В Ужгороді замість відловлювати безпритульних собак влада «натруїла» їх на 30 тис грн? (ДОКУМЕНТИ)

Торік на фінансування Програми регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами ужгородська влада виділила з бюджету 132 тисячі гривень. Частину цих коштів використали для фінансування перебування в місті групи волонтерів міжнародної зоозахисної організації «Чотири лапи». Частину – на погашення заборгованості. А ще частину – 30 тисяч гривень – «на відлов безпритульних тварин». Тоді як волонтери-захисники стверджують: відловом муніципальні служби не займаються, зате от спалахи отруєнь собак у місті вже майже стали «нормою».

В Ужгороді замість відловлювати безпритульних собак влада «натруїла» їх на 30 тис грн? (ДОКУМЕНТИ)

Як ідеться у відповіді на інформаційний запит, що надійшов на адресу Закарпаття онлайн з міської ради, минулого року у рамках виконання Програми регулювання чисельності безпритульних тварин у місті гуманними методами, серед іншого, було використано 30 тисяч гривень на відлов тварин-безхатченків. З якою метою їх відловлювали, в який спосіб, і що потім з тваринами робили – у міськраді не уточнюють. Зате говорять про виділені минулого року ще майже пів мільйона гривень – начебто для капітальних видатків. Але ні обіцяного притулку, ні якогось відчутного суттєвого покращення ситуації з безпритульними тваринами у місті за період дії програми не спостерігається. А от термін її дії, до речі, збігає цього року – програма розрахована до виконання на у строк 2012-2014 років.

Згідно з Програмою, прийнятою на сесії міської ради ще у квітні 2012-го, в Ужгороді вже би мав з’явитись притулок для утримання тварин-безхатченків, введена в дію система всебічного моніторингу «з усіх питань, що пов’язані з безпритульними тваринами» та визначені місця вигулу для тварин, що утримуються в домашніх умовах. 

Про те, що будівництво притулку має розпочатись "вже найближчим часом" заступник міського голови Віталій Семаль розповідав журналістам майже рік тому, у березні 2013 року. Однак, як випливає з відповіді на інформаційний запит, що надійшов з міської ради, все, що зроблено на сьогодні у цьому напрямку – це виготовлено технічну документацію та отримано акт на постійне користування земельною ділянкою під зведення споруди. Ну, і розроблено проект будівництва притулку для безпритульних тварин, який наразі начебто перебуває на експертизі в ДП «Укрдержбудекспертиза». От тільки яка підрядна організація цей проект розробляла і скільки він вартував міському бюджету – у відповіді замовчується.

Зате йдеться про 30 тисяч гривень, виділених торік в рамках укладеної департаментом міського господарства угоди «для вилову безпритульних тварин». Таку ж суму і на ці ж цілі міською владою нібито було використано і в позаминулому, 2012 році. Разом з тим, яка установа займалась виловом тварин, в який спосіб, з якою метою, і що потім з ними робили – у відповіді на запит не йдеться. А от на тлі історій про регулярні спорадичні випадки отруєння собак в різних районах міста напрошуються аж ніяк не втішні висновки – замість відловлювати собак, декому їх простіше і зручніше просто час від часу труїти. 

Те, що муніципальними службами відлов собак не проводиться, підтверджує керівник ГО «Допоможи другу» Віра Романова: «Ніхто не відловлював, ніхто нічого не робив, це я можу гарантувати. Зате періодично розкидається отрута по місту, ми підозрюємо, що це потрібно міському керівництву, вони це спростовують, і так вже не перший рік». Відповідно, всі питання із відловом та стерилізацією безпритульних тварин вирішуються виключно зоозахисниками – волонтерами міських громадських організацій «Допоможи другу» та «Барбос». Які кажуть: єдине, до чого влада минулого року хоч мінімально результативно спромоглась – так це до дольової участі у фінансуванні роботи з тваринами-безхатченками представників міжнародної зоозахисної організації «Чотири лапи». Відповідно до звіту з міськради, на харчування та проживання волонтерів організації тоді було витрачено 20 тисяч 280 гривень. 

Тим часом, поки «проект будівництва притулку знаходиться на експертизі», а отруєну в числі інших десятків псів «Душу міста» поховали городяни, у міськраді знову обіцяють початок зведення притулку – переконують, що будівництво розпочнеться вже навесні. Як пише видання Ужгород.нет, у міськраді говорять про закладені в бюджеті під зведення притулку 630 тисяч гривень. З них  пів мільйона знадобиться для будівництва власне притулку, прокладення дороги та облаштування інфраструктури, а ще 130 тисяч гривень визначено для утримання персоналу, придбання необхідної техніки та закупівлю препаратів стерилізації.  

Коли притулок запрацює, чи запрацює взагалі і хто опікуватиметься у закладі тваринами – питання відкрите. Тим більше, що зоозахисники через брутальні отруєння собак у місті та визначені програмою способи роботи з тваринами у притулку, намагаються дистанціюватись від починань влади і працюють на власному ентузіазмі та з допомогою небайдужих.

Так, за словами Віри Романової, конкретно ГО «Допоможи другу» відмовилась від ідеї співпраці з владою у запланованому форматі функціонування майбутнього притулку. «Одним із пунктів програми передбачено, що тварину триматимуть у притулку лише впродовж тижня. І, якщо за цей час подальша її доля не вирішуватиметься, тварину просто присиплятимуть. Тобто, притулок стане таким собі місцем для санкціонованих «гуманних» убивств тварин. Ми не сприймаємо такі методи роботи, сенсу в такому «прихисткові» із відстрочкою вбивства собак не вбачаємо», – зауважила Віра Романова.

…А поки міська влада ось уже третій рік поспіль з моменту ухвалення тематичної програми дає собі раду із «регулюванням чисельності безпритульних тварин гуманними методами», волонтери намагаються на практиці хоч якось зарадити проблемі байдужості міста до тваринок-безхатченків. Серед іншого, пробують пробудити милосердя, а з ним і відповідальне ставлення до покинутих тварин шляхом, наприклад, встановлення символічного пам’ятника загиблому улюбленцю ужгородців – Душі міста, він же Театралик, він же Укус. І закликають усіх небайдужих долучатись до збору коштів на скульптуру песику: пересилаючи благодійні внески на спеціально відкритий рахунок: 4405 8858 2945 1035. Або жертвуючи «живі» гроші, залишаючи їх у встановлених скриньках: одна з таких скриньок встановлена у фойє ужгородського ПАДІЮНу (Студентська набережна, 4), інша – у прес-центрі «Закарпаття» (вул. Другетів, 60).

 
 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

05 лютого 2014р.

Теги: собаки, відловлювати, натруїла

Коментарі

Задовбали пси 2015-09-16 / 09:15:21
Труїти обов'язково, а не фантазувати про притулки, яких не буде ще 100 років. Хто сильний захисник бездомних собак - забирайте їх собі до дому, або робіть (реально, а не розмови) притулки. І людей, які викидають звірів на вулицю, штрафувати на суму, яка забезпечить утримання цьої собаки в притулку.(або приспати)

радванка 2014-02-08 / 21:47:38
sensus, а з ромським населенням не буде проблеми, якщо з ними робити те, що й з безпритульними тваринами - притулки і стерилізація :)

sensus - #000000 2014-02-08 / 21:17:57
Це жорстоко і не дуже правильно. Вирішати в такий спосіб проблему, як ти пишеш, не має сенсу.
Проблему можна вирішити, як писала Ніка та ввести додатково штрафи, реєстрацію домашніх тварин.
Але є і друга проблема з ромським населенням, яке не буде платити ті ж штрафи.

голос з народу 2014-02-08 / 13:29:36
ну хтось розводить хтось вбиває атовже по вулицям неможна спокійно ходити

Ніка 2014-02-07 / 19:10:22
Погоджуюсь повністю із Душею міста, а того, хто ховається під ніком 000000, спитаю - а якби твоя дитина таку отруту підняла і з'їла, як це було в Петербурзі, то як би ти заговорив?? Собаки не винні у тому, що їх дебіли викидають. Стерилізацією і притулком проблему якраз можна вирішити, тільки мало хто це розуміє... А ще краще - перестріляти таких, що виносять на загибель власних тварин, і ніхто їх тоді викидати не буде.

Душа міста 2014-02-07 / 09:42:05


Нормальним виходом в умовах нашого міста було би отруєння цієї влади, яка тільки відмиває бабло на цій проблемі, чудово розуміючи, що в такий спосіб її вирішити не можна


#000000 2014-02-07 / 09:36:56
Отруєння собак в умовах нашого міста це нормальний вихід.Не гуманний,але іншого виходу не має.Стерилізація тоді підходить, коли кількість даних тваринок на вулиці є не значною. У нас цілі свори бігають по вулицям. Тут відловлювання не допоможе.Це питання завжди гостре в місті.
П.С. Ужгород перетворюється з тими пам'ятниками в кітч. Чому котам не поставлять пам'ятник, лебедям, качкам, голубам, воронам.......це також повноцінні душі міста.

Чечя 2014-02-06 / 07:32:46
Обгорілого в першу чергу треба отруїти і спалити!

Пішта з вароша 2014-02-05 / 18:43:01
Тать Романова з Компаійов завЄдно.ПРотот притулок для псув вже гримлять пару року.І гроші боли і притулку ниє.

ужгородець 2014-02-05 / 15:08:41
дерибан, та списування державних коштів! цікаво ,кому в карман ідуть такі суми? работа не робиться, а гроші капають! покращення, одним словом!

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини