Урожай зернових у цілому по Закарпатській області радує хліборобів. Кращі господарства — ТОВ „Артос» Берегівського, СФГ "Коник" Ужгородського, СТОВ "Завидівське" Мукачівського районів — зібрали по 40—50 ц/га. Проте в області є ще чимало господарств, які збирають досить низькі врожаї озимих, намолочуючи лише по 9-13 центнерів зерна з одного гектара. Причин низької врожайності чимало.
Аналіз стану ґрунтів краю за сорок років спостережень, які проводить Закарпатський проектно-технологічний центр охорони родючості ґрунтів і якості продукції, свідчить про постійне зменшення в ґрунтах гумусу — речовини, яка є основним показником родючості землі, тобто її спроможності забезпечувати врожай. Гумус знижується внаслідок винесення органічних речовин з урожаєм та згорання його під час механізованого обробітку. Цьому також сприяє зниження норм застосовуваних органічних і мінеральних добрив, яких не вистачає для формування врожаю, що призводить до стійкого і дефіцитного балансу гумусу та інших поживних речовин, які забезпечують ріст і розвиток рослин. Так, на сьогодні середній показник вмісту гумусу в області становить 2,19 відсотка. За п'ять років цей показник знизився на 0,05 %, а це не так і мало. Якщо перерахувати, то за п'ять років гумус знизився на 1400 кілограмів на кожному гектарі орної площі.
Поповнення запасів органічної речовини відбувається, в основному, за рахунок внесення органічних добрив. Та, на жаль, скорочення поголів'я худоби в області різко зменшило виробництво гною в господарствах всіх форм власності. Особливо це стосується низинних районів, де зосереджене рільництво і є велика потреба в органічних добривах. Гірські і передгірні райони, маючи більше худоби, не
володіють великими наділами землі. Тому в зерносіючих низинних районах так важливо використати альтернативні шляхи поповнення ґрунту органікою. Адже при оптимальних нормах гною 10-14 т/га, які вносились у дев'яностих роках, останнім часом вносимо лише по 3 - 4 т/га і використовуємо їх здебільшого під овочеві культури і кукурудзу.
Науковці доводять, що найефективнішим виявилося використання подрібненої соломи в полі. Солома і стебла кукурудзи в два-три рази за ефективністю перевищують внесення гною. Наприклад, три-чотири тонни соломи рівнозначні дев'яти тоннам гною, гичка кормових буряків, залишена в полі, формує приріст урожайності ячменю 8—9 ц/га. Та, на жаль, часто ми спостерігаємо тепер, як горять поля після обмолоту зернових. Легко запалити сірник і спалити післяжнивні залишки, на які так чекає збіднена земля. Не думає той господар, що, спалюючи солому і швидко зачищаючи поле, він завдає великої шкоди структурі й родючості ґрунту.
За даними досліджень, із-за випалювання соломи і стерні на полях щороку на кожному гектарі втрачається до 800 кг гумусу, весь азот та майже половина сірки і фосфору. Можливо, в нас не вистачає вітчизняних агрегатів для подрібнення побічної продукції. Але це питання треба вирішувати, бо земля чекає повернення в ґрунт поживи, яку сама для себе зростила. Заможним господарям або ж об'єднанню селян радимо придбати французький подрібнювач післязбиральних рештків виробництва фірми «Кюн». Після його проходження по полю можна проводити всі види обробітку ґрунту, включаючи прямий спосіб сівби.
Алла Фандалюк, с.Велика Бакта Берегівського району
31 липня 2007р.
Теги: