Олексій Кіндрат: "Партія закритого типу — це навіть не колгосп..."

Чим ближче до виборів, тим менше, схоже, стає галасу. Будемо сподіватися, що це не коротке затишшя перед бурею, а процес виваженого аналізу і розстановка сил, щоб привести до парламенту державницьки налаштовану і патріотично заряджену еліту нації. А чим така політична подія, як оголошення дострокових парламентських виборів, є для лідера обласної організації політичної партії? Про це і більше в нашому інтерв'ю з головою обласної організації Народно-демократичної партії України Олексієм КІНДРАТОМ.

Олексій КІНДРАТ
Олексій КІНДРАТ
— Моє особисте ставлення до дострокового припинення Президентом України повноважень Верховної Ради п'ятого скликання позитивне. Кажу це передусім з прагматичних міркувань, бо це дасть змогу нашій політичній силі, яка не здолала 3-відсоткового бар'єру до Верховної Ради у 2006 році і не стала парламентською партією, стати саме такою, — каже О. Кіндрат.

По-друге, хочемо ми цього чи ні, але де-факто політреформа відбулася. Ми бачимо, які в країні на рівні законодавчої і виконавчої влади йдуть, навіть, не дискусії, а суперечки, хто в домі старший, який країна має вибрати шлях розвитку. Усе це свідчить про неузгоджені дії наших головних керманичів. Це призводить до того, що Україна як держава не має чітко направленого вектора. Треба врешті-решт визначитися, куди йдемо і що будемо будувати. Задля спокою, задля вирішення оцих нагальних і довгострокових програм, які потрібні в економіці.

— У Конституції України записано, яка ми держава. Визначена й стратегія. Хіба, можливо, дещо тактика не відрегульована в досягненні стратегічної мети?

— У нас справді в Україні і Конституція гарна, і я не можу сказати, що погані закони. їх тільки треба дотримуватися!

— Чому ж тоді так часто і на всіх рівнях говориться про недосконалість законів?

— Проблема, з моєї точки зору, у виконавцях, у неузгодженості дій законодавчої та виконавчої влади. Вони мають бути відповідальнішими. На якому рівні? На всіх! Тоді вдасться уникати кризових ситуацій, що, згодьтеся, зароджуються в партіях, які в нас стають закритими клубами. Партія повинна бути відкрита, зрозуміла, з чіткими ідеологічними і програмними засадами. Особисто для мене є не цікавою політична сила, якщо вона закриває себе, свої виборчі списки від народу, який за неї голосує. Більше того, партія закритого типу, яка зацікавлена в імперативному мандаті, це навіть не колгосп. У ній є один законодавець політичної моди — голова, який скрізь говорить від її імені. А решта мовчки голосує делегованими їй виборчими мандатами. Скажіть, а кому така партія потрібна, що вона може дати для Людей? Це ми таку хотіли політреформу?!

— А як тоді бути з відповідальністю перед виборцями, які віддали за таку партію голоси?

— Цього не виписано законодавчо, тому партія перед виборцями не відповідає нічим, а механізму відкликання нема. Практично його узурпує собі керівництво партії. Мало того, у нас нині виборче законодавство таке, що політичні партії йдуть на вибори без програми, без ідеологічних засад, зате формують виборчі дільниці. Це означає, що вони самі агітують, самі проводять вибори, самі рахують, і, звісно, стають депутатами. А до чого тут виборець, до чого тут взагалі громадянин, який має право не тільки обирати, а й бути обраним?

— На вашу думку, як цьому запобігти?

— Активним роз'ясненням ситуації. Тепер єдина надія на вибори, на усвідомлену громадянську позицію виборця. Він має думати за своїх дітей, внуків. Думати, не лінуватися ставити питання і десь серцем відчути, за кого голосувати.

— Як ви ставитеся до ініціативи Президента України про скасування депутатської недоторканності?

— Я її підтримую. І не лише я. Нещодавно відбулося засідання політвиконкому і політради НДП, де практично всі голови регіональних партійних організацій схвально говорили про таку позицію глави держави. Вона не нова, але може тепер, нарешті, реалізується. І коли знімуть цю недоторканність, у Верховну Раду більше не стоятиме черга. Бо туди треба йти працювати, бути над політикою, над особистими бізнесовими інтересами.
— Це означає, що в парламент усе-таки прийдуть ті, хто хоче займатися законотворчістю на професійному рівні, прийдуть політики-професіонали?

— Це ще треба всім зрозуміти і за це проголосувати. Чому я говорив, що парламентські партії знову закрили себе, свої списки. А як туди потраплять новий інтелект, нове обличчя, нове розуміння, нова ідеологія? Вони ж їх не пускають. Оце треба зламати, для чого найперше необхідно скасувати необмежену депутатську недоторканність, і ніяких імперативних мандатів! Сьогодні виборчий механізм уже пізно міняти. Але на майбутнє обов'язково треба, щоб вибори відбувалися за мажоритарною системою під егідою партійної організації. Це моя позиція.

— Конкретизуйте, будь ласка.

— Наприклад, НДП висуває свого кандидата у районах. Якщо люди його вибрали, тоді керівний партійний орган затверджує цю кандидатуру як депутата. Тут відповідальність подвійна: депутат відповідальний перед народом і партією, і партія відповідальна за нього перед народом. Такий контроль дієвий. Але це, знову ж кажу, на перспективу.

А сьогодні найефективніший крок уже зроблено. Це — утворення блоку демократичних партій "Наша Україна — Народна самооборона". Тому Народно-демократична партія України, обласну організацію якої очолюю, також залишаючись на демократичних позиціях, очевидно, йтиме на вибори самостійно.
Інтерв'ю вела Надія Тегза, "Новини Закарпаття"
24 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини