Політична джинса заповнила майже всі газети Закарпаття

Друковані ЗМІ Закарпатської області подають інформацію про діяльність та ідеї окремих кандидатів у Президенти України у вигляді іміджевих матеріалів про них.

Політична джинса заповнила майже всі газети Закарпаття

При цьому позначка «політична реклама» або ж «передвиборча агітація» біля таких матеріалів відсутня. Статті розміщені на тих же сторінках, де й загальна політична чи аналітична інформація.  Хоча, згідно із частиною 10 статті 64 Закону України “Про вибори Президента України”, політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така.

У випадку із закарпатськими ЗМІ, позитивні публікації про діяльність конкретних кандидатів у Президенти містять ознаки так званої «джинси» (замовлена позитивна публікація (реклама) подається під виглядом звичайної інформаційної статті).

Усі проаналізовані спостерігачами ОПОРИ матеріали несуть тези, котрі здатні вплинути на виборця голосувати або ж ні за конкретного кандидата.

Активна подача подібних матеріалів спостерігається протягом останніх трьох тижнів квітня. Іміджеві матеріали стосуються діяльності кандидатів Ю.Тимошенко, П.Порошенко, Н.Королевської, С.Тігіпко, А.Гриценко.

Про те, що такі публікації не є авторськими творами редакцій, а, ймовірно, замовленими, свідчить їх зміст – суто позитивна інформація про конкретного кандидата та подекуди критика його опонентів. Також зафіксовані статті, котрі одночасно з'являлися у кількох газетах, мали різні заголовки, водночас містили ідентичну інформацію та інформаційні посили, подібні речення та фотоілюстрації.

Згідно із частиною 5 статті 63 Закону України “Про вибори Президента України”, кандидат на пост Президента України має право за рахунок коштів свого виборчого фонду публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації усіх форм власності. Згідно з вимогами цієї ж статті, такі матеріали повинні публікуватися виключно після укладання з редакцією угоди та оплати за розміщення публікації.

Жодна із промоніторених закарпатських газет, як уже згадано, не зробила такої позначки при публікації іміджевих матеріалів щодо кандидатів у Президенти.

Чи оплачені ці публікації комерційним ЗМІ – з'ясовувати, згідно із законом, у компетенції Центральної виборчої комісії.

Детальна інформація про моніторинг ЗМІ спостерігачами ОПОРИ:

В газеті “РІО” (№15 від 12 квітня, тираж – 15 200) на стор. 5 опублікований матеріал «Як подолати корупцію: Тимошенко проти Добкіна». У публікації йдеться про участь Ю.Тимошенко в ефірі програми «Шустер life». У статті проглядається явна симпатія до Ю.Тимошенко, зокрема завершальний абзац виглядає так: «Очевидно, що Михайло Добкін нерівний противник для Юлії Володимирівни. Зараз країна застигла в очікуванні її «бою» з представником демократичних сил Петром Порошенком. Головне, щоб Петро Олексійович усе ж набрався мужності та з’явився в одній студії зі своєю головною опоненткою на майбутніх виборах».

Стаття про участь Ю.Тимошенко у цьому ж ефірі із аналогічними тезами вийшла у газеті “Неділя” (№14 від 11 квітня, тираж – 14 050) - “Рецепт антикорупційного пакету леді Ю”. Останній абзац матеріалу виглядає подібно до того, що й у газеті “РІО”: “Можливо, до виборів Михайло Добкін і Юлія Тимошенко зійдуться на дебатах знову. Але краще було б дати можливість виборцям оцінити програми всіх ключових кандидатів і в першу чергу - Тимошенко й Порошенко. Якщо той все-таки погодиться на участь у подібній дискусії”.

У газеті “РІО” (№16 від 19 квітня, тираж – 15 050) розміщена публікація “Порядок денний: боротьба за реформи”. Головні посили іміджевого матеріалу - законодавчі ініціативи Ю.Тимошенко щодо боротьби з корупцією та амністію, реформа пенітенціарної та судової систем.

У газеті “Неділя” (№15 від 18 квітня, тираж – 11 500) ця ж інформація відображена у публікації “Тимошенко: Боротьба з корупцією - це справа всього українського суспільства”.

У цьому ж номері газети “Неділя” розміщена публікація “Уряд розробив план “порятунку” країни: пенсії і соціальні виплати суттєво скоротять”. Головний посил матеріалу: уряд скасовує соціальні пільги і люди через це звертаються за допомогою до кандидата у Президенти Наталії Королевської. Вона, у свою чергу, подала звернення до Конституційного Суду щодо урізання окремих соціальних виплат. Такі ж інформаційні посили розміщені у газеті “Закарпатська правда” (№15 від 19 квітня, тираж – 21 500) у матеріалі “Жертви непопулярних реформ”.

Крім цього, суто позитивна інформація про Ю.Тимошенко зафіксована у таких ЗМІ:

газета “РІО” (№16 від 19 квітня, тираж – 15 050) - публікація “Росії не вдасться провести колонізацію України” (посил: погляд Ю.Тимошенко щодо врегулювання конфлікту на сході країни після відвідин нею Донбасу);

газета “Неділя” (№15 від 18 квітня, тираж – 11 500) - публікація “Юлія Тимошенко обіцяє окупантам країни жорстку розплату” (посил: погляд Ю.Тимошенко щодо врегулювання конфлікту на сході після відвідин нею Донбасу);

газета “Неділя” (№16 від 25 квітня, тираж – 14 050) - публікація “Військова справа: Тимошенко підключила до боротьби з російськими окупантами Рух Опору” (посил: ініціатива створення Руху Опору; ставлення Ю.Тимошенко до ситуації з агресією Росії; у цьому матеріалі також згадана неоднозначна інформація про Петра Порошенка: “жертвувати власною виборчою кампанією готові далеко не всі претенденти на головну посаду в країні. Петро Порошенко заклик приєднатися до Руху Опору проігнорував, заявивши, що “будь-які громадські ініціативи можуть лише дестабілізувати ситуацію”);

газета “Неділя” (№16 від 25 квітня, тираж – 14 050) - публікація “Тимошенко розповіла, як врятувати країну від розколу. Лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко в Донецьку запропонувала план врегулювання на сході України”. (посил: інформація про візит до Донбасу; бачення Ю.Тимошенко щодо виходу із ситуації; ініціювання створення Руху Опору);

газета РІО (№17 від 26 квітня, тираж – 15 000) - публікація “Рух опору дасть відсіч російським агресорам”.(посил: ініціатива створення Руху Опору; ставлення Ю.Тимошенко до ситуації з агресією Росії; у цьому матеріалі також згадана неоднозначна інформація про Петра Порошенка: “Незважаючи на переконливі аргументи, опоненти Юлії Тимошенко вдалися до критики її ініціативи. Так, на думку кандидата в Президенти Петра Порошенка, створення Руху опору лише дестабілізує ситуацію напередодні президентських виборів”.);

газета РІО (№17 від 26 квітня, тираж – 15 000) - публікація “Тимошенко: Ілюзія, що все вирішується в парламенті, це важка помилка, яка повертається революціями”. (посил: бачення Ю.Тимошенко ситуації із Женевськими угодами; заклик Ю.Тимошенко до західних політиків рішуче допомогти Україні; бачення Ю.Тимошенко щодо виходу із кризи).

Суто позитивна інформація про П. Порошенка зафіксована у таких ЗМІ:

газета “Неділя” (№15 від 18 квітня, тираж – 11 500) - публікація“Порошенко має намір використовувати свій досвід успішного господарника для модернізації економіки та посилення соціального захисту громадян”(посил: П.Порошенко як кандидат у Президенти та лідер по рейтингу представив свій план модернізації економіки на 10-му Українському щорічному форумі іноземних інвесторів);

газета “Новини Закарпаття” (комунальна) (№43-44 від 19 квітня, тираж -- 18 500) - публікація “Вперше з 1991 року президента можуть обрати в один тур”. Автор -- Владислав Яремченко. (посил: - вірність союзу Кличка-Порошенка; рейтинг Порошенка - 42 %; більшість виборців голосуватимуть за П.Порошенко, а не Ю.Тимошенко”);

газета “Новини Закарпаття” (комунальна) (№45-46 від 26 квітня, тираж -- 18 500) - інтерв'ю з Тарасом Чороноволом “Затягувати виборчий процес в умовах війни та дестабілізації -- це дуже ризиковано”. Переможець може і має з'явитися вже у першому турі” (посил: П.Порошенко - явний лідер виборчої кампанії; обрання П.Порошенка у першому турі буде корисним з точки зору економії бюджетних коштів; Ю.Тимошенко готова робити ставку на Ахметова).

Також газета “Срібна Земля-Фест” (№15 від 18 квітня, тираж – 5 350) опублікувала дві позитивні інформації про двох кандидатів у Президенти - Анатолія Гриценка та Сергія Тігіпка.

Газета РІО (№16 від 19 квітня, тираж – 15 050) у рубриці “Стисло із редакційної пошти” подала повідомлення“Гриценко закликав олігархів ділитися з державою”. Посил матеріалу - Анатолій Гриценко звернувся до найбагатших людей країни із закликом - застосувати свій вплив аби загасити сепаратизм на Сході та віддати частину доходів на соціальні сфери держави.

Володимир Феськов, координатор громадського спостереження за виборами Президента України у Закарпатській області

01 травня 2014р.

Теги: джинса, вибори

Коментарі

До журіка 2014-05-03 / 13:00:47


До "До журіка"

Не проектуйте власну продажність на наш ресурс. Ми не зобов'язані це терпіти. Коментар видалено. Адмін


журік 2014-05-03 / 12:22:43
дурницю кажеш. Коли газети мали ся фест, на виборах було то саме. Все залежить від здатності редактора продаватися. Ось на цьому сайті джинси нема. Думаєш, редакторові не пропонували?

До Гулана 2014-05-03 / 10:02:09
Згоден з тобою. Але в такому разі постає питання, чому така низька з/п у наших журналістів, чому наші газети ледве зводять кінці з кінцями, тиражі падають, інтерес до друкованих ЗМІ втрачається? У журналістів нема стимулу за копійки писати серйозні аналітичні матеріали, чи якісь журналістські розслідування. Бармен чи офіціант більше заробляє ніж журналіст. Інтернет витісняє газету. Тому і газети вдаються до друку такої політичної реклами. Ти ж сам працював в газеті, знаєш як воно є. Звичайно, погано, що газети перетворюються в суцільні агітки.

Ярослав Гулан 2014-05-02 / 09:35:12
Джинса. Вона заполонила закарпатські газети. Після ТОГО, що сталося на Майдані, важко зрозуміти, чого це так. І теза - "газетам треба хоч якось виживати" - тут НІКЧЕМНА.
По-перше, джинса вводить в оману пересічного виборця, надто того, хто довіряє конкретному ЗМІ. Це - неправильно.
По друге, джинса - це, по суті, чорна бухгалтерія, відповідно - держава втрачає податок. Який зараз дуже необхідний для утримання військової і соціальної сфери.
Тож читачам варто уважніше думати про те, що вони читають, редакторам - задуматися, що вони роблять і таки легалізувати замовлені матеріали.
Спостерігачі за виборами, у свою чергу, повинні звернути увагу на ці матеріали ЦВК. Згідно із законом, лише ЦВК має повноваження вимагати від приватних ЗМІ інформацію, на яких підставах вони публікують інформацію ну дуже вже схожу на агітацію.

спостерігачу 2014-05-01 / 23:19:07
Якщо давить жаба - вкусися за праву сідницю.

Спостерігачу 2014-05-01 / 23:04:30
Занадто короткий список. Хіба інші журналісти альтруїсти?

Состерігач 2014-05-01 / 22:16:09
Це Василько Ільницький,Валючка,Гойс,Ящищак, Носа - усі баблолюби і баблопатріотию Особливо , якщо КЕШ - патріотизм зростає.

Василь 2014-05-01 / 22:08:55
Ну так газетам якось треба заробляти. Це рекламні статті, і в деяких газетах часто виділяють рекламу (іміджеву теж) рамкою або пишуть, що матеріал з мережі.Сьодні Гриценка хвалять, завтра Порошенка чи Тимошенка.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини