Прокуратура проведе перевірку за скаргою інтернів-«бюджетників» УжНУ

Випускники медфаку УжНУ, які вступили на державну форму навчання, однак, через відсутність фінансування з боку МОЗ бюджетних місць, вимушені за ініціативою керівництва навчального закладу переводитись на контракт, звернулись по допомогу до прокуратури Закарпатської області.

Прокуратура проведе перевірку за скаргою інтернів-«бюджетників» УжНУ

Інтернами до обласної прокуратури надіслано клопотання із проханням розібратись у ситуації, що склалась, і визначити, наскільки законними є вимоги керівництва УжНУ щодо підписання випускниками контракту на платне навчання. Факт існування відповідного документу і взяття справи на контроль офіційно підтвердила інтернет-виданню Закарпаття онлайн прес-секретар прокурора Закарпатської області Вікторія Попович.

За її словами, в контексті перевірки, що проводитиметься прокуратурою в УжНУ після заяви Закарпаття онлайн, також буде перевірено факти, викладені інтернами, а відтак - дано ситуації правову оцінку.

Тим часом, інтерни-бюджетники заяв про переведення на платну форму навчання поки не написали. До 15 серпня випускники медфаку ще мають час вирішити, чи вчитимуться надалі в УжНУ на платній основі, чи переводитимуться в інший виш, де МОЗ профінансувало держзамовлення. Разом з тим, сайт, що фактично є інтернет-«платформою» для піару УжНУ і ректора вишу Ф. Ващука зокрема, оприлюднив інформацію, нібито з офіційних джерел стало відомо, що лікарів-інтернів Закарпатської області за вказівкою директора Департаменту роботи з персоналом, освіти та науки Міністерства охорони здоров’я України пана Миколи Осійчука, направлено проходити навчання коштом бюджету до Львівського національного медичного університету ім. Д.Галицького». Разом з тим, що це за «офіційні джерела», видання не уточнює, а в коментарі чиновниці облуправління охорони здоров’я Ганни Романенко наводить її репліку про те, що «Коментувати ситуацію з невиплатою зарплати спеціалістам баз практик, які забезпечують теоретичну складову навчального процесу в очній інтернатурі, не входить в обов’язки управління». 

Яка саме посадова особа надала «офіційну інформацію» про можливий перехід інтернів УжНУ на навчання у Львів – невідомо, пані Романенко про такий варіант не згадує.

Тож, цілком можна припустити, що такий «пасаж» у тексті є ще однією спробою керівництва УжНУ маніпуляції інтернами, які заявляли про небажання їхати до Львова і просили усі сторони, що мають стосунок до проблеми, вирішити ситуацію з їх подальшим навчанням на місці.

09 серпня 2013р.

Теги: інтернет, прокуратура, Ващук, УжНУ

Коментарі

Фера 2013-08-12 / 19:05:49
Хрен вам студіозуси!!!!
Я 10 кафешок в Ужгороді маю і не хватає добудувати одну споруду недалеко від пл.Петефі. А ще пару сесій і все в шоколаді.
До зустрічі на сесії.

До УЖНУ 2013-08-12 / 18:11:47
От би ректор зібрав мітингуючих студентів у себе у кабінеті і розпитав, як студенти здають соцмед і за скільки, я думаю у нього би самого волося дибом встало............

до УЖНУ 2013-08-12 / 18:03:17
До прикладу,якщо викладацький склад медфаку заставити писати крок, думаю що половина би не здала.Одне лише знають випустити методичку, заставити студента її купити а потім вирішувати чи допускати студента до здачі іспиту. У разі не здачі іспиту ніхто тобі не покаже твою роботу і не надасть пояснення чому робота не зарахована, а будеш скандалити не принесеш хабаря за екзамен вилитиш у академку.

До УЖНУ 2013-08-12 / 17:53:45
Шановні про що ви говорете, які порядні? Викладацький склад УЖНУ одні взяточники, їх потрібно всіх розігнати,ще й студентів нічому не вчать.Медичні технології давно пішли у перед, а у нас навчають за програмами 60-70 років. Зато на екзаменах за 100 долларів у же ніхто не хоче й говорити. Цікаво, за що батьки плотять такі сумашедші суми за навчання і куди вони ідуть.

УжНУ 2013-08-11 / 13:44:38
В ЗакДУ був не порядок, а впорядкована корупція. Цього ж Ващук хоче досягти і в УжНУ. Але взяти під корупційний контроль значно більший колектив наразі йому важко. Тому будуть проколи як з Офіцинським. І, рано чи пізно, навіть Табачник зрозуміє, що далі тягнути на своєму іміджі корупційного ректора, в якого їде "криша", для нього загрожує проблемами. Тому Ф.Г.Ващук приречений. Завдання колективу (принаймні тієї його частини, яка ще не втратила гідність) всього лиш пришвидшити кінець цих його "сраждань"... :))

Батьки 2013-08-11 / 13:04:23
Скільки можна негативу про п.Ващука. При ньому в ЗакДУ був завжди порядок. А за цей рік багато що змінилося. У нашої доньки на 4 курсі туризму ЗакДУ цілий рік заняття з німецької мови проводила лаборантка – 4 пари на тиждень, а в залікових зявилися підписи якоїсь Жовтані, яку ніхто із студентів жодного разу не бачив в аудиторії. Сподіваємося, що подібні викладачі не були переведені до УжНУ.

abc 2013-08-10 / 20:39:41
на природничих більшість-нормальні люди (і викладачі і студенти). Якби ті ж студенти вчилися, а не шукали інші способи одержати оцінку, то було б краще і на гуманітарних. Ніхто не є ні святий, ні ідеальний. УжНУ такий же, як і вся Україна.
"Реальність така яка вона є. І започаткувалася вона не при Ващуку" - згоден на всі 100. І гниє риба від голови. І гниє вже давно.

УжНУ 2013-08-10 / 20:38:34


Ніхто не ідеалізує ситуацію. Беруть практично всі: хто через те, що не має внутрішніх моральних стопорів, хто через захланність і безпринципність. Будь ситуація іншою - гідні зарплати для викладачів і принципова правоохоронна система, корупція би вмерла як така. Ніхто не хоче брати хабарі і принижуватися.

Проблема в іншому: до влади в УжНУ прийшла особа, для якої корупція, "комерціалізація" системи освіти є не дилемою, проблемою особистісного морального і матеріального вибору, а смислом життя, органічним цинічним світоглядом, власне - метою.

Тобто, злодійство, хамство, бидляцтво вводяться як норма у виші, який має бути сіячем доброго, світлого, вічного.

Найсутєвіше те, що в приватних бесідах з викладачами УжНУ я не знайшов ЖОДНОЇ особи, кого б ця ситуація влаштовувала. ЖОДНОГО. Але всі бояться. Бо в атмосфері нав"язаного, штучного страху всі заціпеніли, як кролики перед удавом, і не можуть наважитися навіть на елементарне - показати свою незгоду шляхом голосування ПРОТИ кандидатур, нав"язаних Ващуком.

Але всі вже бачать, що ця піраміда влади, вибудувана виключно на психології страху, насправді ілюзорна і хистка. Вона вже сиплеться навіть після спорадичних ударів журналістів "Закаррпаття он-лайн". А якби до цього долучити б нехай не публічний, не системний, але реальний і дієвий спротив самого колективу УжНУ, який нині перебуває у стані приниження і розгублення, то все б змінилося, фактично, за одну мить.

ДУМКИ, і тим більше НАМІРИ - МАТЕРІАЛЬНІ. Ми всі варті не ганьби, приниження і витирання об нас ніг, а гарного, світлого і чесного майбутнього. Достатньо тільки це зрозуміти, і все зміниться.


до авс 2013-08-10 / 20:05:01
Я не кажу про всіх. Але й Ви казки про ліфти тут не розказуйте. Спитайтеся випускників минулих років. Все Вам розкажуть, пофамільно і потарифно. І про "незатребуваних" теж. Реальність така яка вона є. І започаткувалася вона не при Ващуку. Хто працює в УжНУ той знає.

abc 2013-08-10 / 20:00:08
до Ну а тепер до УжНУ 2013-08-10 / 19:49:25

Тільки не треба казати, що в УжНУ всі викладачі хабарники. Хибне узагальнення. Там є достатньо порядних, професійних викладачів. Але за останні років 10 соціальні ліфти в УжНУ не працюють так, як вони мали би працювати (до речі, як і по всій Україні). І тому такі викладачі не затребувані керівництвом. Підбір іде за принципом особистої відданості, а не професійних якостей. І від ващука страждають як хабарники (і не тому, що він не відмінив хабарі, а тому заставляє ділитися, робити за ці гроші ремонти,...), так і порядні викладачі, бо їм тепер і зарплату повністю не виплачують (наприклад сумісники). Для таких ситуація стає просто критичною.
На ващука теж прийде час. Уже приходить.

Ну а тепер до УжНУ 2013-08-10 / 19:49:25
І ви туди ж. Викладачі УжНУ? Самі принципові і порядні? Не смішіть:) Кожен трясеться щоб лишили хоча б на долі ставки, щоб хабарі трясти з недолугих студентів. Не більше того. По барабану їм хто в ректораті. Просто Ващук не дає як раніше в мутній воді рибку ловити. От від чого ці всі соплі і воплі. Так мало стати і стало. З цим чистолюбивим і порядним народом інакше бути не могло. Нажаль. Хоча... Так їм і треба.

УжНУ 2013-08-10 / 19:40:29
Ситуація з Ващуком вже в процесі вирішення. Сись захланний челядник не зрозумів, на який рівень він вийшов, і що далі ситуація, яку він сам запустив, поглине його самого. Процес могли би каталізувати викладачі УжНУ, якщо б перестали боятися і "вставили" цього молоха спершу на якихось виборах декана факультету. Ніхто ж не перевіряє, реально, хто як голосує, а тому зовсім не обов'язково голосувати за креатуру Ващука. А якщо є якісь спроби зманіпулювати виборами деканів, треба оприлюднювати факти в листах до редакції "Закарпаття он-лайн". Як бачимо, практика виведення в публічну сферу негативних дій Ващука є дієвою і цей сайт є справді впливовим і дієвим. На нього реагує і прокуратура, і влада загалом. Тому зневіру треба залишити для самого ректорату і крапля за краплею витискати цю потвору з УжНУ. Наступним буде питання, кого обрати натомість, аби виш не плівся в хвості, а мав якісний імідж, який, зрештою, повертатиметься матеріально і людям, які в ньому працюють. Але далі терпіти це приниження не можна. І це, здається, розуміють ВСІ.

Читачу 2013-08-10 / 19:23:55
Не будьте наївними. Ця ситуація вирішиться лише тоді, коли у місцевого населення клепка в башці з'явиться. А інакше одні діючі персонажі будуть змінюватися іншими.

Читач 2013-08-10 / 18:59:59
Ситуація з Ващуком вирішиться тільки після повалення Януковича і його бандформування.

Ректорат 2013-08-10 / 15:53:36
не переживайте. Вони не тонуть!

лемак 2013-08-10 / 14:12:39
пізно. вже влипли

УжНУ 2013-08-10 / 03:32:59
У Ващука з Перестою залишилося зовсім мало часу, аби остаточно не влипнути в клей

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини