Німці готові поставляти газ в Україну , а Словаччина погодилася на реверс

Німецька RWE в рамках підписаної угоди з НАК "Нафтогаз України" може постачати газ до Україні в разі скорочення обсягу постачань в країну з Росії.

Про це повідомив головний фінансовий директор RWE Бернхард Гюнтер, слова якого наводить агентство "Bloomberg", передає "Прайм".

Як наголошується, Україна в 2012 році почала закуповувати газ в Європі. З листопада 2012 року почались поставки газу через Польщу за угодою з RWE, з кінця березня 2013 року - через Угорщину. Однак на початку поточного року "Нафтогаз" повідомила про намір зберегти постачання тільки російського газу у зв'язку з його дешевизною.

Цьому передувала досягнута в кінці 2013 року домовленість "Нафтогазу України" і російського "Газпрому" GAZP +8,59% про зниження ціни на російський газ для України на третину - до 268,5 долара за тисячу кубометрів. На початку січня сторони підписали відповідне доповнення до газового контракту на перший квартал 2014 року, пише видання.

Крім того, уряд Словаччини сьогодні погодився на реверсивні поставки газу Україні, яка має продовжити курс на енергетичну незалежність від Росії шляхом реверсивних поставок газу з Європи.

Про це заявив комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Оттінгер після засідання Ради ЄС на рівні міністрів енергетики 28 країн-членів.

За його словами, словацький уряд вирішив, що реверсивні поставки можуть йти зі Словаччини в Україну.

"Велися переговори щодо Меморандуму про розуміння, і він на столі в даний час. Український уряд не був стабільним. Але з 19 березня все знову запрацює з переговорним процесом. Є вже новий український уряд. Отже, наша стратегія - диверсифікація", - сказав Оттінгер.

Він також заявив, що мета не в тому, щоб відмовитися взагалі від російського газу, а щоб російський газ коштував стільки, скільки має коштувати.

"Є газ з Норвегії, Алжиру, Азербайджану, термінали для прийому зрідженого газу, сланцевого газу. Якщо ми скажемо Росії, що можемо отримувати газ звідусіль і з різних джерел, то тоді росіяни будуть більш поступливими, щоб знизити ціну на свій газ для Європи до світового рівня і щоб не було прив'язки ціни на газ до ціни на нафту", - додав комісар ЄС.

За його словами, 19 березня будуть переговори з українським міністром енергетики Юрієм Проданом в Брюсселі.

"Це буде продовженням наших переговорів з Україною про підписання Меморандуму про порозуміння щодо реверсивних поставок газу з Європи Україні", - сказав Оттінгер.

"Ми можемо допомогти Україні стати менш залежною від Росії. Торік ми робили реверсивні поставки. Україна отримувала газ з Польщі та Німеччини через реверсивні поставки. Отже, це можливо й зараз. Те ж стосується і Угорщини. І Словаччини також", - додав Оттінгер.

Як повідомлялося, Україна припинила активні переговори зі Словаччиною в грудні після отримання від Росії знижки на газ на третину.

Раніше планувалося, що зі Словаччини Україна могла б отримувати понад 10 млрд кубічних метрів газу, а поставки планувалося почати з другої половини цього року.

Раніше у вівторок глава російського газового холдингу Олексій Міллер на зустрічі з прем'єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим повідомив, що "Газпром" з квітня 2014 року скасовує пільги на поставку газу Україні.

Міллер зазначив, що українські партнери не виконують домовленостей, які були досягнуті під час підписання доповнення до контракту про надання знижки. Прострочена заборгованість України за постачання російського газу становить 1,529 мільярда доларів.

04 березня 2014р.

Теги: газ, реверс

НОВИНИ: Різне

14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 2
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 11
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
» Всі новини