продажі в Україні, відокремлені від звичайної зброї та виведені в окремий клас — «пристрої для відстрілу патронів несмертельної дії, споряджених гумовими або аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами».

Згідно з наказом МВС N379ДСК від 13.06.2000 право на придбання засобів активної оборони в Україні (пістолетів і револьверів для відстрілу гумових куль) мають працівники суду, правоохоронних органів і їх близькі родичі, а також особи, що беруть участь у кримінальном судочинстві, журналісти й позаштатні журналісти, депутати України, члени суспільних формувань з охорони громадського порядку й державного кордону, військовослужбовці, крім тих, хто проходить термінову військову службу, державні службовці, які мають категорії й ранги. 

15 травня 2014р.

Теги: зброя, пістолет, Диба

Коментарі

Владимир Форсюк 2023-08-12 / 20:24:49


Я идиот


Доброй ночи, Форсюк! Как поживаешь? 2023-08-07 / 23:48:22


Извините, это я с зеркалом общаюсь. Доктор сказал, что после таблеток должно пройти. )))


В.І. 2014-05-16 / 00:56:27


http://www.day.kiev.ua/uk/news/150514-zhurnalist-prosit-prokuraturu-zakarpattya-zabezpechiti-yomu-pravo-na-zhittya


май русин 2014-05-15 / 10:58:17
Менти докусь о***ли

lion 2014-05-15 / 09:33:40
Правильно. і не тільки журналіст. КОЖЕН має мати право на самозахист як у цивілізованих країнах. і тоді будуть думати перед тим як нападати, грабувати, бити...

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини