Участь у відкритті Центру української культури у Пряшеві взяли й закарпатці (ФОТО)

У концертній програмі відкриття Центру української культури взяв участь народний інструментальний ансамбль „Рапсодія” Ужгородського районного будинку культури (керівник Леся Дубенко). Присутні тепло сприйняли інструментальні композиції „Закарпаття”, „Червона рута”, „Раковецький”, „Адажіо”, майстерно виконані учасницями колективу і гаряче аплодували артисткам.

Участь у відкритті Центру української культури у Пряшеві взяли й закарпатці (ФОТО)

Місто Пряшів є природним центром культурного, освітнього та релігійного життя русинів-українців на території сучасної Словаччини. Тут є греко-католицька і православна єпархії, тобто єпархії тих віросповідань, до яких зголошується більшість цього населення, тут діяли і діють різні культурно-національні установи та організації, були школи різних типів для дітей цієї національності.  З них на сьогодні залишилися Об’єднана школа ім. Тараса Шевченка, кафедра україністики Філософського факультету та Інститут русинської мови і культури Пряшівського університету.

З 1945 року тут працював Український національний театр, який на початку дев’яностих років було перейменовано на Театр ім. О.Духновича. Вистави тут проводяться переважно на діалекті. У 1948-2003 роках тут працювала Українська студія Чехословацького радіо, згодом – Русинсько-українська редакція Словацького радіо. Пряшів був і є тим містом, де традиційно були розміщені редакції періодичної преси русинів-українців. Сьогодні українською мовою тут виходять газета «Нове життя», дитячий часопис «Веселка» та літературно-мистецький та публіцистичний журнал «Дукля».  

25 жовтня 2013 року в місті Пряшів відбулася знаменна подія – відкрився Центр  української культури. У залі  гарної двоповерхової будівлі, яка розмістилася за адресою: м.Пряшів, вул.Янка Бородача,5, і яка була відремонтована з використанням коштів з  єврофонду у рамках міжнародного проекту „Словацько-український культурний центр”, зібралися високоповажні гості:  голова Пряшівського самоврядного краю Павол Худік, Міністр культури України Леонід Новохатько, заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Качур, Посол України в Словаччині Олег Гаваші, Посол Словаччини в Україні Павол Гамжік, Генеральний Консул України  в м.Пряшів Ольга Бенч, Генеральний Консул Словаччини в м.Ужгород  Янка Бур’янова, заступник начальника управління культури облдержадміністрації Іван Канюка, завідуючий сектором міжнарождних зв’язків управління культури Іван Тужеляк, начальник відділу культури Ужгородської райдержадміністрації Леонтій Ленарт, голова Союзу русинів-українців Словаччини Петро Сокол, голова обласної культурно-освітньої організації „Матіца Словенска на Закарпатті” Йосип Гайніш, представники міністерств закордонних справ України і Словачини, і багато інших.

У своїх промовах виступаючі наголошували на велике значення Центру української культури як в плані словацько-українського культурного співробітництва, передусім  на ділянці культури, так і в розвитку української культури в Словаччині. Передбачається, що Центр української культурибуде діяти як культурна установа, яка буде мати свій статут, керівні ограни, організаційну структуру. Центр буде служити місцевим русинам-українцям, всій українській національній меншині Словаччини. В Центрі заплановано проводити виставки картин,книжок, бесіди, круглі столи, зустрічі,змагання і т.п. Існує думка, що Центр української культури певним чином може покласти край певному застою на ділянці української культури і освіти і допоможе тій благотодній роботі, яку проводить Союз русинів-українців Словаччини.
           
«Вважаю, що сьогоднішня подія є важливим складником гуманітарного співробітництва між Україною та Словацькою Республікою. Зі свого боку хочу запевнити, що українська сторона і надалі докладатиме зусиль для створення на державному рівні належних умов для етнонаціонального розвитку української та словацької національних меншин», – підкреслив у своєму вітальному слові  Міністр культури України Леонід Новохатько.

Також українська делегація на чолі з міністром культури взяла участь у роботі XII засідання Двосторонньої українсько-словацької комісії з питань національних меншин, освіти і культури, повідомив Леонтій Ленарт.

Під час засідання сторони обмінялися інформацією про державну політику у сфері захисту прав осіб, що належать до національних меншин, і затвердили проект протоколу XIІ засідання Двосторонньої українсько-словацької комісії з питань національних меншин, освіти і культури.

Леонтій Ленарт, начальник відділу культури Ужгородської райдержадміністрації

28 жовтня 2013р.

Теги: Пряшів, українська культура

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини