Інтерни-бюджетники УжНУ відстояли своє право на безоплатне навчання

Випускники медичного факультету УжНУ отримали можливість на навчання за держзамовленнями на базі Львівського університету ім. Д. Галицького та на базі Івано-Франківського медичного університету. І, попри заяви керівництва УжНУ про «лобіювання інтересів інтернів», останні це право, яке належить їм за законом, за висловом одного з інтернів, «буквально виривали зубами».

Інтерни-бюджетники УжНУ відстояли своє право на безоплатне навчання

Міністерство охорони здоров’я погодило випускникам медичного факультету бюджетні місця на навчання. Сталося це лише після того, як інтерни, не погоджуючись під тиском керівництва УжНУ підписувати заяви на навчання за контрактом, за сприяння журналістів вивели проблему відсутності фінансування держзамовлень від МОЗ Інституту післядипломної освіти УжНУ в публічну площину.

Тобто, результату було досягнуто спільними зусиллями інтернів та журналістів, і не за сприяння, а, однозначно, всупереч діям керівництва УжНУ, на базі якого інтерни би мали проходити теоретичну частину навчання. Адже реальна участь керівництва вишу в цій ситуації полягала виключно в бездіяльності – передусім на етапі, коли ще можна було вирішити питання про безоплатну інтернатуру для випускників медфаку УжНУ, що вчилися за держзамовленням. Крім того, інтернів не було повідомлено про проблему вчасно і буквально в режимі форс-мажору поставлено перед необхідністю вимушено підписувати контрат на платну інтернатуру в УжНУ. До того ж – за невмотивовано піднятою ціною.

Не варто забувати і про те, що проректор УжНУ Юрій Переста до останнього переконував інтернів у відсутності інших варіантів і примушував їх до переходу на платний контракт.

А ще йдеться про відверте маніпулювання громадською думкою. Після того, як інтерни і журналісти оприлюднили інформацію про підвищення ціни за навчання, та й загалом озвучили проблему, керівництво вишу, усвідомлюючи сумнівність своїх дій, миттєво знизило оплату до попереднього рівня. Запустивши, натомість, в інформаційний простір тезу про «зменшення вартості за навчання в інтернатурі УжНУ на 30%». Паралельно, медійні ресурси, підконтрольні ректору Ф.Ващуку або ж лояльні до нього в силу задіяних останнім часом матеріальних «стимулів», тиражують випродукувану в Медіацентрі УжНУ абсолютну брехню. Зокрема, приписуючи ЗМІ, які підтримали інтернів, те, чого ними ніколи не озвучувалось – наприклад, «наклепницькі звинувачення УжНУ» в ситуації, яка мала місце. Паралельно розповідаючи про вирішення питання керівництвом університету, використовуючи, як ілюстрацію, лист МОЗ до обласного управління охорони здоров’я, до якого ні УжНУ, ні, тим більше, його керівництво жодного відношення не мають.

Як би там не було, в цій ситуації важливо, що результату таки досягнуто: ціну платної інтернатури в Ужгороді для тих, хто не має змоги безкоштовно практикуватися у Львові чи Івано-Франківську, знижено, а інші здобули право на інтернатуру у визнаних і значно вищих рівнем за УжНУ вишах.

Тобто, не піддавшись пресингу керівництва УжНУ, небайдужі до власного майбутнього інтерни, згуртувавшись і озвучивши проблему, за підтримки журналістів добились можливості обирати між навчанням за платним контрактом на базі УжНУ чи здобуттям освіти на безоплатній основі в іншому виші.

І це гарний приклад для всіх інших – як можна і треба відстоювати власні права.

13 серпня 2013р.

Теги: інтерни, УжНУ, контракт, навчання, університет

Коментарі

яна 2014-01-29 / 16:41:19
дійсно зізнайтесь шахраї і брехуни скільки ви забашляли нашому мінздраву за цю так звану бесплатну інтернатуру!!!!!!!! я три рази їздила просила це кончене міністерство і не направили на безкоштовну. я вже сім років не можу пройти інтернатуру чуть не по копійці відкладаю гроші авось до старості скоплю)))... щоб вони подавились !! тими грошима потім... а ці бидла брешуть таке... аж тошно...

Медик 12345 2013-08-20 / 20:02:46
Інтерни рулят!!!!!!!!!!! ви наші кумири

Язиков 2013-08-20 / 19:52:40
Ого які бабки тут крутятся!!! та я ще Божий чоловік

Батьки медиків 6 курса 2013-08-20 / 19:50:54
Що далі буде????? жах!!!! наші діти будуть порозкидувані по Україні!!!!! платна інтернатура - це жах!!!! ціну не визначили, збивають гроші з бідних людей... Молодці інтерни, що відстояли своє право!!! виявляється журналісти - єдині люди, що можуть допомогти

Доктор Зло 2013-08-20 / 19:47:32
Не Студента видаліть!!!!!! це якийсь придурок проващуківський!!! спам!!!!

Інтерн 666 2013-08-20 / 19:36:43


Не Студент - ти дибіл чи що? ти такими словами розкидуєшся як баба базарна!!!!! давай факти: аудіо, фото- чи відеоматеріали про взятки, покажи статки кожного з інтернів а дальше ******** говори!!!!!


медик 2013-08-16 / 16:53:04
Як вам не соромно обзивати людей яких ви зовсiм не знаете.Особисто я за те щоб вступити на iнтернатуру нiкому жодноi копiйки не давав,i нiхто не просив i не просить.А Не студент соцiопат якийсь,який далекий вiд медфаку.Це тобi не юрфак якийсь чи економ.Хто хоче вчитися безкоштовно,той буде.I кожен по собi судить,Не студент напевно останнi труси продав для Ващука на хлiб з iкрою!
А iнтерни молодцi.

Анти-Не студент 2013-08-16 / 09:53:05
Переходиш на образи, бо вже не знаєш, що казати. То майже ти - дурне бидло. Бо я тобі за Івана, а ти мені за барана. По-перше мова йшла першопочатково про інтернів. А в інтернатуру ніякого вступу немає. Це продовження навчання, вірніше практична частина. По-друге, з четвертого на пятий курс інших факультетів теж вступу немає, а є вступ в магістратуру, Яка - на пятому курсі. Тут якраз є вступні іспити. Не хочеш, можеш залишитися бакалавром, диплом якого отримав після 4-го курсу. Звісно за вступ і магістратуру дехто платить, я не спорю. Але зовсім не всі, як ти стверджуєш. По-третє, казку про бідних викладачів ЗакДу, на яких давить декан УжНУ розкажи своїй бабушці, оскільки якщо така ситуація і є (думаю, що цілком можливо), то організував її якраз бувший ректор твого Закду - Федя Ващук, який вистроює чітку корупційну вертикаль. Так само в Закду платили і відстьобували будучи окремим вузом. Про це знають всі. Ну може ти один не знав!

Не студент 2013-08-15 / 13:20:26
Для Анти-Не студент:
Ти або читати не вмієш, або неуважний, або дурний. Я тобі про свій випадок писав, та про загальну ситуацію в цьому закладі, а ти тут розводиш якусь дурню і плітки. Про інтернатуру теж не треба писати бодай-що, адже після четвертого курсу також на п`ятий у більшості факультетів по тому-ж принципу поступають, але у нас, чомусь, по 2 тисячі баксів несли, щоб їм рейтинг домалювали, чи не перемалювали на нижчий. Яка різниця, є вступ, чи його нема; в УжНУ на все є свої тарифи, і якщо ти не платиш, то далі не йдеш. Таке відчуття, що ти там років 10 не був, про якісь програми тут розповідаєш, які тільки на папері існують. Нема там такого, якщо платиш, то все тобі намалюють, якщо не платиш, то до побачення, якщо добре заплатиш, то заднім числом тебе запишуть - у мене був один такий на 5 курсі. І про колишній ЗаКДУ не треба дурниці казати, бо знаю який там рівень на тотожних факультетах. Нещодавно був свідком розмови колишніх викладачів факультету міжнародних відносин ЗаКДУ, які між собою говорили про те, що массово змушені писати заяви на звільнення, бо декан з УжНУ такі їм суми хабарів встановив за викладання, що вони за 10 років не назбирають. Таке відчуття, що ти і є те саме заможне бидло, за яке домовляються батьки, чи викладач-хабарник, що захищає свої комерційні інтереси, тому і пишеш тут всіляке сміття.

Анти-Не студент 2013-08-15 / 11:15:05
Твої останні слова точно вказують на те, що ти абсолютно не оріентуєшся в ситуації. І в УжНУ ти скоріш за все не вчився (скоріше якраз в ЗакДУ). Оскільки любий студент УжНУ знає, що на медичному вчаться не 5!, а 6 років. Прикинь, а ти не знав!
І на 4 курсі ніхто, нікуди їх викликати не міг, бо ніякого вступу в інтернатуру немає! Це ти теж не знав! Туди ідуть всі - це передбачено програмою підготовки лікарів. Просто хто вчився за контрактом, той і в інтернатуру іде за контрактом, а хто - на державному - той продовжує інтернатуру на державному (а федя якраз хоче із державників злупити гроші, бо минулого року проспав, коли треба було заявити про фінансування інтернатури). Ти плутаєш інтернатуру з аспірантурою. А між ними немає нічого спільного, крім співзвучності назви.
Я не вигороджую нікого, просто не пиши єрунду, якщо не в курсі справи. І провіряй плітки, які почув десь за кавою чи за пивом.

Не студент 2 2013-08-15 / 11:07:02
Да, да, и я такое помню. В Ужгородском универе, как говорил один мой препод, учатся или блатники, или платники. Этот ВУЗ точно нафиг разогнать надо, и всякие Вегеши и Ващуки на ситуацию никак не влияют. И интерны эти точно из числа детей самых богатых родителей на курсе. Когда я учился, то у нас дальше пошли самые тупые и гнилые студенты, за которых договорились родители. А теперь они там сидят на кафедрах и сами взятки собирают.

Не студент 2013-08-14 / 22:23:29
Для анти-Не студент:
Ти майже вгадав про факультет, де я вчився, та скажу тобі по секрету, на медичному ситуація не краща. Вукжну та ж пратика як і у Києві, тільки своєрідна. У Львові і справді рівень корупції значно вищий, вищий ніж будь-де. Я прекрасно знаю велику частину випускників медичного факультету, так само я добре знаю велику кількість нинішніх аспірантів, тому всі моі припущення грунтуються виключно на неопосередкованному спілкуванні із цими людьми. Стосовно двійочників серед держзамовлення/контракту не треба мені розповідати, у нас всі, що вчилися на держзамовленні майже круглі відмінники були, бо за все плаптили оптом і одразу. Ті, хто вчився на контрактній основі хоч якось намагалися здавати предмети, бо не мали таких великих грошей, як державні студенти. І не треба мені розповідати проо сільську місцевість і Воловецький район. У нас із цього району саме заможне бидло було. Батьки у середині 90-х фури грабували і контрабанду возили, а потім не знають куди гроши дівати, от і відправляють своїх тупих ємбіцилоїдних дітей в УжНУ, бо інакше їх точно посадять у в`язницю за розбійний напад чи ще щось. Не треба тут писати проо ПАКРАЩЕННЯ, бо в УжНУ як все було, так і буде. Нічого не змінилося і нічого не зміниться. Це ти в насне можеш думати, тому і захищаєш собі подібних. Це ти, в нас завдання отримав і коментуєш того, чого не знаєш. Якщо тобі відомо, то цих всіх "інтернів" із 4 курсу до себе регулярно декан визивав і обговорював з ними як і скільки слід заплатити, щоб поступити у інтернатуру (я сам у свій час через все це пройшов, і мені мій декан сказав: унас все за грощі, за все треба платити; не заплатиш, я все зроблю, щоб ти туди не потрапив). Ті в останній час відмовилися, бо захотіли провернути хитрий хід, але нічого не вийшло. Так їм і треба. Якщо вони поступили і провчилися в УжНУ на престижному факультеті 5 років, та ще й з прицілом на продовження навчання, то вони повсякчас платили великі грощі і заздалегідь узгодзували свої дії із керівництвом.

анти-Не студент 2013-08-14 / 22:07:30
Розмова з тобою - марна трата часу. Ти апріорі впевнений, якщо людина вчиться на бюджетному, то - вона точно двійошник. Про конкретну ситуацію з цими інтернами в тебе явно немає зеленого поняття. "щоб замилити батьківські грощі за зарахування" - тоді б вони якраз і не піднімали шум, що з них вимагають гроші. Отже, читаєш ти свою мантру і все. Завдання небось отримав? Одним словом, не коментуй того, про що не знаєш

Не студент 2013-08-14 / 21:54:58
Мені неподобається все:
- Вищий навчальний заклад, що не має право на існування через свій рівень та корумпованість
- Ідіоти - керівники, що близько 15 років розводили цей непоправний жах в стінах закладу.
- Підлі студенти - корупціонери, які 5 років не вчилис, а за все платили, а потім, скоріш всього, щоб замилити батьківські грощі за зарахування у інтернатуру прокрутили цю історію, тим самим виставивши себе жертвами системи, яку вони так успішно годували ці роки, а тепер маніпулюють співчуттям людей.
- Якщо студенти медфаку такі чесні і відмовляються платити гроші, то як вони опинилися на цьому факультеті, та й ще на держзамовленні. А потім ці дегенерати будуть вас лікувати, при цьому хабарі величезні вимагати і тільки здоров`я ваше калічити, бо їм треба буде повернути багатотисячні збитки, які їм приніс цей університет.
- Чому вони мають вчитися на безоплатній основі, якщо вони там і так за все будуть платити. Тобто держава їм буде давати стипендію, вони не будуть вчитися до сессії, відкладаючи ці кошти, а потім з них заплатять хабарі і таким чином здадуть все на відмінно.
- Взагалі, яке МОРАЛДЬНЕ право мають студенти "відмінники" одного із найкорумпованіших факультетів розводити таке блюзнірство? Всі прекрасно знають, що таке медфак УжНУ.

анти-Не студент 2013-08-14 / 21:42:15
Не студент, Ти де сам вчився, що в тебе на курсі було лише 5 вільних місць? На юрфаці небось? Майже пішов туди, бо хотів по закінченні відразу гроші лопатою грести?
А чи чув ти про практику київськіх вишів, тупо валити студентів на сесії, щоб не платити багато стипендій і економити гроші? А у Львові взагалі нереально поступити, навіть за 3 тисячі. Там тарифи в рази вищі. Розкрий очі, Пакращення прийшло вже всюди.
Стосовно цьогорічних інтернів. Ти їх що всіх особисто знаєш, що стверджуєш ніби всі двійочники? На медфаці щороку випускають 120-130 чоловік. З них раніше було 80, зараз буде 60 державників. Так, серед контрактників набагато більше двійошників. В Ужну, до речі, 2/3 студентів - із сільської місцевості. Думаєш в родини із Воловеччини більше грошей, ніж у київлян. Думай, а так хрень пиши. Не можеш думати, не пиши нічого. А як пиши за федю В., то так і назвися.

сорри 2013-08-14 / 21:02:33
Не студент, ви суперечите самому собі. УжНУ - неякісний корумпований виш. Ващук ще більше посилює і структуризує корупцію в УжНУ. Тоді як інтерни медфаку відмовилися платити як особисто Ващуку, так і його корупційній "бурсі", та ще й за незаконно піднятою ціною і вийшли з протестом, аби зламати цю корупційну систему. І, як наслідок, як розумні люди отримали можливість "їхати світ заочі вчитися, лиш би із УжНУ справи не мати".

Що вам не подобається? :)

Не студент 2013-08-14 / 20:31:02
До речі - у всі часи розумні люди їхали світ заочі вчитися, лиш би із УжНУ справи не мати.

Не студент 2013-08-14 / 20:21:31
Ви що, всі з глузду з`їхали? Які діти із села? Я сам вчився при цих помаранчевих, що ви мені розповідаєте? Саме при них і почалася ця вакханалія. Тим більше із села без грошей на держзамовлення неможна було поступити. У мене на курсі всього 5 місць (тільки за контрактом) було вільних, всі інщі вже були куплені. 90% студентів УжНУне вчаться а просто за все платять. По друге, яка різниця де вони вчились, на держзамовленні чи ні? В УжНУ такса: ідеш в інтернатуру, чи аспірантуру, чи просто лаборантом, у будь якому разі неси гроші. Раніше це було 3 тисячі долларів, тепер - мабуть більше. Про які права студентів ви кажете? Я бачив випадки, коли люди, що здавали ЗНО і набирали неймовірну кількість балів, потім не проходили, тому що їх документи губилися, чи їм телефонували і вимагали забрати заяви, чи просто неприймали документи, поки ті не заплатили.
Таке відчуття, що тут всі тролі зібралися. Ви де, панове були і що бачили, що так захищаєте цей заклад і цих дегенератів-двійочників-інтернів? УжНУ вже років із 10 як слід було розпустити. Рівень більшої кількості викладачів не дотягує до рівня сільської середньої школи, замість навчання відбувається виключно симуляція навчального процессу. Якщо ви навчаєтеся в Ужну, то із великою долею вірогідності можна сказати, що ви регулярно робите презенти своїм викладачам у національній валюті. У такому разі я сподіваюся що перевірки із прокуратури і міністерства закриють цей навчальний заклад, і дипломів ви не отримаєте!

УжНУ 2013-08-14 / 18:15:18
Порахуйте роки: ці інтерни поступали в той час, коли після "помаранчевих" реформ поступити отримали змогу і діти з села, а не лише діти мажорів. Зрештою, правий Студент, що не має жодного значення (і, зрештою, підстав для звинувачення), поступили вони з хабарями, чи ні. Це державне замовлення, безплатна форма навчання. А Не студент - звичайний ващуківський троль, який не зафлуджує в темі значно важливіші пости - про перевірки з прокуратури і міністерства, які очікують на УжНУ в цьому контексті, про нелюбов до Ващука і підтримку дій інтернів. Тому, якщо він не має що сказати по суті, на місці Адміна я б його зупинив.

Не студент 2013-08-14 / 17:13:23
Для Студент:
І правильно зробив, нічого золотій молоді сприяти. У цих людей грошей достатньо, вони і так вчитись не будуть. Хай краще за їх кошт ремонт зроблять, а не все собі до карману викладачі і ректор покладуть. Я б із них на його місці втричі більше би брав.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини