Тетяна Чорновол: закарпатське золото через Захарченка привласнив Янукович

Запис в продовження теми привласнення донецькою владою золотоносного родовища в закарпатському Мужієві з'явився учора в блозі журналістки Тетяни Чорновол на сайті "Українська правда".

Тетяна Чорновол: закарпатське золото через Захарченка привласнив Янукович

"Прихватизація" державних українських золотих копалень привернула мою увагу ще в 2011 році. Коротенько викладу, що мені стало відомо з того брудного процесу. Мені здається, з'ясовані мною тоді факти доповнять журналістське розслідування Дмитра Гнапа та Катерини Каплюк про золотий бізнес родини міністра МВС Віталія Захарченка. Зокрема, журналісти встановили, що єдиним золоторудним родовищем в Україні, Мужіївським, рік тому заволоділо ТОВ "Карпатська рудна компанія". Засновник цієї фірми – донецький бізнесмен Валерій Бредхін – права рука Захарченка в бізнесі. У керівника МВС його дружини та матері є ціла низка спільних з Бредхіним підприємств, Захарченко та Бредхін є співвласниками спільних торгових марок.

Також журналісти встановили, що добуток золота в Україні може дати чималі прибутки. Адже на Мужіївському родовищі розвідані поклади 55 тон золота, є срібло, свинець, цинк. Поклади корисних копалин оцінюються в грошовому еквіваленті на 3.8 млрд. доларів США.

Однак у автора є підстави вважати, що Захарченко та його бізнес-партнери в золотому бізнесі лише менеджери, які працюють на впливового господаря -Віктора Януковича.

Захарченко насправді лише дрібний слуга Сім'ї. Вірно служить на посаді міністра МВС, зокрема прикриває той факт, що Янукович по-суті напряму керує міліцією. Також допомагає Януковичу в бізнесі, адже така доля всіх слуг Сім'ї, адже бізнес-інтереси Януковичів такі широкі, що є проблеми з пошуком надійних смотрящих за бізнес-проектами.

А тепер про золото.

Добуток вітчизняного золота був налагоджений в Україні в останні роки Президента Кучми. Держава інвестувала в копальні та техніку до біса бюджетних коштів. Говорилося про великі перспективи, з помпою виплавили перший злиток.

Однак, як тільки прем'єром став Янукович в пресі з'явилися статті, що то були гроші викинуті на вітер, що добуток золота в Україні безперспективний. Хоча охорона копалень тільки і встигала ловити одиночок "старателів", що тихенько відрами виносили породу.

А в 2006-2007, коли Янукович вдруге став прем'єром, з копальнями взагалі сталася катастрофа. ЗАТ "Закарпаттяполіметали", яким належало Мужіївське родовище були загнане у великі борги і дивним чином кредитором золотих рудників стала компанія з Віргінських островів під назвою Cengart Financial Inc.

До речі, міністр Захарченко тоді був взагалі ніхто і навряд чи міг під себе крутити такі схеми. Це робили інші люди – нехороші процеси відбувалися під пильним оком профільних урядовців, яких варто їх перерахувати. Міністром мінекології тоді був Василь Джарти, а керівником НАК "Надра України" Едуард Ставицький. Нагадаю, в той же час, ця сама трійка провела відчудження державної резиденції "Міжгір'я" для Віктора Януковича.

Ці самі особи організовували і "прихватизацію" золотих копалень. Тоді щоправда довести справу до кінця не вдалося – Янукович злетів з посади. Нічого, брудні схеми були продовжені після того, як Янукович став Президентом.

Ось докази.

Коли автор зацікавилася долею золотих копалень в 2011 році, процес прихватизації якраз був в повному розпалі. Група юристів активно банкротила підприємство.

Автор виявила, що юристи ці були походженням з Макіївки, так само як нині покійний Джарти.

Далі виявилося, що ці юристи раніше були помічені в бізнес-структурах разом з Дмитром Вороною (деталі про це трохи нижче).

Останній – відома особа. Останнього Геннадій Москаль якось назвав "гаманцем Могильова".

Однак правильніше було би сказати – "гаманець Джарти", адже Ворона завжди був його ад'ютантом, зокрема працював заступником Василя Джарти в мінекології, коли останній відчуджував "Міжгір'я". "Гаманцем Джарти" він офіційно став на посаді заступника міністра МВС Анатолія Могильова, коли курував тендерні закупівлі.

А після смерті Джарти "гаманець" перейшов у спадок Сім'ї та "сімейному" керівнику МЗС Віталію Захарченку, а потім був переведений указом Президента в заступники міністра юстиції.

Цілком можливо коротка співпраця Ворони з Захарченком і стала причиною, що офіційним власником золотих копалень став партнер Захарченка...

Однак золотий бізнес не є бізнесом Захарченка. Так само і Джарти, коли відчуджував копальні, працював не на себе. Про це зокрема свідчить той факт, що його нагла смерть не завадила довести процес до кінця.

Всі перераховані вище в статті люди насправді працювали на Януковича. Це у Віктора Федоровича та його спадкового сина проявилися всі симптоми золотої лихоманки.

А ось докази.

Я натикнулася історію "прихватизації" золотих копалень за досить цікавих обставин.

В 2011 році були популярні розмови в політичних кулуарах, що в країні розпочалося масштабне рейдерство ласих шматочків бізнесу в інтересах Саші Януковича.

Автор вирішила, що треба попрацювати над цією темою. Відкрила інтернет подивилася, які рейдерські скандали звучать найголосніше. Ткнула пальцем в перший ліпший і зайнялась розслідуванням рейдерства Універмагу "Україна". Це був суто випадковий вибір. Цікавість до цього об'єкту підігрівалася тим, що це був по грабунок іноземного інвестора, зокрема в реконструкцію Універмагу були вкладені кошти ірландського державного банку.

Подзвонила юристам інвестора питаю: "Універмаг забирає Стоматолог?". Юристи повідомили, що вони якраз над цим міркують, однак жодних доказів не мають. Зате нагородили мене цілою цілою папкою документів з усіма подробицями рейдерського захоплення.

І тут я виявила цікавий збіг. Команда юристів, що обслуговувала невідомих рейдерів "України", банкротила і державне підприємство, що добуває золото на мужіївському родовищі – ЗАТ "Закарпатполіметали".

Зокрема, арбітражним керуючим "Закарпатполіметали" був макіївський юрист Володимир Гуртовий, а головою комітету кредиторів – його партнер Дмитро Зайцев. Ці ліквідатори ЗАТ відверто діяли в інтересах однієї іноземної фірми з Віргінських островів, компанії Cengart Financial Inc, яка раптом виявилася найбільшим кредитором золотих рудників. Представником цієї фірми в судах значився ще один макіївський юрист – Ігор Желтобрюх. Запам'ятайте це прізвище.

Ці самі юристи Гуртовий та Зайцев фігурували в документах, в судових позовах зі сторони рейдерів універмагу "Україна".

А тепер от що цікаво: Желтобрюх, тоді був депутат Макіївської міськради. Але мене він більше зацікавив, як керівник маловідомої фірми ТОВ "Київський регіональний юридичний центр" (адвокатська діяльність). Бо саме ця його посада демонструвала його реальні зв'язки.

А тепер подивимося засновників ТОВ "Київський регіональний юридичний центр". До 2007 року їх було два – згаданий вище "гаманець" Дмитро Ворона та Олена Лещук. Олена Лещук (Ассаул) в свою чергу у 2005 році була співзасновником Юридичної фірми "Щит" разом з Анатолієм Могильовим!!!!, власною персоною.

До цього всього треба додати,що потрібні рейдерам універмагу "Україна" рішення суду організовувала донька покійного Джарти – Вікторія, заступник голови Господарського суду м. Києва.

А позаяк сам Джарти на той момент вже помер від хвороби у автора залишився лише один варіант, хто насправді стоїть за "прихватизацією" копалень та універмагу "Україна".

Отож автор подзвонила представникам іноземномого інвестора і повідомила: "Таки Вашого клієнта грабує Стоматолог".

З того часу минув рік, коли в 2012 році в ірландському виданні Business New Europe підтвердилися всі припущення автора. В статті було прямо написано, що власником київського універмагу "Україна" стала компанія, афільована з "Танталіт". "Танталіт", як відомо, номінальний власник "Міжгір'я", де проживає Віктор Янукович.

Ці подробиці стали відомо виданню під час суду в Ірландії над місцевим багатієм Шоном Куїном, звинуваченим у відмиванні коштів.

На суді Куїна звинуватили у виведенні коштів в київський універмаг "Україна", попри заборону суду, а він у своє виправдання заявив, що у 2011 втратив контроль над підприємством і засвітив весь ланцюжок зміни власників. Виявилося, що універмаг "Україна" дісталася ТОВ "Зеніт" та "Елегант Інвест". "Елегант Інвест" заснував Нікіфоров Дмитро Юрієвич. Він же заснував та керував ВАТ ЗНКІФ "Домінанта". В ті часи коли рейдери забирали "Україну" 94.4% цієї компанії володіла славнозвісна фірма "Танталіт", номінальний власник житла Януковича.

Ще цікавіше поглянути на фірму "Зеніт", якій дісталася "Україна". Цією компанією управляє Артем Басмаджан, а раніше він очолював держкомпанію "Закарпатполіметали", по-суті допомагав її банкроти рейдерам від Януковича.

Якщо до цього додати, що група юристів, які "рейданули" універмаг "Україна" і золоті копальні, одна й та сама, висновок напрошується наступний: і універмаг "Україна" і золоті родовища прибрали до рук Януковичі.

Отож міністр МВС насправді дуже дрібна персона. Янукович спеціально поставив керувати МВС дрібного служаку, щоб керувати міліцією напряму. І золотом бізнес-партнер Захарченка зайнявся лише тому, що це тема Януковича. Така доля слуги виконувати забаганки патрона: то золото у держави красти то Майдан розганяти.

Захарченко одночасно і кат і злодій на службі у мафії.

P.S.

Дякую дуже всім, хто мене підтримав, захистив і допоміг!!! Я скоро напишу, що зі мною сталося. Писати мені, ще дуже важко. Багато не можу.

15 січня 2014р.

Теги: золото, Мужієво, Захарченко

Коментарі

Читач 2014-01-18 / 11:28:12
Мужієвське родовище поліметалічних руд «збанкрутувало», очевидно за тою ж схемою, як і «Свалявські мінеральні води». Щодо цілковитої «нерентабельності», «збитковості» розливу мінеральних вод Свалявщини свого часу була велика стаття (аж на двох сторінках) в «Киевских ведомостях». Невдовзі з’явилися «спасателі” з того ж таки Києва, скупили акції в людей, котрих пізніше нові хазяїни звільнили з роботи. В той же період «Артеміда» придбала Свалявський склотарний завод і він перестав працювати. Хтось із закарпатських ділків щось отримав від «спасателів, але не область в цілому. «Спасателі» жирують. Теж тема для розслідування, як нищилися надзвичайно прибуткові виробництва.

українець 2014-01-16 / 15:29:02
Творчість Великого Кобзаря гласить слідуюче:
...У четвертій заповіді Тараса Шевченка-Памятайте про суд Господній і земний суд. У посланні"І мертвим і живим..." йдеться про соціальні кривди у виконанні "ОГЛУХЛОГО" панства, не здатного почути лихо тих, кого воно-визискує:
Кайданами міняються,
Правдою торгують.
І Господа зневажають,
Людей запрягають
В тяжкії ярма...

Орють лихо,
Лихом засівають.
А що вродить?
Побачите,які будуть жнива!
Схаменіться,недолюди,
Діти юродиві!

***** 2014-01-16 / 15:26:05
Це насправді нежіночої сили та натури журналіст-Тетяна Чорновол. Жінка, тендітна, невеличка, котра проявила себе під час виконання своїх службових обовязків вражає своєю силою волі, мужністю та безстрашністю, ризикує своїм життям, своїми дітьми, сім"єю, щоденно дивиться смерті у вічі.Це справді героїзм з боку Тані Черновол!
Громадськість має знати жахливу правду про бандитів-чиновників, котрі "слугують" власному народові України.

журналіст 2014-01-15 / 20:06:51
Хто повірить, що в області про це не знали, але ж ковтали, погоджувалися з режимом?
Цікаво й те, де зараз лежить ПЕрший злиток (кілограм) Мужіївського золота, який не один журналіст тримав в руках? Хто відгадає з третього разу?..

Др. Мальтус 2014-01-15 / 16:01:01
О, боже, породу відрами тягають...
Вихід золота з копальні - десь 5 грамів з ТОННИ породи.
З нього половина лишилась в шлаку, в шлакосховищі.
З решти виплавили кілька злитків золота (ну, десь 100 кг за весь період роботи копальні).
Ото і є то золото, яке бачила пані Журналістка.
Тисячі тонн перемитої породи, яку видерли з надр і яка труїть все навколо присутніми в породі важкими металами задля кількох злитків золота.

Не спростовуватиму розслідування Тетяни Чорновіл, вочевидь, "сім"я" тягне все, що можна. Але не треба бути такими наївними. Не все то золото, що на нього схоже. Гроші Корейка також не були сховані в гірях.

журналістка 2014-01-15 / 14:48:47
я бачила. нас колись возили на ще ліючий золоторудник і показували, як все працює

... 2014-01-15 / 14:26:04
Подививися,Istvan, у роти берегівськими циганам. Там відповідь на твоє прекрасне запитання.

Istvan 2014-01-15 / 14:16:39
Хтось бачив вже того, закарпатського золота?

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини