Подружжя Беленів вирушило на здобуття Шевченківської премії

Цьогоріч на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка знову висунулося одразу двоє закарпатців. Щоправда, цього разу вони не будуть конкурувати, оскільки йдеться про подружжя Беленів - Михайла та Магдалину, яке висунулося у спільній номінації.

Подружжя Беленів вирушило на здобуття Шевченківської премії

Як повідомляє офіційний сайт Шевченківської премії, Магдалину Пуглик-Белень і Михайло Белень висунуто Львівським регіональним відділенням Спілки дизайнерів України, що з огляду на деклароване русинство М.Беленя видається дещо дивним. Як і те, що подружжя не було висунуто на нагороду закарпатськими підрозділами творчих спілок.

Заявку М.Пуглик-Белень та М.Беленя зафіксовано у розділі "Образотворче мистецтво". У похід за найвищої нагородою України родина подалася з цілою серією творів - «Мої Карпати, рідна Верховина, славна Україна», «Космогонія людства, Україна», «Видатні діячі історії, науки і культури Закарпаття і України».

Сайт наводить і кортку інформацію про претендентів: 

Магдалина Іванівна Пуглик-Белень ‑ керамік, живописець, графік, педагог, художник декоративно-прикладного мистецтва, дизайнер, заслужений художник України.

Створила унікальну серію в кераміці і скульптурі малих форм. У творах втілено ідеї вселюдської філософії буття: «Космогонія людства» від символічних знаків раннього неоліту і до початку XX століття.

Виконувала державні замовлення з оформлення інтер’єрів їдалень, кафе-ресторанів, будинків культури, театрів, спорткомплексів (Київ), спортивних баз, санаторіїв, ресторанів, готелів. Зокрема у містах Ужгороді, Рахові, Сваляві, Тернополі, Червонограді та Києві. Також отримувала замовлення з художнього оформлення книг у республіканському видавництві «Карпати» (м. Ужгород). Оформила п’ятнадцятьвидань.

Учасниця обласних, республіканських, всесоюзних,міжнародних мистецьких і всесвітніх виставок.

Твори Магдалини Пуглик-Белень експонувалися у Національному художньому музеї України, Національному музеї Тараса Шевченка, музеї Івана Гончара та музеї сучасного мистецтва України (м. Київ), музеї Росії, Грузії, Канади (м. Торонто), музеї українського мистецтва (СІЛА, м. Нью-Йорк), музеї українського мистецтва (Аргентина, м. Буенос-Айрес), Свидницькому музеї українського мистецтва (м. Свидник, Словаччина), Всесвітньому музеї сучасного мистецтва кераміки, Закарпатському обласному художньому музеї ім. Й.Бокшая, меморіальному музеї Ф. Манайла та Закарпатському краєзнавчому музеї.

Член Національної спілки художників України та член Національної спілки дизайнерів України. Лауреат обласної премії імені Й.Бокшая та А.Ерделі.

Михайло Олексійович Белень ‑ академічний скульптор-монументаліст, художник, педагог, доктор мистецтвознавства, професор, заслужений художник України. Академік Української Міжнародної академії оригінальних ідей.

Як і його дружина Магдалина Іванівна Пуглик-Белень, Михайло Белень закінчив Ужгородське училище прикладного мистецтва, а також Київський державний художній інститут.

Михайло Белень є автором понад п’яти сотеньмедалей, більшість з яких присвячені видатним діячам історії, науки та світової культури. Вперше на Закарпатті проілюстрував життєвий шлях Т.Г.Шевченка та Будителя-просвітника О.Духновича у графіці.

Ним виконано і встановлено понад п’ятдесятмеморіальних дошок і гербів у містах і селах Закарпаття, зокрема, Г.Сковороді, А.Волошину, Ф.Лісту, І.Добо, Н.Плотені та ін.

Він є автором сімнадцяти пам’ятників, зокрема, Олександру Духновичу (2007 р., м. Мукачево), воїнам-афганцям (2008 р., м. Мукачево), Шандору Петефі (2008 р., м. Мукачево, замок «Паланок») та ін.

Мистецькі твори Михайла Беленя експонувалися на обласних, республіканських (всесоюзних), міжнародних і всесвітніх художніх виставках.

Член Національних спілок України: художників, журналістів, дизайнерів.

Наступного року Національна премія імені Тараса Шевченка буде особливою - її вручатимуть на 200-річчя з дня народження великого поета і художника.

У списку претендентів на 5 премій цього разу - всього 27 чоловік проти торішніх 41.

 

01 листопада 2013р.

Теги: премія, Белень

Коментарі

Шкода Писати 2013-11-07 / 16:01:42
Це не комент! Це рев душі! Регалії набуті звязками попередніх (радянських)звязків, це не підстава принижувати поважну номінацію Т.Шевченка. Скажіть мені якщо це подружжя претендує на таку номінацію: то Хто ми? Корупція опутала мистецтво кельтуру, не говорячи про про інші соціально захистні структури державної інституції. Напевне треба проснутися від СОВКовського сна! Вибачте! Белені! Одного разу суспільна думка прокинеться і ваші імена будуть згадуватись у ч/б форматі перехідної частини історії України.

Аттіла Коприва 2013-11-07 / 15:12:46
Я знайомий із доробком п. Мирослава Дочинця, читаю із великим задоволенням його книги. Минулого року він посів друге місце після П. Мідянки, як номінант на премію Т.Г. Шевченка. Це не випадково. Його твори є, на мою думку, важливим доробком не тільки для Закарпаття, а і України у цілому. І прошу не порівнювати оби-двох претендентів (п.Дочинця і п.Беленя). Перший думаю вже давно заслужив на цю відзнаку. Від щирої душі вітаю Вас пане Мирослав і бажаю успіхів!

Ферко 2013-11-04 / 07:39:30
Круто буде Підкарпаттю там у ювілейний для Шевченка рік: ні Дочинцю,ні Беленю там нічого не світить.Се гарантія!

Ронін 2013-11-04 / 07:09:23
На премію висунуто Дочинця! Цьому замовчуєте?

Колега 2013-11-03 / 09:49:20
Ображати Михайла Беленя не буду,принаймі,він не є,сірятиною! Раджу і добродіям "не академічним",не поливати брудом!Тільки нездара або лодарь,здатен обкакувати імя Михайла Беленя! Звісно,останній з титулами перебрав,хоча й не без них. Академік Української Міжнародної академії оригінальних ідей?? Це вже занадто,а може це мається на увазі одноосібно:))))) Бажаю успіху у здобутті премії!

Копча 2013-11-02 / 11:53:38
Михайло Олексійович Белень... Академік Української Міжнародної академії оригінальних ідей ))) І жнець і жрець і на дуді грець. Дайте ще йому звання почесного джедая з планети Нібіру. Бля чого тільки люди не видумають аби стати "Ылітою",

художник 2013-11-02 / 10:32:23
Біда. Біда, коли отакий непотріб лізе претендувати на найвищу нагороду держави. Непотріб як за моральними, так і за фаховими якостями.Я про того, що Михайло

не академічний скульптор 2013-11-02 / 08:02:07
академічний скульптор, доктор мистецтвознавства, професор... Ви ,хоча би розумієте про що пишете.Інші скульптора не академічні, після Духновича в м.Ужгороді, який взагалі він скульптор. Доктора мистецтвознавства випадково не великий патріарх всія "Подкарпатської руси" Бедь (академічному інвалідові)присудив.

Оглядач 2013-11-01 / 19:45:06
Не 27 а 57 претендентів

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини