У Мукачеві вшанували св. Кирила та Мефодія (ФОТО, ВІДЕО)

Багатолюдно було минулого недільного дня в місті над Латорицею. Мукачівці разом з духовенством відзначали важливу подію в житті міста та краю, а саме 1150-у річницю історичної місії на наших землях рівноапостольних слов’янських просвітителів, братів Кирила та Мефодія. Ця подія дає нам гарну нагоду повернутися подумки до свого далекого минулого, згадати теплими словами тих, хто стояв у витоків нашої християнської духовності.

У Мукачеві вшанували св. Кирила та Мефодія (ФОТО, ВІДЕО)

Мукачівці  пам’ятають про їхню доленосну християнську місію, шанують їх просвітницьку діяльність серед слов’янських народів. «Для багатонаціонального міста та краю діяльність св.Кирила та Мефодія  є надзвичайно важливою, адже вони поєднали Захід та Схід, проповідували любов та толерантність, гуманне ставлення до людей незалежно від етнічного та релігійного походження», -  підкреслив у своєму виступі міський голова Золтан Ленд’єл.

На честь рівноапостольних Кирила та Мефодія   у нашому місті зведено  величний пам’ятник, до якого голова Мукачева Золтан Ленд’єл разом з Преосвященними владиками Міланом, єпископом Мукачівської греко-католицької єпархії, владикою Кирилом, екзархом для греко-католиків у Македонії та владикою Нілом, єпископом-помічником Мукачівської греко-католицької єпархії, цього святкового дня, поклали квіти як символ вдячності нащадків своїм духовним поводирям.

Відділ з питань внутрішньої політики Мукачівського міськвиконкому для Закарпаття онлайн. Фото Петра Паровінчака

22 липня 2013р.

Теги: Кирило, Мефодій

Коментарі

Греко-католик 2013-08-02 / 15:33:25
http://goloskarpat.info/blog/zakarpattya/12675.html

Богдан 2013-07-28 / 13:16:41
Народ, та "сорри" вас заводить (а ви докажіть, а ви докажіть). ВІРА В СЕРЦІ. Він не може зрозуміти, не хоче зрозуміти суть події, а скоріш за все НЕ БАЖАЄ. Цей "соррий" дві різні події змішує, кидає Вам "кістку розбрату". А Закарпаття на порозі Європи і України як обєднююче начало, а не поріг, у який усі мають шпортатися.

2Корятовичy 2013-07-22 / 22:36:56
сорри-му
(1) Де суть вашi доказы о Хрещенii Русi з 988 року?
(2)Не майе глузду дiскутоваты с тыма, котрi не прызнавуть Флорентську унiю основану на Кирило-Мефодiйськых традицiях.

2Корятовичy 2013-07-22 / 21:05:56
Дякуву красно, што йсте включили ай Грушевськый монастырь. Я давым Краснободськый и Мукачевськый монастыри як примiр. А тих монастырiв буде далеко булше як три. Краснобродськый монастырь им дав зато, бо иштьи ай типирь регiон восточноi Словакii, починаючи од Краснобродського монастыря - Меджiлабiрцi люди на селах, котi идуть сюды в сийс регiон, так говорять идеме на Булгарсько, а не гвaрять идеме на Киiвську Русь.
Св. братья принесли письмо и святi книгы, як напримiр Евангелiйе и Христiянськi закони (што вам украйинцям иштьи ай типирь бракуйе) и заложили дуже ефектывну лiцейну сiстему для образованiя душпастырiв в традiцiях класычноi Геллады . Друкарню не принесли и русини не терплять комплексами великих слвянських братiв, што Iллiчовi лампочки вынайшов Яблочков, а не Едисон, паровоз Ползунов а не Ват итд. Айбо правдов остайе, што майстарший друкованный Евангелiй йе з Корольова (Пудкарпаття), а не споза Карпат, с востока.
А де суть вашi доказы о Хрещенii Русi з 988 рока. Майете аспонь даякый письмовый доказ з ХIII вiку, што св. Володимир бов украйинець?

МѢСТНЫЙ 2013-07-22 / 18:35:46
"восточно-христіянський обряд (Кирило-Мефодійські традіції) ся удержовали в монастирях"

а как это Вы не добавили сюда и Грушевский монастырь? Народная молва относит его основание как раз к концу ІХ века.

да ладно монастыри - их основание даже не учениками Кирилла и Мефодия, а самими братьями-просветителями из такого же разряда "фолк-хистори", как и встречающиеся через каждые 3 шага "каплички" над источниками, из которых пили воду Мария-Терезия и Франц-Иосиф (причем как до своего рождения, так и после смерти, если судить по датам).

Круче другое - довелось мне на экскурсии лично слышать утверждение, что Кирилл и Мефодий привезли с собой первые печатные книги...
ну и правильно - фиг ли еще полтысячи лет ждать пока Гутенберг изобретет книгопечатание? Они прям сразу... странно что они и интернет в это же время не провели - ну чтоб уж два раза не мотаться ;)

сорри 2013-07-22 / 17:55:49
Заодно буду вдячний за факти на підтвердження вашої тези, що в часі "Булгарського королівства", до якого належали "восточна Словакія и типирішня територія Закарпаття", "восточно-христіянський обряд (Кирило-Мефодійські традіції) ся удержовали в монастирях, як Краснобродський монастирь (восточна Словакія) чи Мукачівський монастирь на Чернечій горі"... :)

сорри 2013-07-22 / 17:49:22
Чоловіче, ми цю вашу псевдонаукову дурню тут на цьому сайті читали не раз. Більш заблуканого в історії чоловіка, аніж ви, мені зустрічати не доводилося. Мало того, що ви говорите про війни за солотвинську сіль, що абсолютно заперечує вашу ж тезу про приналежність території нинішнього Закарпаття до Великоморавської держави, так ще й не розумієте, що присутність місіонерів у Моравії, тобто за сотні кілометрів від Карпат, та ще й при тодішніх ускладнених комунікаціях зовсім не означає, що на території нинішнього Закарпаття про Кирила і Мефодія хоча б чули... :))

Тому прошу ще раз: наведіть мені конкретні історичні факти про перебування Кирила і Мефодія з місіонерською місією на території нинішнього Закарпаття, щоби я міг підтримати прагнення словака М.Шашіка легітимізувати окремішність МГКЄ від УГКЄ шляхом, зокрема, святкування "150-ї річниці історичної місії на наших землях рівноапостольних слов’янських просвітителів, братів Кирила та Мефодія".

Бо наразі жодних підстав для таких святкувань історична наука не наводить, а в інтернеті, як то радив МѢСТНЫЙ, "он-лайновую трансляцию крещения местного населения 1150 лет назад, естественно, при непосредственном участии обоих братьев" я, на жаль, також не знайшов... :(

2Корятовичy 2013-07-22 / 17:20:48

2сорри-мy

'...прошу навести підтвердження політрусинської тези про хрещення предків нинішніх закарпатців безпосередньо Кирилом і Мефодієм задовго до хрещення Русі,..."
Одповідь:
Боже наш Великый на Небесах, охороняй нас від восточного примитивного провінціоналізму. To є у вас, Корятович, у славян за Карпатами, на востоці, як предки українців і росіян стоять в ріці Дніпро і св. Володимир іх хрестить. То є ваше Хрещеніє Русі, чи України-Русі. Якщо ви тому вірите, што тому боло так, так вірте тому!!! Я, як ай многі нормальні и образовані люди з Центральної Європи, ми вам то небереме! Примитивну тезу хрещення предків русинів "безпосередньо" Кирилом і Мефодієм так, як св. Володимир хрестив о 125 років пізніше предків українців в ріці Дніпро, не маєме. Такі видумані образи хрещення, як ви со св.Володимиром и с людьми стоящими в ріці Дніпрі, ми йсме не мали, не маєме і не хочеме мати. Не хочеме мати зато, бо хрестили предків русинів почас місії св. Кирюла и Мефодія, які жили не лем при Дунаю чи Грону, але ай Горнаду, Лаборці, Бодрогу, Уж-у, Латориці, Тисі. Неприписуйте такі міфи русинам с політизованнов термінологійов і не робіть штучно політику з віри.

(1) Карятович мали бо йсте знати, што мінімально 100 років до приходу св. братів Кирила и Мефодія, то значить в 750-х роках, на Моравії (Мікулчіце, Угерске Градіште) і Західній Словакії (Нітра, Бойна) христіянство ся інтензивно ширило. В року 863 коли св. Кирил и Мефодій зачали свою місію Моравія и Західна Словакія уже боли христіянські землі. Періферія Великої Моравської держави, яка за князя-державника Светоплука сягала на сході аж к горним током Тіси (незабовайте за войну о сіль в банях, типирішне Солотвино, між Светоплуком и Болгарськов державов), на севері за Краків на схід в напрямку ріки Сян, а на югу за язером Балатон (часті типирішньої Хорватії и Сербії). Сисі періферні землі за часів св. Кирила и Мефодія ся христіянізовали, бо не боли христіянське, а не центральна часть великої Моравії (Мікулчіце, Нітра), где ся христіянство ширило булше як 100 років. .

(2) Уже в посольстві князя Растіслава (який є святим для христіян Восточного обряду) к Константинопольскому імператорови Міхайлові ІІІ ясне написано ош христіянську віру ширять на Моравії из Влах (Аквілейський патріархат, северна Італія), Німці (архоєпископства Пасау, Сальцбург), а Греки, а окрем того суть докази ай археологічні, што місіонери аж з Ірландії ширили христіянство. В посольстві ся пише што"...нас по-усякому учили." ". честованний пан, зажень до нас такого мужа, которому би ся удало розтовмачити нам ушитку справедливість..."

(3) Св.Кирил и Мефодій с переривами проповідували христіянство 22 років, тобто не цілу єдну генерацію. А в таких містах як Нітра и Бойна (24 км од Нітри на северо-захід) латинський христіянський обряд ся удержовав ай за часів св. Кирила и Мефодія, бо в Нітрі бов епископ Віхінг - бенедіктинський монах, який твердо додержовався латинського обряду. По смерті св. Мефодія в 885 році насупником ся став епископ Віхінг а не Горазд, якого назначив св. Мефодій. Князь Светоплук вигнав учеників св. Кирила и Мефодія з Моравії, які ся ухилили на чолі с св.Гораздом на періферійних територіях Великої Моравської держави. Сисі території поступно перейшли пуд контроль Булгарського королівства як наприклад восточна Словакія и типирішня територія Закарпаття. Восточно-христіянський обряд (Кирило-Мефодійські традіції) ся удержовали в монастирях, як Краснобродський монастирь (восточна Словакія) чи Мукачівський монастирь на Чернечій горі.
Історичні факта ясно указувуть, што в Центральній Європі рутени - русини які переважно жили на періферії Великої Моравії удержовали Кирило-мефодійські традіції от 863 до 988 року, 125 років без партіціпації славян с востока, споза Карпат.

сорри 2013-07-22 / 15:21:10
Яка рознь? Вона виключно у вас в голові і в діях М.Шашіка.

Я ж запитую конкретно: які підстави для Закарпаття святкувати хрещення окремо від решти України. Наведіть докази.

Я саме апелюю до теми єдності з УГКЦ, тоді як до "розні", називаючи чорне - білим і навпаки, закликаєте ви.

Ну а теза про те, що "Кирило і Мефодій ішли з території теперішньої Македонії, йшли через Карпати у Київ" претендує на статус історичної сенсації. Не розкажете детальніше про цю подорож?.. :-)

Богдан 2013-07-22 / 15:08:48
До "сорри": для чого вплітати в церковну тематику політиканство??? Україна-русинство-докази. Чому шукаєте причину для розні а не радуєтеся святкуванню??? Кирило і Мефодій ішли з території теперішньої Македонії, йшли через Карпати у Київ. ПРОСВІТНИЦЬКИЙ ШЛЯХ - не гуляли, це зайняло роки чи й десятиріччя. Чому Москва, яка у ті часи ще болотом була, привласнює Хрещення Русі собі, а Мукачівська єпархія, яка через Папу Римського є у сопричасті з УГКЦ не може празнувати це свято. У чому тут причина: Мілан Шашік? - то він не лише словак, а громадянин України, а тут словаків, чехів, мадярів (угорців) і швабів (німців) багато. Крім того вже є помічний єпископ Ніл, наш земляк (уродженець) Українського Закарпаття :) !!!!!

МѢСТНЫЙ 2013-07-22 / 15:06:33
2сорри ("Було б незле, якби ... навів конкретні факти на підтвердження "історичної місії...")

друже сорри, не поленитесь погуглить - наверняка найдете в архиве он-лайновую трансляцию крещения местного населения 1150 лет назад, естественно, при непосредственном участии обоих братьев.

для сорри 2013-07-22 / 14:45:40


Флуд. Коментар видалено. Адмін


сорри 2013-07-22 / 14:42:48
Поки що замість фактів бачу жовч неграмотних "русинствующих" ))

Ідіотизм постановки питання в попередньому коментарі не коментую.

До сори 2013-07-22 / 14:01:36
Приведіть будь-ласка іст. факти, що їх тут не було. Навіть якщо фізично вони дійсно і не були в Мукачеві чи Ужгороді то їх роль в житті нашого краю не зменшується і є безцінна. Тільки атеїстичні пройдисвіти та ледарі можуть це не розуміти

для сорри 2013-07-22 / 13:59:08
Таке свято, а Ви бризкаєте жовчом...

сорри 2013-07-22 / 13:44:29


Було б незле, якби словак Мілан Шашік, який так старанно відмежовує Закарпаття від решти України, навів конкретні факти на підтвердження "історичної місії на наших землях рівноапостольних слов’янських просвітителів", щоб дати підстави для таких святкувань.


НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини