Ужгородська журналістка презентувала в книжці 500 пісень своєї матері (ФОТО)

Непересічна подія – присвята матері, пісні, народу. У ляльковому театрі відбулася презентація пісенної збірки, укладеної за ініціативи поетеси, журналіста, громадського діяча Ірини Гармасій «Пісня – то моє життя».

Ужгородська журналістка презентувала в книжці 500 пісень своєї матері (ФОТО)

Власне, пісенною збірку назвати можна лише формально. Адже книжка містить тексти, ноти, інформаційні довідки і коментарі, які у сукупності дають уявлення про потужний пласт пісенної культури західних регіонів України. Саме такий, неоціненний спадок отримала Ірина Михайлівна від своєї матері – Анни Опришко, яка передала своїй дітям власне надбання – понад 500 народних пісень.

Вщент заповнений зал затишного театру Ужгорода вмістив представників усіх поколінь. Звичайно, найпочесніші – упорядники, видавці – ті, хто брали безпосередню участь у багаторічній праці створення, народження збірки, яка за словами багатьох, стане у постійній нагоді поціновувачам народної творчості. Саме Ірина Михайлівна із щирою вдячністю зверталася до них: «Ця праця, довжиною у 10 літ, завдяки вам, мої шановні і дорогі друзі, завершилася достойним виданням!».

А слід відзначити, що таки – достойним! В упорядкуванні творчості галицької Стрийщини, звідки родом народна співачка з енциклопедичним знанням пісенного скарбу Анна Опришко, взяли участь закарпатські краєзнавці, музиканти, видавці. Як сказав відомий фольклорист та краєзнавець Іван Хланта, робота над книжкою для нього, особисто, зайвий раз довела: «Жанрове багатство, драматизм, жадання, виражені у народних піснях, записаних з голосу народної галицької співачки, доводять: автохтонне населення Галичини, Закарпаття – єдиний український народ, що має спільне коріння, спільне минуле і спільні жадання!».

І, звичайно, особлива втіха – тим, чиє духовне джерело походить із оспіваних у піснях народу, місцин. Депутат Ужгородської міської ради Богдан Андріїв, зізнається, з подивом і трепетом прочитав у книзі згадку про своє, маленьке і, вочевидь, мало відоме село. Далекий привіт з дитинства, материнські наспіви і напуття – за такий несподіваний подарунок він щиро подякував вдячній доньці своєї матері, творчість якої віднині житиме для нащадків. Ну, а що пісень у книжці – на смак і настрій, чимало, а народна творчість – потужний енергетичний портал для нащадків, то праця над його спорудженням заслуговує низького поклону, каже пан Богдан.

Ну, і яка ж пісенна презентація без самої пісні. А їх не бракувало! Молода паросль Ужгородського училища культури зі сцени із захватом пісенно кохала, жартувала, боролася, згадувала і мріяла, завдяки пісням, збереженим сільською співачкою, яка, не зазнала материнської ласки, не мала освіти, не здолала університетські коридори. Однак, вочевидь, мала дещо, набагато значуще: гарну пам’ять, широку душу, віддане серце, що змогла виховати таких дітей, які спорудили їй на пам’ять потужний монумент живої народної творчості.

Ужгород.net

17 грудня 2013р.

Теги: Гармасій, Опришко, Хланта, Голобутів

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини