Росія назвала зустріч Радбезу ООН по Криму "сходкою"

Росія не брала участь у понеділок у неформальній зустрічі представників країн-членів Ради Безпеки ООН, бо вважає недоречним розгляд на ній прав людини і свободи преси в Криму.

Про це заявило постійне представництво Росії в організації.

"Ситуація з правами людини і свободою друку" в будь-якому суб'єкті РФ, включаючи Крим, "не вписується в рамки відповідальності Ради Безпеки і не має підстав для подібних дискусій", - йдеться у повідомленні.

Крім того, в документі повідомляється, що "такі зустрічі підривають репутацію країн-членів Ради Безпеки і завдають шкоди престижу РБ ООН у цілому".

Зустріч відбулася за ініціативою Литви у форматі "Засідання за формулою Appia" (The Arria Formula Meeting), яке не відноситься безпосередньо до заходів Ради Безпеки.

"Відзначаємо зловживання у використанні "формули Аррі". Замислювалася вона для конфіденційного обговорення складних питань, а використовується часом як засіб реклами перед ЗМІ та НУО. Це підриває престиж РБ ООН", - заявила російська місія.

"Категорично відмовляємося асоціювати з Радою Безпеки організоване сьогодні (31 березня) делегацією Литви пропагандистське шоу з запрошенням одіозних фігур. Така сходка свідомо не може дати хоч якоїсь об'єктивної інформації про ситуацію в Криму – одному з суб'єктів Російської Федерації. Зрозуміло, російська делегація буде ігнорувати цей низькопробний захід", - йдеться в заяві.

За твердженням російської місії при ООН, зустріч за ініціативою Литви є "лише ще однією спробою відвернути увагу від серйозної ситуації в Україні".

"Очевидно вона задумана, щоб не дати об'єктивної оцінки та аналізу подій в регіоні, а влаштувати тенденційне пропагандистське шоу", - вважає постійне представництво РФ.

Як відомо, колишній глава Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, виступаючи на неформальному засіданні Ради Безпеки ООН в Нью-Йорку, заявив, що псевдореферендум про статус Криму був "цинічним" і "абсурдним".

Про це він заявив на неформальному засіданні Ради Безпеки ООН у Нью-Йорку, скликаному в понеділок з ініціативи представників України й Литви, повідомляє "Голос Америки"

Це засідання проходило за формулою "Арія", яка застосовується Радбезом для обговорення складних політичних питань у конфіденційному режимі (однак журналіст почув першу частину виступу Джемілєва).

"Абсурдно вирішувати питання про приналежність до тієї чи іншої країни на підставі  місцевого референдуму. Право на самовизначення може бути лише у корінного народу, і в Криму таким є кримські татари. Але татари бойкотували цей референдум", - сказав Джемілєв.

Він додав, що, за його даними, у референдумі брали участь не 82% жителів Криму, як повідомляє російська влада, а всього 32,4%.

Джемілєв назвав "цинічним" твердження російської влади про утиски росіян на території Криму, бо більшість керівників місцевих органів влади є росіянами (за духом), а більшість шкіл у Криму - російські.

"Спочатку на територію Криму вторглися козаки, вони захопили державні установи й парламент. Потім у Крим увійшли російські війська", - констатував Джемілєв.

"Російська влада виправдовує свої дії тим, що в Україні встановилася бандерівська влада. Але це не відповідає дійсності", - наголосив він.

Джемілєв зазначив, що відносини кримських татар із владою скинутого президента Віктора Януковича теж були поганими.

"Режим Януковича був корумпованим. Кримські татари розглядалися як головна йому опозиція. Вони не голосували за Януковича і тому були погано представлені в органах влади", - сказав він.

На неформальному засіданні Ради Безпеки в понеділок не були присутні кілька постійних представників Радбезу, у тому числі Росія й Китай.

В інтерв'ю "Глосу Америки" після засідання Джемілєв розповів про побоювання кримських татар у зв'язку з анексією Криму.

Він висловив думку, що нинішні санкції Заходу для агресора-Росії – що "булавочні уколи слону". "Якщо так буде, то навряд чи Росія покине окуповану територію… Якщо такий підхід буде превалювати, то українці по праву вважатимуть себе обманутими… І вже є думка, що нам треба терміново повертатися до ядерного статусу", - сказав Джемілєв. 

На цьому неформальному засіданні Ради безпеки в понеділок, окрім Росії, не були присутні декілька постійних представників Радбезу, в тому числі і Китай.

ТСН, УНІАН

01 квітня 2014р.

Теги: Крим, ООН, Росія

НОВИНИ: Різне

14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
/ 1
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 2
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 12
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
» Всі новини