Балога: Сепаратизм - це наслідок корупції в силовому блоці

Екс-голова президентської адміністрації, позафракційний народний депутат Віктор Балога в інтерв'ю ЛІГАБізнесІнформ розповів про причини кризи на сході країни.

Балога: Сепаратизм - це наслідок корупції в силовому блоці

- Хто стоїть за сепаратистами південного сходу: безпосередньо Кремль або місцеві еліти?

- Те, що ми бачимо на сході - це технологічно вивірений сценарій зі спробою до дрібниць копіювати Майдан. У тому, що в країні є сепаратистські настрої, винні всі, і нинішня влада в тому числі. Сепаратизм виник на тлі того, що між владою і місцевими елітами виник збій в комунікаціях, а Кремль цим просто скористався.

Я б не став демонізувати Партію регіонів у цьому питанні. Не скажу, що вони ангели, але їх вплив і роль сильно перебільшені. У них мета інша - добитися того, щоб з ними і далі рахувалися.

Інформація про те, що в Луганську влада співпрацювала з сепаратистами, особисто мене не дивує. А що можна хотіти від голови ОДА (Михайла Болотських, - ред.), який був одним з найактивніших учасників боротьби проти Майдану? Його внесок у події на Грушевського не менше, ніж Захарченка. Ця людина  працюючи головою Держслужби з надзвичайних ситуацій, стягувала до Києва техніку і офіцерів для боротьби з Майдано . І я про це не раз попереджав Олександра Турчинова.

- Ваш прогноз: сепаратистські заколоти після рішення Ради посилити покарання за злочини проти нацбезпеки підуть на спад або нам чекати неприємних новин з Миколаєва, Харкова, Одеси?

- Питання не в тому, на скільки років садити, а в тому, щоб посадити хоч когось взагалі. Тому що два десятки років у Криму і на сході проросійські сили відкрито займалися речам , які потрапляють під конкретні статті Кримінального кодексу. Відповідальність понесли одиниці. Сепаратистів треба нейтралізувати реальними термінами і реальними кримінальними справами, а не просто лякати більш жорстким покаранням, яке майже ніхто не поніс. Від це залежатиме подальше поширення сепаратизму.

- Чому спецслужби не задушили в зародку південно-східний сепаратизм, не затримали російських гастролерів? Напевно інформація по кожному була в СБУ і СВР.

- Чисельність харківських силовиків дозволяє прикріпити до кожного сепаратиста по десять міліціонерів і персонального офіцера СБУ. Те ж стосується Донецька та Луганська.

А те, що спроба розколу країни все-таки відбулася - це прямий наслідок корупції в силовому блоці , яка так і не була викоренена. Знаючі люди все частіше називають суми, за які купують посади в регіонах. Люди, які таким чином отримали призначення, ніколи не будуть працювати в інтересах держави.

- Оцініть технологію протидії сепаратизму і російську загрозу з боку нової влади, силовиків. Наскільки ефективні їх дії і чи контролюють вони насправді ситуацію?

- Особисто я, на жаль, не побачив зусиль контрпропаганди у виконанні влади. Аргументи російської пропаганди в Криму можна було розбити без особливих зусиль. Але ми не бачили на півострові ні листівок, ні газет, ні виступів політиків. Зараз ми не бачимо в Донецьку, Луганську, Харкові перших осіб держави. Можна назвати таку роботу ефективною?

На моє глибоке переконання, іноді сепаратизм народжується через нерозуміння жителів сходу і півдня дій нової влади. Тому поїздки, зустрічі, живий діалог - це те, що найбільше необхідно. Так, буде дискомфортно, але боятися цього не потрібно.

- Чи є загроза зриву президентських виборів? Хто в цьому зацікавлений крім Кремля? Тимошенко, Партія регіонів, ще хтось?

- В Україні, і не тільки, вистачає людей, здатних піти на зрив президентських виборів. На жаль, не всі політики втратили бажання йти до влади будь-якою ціною, у нас досі є ті, для кого влада - сенс усього життя. Якщо комусь і вигідно зірвати вибори, то саме таким людям.

Але якщо вони на таке зважаться, це буде останнім, що вони встигнуть зробити у своїй політичній кар'єрі. Тому старих методів роботи народ не потерпить.

- Наскільки істотним буде фактор технічних кандидатів на президентських виборів? Їх метою буде, як і раніше, віднімання голосів у важкоатлетів, або, скоріше, торгівля представництвом у виборчкомах?

- Все це - люди у виборчих комісіях і відтягування голосів, безумовно, буде присутня. Але, якщо раніше велика кількість непрохідних кандидатів пояснювалося саме цим фактором, то зараз на перше місце виходить бажання спробувати себе в якості нових лідерів у вузькому розумінні цього слова. Є великий відсоток людей, які не знають, за кого голосувати. Відповідно, є багато бажаючих , які вважають, що ці "нічийні" відсотки повинні дістатися саме їм.

- Якщо Порошенко і Тимошенко - основні кандидати, то всі інші - технічні?

- Ні, технічні будуть працювати на інших кандидатів, а, наприклад, Тігіпко, Гриценко - працюють на себе і своє майбутнє в політиці.

- Бойко, Коновалюк?

- Вони в прекрасних стосунках з Тігіпком.

- Богомолець, Маломуж?

- Перша добре ставиться до Порошенка, другий - цінує Тимошенко.

- Кого ви підтримуєте на виборах президента?

- Вважаю, що Україна зараз потребує сильної і монолітної влади. І чим переконливіше буде перемога президента на виборах, тим міцніше буде позиція нашої держави. Тому, я підтримую той надзвичайно великий політичний вчинок, який здійснив Віталій Кличко, відмовившись від участі у виборах на користь Петра Порошенка.

Вважаю, що так само повинні зробити всі політики, які хочуть бачити сильну державу.

- А висунення Добкіна кандидатом в президенти від ПР - що це?

- Сьогодні у Партії регіонів немає того впливу, щоб робити погоду на президентських виборах. Тому, не думаю, що тут є чому давати оцінку. Вони вирішили, що повинен бути саме такий кандидат. Якщо не знайшлося нічого кращого, значить саме він найбільш відповідає нинішній ролі Партії регіонів в українській політиці.

- А як же думка про те, що Добкін - проект Кремля і після першого туру виборів може "каламутити воду" в східних регіонах?

- Добкін - не сепаратист, можете мені повірити.

- А чому тоді його програма слово в слово копіює вимоги Кремля: федералізація, державний статус російської мови і т.д.?

- Це популістська програма, вона писалася тільки тому, що необхідно утримати залишки південно-східного електорату. Її не потрібно розглядати серйозно, як і Партію регіонів в цілому.

- Україна зможе повернути Крим? Що для цього потрібно робити і чого робити не можна?

- Треба говорити правду - в найближчій перспективі це не представляється можливим. Але зробити це реально. Для цього Україна повинна бути прогресивною, багатою, модерною, сильною країною, і вигідно відрізнятися на тлі сировинної Росії. Тоді питання повернення Криму вирішиться еволюційним шляхом, раз і назавжди.

- Чи є загроза сепаратизму з боку русинів і угорців Закарпаття?

- Я вже говорив, що русини - сепаратисти в Закарпатті - це як бандерівці у Криму: ніхто не бачив, але російське телебачення постійно про них говорить. Хочу зауважити, що Закарпаття - єдиний регіон в Україні, де ще до Майдану рівень підтримки євроінтеграції становив понад 90 %.

Що стосується угорців, а вони хоч і найбільша, але не єдина численна етнічна група на Закарпатті, то слово "сепаратизм" для них чуже. Тому, ніяких загроз для цілісності України на Закарпатті немає.

- Як ви оцінюєте діяльність Правого сектора і протидії йому з боку МВС?

- Вважаю, що при пошуку для себе ворога № 1, Міністерство внутрішніх справ помилилося, вибравши Правий Сектор. На мою думку, головний ворог Арсена Авакова - це сепаратисти і його нинішні підлеглі. Саме серед останніх треба шукати організовані злочинні групи, які займаються здирством і кришуванням криміналітету.

Навіть з тими всіма гріхами, які приписують  Олександру Музичку, навіть якщо так все і було, його не назвеш великим "бєспрєдєльщиком", ніж рядового начальника райвідділу міліції.

Але в цілому Правий сектор допустив помилку, коли переніс войовничу атрибутику, автомати, маски - в мирний час. Переконаний, що Правий сектор не виросте в серйозну політичну силу, і в політичне майбутнє Яроша я особисто не вірю.

- Якими кадровими призначеннями в новій владі ви особливо незадоволені? Хто не в своєму місці? І, навпаки, з ким при призначеннях попали в точку?

- Тут в першу чергу треба говорити не про те, кого призначили, а про те  кого не звільнили і не притягли до відповідальності. А ми бачимо, що по всій вертикалі влада не соромиться користуватися послугами вчорашніх архітекторів диктатури і гвинтиків системи Януковича.

Мені здається дивною логіка, коли людей, які брали активну участь у спробах придушення Майдану, призначають головами ОДА. З такими успіхами давайте повернемо на роботу Захарченка, Пшонку.

Я не можу зрозуміти, чому в силовому блоці у регіонах призначають саме тих, кого ні в якому разі призначати не треба. Я не можу зрозуміти, чому роботу таких людей як Єгор Соболєв, поставили на паузу. Я до сих пір не можу для себе зрозуміти - він виконує свою роботу на громадських засадах, або Люстраційний комітет - повноцінна одиниця державного апарату.

- В.о. глави АП Сергій Пашинський критично оцінює люстрацію і каже, що перед тим, як створювати Люстраційний комітет, потрібно визначитися, хто буде люструвати самих люстраторів.

- Сергій Пашинський - соратник Юлії Володимирівни.

- Ви хочете сказати, що Тимошенко проти люстрації?

- Не знаю, запитайте у неї.

- Наскільки велика загроза повторного паралічу влади по лінії  "президент - прем'єр" після повернення до Конституції -2004 і проведення президентських виборів? І як його уникнути?

- Хочу, щоб всі розуміли: протистояння по лінії "прем'єр-президент" було не через Конституцію, а тому, що прем'єр вважала президента мало не особистим ворогом, якого потрібно знищити. Була б інша Конституція - ситуація не змінилася б. Вся справа в політичних амбіціях і готовності йти на такі кроки.

Роман Чернишов, ЛIГАБiзнесIнформ
Источник

12 квітня 2014р.

Теги: Балога, Майдан, сепаратизм, Тимошенко, Порошенко

Коментарі

дідик 2014-04-12 / 21:54:18
і про корупцію буде говорити людина яка на власному досвіді нам показувала не раз що таке корупція???? та не смішіть мене

БАМчик 2014-04-12 / 21:32:29
Сепаратизм- це наслідок тотального непатріотизму всієї вертикалі влади і абсолютного наплювательства.

БАМчик 2014-04-12 / 21:26:28
Сепаратизм- це наслідок страшного і катастрофічного глупства ющенка !!! Реаніматолога трупа януковича.!

БАМчик 2014-04-12 / 21:20:16
Сепаратизм- це наслідок одобрямса і прислуговування журналістів своїм босам(олігархам) !!!

БАМчик 2014-04-12 / 21:16:33
Сепаратизм - це наслідок корупції у ВСІХ гілках влади !!!

горец 2014-04-12 / 15:02:32
З такими розкладами на виборчих дільницях можуть бути погроми і викрадення бюлетнів а звідси і випливає і на зрив виборів на окремих округах чи виборчих дільницях. Немає порядку в державі то нічого тепер робити ці вибори, бо можуть піти гроші на вітер. Треба дійсно взятися за теперішню владу і к йобануй матері гнати таких як Лунченко з посади а таких як Шаранич взагалі повісити на театральнуй площі, так для прикола, бо заслужив ! А скільки ще таких "чесних професіоналів" по Україні як наш Лунтік з Шаріком, які неприслуховуються до народу, все продають і розвалюють, який і з ким мож порядок в державі наводити ? і про які вибори можна говорити ? Ще непізно повиганяти їх нафіг, поставити людей на ці посади проти яких народ непіде, тобто конкурсно, це нетяжко робити і гроші на ці конкурси нетреба ! А і накше недайбоже і внашій області буде так як в Луганську,Донецьку та Харкові.

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 8
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини