Політолог: закарпатські нардепи у новому політичному сезоні – "двополюсність" і "гарматне м'ясо"

Політичний сезон, що стартував у Верховній Раді, пройде під знаком вимушеного примирення влади й опозиції заради майбутньої євроінтеграції. Але так званої «візантійщини» у своїх діях правляча партія так і не зречеться, а політичне представництво Закарпаття в парламенті й надалі залишатиметься «міні-моделлю» України.

Політолог: закарпатські нардепи у новому політичному сезоні – "двополюсність" і "гарматне м

До підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом залишається все менше часу. За цей час парламентарям необхідно встигнути ухвалити чимало євроінтеграційних законів, підписання яких є необхідною умовою Європи для України. І закони ці, так чи інакше, але таки будуть підписані: те, що курс на євроінтеграцію підтримує абсолютна більшість законодавців, підтвердив і сьогоднішній робочий день Верховної Ради, розповів виданню Закарпаття онлайн керівник Закарпатського інституту політичних досліджень Віктор Пащенко. 

«Уже стає зрозуміло, що нинішній політичний сезон буде «зав’язаний» на геополітичних процесах і на геополітичному майбутньому  України. Аби встигнути до прийдешнього саміту, у Верховній Раді повинні встигнути за наступні 1-2 тижні прийняти цілий ряд євроінтеграційних законів, виконати взяті на себе зобов’язання. Під впливом цих процесів уже й сьогодні було проголосовано кілька законів, той же закон про вибори», – зазначає Віктор Пащенко.

За словами політолога, найбільша очевидна відмінність і позитив нинішнього політичного сезону полягатиме у наявній конструктивній роботі депутатів. «При всіх складнощах боротьби за владу в країні, абсолютна більшість політикуму розуміє, що іншого шляху, крім прийняття «європейських» правил гри, немає. Тому і сьогоднішній робочий день парламенту – це голосування у 370-380 голосів.  Тобто, депутати, нехай і тимчасово, розуміючи потрібність прагматичного вибору, працюватимуть на конструктив. Уже сам процес геополітичного вибору запускає змістовні дискусії: коли законодавці змушені дискутувати на тему глобальних речей, а не протягати якісь свої суто шкурницькі закони», – розповів експерт. 

Але і тут, каже, не обійдеться без підводних течій: провладні сили за євроінтеграційні закони голосуватимуть, але і так намагатимуться «вписати» в них ті норми, які, по суті, нівелюють будь-який «європейський» поступ. 

«У вівторок, наприклад, «під маркою» єврозакону через парламент хотіли протягти суто лобістський законопроект про підвищення мита на ввезення імпортних авто.  Сьогодні на голосування виносився законопроект по судовій реформі, який, при публічній риториці про забезпечення ним прозорості, справедливості і незалежності судів, насправді ще більше дискредитує весь  принцип права. Оце і є яскравий приклад візантійщини, якої в нинішньому політичному сезоні буде ще немало: коли говориться одне, на увазі мається інше, а ще інше – робиться», – розповів Віктор Пащенко.  

Надалі «двополюсно» голосуватимуть під час роботи парламенту нардепи-закарпатці. Політичне Закарпаття, каже політолог, завжди було ніби маленькою моделлю України: один табір бачить майбутнє країни в європейській спільноті, інший – демонструє проросійські настрої, але більша частина «пливе» за заданим партіями курсом.  

«Бачимо закарпатця Нестора Шуфрича, це – відвертий неприхований проросійський напрямок. ЗМІ вже встигли «зафіксувати» вподобання політика, оприлюднивши його позицію, різко й агресивно висловлену на засіданні фракції. Абсолютно протилежним Шуфричу полюсом є Віктор Балога: останній рік його діяльності – це аргументи і прагнення виключно до європейського вибору. Інші закарпатські депутати – це така собі «мертва зона», інертні ляльки: вони не озвучують вголос власну позицію, мало чого декларують. А в парламенті ж, окрім Шуфрича і Балоги, ще є 8 наших депутатів, і що ми знаємо про діяльність Ковача, Ланя, Мошака, Лунченка, Пацкана? Нічого, бо, за великим рахунком, вони є просто наповненням, «сировиною» партій, по суті, гарматним м’ясом », – зазначив Віктор Пащенко. 

За прогнозами політолога, власне, отаким і варто очікувати нинішній політичний сезон: конструктивним, «вимушено-примирливим», відносно спокійним і результативним. Ситуація ця, припускає Віктор Пащенко, збережеться до початку нового року, а в 2014, каже, «почнеться вже зовсім інша історія: стартує агресивна і жорстка, негласна президентська кампанія».

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

05 вересня 2013р.

Теги: Пащенко, політичний сезон, євроінтеграція, голосування

Коментарі

Вуйко 2013-09-15 / 20:04:35
То правда іБЛЮк і Васька Кіловольт і Йончі Севлюшський іМадяр то є всі шовдерями партіі Риггів і зрадниками Украіни за польське письмо про геноцид

Антон 2013-09-07 / 22:50:09
Примирення влади та опозиції. О ужас і про що тепер будуть писати закарпатські ЗМІ у новому політчиному сезоні?

виборець 2013-09-06 / 01:04:01

Можна б було повністю погодитись з паном Пащенко, якби у цитаті «і що ми знаємо про діяльність Ковача, Ланя, Мошака, Лунченка, Пацкана? Нічого, бо, за великим рахунком, вони є просто наповненням, «сировиною» партій, по суті, гарматним м’ясом », було б і прізвище В.Петьовки.
Не говорячи вже, про прізвище Балоги, хоча і Павла, хоча і без мандату.

Чи Ви, пане Вікторе, вважаєте цих депутатів такими ж «політактивними» у цьому скликанні ВР України, як і В.Балога, що визнається навіть його опонентами?

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини