Інтерни-бюджетники пікетуватимуть ректорат УжНУ і звертатимуться в прокуратуру

Інтернів-бюджетників керівництво УжНУ змушує підписувати заяви на «контракт». Про те, що квоти на навчання по державному замовленню Інститут післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки УжНУ не отримав, директор Інституту Іван Рогач повідомив інтернам лише 1 серпня. Тоді ж їм одразу і було запропоновано підписати заяви про перехід на навчання за контрактом. Однак, кожен з близько 30 інтернів-бюджетників, які на сьогодні навчаються у виші, вже отримали розподілення на роботу: законодавчо майбутні медики, які навчаються за держзамовленням, після завершення інтернатури повинні відпрацювати 3 роки, повертаючи борг державі, яка й оплатила їм навчання. Нині інтерни готуються подавати заяву в прокуратуру з вимогою перевірити законність «добровільно-примусового» переведення їх на платне навчання, а вже завтра пікетуватимуть ректорат УжНУ з вимогою забезпечити їм законне право на безоплатне навчання в інтернатурі.

Інтерни-бюджетники пікетуватимуть ректорат УжНУ і звертатимуться в прокуратуру

Майбутні медики стверджують: вони вступали в університет за держзамовленням, а отже, мають право на навчання в інтернатурі бюджетним коштом. З близько 30-ти інтернів УжНУ, до речі, 25 «сімейників» – сімейні лікарі після отримання фаху, згідно з «оптимізаційним курсом» нинішньої влади, повинні направлятись на роботу за розподілом у села та селища. Підписуючи заяви про перехід на контрактну форму навчання, інтерни тим самим фактично відмовляються від направлення на роботу (хоч розподіл уже відбувся і працевлаштування кожного з них вирішено) і наражають себе на небезпеку багатотисячних судових позовів від МОЗ.

Ужгородський національний університет фінансується Міністерством освіти і науки, але от навчання саме інтернів має оплачувати Міністерство охорони здоров’я. Це питання обговорювалось ще зо 2 роки назад, коли на розподіл майбутніх медиків-випускників УжНУ приїздив директор Департаменту роботи з персоналом МОЗ України Микола Осійчук. Але відтоді жодних кроків керівництвом УжНУ у напрямку вирішення цього питання не було зроблено, тож проблема фінансування інтернів-«бюджетників» постала знову минулого року. Так, МОН кошти за навчання не переводить, оскільки це – не в компетенції міністерства, бо ж інтернатура є «вотчиною» МОЗ. А Міністерство охорони здоров’я, своєю чергою, квоту бюджетних місць для УжНУ хоч і передбачило, але фінансування не забезпечило. 

Минулого року цю проблему вдалось вирішити завдяки злагодженим діям тодішнього декана факультету післядипломної освіти Івана Чопея та студентів: після звернення до голови Закарпатської ОДА Олександра Ледиди кошти на проходження інтернатури було віднайдено. А вже цього року теперішніх вступників-інтернів просто повідомили: хочете навчатись в УжНУ далі – доведеться підписувати заяву про перехід на контракту форму навчання. При цьому, інформацію про відсутність бюджетних місць до відома інтернів-бюджетників довели тільки 1 серпня – у перший день роботи за розподілом. При тому, що ні у червні, коли закінчувався семестр, ні в липні, коли інтерни подавали документи у виш, про навчання за контрактом не йшлося, всіх без перешкод зарахували до Інституту післядипломної освіти УжНУ. 

Та й розподіл на роботу інтерни вже отримали: за діючими нормами, медики, які отримують освіту за державний кошт, затим повинні відпрацювати 3 роки, «відробляючи» затрачені на їх навчання державні кошти. У випадку, якщо зараз на вимогу керівництва УжНУ майбутні медики підпишуть заяви про перехід на контрактну форму навчання, в перспективі вони цілком можуть отримати судові позови на десятки тисяч гривень. Адже 6-річне навчання держава їм уже оплатила, МОЗ передбачило і кошти на виплати зарплат на час проходження інтернами практичної частини навчання. Відтак, інтерни небезпідставно переживають, що, підписуючи контракти, вони тим самим дають підстави для МОЗ вимагати відшкодування затрачених на їх освіту і зарплати гроші – в окремих випадках йдеться про суми до 90 тисяч гривень.

Схожу проблему із фінансуванням інтернів-бюджетників до недавнього часу мали також Харківський національний та Сумський державний університети. Але, за інформацією інтернів УжНУ, там це питання вже вирішено – ті студенти-медики, які отримували освіту «за бюджетом», на інтернатурі вчитимуться також безплатно, на базах ФПО Харкова. В той час, як в Інституті післядипломної освіти УжНУ майбутнім лікарям пропонували підписати контракти із визначеною сумою за кожний місяць навчання – 1,5 тисячі гривень. 

Після розмови з директором Інституту Іваном Рогачем, яким 1 серпня й було озвучено нові правила навчання на інтернатурі, інтерни вирішили йти «напряму» по допомогу до ректора університету Федора Ващука. 2 серпня у приміщенні ректорату УжНУ відбулась зустріч ректора з інтернами, на якій також були присутні проректор Юрій Переста та директор Інституту післядипломної освіти Іван Рогач. 

Ректор Ф. Ващук підтвердив: бюджетні місця для навчання інтернів цього року для УжНУ ні МОЗ, ні МОН не профінансували. А от про суму в 1,5 тисячі гривень щомісяця за навчання він, начебто, вперше чує (минулого року ціна за навчання для інтернів за контрактом становила 1040 гривень за місяць – авт.). За результатами зустрічі тоді було звільнено заступника директора Інституту післядипломної освіти Андрія Ілька – буцімто за безпідставне завищення оплати за навчання. Тоді ж на офіційному сайті УжНУ з’явилось позитивне повідомлення про «зменшення вартості навчання в інтернатурі». В цьому контексті брехня управлінців вишу очевидна: ще до розмови з Ф. Ващуком під час зустрічі І. Рогача з інтернами директор Інституту аргументував підвищення ціни за навчання необхідністю погашення боргу, який виник ще минулого року за навчання тодішніх інтернів (які й нині, до слова, вчаться на безоплатній основі). Чому сьогоднішні випускники медфаку повинні платити за борги, які виникли за період навчання їх «попередників», І. Рогач, звичайно ж, не уточнив. Тобто, спроби підвищити ціну за навчання І. Рогач навіть не заперечував, ба навіть – знайшов для них пояснення. Своєю чергою, Ф. Ващук просто не міг не знати про намагання підвищити оплату за навчання, бо ж очевидно, що такі рішення не приймаються без участі і згоди на це ректора університету. Тобто, судячи з усього, коли запахло смаленим, керівництво вишу, аби зняти відповідальність з себе, у звичній для себе манері просто зробило "крайнім" того, хто опинився ближче до епіцентру проблеми...

Цікавий в цьому контексті ще один нюанс: як зауважували випускники медфаку, на момент їхньої зустрічі з ректором для інтернів-стоматологів, на відміну від випускників напрямку «лікарська справа», бюджетні місця були передбачені. Однак, під час розмови з інтернами Ф. Ващук пояснив це непорозумінням у документації і «технічною помилкою», яку вже усунули. А, коли інтерни-стоматологи сьогодні прибули в Інститут післядипломної освіти, то, фактично, змушені були підписати заяви про перехід на контрактну форму навчання…

А от інтерни-бюджетники медфаку контракти поки підписувати не поспішають. Аби добитись законної можливості й далі навчатись «на бюджеті», після зустрічі з керівництвом УжНУ вони делегацією прийшли на прийом до заступника начальника обласного управління охорони здоров’я Володимира Брича. Яким також після розмови з інтернами було оформлено відповідне клопотання до Мінохорони здоров'я щодо можливості віднайти кошти на забезпечення безплатного навчання інтернам-бюджетникам. Бо ж наразі контракти їм керівництво УжНУ пропонує оформляти, так би мовити, "на добровільній основі". Хоч, судячи з настрою майбутніх медиків, про "добровільність" тут наврядчи можна говорити. 

Вступити на держзамовлення для проходження інтернатури на безоплатній основі випускники медфаку УжНУ можуть до Львівського національного університету. Так, навчання для інтернів там фінансується Міністерством охорони здоров’я, і, як повідомили в університеті, навчальний заклад готовий прийняти інтернів на навчання. Ще й сьогодні одному з інтернів у телефонній розмові в приймальній комісії Львівського національного університету підтвердили: медиків-випускників УжНУ виш готовий прийняти їх на навчання, за умови підписання відповідного наказу начальника управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА. Але і наказ цей, і заяви інтерни повинні подати до кінця поточного тижня. Ту саму інформацію у приймальній комісії Львівського національного університету підтвердили і посадовцям обласного управління охорони здоров’я, які повторно телефонували у виш. Однак, подавати заяви на вступ до Львівського національного університету інтернам в ОДА не дозволяють – мовляв, поки немає інформації щодо фінансування держзамовлень по УжНУ. З’ясувати це можна тільки з виходом з відпустки ректора Львівського національного університету – наступного понеділка. Тобто, тоді, коли відведений термін подачі заяв на зарахування на бюджетну форму навчання спливе.

Та й навіть якщо держзамовлення їм забезпечать, дивуються інтерни, чому в такому разі Міністерство охорони здоров’я не може перерахувати кошти на рахунки Міносвіти, а те, своєю чергою, – перенаправити їх на УжНУ для оплати навчання майбутніх медиків? І чому, якщо направлення вони вже отримали, і МОЗ профінансувало їм зарплати на час проходження практичної частини навчання, теоретична не може бути профінансована хоча б зі спецфондів? Тим більше, що можливість навчання коштом держбюджету інтернам гарантована Законом України «Про вищу освіту» та Положенням Міністерства охорони здоровя «Про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних  закладів освіти III-IV рівня акредитації медичних факультетів університетів». 

Наразі заступником управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА В. Бричом направлено звернення на ім’я директора Департаменту роботи з персоналом МОЗ М. Осійчуку з проханням посприяти у вирішенні ситуації, що склалась. Схожі клопотання до облуправління охорони здоров’я під час зустрічі з інтернами демонстрував ректор УжНУ Ф. Ващук, але от чому майбутніх медиків жодним чином про відсутність бюджетних місць не було повідомлено до цього часу, якщо про ситуацію керівництво вишу знало заздалегідь – питання без відповіді. Наразі інтерни жодних заяв не підписуватимуть: до вересня вони опановують практичні навички у лікарнях, а відтак, платити за теоретичну частину навчання на базі Інституту післядипломної освіти завчасно не хочуть (хоч, за їх словами, директор Інституту І. Рогач і вимагав від них якнайшвидшого підписання заяв про перехід на контрактну форму навчання). 

Окрім того, що перспективи безплатної повної медичної освіти для майже 30 інтернів УжНУ сьогодні невизначені й хиткі, інтерни і так уже потрапили у «ножиці»: як у разі підписання, так і в разі відмови від навчання за контрактом, майбутні медики можуть мати неабиякі проблеми. Якщо контракти будуть підписані – інтернам загрожують позови від МОЗу за «ухилення» від роботи по направленням. Якщо ж заяви інтерни вирішать не підписувати – до них так само можуть бути застосовані штрафні санкції, бо ж попередні роки навчання міністерство за них уже оплатило. Зате у виграші, здається, залишається УжНУ: наприклад, покривши за рахунок колишніх інтернів-бюджетників, які підпишуть контракти, накопичені борги. Найімовірніше також, що в разі, якщо інтерни таки погодяться на навчання за контрактом, за тою ж схемою зараховування на інтернатуру відбуватиметься і наступного року. Таким чином, керівництво університету практично перетворює Інститут післядипломної освіти на комерційний заклад освіти, в якому майбутнім лікарям платити доводиться і за довузівську підготовку, і за перекваліфікацію і, в найгіршій перспективі – за інтернатуру. В цьому ж контексті подив викликає й факт дивної поведінки керівника Інституту післядипломної освіти І. Рогача, який і понині не видав інтернам щоденники, графіки роботи та інші документи, які вони повинні мати при собі на період проходження практики... 

Поки очікується відповідь з МОЗ, інтерни, склавши руки, не сидять. З дня на день студенти-медики планують направити звернення до прокуратури із проханням перевірити правомірність поставлених перед ними вимог про «добровільне» переведення на контрактну форму навчання. А вже завтра, о 14-ій годині, зберуться на пікет перед ректоратом УжНУ з вимогою забезпечити їм подальше проходження інтернатури на безоплатній основі, як це і передбачено законодавством.  

 
05 серпня 2013р.

Теги: інтерни, держбюджет, УжНУ, Рогач, пікет

Коментарі

Ю.Переста 2013-08-06 / 14:20:02
Завдяки вашому сайту проблема вийшла на загальноукраїнський рівень - http://life.pravda.com.ua/society/2013/08/6/135694/

Дякую

Циклопенуітакдалі 2013-08-06 / 12:50:32
Якщо стоматологи контракти не підписали, значить, можна чекати і на їх участь в мітингу?

Ніка 2013-08-06 / 11:02:09
А при попередньому деканові справи вирішувалися без прокуратури. "Файно" Рогач почав. Недаремно його в Ужгороді не люблять.

севлюшський 2013-08-06 / 10:09:03
ВАщук знов у лекварі. Сись челядник не годен жити без скандалів

11111 2013-08-06 / 08:23:01
схему тему придумав великий педагог стукач і хабарник Переста.Треба перевірити куда ті гроші підуть і на чиї фірми.силовикам треба перевірити і стомат і медфак.Може Переста вже нажрався.

циклопентанпергідрофенантрен 2013-08-06 / 08:00:55
Не перебільшуйте! Стоматологи ще теж не підписали контракт.

Зуб 2013-08-05 / 23:33:15
Диву даєшся із ситуацію навчання майбутніх лікарів.
Не зрівняти навчатися лікувальній справі із будь-якою іншою спеціальністю за складністю ін. Не зрівняти вимоги, іноді й не порядні, викладачів медицини. Тривалість здобуття фаху лікаря і неспіврозмірність оплати його праці в наступному.
Так нате вам, і гарнтоване треба виривати зубами.
Ще одне диво - Рогач. Хто допускає таких до посад, де він щукою у ріці(маю на увазі не професіоналізм, а професійне хамство і здирництво).
Молодці інтерни. Не треба боятися відстоювати своє, і не треба боятися рогачів і їм подібних.
Шкода, що у нас все робиться через ж...і за рахунок наших нервів, читай здоров'я.

УжНУ 2013-08-05 / 22:58:37
Шо, апять?!. О_о

Де Ващук, там обов"язково якісь мутки з баблом. І наоборот: де пахне баблом, там зразу появляється мутний Федя.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини