4 мільйони на знищення Солотвинського солерудника освоять троє осіб і кіпрський офшор

ДП «Виробнича дирекція з ліквідації Солотвинського солерудника» 21 листопада уклало низку угод з ТОВ «Інститут гірничо-хімічної промисловості» на розробку документації по ліквідації ДП «Солотвинський солерудник» (Закарпатська обл). Загальна вартість угоди склала 3,74 млн грн. Про це повідомляють "Наші гроші" з посиланням на «Вісник державних закупівель».

4 мільйони на знищення Солотвинського солерудника освоять троє осіб і кіпрський офшор

З цієї суми 1,49 млн грн. фірма отримає за проект  з ліквідації та екологічної реабілітації території впливу гірничих робіт «Солотвинського солерудника». Ще 1,97 млн грн. піде на техніко-економічні обґрунтування, решта 0,28 млн грн. – на робочу документацію.

Тендери провели по неконкурентній закупівлі «у одного учасника», оскільки цей інститут є єдиною організацією в Україні, акредитованою Мінпромполітики , як галузевий інститут по гірничій хімії та на сьогоднішній день є єдиною організацією, яка володіє всією необхідною базою даних за останніх п’ять років. Також «Інститут гірничо-хімічної промисловості» є розробником державної програми екологічної реабілітації території та ліквідації наслідків діяльності ДП «Солотвинський солерудник».

Нагадаємо, що усі ці послуги інститутові замовляють вже не вперше, змінюючи строки виконання з минулого року на травень поточного року, потім з травня на вересень, а тепер на кінець поточного року. Так, проект вже двічі замовляли цього року і двічі минулого, угоди щоразу підписувалися на приблизно ті самі суми. Останній раз тендер був скасований через порушення порядку оприлюднення інформації про застосування процедури закупівлі в одного учасника. Чи були освоєні кошти по решті трьох випадках невідомо. Так само обґрунтування вже замовляли тричі, суми угод збігаються, інформації щодо скасування тендерів на «ВДЗ» немає. Робочу документацію вже також замовляли – у листопаді 2012 р., здати її повинні були до кінця минулого року.

Власниками ТОВ «Інститут гірничо-хімічної промисловості» є Григорій Гелетій, Іванй Зозуля та Михайло Юнко і кіпрська компанія «Багмат Трейдінг Лімітед». З 2011 року з фірмою було укладено угод по «Солотвинському руднику» на 21,31 млн грн. Скільки коштів на даний момент реально освоєно – невідомо.

4 березня 2013 року Кабінет міністрів ухвалив рішення про закриття державного підприємства «Солотвинський солерудник» з метою уникненян екологічної катастрофи. На ліквідацію та екологічну реабілітацію території впливу гірничих робіт ДП «Солотвинський солерудник» буде витрачено 339 млн грн, очікувана тривалість робіт – сім років. Наприкінці березня 2011 року Кабмін виділив майже 150 млн грн на невідкладні заходи щодо ліквідації наслідків НС та недопущення техногенної катастрофи в смт Солотвино.

Довідково

Солотвинський солерудник – унікальне родовище, гірничі виробки якого використовувались для лікування хворих на бронхіальну астму. На 300-метровій глибині у шахтах солерудника щороку лікувалися десятки тисяч хворих. Солерудник по праву вважається найкращим в Європі, за висновками міжнародних консиліумів, оздоровлення тут найефективніше.

Протягом 1998-2007 років експлуатація гірничих виробок на ДП «Солотвинський солерудник» здійснювалася в аварійному режимі, а з 2007 року видобувні роботи фактично зупинено. Різке збільшення припливу підземних вод та активний розвиток техногенного карсту призвели до суттєвого погіршення навколишнього середовища та порушення безпеки промислових і житлових об’єктів смт Солотвино.

 

26 листопада 2013р.

Теги: солерудник, ліквідація

Коментарі

Місцевий 2013-12-06 / 10:54:48
Без Яника тут не обійшлося!!!

товариш 2013-11-26 / 22:36:13
яке має значення, хто ліквідує. Ганебне явище буржуазної економіки, під назвою ринкова економіка(простіше бардак), знищило передове бюджетоутворююче підприємство! Ганьба, панове демокрасти, ганьба!!!

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини