Архітектор-вбивця площі Народної тепер вбиває іншу унікальну пам'ятку Ужгорода (ФОТО)

Паралельно до робіт по знищенню пам'ятки архітектури місцевого значення – площі Народної, в Ужгороді розпочався не менш кричущий акт санкціонованого вандалізму по відношенню до іншої унікальної архітектурної пам'ятки – будинку по вулиці Волошина, 18/20.

Архітектор-вбивця площі Народної тепер вбиває іншу унікальну пам

Йдеться про будинок, здвоєний фасад якого є класикою конструктивізму. Як стверджує мистецтвознавець Михайло Сирохман, «це пам'ятка світового рівня, адже проектована вона празькими архітекторами, завдяки яким нова рафіновано-проста стилістика німецького Баугаусу вже через 10 років після виникнення потрапила в Ужгород».

В унікальній базі архітектурних перлин Ужгорода, що її свого часу започаткувало, але, через брак часу, так і не довело до пуття громадське об’єднання PRO URBE, зазначається, що споруду вже суттєво «підкориговано», однак її «ще можна без особливих затрат врятувати і повернути містові у первісній стилевій чистоті».

Вже не можна. Частину фасаду унікального будинку, виконану в пізніші часи в стилі основної споруди, нещодавно зверху донизу закрили від людських очей синьою плівкою і розпочали роботи. Інформації про те, що робитимуть – жодної. А тому кореспондент Закарпаття онлайн пробрався за ці лаштунки, аби отримати хоча б якусь інформацію з приводу того, що коїться. І був шокований.

Всередині будівлі  все "розбомблено". Відповідно до «стенду» з інформацією про будівництво, на який вдалося натрапити серед груди уламків споруди, від фасаду незабаром також нічого не залишиться – на зміну пам’ятці конструктивізму від талановитих чеських архітекторів «прийде» черговий скляний монстр у виконанні ужгородського архітектурного нездари. За руйнуванням першої частини незабаром прийде "реновація" основної.

Як вдалося дізнатися з джерел в середовищі архітекторів та з кабінетів Ужгородської міськради, за черговою «реновацією», що вбиває історичне обличчя Ужгорода, ховається також прізвище вбивці спадщини Франтішка Крупки на площі Народній – одіозного архітектора Володимира Павлея. Той факт, що йому вже не подають руки при зустрічі колеги по фаху, цей чоловік вирішив компенсувати в інший спосіб – здобувши славу Герострата. Останній свого часу, як відомо, потрапив у історію, спаливши храм Артеміди у своєму рідному місті Ефес.

11 жовтня 2013р.

Теги: Баугаус, конструктивізм, Павлей

Коментарі

Горянка 2013-10-15 / 11:46:56
Отут читаю про розробку ескізів реконструкції вулиць архітекторами, лобіювання перед владою... Про що ви. Яка влада?. Що це влада? Ця зграя безпринципних злодіїв влада? Дякую цій "владі" ми втратили не тільки прошарок інтелігентних людей, безпардонно випханих з своїх посад "господарниками" всіх мастей, ми втратили просто ту критичну масу порядних людей які з своєю совістю на ВИ.Людей навчили торгувати совістю..

Анти Панов 2013-10-15 / 07:20:44
Цього Головастыка Панова Олову Прахфесора Доуля як його називавуть в Унгварськыій Мерріі за його там дебільну роботу давно треба було ще за сигаретлики шо ун возив на мадяри із дипломатичним пасплртом почадити но пошкодували падлу а тепер у Вариш нам ковиряє і нищить? Після перемоги Кличка люстрація повна цих барриг Панових і компашки

Олег О. 2013-10-14 / 03:12:58
Пане Ален, знищений вами будинок на Капітульній 22, знищена унікальна дерев'яна брама (яку ви божилися реставрувати, а виявилося - просто викинули на смітник), знищене історичне середовище в буферній зоні пам'ятки національного значення - кафедрального собору - це вже доконані факти, які не потребують ні дискусій, ні коментарів.
Щодо останнього факту - сподіваюся, йому буде надана правова оцінка. Закон про охорону культурної спадщини в Україні ще ніхто не відміняв.

Василь Роман 2013-10-13 / 13:44:26


А стосовно концепції центральної частини - це "не які в біса концепції", а єдиний правильний підхід до будь-якої справи. В тому числі і такої важливої, як збереження історичної частини міста. Бо поки ми не виробимо єдині підходи до цієї проблеми - кожен окремий обєкт будемо вирішувати на "хлопський розум", безапеляційно заперечуючи усі думки, окрім своєї власної.

Не знаючи контексту , в якому звучать прописні істини пана Алена Панова, можна зразу записуватись в соратники !

Але правда життя значно красномовніша ... Те , що відбувається в найдорожчому , заповідному куточку Ужгорода потребує негайних пояснень ! Чия відповідальність стоїть за цим потворством?

На прохання В. Романа редакція додає фото. Збільшити можна клікнувши по зображенню








Ален Панов 2013-10-12 / 15:20:49
Деякі коментатори пишуть таку насинітницю та відверту брехню, що навіть соромляться підписатися власним іменем. Вони не варті дискусії. Їх просто жаль.

А стосовно концепції центральної частини - це "не які в біса концепції", а єдиний правильний підхід до будь-якої справи. В тому числі і такої важливої, як збереження історичної частини міста. Бо поки ми не виробимо єдині підходи до цієї проблеми - кожен окремий обєкт будемо вирішувати на "хлопський розум", безапеляційно заперечуючи усі думки, окрім своєї власної.

Міша 2013-10-12 / 13:37:03


Хамство. Коментар видалено. Адмін


О.Д. 2013-10-11 / 23:10:12


Геннадій, у статті чітко розділено дві споруди. Крім, хіба адреси. І журналістам Закарпаття онлайн відомо, що Павлей доклався до нищення основної частини. А та частина споруди, що була споруджена в стилі основної пізніше, а нищиться зараз, якраз і говорить авторам цього жаху, що раніше до обличчя нашого міста ставилися відповідальніше. Так що те, що ви щось не зрозуміли, навряд чи вас виправдовує...


Геннадий 2013-10-11 / 21:43:18
Очень печально становится, когда видиш в журналистике непрофессионалов.Ведь если-бы они разобрались в ситуации, то выяснили, что здание которое сейчас реконструируется, относится к современным постройкам (оно было построено в 1968-1970 г.) поэтому памятником архитектуры быть не может (разве что советской) Кстати и адрес сфотографированного здания ул. Волошина 18а(бывший магазин "Диамант") А Волошина 20 находится рядом, это бывший кинотеатр "Москва".

антиПавлей 2013-10-11 / 20:08:19


Ну звичайно. Павлей нищить іншу, ціннішу частину споруди. А тут тільки долучається. Але "слава" буде спільною у всіх, хто все це затіяв :-))


Ужгородка 2013-10-11 / 20:00:42
Цей проект не Павлея!. Це інший архітектор робив!

Копча 2013-10-11 / 19:54:13
ужгородець до Алена Панова2
"Не стреляйте в пианиста — он играет, как умеет" ))

ужгородець до Алена Панова 2013-10-11 / 18:53:23
Що значить "промалювали кілька важливих вулиць"? Які до біса концепції? Йдеться про збереження культурної спадщини!

Важливі вулиці треба не промальовувати, не реконструювати, а тільки доглядати за ними, а при потребі - реставрувати, консервувати і крапка!

Хоча, кому я це кажу? Людині, котра знищила будинок на Капітульній та понівечила унікальні дерев'яні ворота? Тьху!

Ален Панов 2013-10-11 / 17:32:24
Жаль, що в 1919-1939 роках не було інтернету. Уявляю, що б туди писали угорці, коли чеські архітектори будували свої "шедеври". Наприклад прибудували Пасаж Баті до будинку Корони.
А якщо серйозно, я взагалі не хочу відстоювати чи критикувати когось одного із архітекторів. Адже всі вони несуть частку відповідальності за те, що відбувається з містом в останні роки. Так, власники несуть не меншу відповідальність. Але де професіоналізм архітекторів, які беруть від власника таке замовлення, яке явно руйнує місто?
Якщо б сьогодні всі архітектори разом не чубилися, а зібралися і промалювали (у ескізному вигляді) хоча б кілька важливих вулиць, а після цього спробували пролобіювати ці проекти до затвердження у якості концепції у відповідних структурах - то честь їм і хвала. А так - просто слова, нерідко на замовлення політиків, про збереження спадщини. Коли ж мова йде про черговий авантюрний проект - спокійно беруть гроші і малюють у відповідності до смаку власника. Ще й швиденько вирішують питання з дозвільною документацією.

Копча 2013-10-11 / 11:28:19
"Всякий народ имеет ту власть, которую заслуживает" - Н.М. Карамзин. (((

НАРОД 2013-10-11 / 10:35:10
ПОГОРЕЛОВ-РАТА - ЧЕСТЬ, УМ, СОВЕСТЬ УЖГОРОДА!

Михайло 2013-10-11 / 10:33:31
Вчора увечері в коментарях до замітки "Поки в Ужгороді захисників Народної «тягають» по судах, на площі розгорнуто будівельні роботи" я писав ДО ГЕНИКА про те, що клептоманам у владі все одно, що "благоустроювати", лиш би по відпрацюваній схемі продерибанити кошти. На жаль, я виявився правим. Вже сьогодні нова звістка про безглузде варварське втручання партачів у сформоване міське середовище. Хтось із обивателів може й скаже: ЩО В ТОМУ ПОГАНОГО, ЩО МІСТО РЕМОНТУЮТЬ, РОЗБУДОВУЮТЬ, ЗМІНЮТЬ НА КРАЩЕ? Погано те, що РОЗБУДОВНИКИ поводяться, як слон у крамниці фарфорового посуду.Вони нищать те, що надавало місту неповторні риси і перетворюють місто у безликий поліс. Якщо вже так свербить, робіть реконструкції у сірих і безликих новобудовах сімдесятих-вісімдесятих років. Покращуйте життя там. І не чіпайте історичне ядро міста. Та клептоманам, мабуть байдуже.

Чілі 2013-10-11 / 09:52:17
Гадаю, власник той же, для кого іванко волошин сп...див у містян Корону. і буде там торговий центр аж до Театральки. Пасаж Єбаті.

Копча 2013-10-11 / 09:36:55
Народ, може цей Павлей і повний бездара та усе ж таки він виконує проект на вимогу та з забаганками власника даного приміщення. То ж кілька "какашок" в коментарях могло б дістатися і власнику (до речі хто це?) адже саме від нього залежить майбутній облік будівлі.

Ужгородець 2013-10-11 / 08:52:29
А шо Самсовнов каже?

Марианна 2013-10-11 / 08:07:39
Я в шоке!!! Убейте кто-нибудь этого Павлея!!! А заодно - и владельцев здания!!! Что они делают с городом???

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини