Лемки світу "відхрестилися" від русинства

Найбільша лемківська організація світу чітко окреслила політичні орієнтири своєї діяльності.

Заява

Світової Федерації Українських Лемківських Об’єднань

у відповідь на інформацію, що з’явилася у ЗМІ у зв’язку з проведенням Світових конгресів Русинів в Україні та Румунії

22.07.2013

Нещодавно в Румунії (Сигет-Мармароський, 10-12.05.2013) та на Закарпатті (Ужгород-Свалява, 13-14.07.2013), відбулися два Світові конгреси русинів. З огляду на різноманітні неоднозначні коментарі в пресі та інтернеті, у яких згадується СФУЛО, вважаємо за свій обов’язок зробити офіційну заяву та відповісти на певні закиди в сторону організації:

  1. Наголошуємо, що СФУЛО не має ЖОДНОГО відношення до організації та проведення даних конгресів.

  1. Основою позиції СФУЛО є те, що з давніх часів і до ХІХ ст. включно усе автохтонне населення етнічних земель України носило самоназву русини, позначаючи приналежність до українського етносу. Отже, коріння усіх русинів – в Україні.

  1. СФУЛО притримується науково обґрунтованої позиції, що лемки – це є крайня західна історико-етнографічна група українців, а Лемківщина – це крайні західні українські землі, які волею історичних обставин опинилися також в рамках території сусідніх держав. Тому, спроби т.зв. «русинських» рухів спекулювати на грі слів та ототожнень русин/руснак/лемко можна сприймати лишень як провокацію та фальсифікацію історичних даних.

  1. СФУЛО не підтримує, не визнає і засуджує усі прояви політичного «русинства» та спроби певних організацій спекулювати на цьому питанні, провокуючи конфлікти, та створюючи передумови для сепаратистських настроїв, що в свою чергу загрожує територіальній цілісності УСІХ країн, на території яких діють організації такого типу.

  1. Поруч із Всеукраїнським Товариством Лемківщина, Об’єднанням лемків (Польща), Об’єднанням лемків Канади та Організацією Оборони Лемківщини (США) членами СФУЛО є Союз русинів-українців Словацької республіки, Союз русинів-українців Сербії та Союз русинів і українців Хорватії, що ще раз підтверджує єдність нашого коріння, історії, традиції, культури. Тому, спроби виділення штучного політичного феномену «русинства» зачіпає інтереси української спільноти, та всіх тих, хто визнає своє українське коріння.

  1. В ЗМІ прозвучала інформація, що голова СФУЛО Софія Федина, яку відносять до української діаспори, фінансує русинські конгреси і сприяє зміні ідентифікації «русинів». Перш за все, такі висловлювання свідчать про повну необізнаність з діяльністю СФУЛО та життям світової лемківської спільноти, та носять явно провокативний характер. По-друге, головним завданням СФУЛО є захист, популяризація та розвиток самобутньої культури лемків, збереження їх ідентичності, підтримання звичаїв та традицій, побуту, культури й мистецтва, сприяння етнічному відродженню Лемківщини на етнічних теренах та захист спільних інтересів членів організації, і цим займається як організація в цілому, так і безпосередньо голова СФУЛО Софія Федина.

  1. Окремо вважаємо за необхідне зреагувати на висловлювання, що у світі «є десятки-сотні брехливих фестивалів «лемки-українців один народ».  Заяви такого типу зневажають усю лемківську-українську спільноту по цілому світі, яка не зважаючи на депортації, переслідування, ув’язнення в концтаборах, відірваність від рідної землі, плекає і розвиває свою культуру і звичай. Водночас такі висловлювання демонструють загальну тенденцію руху «політичного русинства» – сіяти розбрат, реалізовуючи інтереси «третьої сторони»

  1. Перманентні спроби «русинських» організацій в Україні домогтися визнання групи «політичних русинів» окремим народом в Україні на державному рівні є безпідставними з наукової точки зору, а водночас створюють загрози для подальшого розвитку Української держави, і, на нашу думку, потребують прискіпливої уваги Служби безпеки України.

  1. Підсумовуючи вищесказане, наголошуємо, що СФУЛО притримується об’єднавчої позиції щодо усіх лемківських-українських-русинських організацій, як членів СФУЛО, так і тих, хто зацікавлений у спільній роботі на благо усієї нашої спільноти.

    Світова Федерація Українських Лемківських Об’єднань

22 липня 2013р.

Теги: лемки, русини

Коментарі

ІШТВАН 2013-08-23 / 12:57:52
Люди добрі ви зовсім свій розум стратили.Я не є не русином не українцем ,я просто людина яка поважає людей не за національною принадлежністю.Хто жив і живе на закарпатті , є Закарпаці і ГРОМАДЯНИ уКРАЇНИ, БАСТА!!!!!

Корятович 2013-07-24 / 20:04:56
Раніше сказано, але не пошкодить ще раз тут:

'Лемки світу "відхрестилися" від русинства'

Як і також повині всі закарпатці!

Це я 2013-07-24 / 14:44:11
Адмін просив всіх повернутися до коментування теми публікації.

Отже, "Лемки світу "відхрестилися" від русинства"! Що ще додати? Коментарі зайві.

сорри 2013-07-24 / 11:26:48
4545454, тут ви праві :) Попри колосальну роботу спецслужб Словаччини по знищенню українства більшість наших земляків по той бік кордону на побутовому рівні не роблять різниці між русинством і українством і з однаковим задоволенням у якості як уасників, так і глядачів. беруть участь у акціях, організованих як українськими, так і русинськими організаціями. А про гени, дух і матеріальну культуру ви ніколи не скажете краще, ніж це вже сказав справжній науковець Мирослав Сополиґа - http://zakarpattya.net.ua/Special/91176-Myroslav-Sopolyga-Kultura-slovatskykh-ukraintsiv-ie-chastynoiu-kultury-velykoi-Ukrainy-AUDIO

4545454 2013-07-24 / 11:23:09


А можна ми самі розберемося, що саме, коли і як конкретно нам робити? Ще раз прошу, зокрема конкретно вас, повернутися коментування теми публікації. Коментар видалено. Адмін


4545454 2013-07-24 / 11:10:32


Коментар видалено. Адмін


4545454 2013-07-24 / 11:00:31


Тут місце для коментарів на тему звернення СФУЛО, а не місце для реклами політичного русинства. Прошу всіх авторів повернутися до теми коментування. Коментар видалено. Адмін


Anders 2013-07-24 / 10:44:09
Це я, Словаччина так вирішила. Я взагалі за те, щоб українці повернулись до цієї самоназви, бо назви Русі та русини (руські) вкрала сусідня імперія. Я сам, якщо чесно, називаю себе русином. Але від цього я не можу бути не українцем. Ще Іван Франко у свої часи себе проголошував русином. Аналогічно й інші галичани, як Маркіян Шашкевич, Яків Головаьцкий. Ще в козацькі часи русином себе називали І Петро Сагайдачний, і Богдан Хмельницький. Подивіться на цю тему чимало відео, подивіться багато старої інфи зі старих видань. Навіть у Чернівцях була написана книга "Русини а москалї".
P.S. Додав би тут деякі посилання. Якщо адмін дозволить.

пішов на... 2013-07-24 / 10:31:36
Це також державна справа. Саме тому ви влазите в тнеї своїми брудними руками. І саме мадяри разом з регіоналами розвалюють державу. Так що привіт вашим Гайдошам і іншій паскуді. Най готує собі мадярський паспорт. Бо незабаром будуть летіти з України всі, хто нині її обкрадає і розвалює.
Будуть летіти, або сидіти. Хто як встигне...

Це я 2013-07-24 / 10:22:07
"пішов на... 2013-07-24 / 10:01:37
Мадяре, займися сейкелами, кунами і чанговами. А ми самі розберемося і без вас. Тудом?"

Ви би краще зайнялися справою, державою.

пішов на... 2013-07-24 / 10:01:37
Мадяре, займися сейкелами, кунами і чанговами. А ми самі розберемося і без вас. Тудом?

Це я 2013-07-24 / 09:56:45
"Anders 2013-07-24 / 06:20:27
Не держави, а люди сприймають русинів, як українців."

Я особисто нічого проти не маю, однако сказане вами фактами не підтверджується. При перепису населення Словаччини люди висловилися не лише про своє самоідентифікування, але і про те, що вони сами можуть розрізнити українців та русинів.
Якщо русин заявить що він українець, мені байдуже. На мою думку різниця між ними в тім, що русини на кілька століть раніше потрапили до Підкарпаття, та їхній розвиток, виходячи з особливості обстановки, набрав мало інший напрямок.
Не можу сприймати однако, коли за них заявляють: Чуєте, вас не є!

Anders 2013-07-24 / 06:20:27
Не держави, а люди сприймають русинів, як українців. І їм не важливо, чи ти русин, чи ти українець. Почитайте книжку Олександра Гавроша про бачванських русинів (руснаків). Там Ви добре дізнаєтесь, що більшість того населення асоціює себе з Україною і не сприймає політику "Руської матки" (просепаратистської оранізації, підтримуваної Магочієм).

Це я 2013-07-23 / 21:19:46
сорри 2013-07-23 / 20:58:12
"Щось ви плутаєте: до 39-го року українці (русини) втекли з мадярського "раю" в Чехословаччину."

Не розумію, що ви маєте на увазі під тим, що українці (русини) втекли з мадярського "раю" в Чехословаччину. Будь ласка, знову якісь дані.

Це я 2013-07-23 / 21:10:54
до сорри 2013-07-23 / 20:33:15

Ви не змогли відповісти на моє запитання правдиво, бо країни, яка вважає русинів та українців єдиною етнічною групою, - не існує. Чому не підтримувати Угорщині русинів? Вониж таки самі бувші співгромадяни, як і етнічні угорці! Українська організація Пряшівщині зацікавилася русинами, відколи стали відомі результати останнього перепису населення у Словаччині. Те, що ви намагаєтеся русинів зробити українцями, це також чиста політика. Таким чином створюєте підставу мати право на Підкарпаття. Фактично ми є частиною Української держави, а ви все доказуєте та доказуєте. Ніби у вас є сумніви щодо цього.

сорри 2013-07-23 / 21:01:42
Галичина тут ні до чого. Тим більше, що були не тільки з Галичини, а з усієї України. Бо мадяри, які прийшли до нас у 39-му штиками насаджувати своє розуміння тисячолітньої "дружби" і вчити нас кулями, хто ми є, зовсім не були місцевими...

сорри 2013-07-23 / 20:58:12


Щось ви плутаєте: до 39-го року українці (русини) втекли з мадярського "раю" в Чехословаччину. А вона, до речі, якраз була тією країною, яка не розділяла русинів і українців, а більше того, чітко сказала, що це один народ (висновок Чехословацької академії наук) і на переписах населення фіксувала поняття "русин", "українець" і "малорос" як синоніми на означення представників одного народу - http://zakarpattya.net.ua/resized/Statistika%201-1.JPG Саме через те, що закарпатці не хотіли повертатися в мадярський "рай", вам треба було насаджувати його кров'ю.


Це я 2013-07-23 / 20:51:23
А чому би не толерувати? Ми з русинами на Підкарпатті ( Закарпаття для тих хто дивиться з того боку) прожили віки не поряд, а добре перемішалися. Який мадяр не знайде у нас серед дідів-прадідів русина, та який русин серед своїх предків мадяра? Інколи добряче здивуєшся! Ну як не всі, але таке трапляється часто?
До 39-го року були століття спільного буття. А у 39-му проблеми виникли з тими молодими людьми, які попали під вплив еміґрантів з Галичини.

сорри 2013-07-23 / 20:33:15


У яких країнах самоназви русин та українець вважають сінонімами, у яких вони є окремими етнічними групами? (с)

Українець і русин є синонімами в тих країнах, які не мають в своєму складі етнічних українських територій (як, наприклад, Словаччина, що прямо зацікавлена в ослабленні українства на Пряшівщині), не претендують на частину її території, а тому не зацікавлені в ослабленні українства на Закарпатті (навідміну від Угорщини), і не зацікавлені прямо в дезінтеграції України (як, наприклад, Росія). Заберіть у наших так званих русинів моральну, а тим більше - фінансову підтримку цих країн, і воно не протримається і дня. Бо навіть за цієї підтримки воно практично ледве дихає, а точніше - імітує життя... ))



Саме тому, що в країнах колишньої Югославії не вбачають загрози в українстві, там не приживається антиукраїнський варіант русинства.


сорри 2013-07-23 / 20:27:30
Це я, перша хвиля переселення українцв на терени колишньої Югославії була у 18-му столітті, тоді як друга - наприкінці 19-го - на початку 20-го. Два століття відрубності у чужому середовищі, певна річ, наклали свій відбиток. Але ці люди навіть попри це усвідомлюють своє спільне коріння, а тому добре відчувають своє спільне коріння.
Краще розкажіть, чого ви, мадяр, і Угорщина загалом постійно толеруєте у нас на Закарпатті русинство на противагу українству? Це у вас ще від Козми, з 1939 року, коли, ледве спромігшись потопити у крові закарпатське українство і усвідомлюючи його небезпеку для себе, мадяри бігом заходилися творити тут з колаборантів і продажних осіб окремий, лояльний для себе народ?..

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини