На Закарпатті вирощують кавуни та дині (ФОТО)

У найближчому до Виноградова селі – Підвиноградові, виявляється, вирощують кавуни та дині. Баштанова плантація належить товариству «Райдуга», яка уже другий рік інтенсивно вирощує городину.

На Закарпатті вирощують кавуни та дині (ФОТО)

Величенькі тепличні конструкції біліють на полях і свідчать, що сільським господарством «Райдуга» займається всерйоз і масштабно. У своєму розпорядженні товариство має біля 70 гектарів, а на перспективу не виключене значне збільшення цих площ. Офіційна адреса підприємства – село Підвиноградів, вулиця Жовтнева. Практично за тією ж адресою знаходиться представництво підприємства «Західний Рітейл». (Як пояснює Вікіпедія, рітейл означає роздбрібну торгівлю, або ж організацію роздрібної торгівлі, або ж просто магазин).

Крім кавунів ТОВ «Райдуга» вирощує картоплю і капусту, а ще солодку диню, яка просто вражає дивовижним ароматом.  

– Диня, до речі, дуже примхлива культура, - зауважує директор ТОВ «Райдуга» Ірина Мартинюк. – Те, що нам вдалося її виростити, є заслугою наших агрономів. 

– Пані Ірино, як я зрозумів, ви маєте безпосередній стосунок до діяльності «Західного рітейлу». Хотілося б детальніше почути про роботу і плани цієї компанії     

– ТОВ «Західний рітейл» появилося на українському аграрному ринку недавно, основні функції компанії - закупівля сільгосппродукції, яку компанія реалізує у такі торгові мережі як «МЕТРО Україна», «Фуршет», «Еко Маркет», «Пакко», «Арсен», «Барвінок», «Колібріс», «Рукавичка», «Салют», «Шувар продукт», «Там Там».... Цього року географія партнерських стосунків розширилася. У підсумку продукцію, закуплену, від закарпатських овочівників, компанія відправляє в Чехію, Білорусь, Росію. У Киргизію відправлено яблука, вирощені в ФГ «Коник», триває робота з іншими замовниками країн ЄС. «Західний рітейл» сповідує чітку місію – забезпечити покупців високоякісною ранньою продукцією, вирощеною в екологічно чистому регіоні – Закарпатті і стати лідером у обраній сфері діяльності.

– Сільське господарство не належить до високоприбуткових галузей. Це ж не торгівля зброєю чи медикаментами. Як вам вдається  працювати рентабельно?

– Справді, агробізнес має свої ризики. Ми в основному співпрацюємо з приватними виробниками, розраховуємося за овочі за поточними ринковими цінами, які коливаються залежно від різних факторів. Інколи можна закупити сировину, яка назавтра різко подешевшає, і ми опиняємося в програші. Але в цілому завдяки грамотному веденню бізнесу ми працюємо рентабельно. При цьому фермери теж виграють, бо мають надійний ринок збуту.

– Як ви будуєте свою співпрацю з виробниками, адже тут багато «підводних каменів»? З одного боку є консервні заводи, які скуповують сировину у ваших потенційних постачальників. А з іншого боку  виникали ситуації, коли переробники не встигали освоювати сировину, не приймали її, і фермери буквально висипали замовлений урожай під замкненими воротами консервних заводів.

– Починаючи роботу, ми знали і про одні й про інші випадки, тому ведемо постійний моніторинг ситуації. У першу чергу цим займається  відділ закупки на чолі з Олегом Котенським. Відділ заздалегідь укладає домовленості з виробниками, щоб бути готовими задовільнити потреби споживачів.  Агрономи товариства «Райдуга» Сергій Мікулін і Василь Ціп можуть надати фахові консультації фермерам,  щоб вони вирощували найбільш придатні для реалізації овочі. Кількість договорів з виробниками і обсяг замовлень збалансовані – щоб не виникло «перезатоварення». А вже  під час самого сезону  «Західний рітейл» оперативно докуповує ту кількість овочів, яку  замовляють партнери. При цьому ми орієнтуємося на ринкові ціни і пропонуємо вигідні умови. Тому не виникає ні дефіциту овочів, ні їх надлишку. Наше завдання – грамотно узгоджувати попит і пропозицію, а також відсортовувати для споживачів тільки якісну продукцію, яка відповідає певним параметрам. Для цього, бачите, працює бригада жінок, які відбраковують нетоварну продукцію. Для зберігання овочів у нас є приміщення з холодильним обладнанням.

– Як вам Закарпаття взагалі?

– Я родом з Волині, де є свої регіональні особливості. Тому  сприймаю Закарпаття як взагалі феєричний край, зі своїм менталітетом і багатонаціональними традиціями. Щодо овочівництва, то люди тут швидко перебудовуються залежно від попиту, від ринкових вимог. Тому вважаю, що разом ми досягнемо прекрасних результатів.

Василь Горват для Закарпаття онлайн

07 вересня 2013р.

Теги: кавун, диня,

Коментарі

Юра 2015-07-19 / 19:48:46
Сюда берут на роботу????

Василь Горват 2013-09-08 / 12:12:49
Вирощують і справді кавуни й дині. Капусту й картоплю. А решту -огірки-баклажани-перець-яблука і всяке купляють-сортують-продають.

Правда 2013-09-08 / 09:53:38


"вирощують кавуни та дині (ФОТО)" ****, те фіолетове, це не диня. Це баклажан.


НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини