Закарпатська освіта в «біло-блакитних тонах»: мінус 9 шкіл за 3 роки

Коли країна розграбована правлячою Сім’єю, а більшість населення балансує на межі виживання, влада вдається до економії за рахунок все тих же людей. Серед іншого – «оптимізуючи», а по суті – вбиваючи в краї освіту і медицину. Скажімо, лише за три роки «ґаздування» «регіоналів» на Закарпатті повністю закрито 9 шкіл, 8 з яких – початкові. Крім того, чимало шкіл «оптимізовано» в навчальні заклади нижчого рівня.

Закарпатська освіта в «біло-блакитних тонах»: мінус 9 шкіл за 3 роки

Такої масштабної «деосвітизації» область не знала ніколи. Навіть за радянських часів у малих і віддалених селах влада зводила нові школи – аби й таким чином забезпечити відносно нормальний рівень життя селян.

Як ідеться  у відповіді обласного департаменту освіти, науки, молоді та спорту на інформаційний запит редакції Закарпаття онлайн, впродовж 2010-2013 років в області закрито 9 шкіл. Одна з них – дев’ятирічка: у 2011-2012 році ліквідовано Імстичівську спеціальну загальноосвітню школу-інтернат. Інші ж – школи початкові: 2 у селах Нова Розтока та Котельниця на Воловеччині, 1 – у селі Облаз Хустського району. Крім того, «через відсутність контингенту учнів», зазначено в документі, у 2011-2013 роках призупинено роботу 2-ох початкових шкіл Великоберезнянського району, 1-єї – на Іршавщині та 4-х початкових шкіл – на Ужгородщині (щоправда, в останньому випадку дві з чотирьох закритих шкіл – у селах Підгорб і Часлівці – пізніше роботу відновили, але вже у складі НВК).

«Реформи», затіяні міністерством українофоба Дмитра Табачника і старанно впроваджувані впродовж останніх трьох років місцевими «регіоналами», також вилилися для закарпатців різноманітними «реорганізаціями» й «оптимізаціями» – так називає нинішня влада пониження шкіл у статусі та злиття навчальних закладів. Наприклад, у селі Велика Бакта Берегівського району навчально-виховний комплекс, де діти раніше мали змогу навчатися до 9-го класу, перетворився на НВК I ступеня, те саме сталося у випадку НВК «Горяни» в Ужгороді. Знову ж таки, в Ужгороді навчально-виховний комплекс «Дивосвіт» було «перепрофільовано» на дитячий садочок, а школу-«дев’ятирічку» №14 – на школу початкову.  Тобто, фактично йдеться про закриття н Закарпатті значно більшої кількості шкіл. Адже, реально, внаслідок таких «оптимізацій» в значній кількості сіл щезли дев’ятирічки і залишилися тільки початкові класи. Відповідно, залишилися без роботи учителі, а учні вимушені доїжджати на навчання в сусідні села, до яких ще не добралися руки «оптимізаторів» від Партії регіонів.

Усі ці «реорганізаційно-оптимізаційні» рухи, що здійснювались на території області з 2010 року, як йдеться у відповіді на інформаційний запит, «дозволили зекономити 394, 4 тисячі гривень». Тобто, тоді, коли країна фактично є банкрутом через зажерливі апетити «шахраїв від влади», дефіцит Пенсійного фонду зростає у геометричній прогресії, кошти місцевих бюджетів лежать замороженими на рахунках Держказначейства http://zakarpattya.net.ua/News/111956-U-Mukachevi-pidtverdyly-tsyframy-i-faktamy-iak-nevyplaty-Derzhkaznacheistva-blokuiut-zhyttia-u-misti, представники партії влади вдаються до економії на місцях у соціальній сфері, заощаджуючи, в тому числі, і на школярах. Паралельно продукуючи багатомільйонні шкідливі ініціативи на взірець реконструкції найоблаштованішої місцини Ужгорода – площі Народної, чи відмиваючи мільйони на мертвороджених проектах на взірець «солотвинського» містечка в Тереблі, бюджет якого – більше 100 мільйонів гривень…

«Експерименти» в галузі освіти, які в офіційних документах нарекли «оптимізацією», чиновники пояснюють недостатнім контингентом учнів у тих чи інших селах, що, нібито, не дозволяє сформувати початкові класи. Школи закривають переважно у селах, що їх виправдано називають депресивними. Але от про причини цієї депресивності, серед яких і багаторічна байдужість вищих рівнів до села – у владних кабінетах завбачливо мовчать. Так і ведеться: хтось із сіл їде у міста, хтось заробляє на краще майбутнє по закордонах, а «оптимізатори», спершу вбивши село відсутністю доріг і автобусного зв’язку, а школу – недофінансуванням і відсутністю ремонтів, прикриваючись даними щодо недобору первачків проводять «оптимізацію». І, в підсумку, «оптимізовують» цілі села, які існували століттями до них…

Чиновництво традиційно спілкується лише мовою цифр і статистичних даних, навіть не здогадуючись, що за отими цифрами насправді є живі, реальні люди. У цьому ж випадку – маленькі діти віком від 6 до 10 років, учні початкових класів. Які, в результаті різного роду «оптимізацій», змушені мандрувати за знаннями у сусідні села, долаючи кількакілометрові відстані. У те, що всі райони забезпечені шкільними автобусами для підвозу учнів, віри не йметься: розмови про покращення і прекрасну будучність вже давно сприймаються як суцільна цинічна брехня.

Та навіть якщо владні запевняння про забезпечення шкільними автобусами у якомусь конкретному випадку відповідає дійсності, навряд це полегшує життя родинам з маленькими школярами і самим учням. По-перше, практикою доведено, що наявність спеціалізованого транспорту ще не є запорукою того, що він курсуватиме регулярно – траплялось, що підвіз дітей не здійснювався по причині банальної нестачі пального, як це було на Берегівщині минулого року http://zakarpattya.net.ua/Zmi/97611-Cherez-optymizatsiiu-Tabachnyka-dity-Svobody-musiat-khodyty-do-shkoly-7-kilometriv. Крім того, придбаний за завищеними цінами неякісний транспорт, до того ж – на сільському абсолютному бездоріжжі, часто ламається. По-друге, аби встигнути на автобуси (а хто не встиг, знову ж таки, йде пішки), малеча все-одно муситиме прокидатись від сну значно раніше: до місця навчання ще потрібно встигнути вчасно дістатися. Те саме стосується і повернення зі школи додому, яке в разі навчання дитини поза рідним селом відбувається дещо пізніше.

Певно, найбільш гостро оці добирання-доїжджання відчуваються в зимову пору: коли світає пізно, а сутеніє рано. Тим більш у горах, тим більш на Закарпатті, яке, живучи за київським часом, насправді знаходиться трохи в іншому часовому поясі. У забутих Богом і владою закутках, де дороги від снігу не розчищаються. Де, зрештою, і доріг як таких нема. Через що повертаючись додому (нехай і автобусом), малеча вчить письмо і вирішує задачки тоді, коли надвечір за вікном вже панує зимова темрява.

Як зазначають фахівці, закривати школи у населених пунктах без згоди на те територіальної громади влада не має права. Ліквідація навчального закладу можлива тільки за умови відповідного погодження керівників сіл, селищ чи міст та, у першу чергу, згоди батьків. Але от, знаючи сумнозвісні методи роботи нинішньої влади, можна напевно стверджувати, що рішення про закриття шкіл приймаються виключно в односторонньому порядку – підписом освітян-управлінців «з благословення» і за наказом вищестоящих керівників на власний розсуд.

Скільки ще нинішня влада встигне «оптимізувати» шкіл на Закарпатті за наступні півтора роки? Скільки ще дітей до 2015 року через неспроможність влади організувати людям гідне життя втратять місце навчання за місцем проживання? Скільки ще «політична еліта» вчитиме своїх чад по оксфордах і гарвардах, паралельно переконуючи українців у «найвищій якості вітчизняної освіти і повноцінному забезпечені навчального процесу»?.. На це питання кожний свідомий і небайдужий до майбутнього власних дітей українець мусить відповісти для себе самостійно.

P.S. Поки готувався до друку цей матеріал, Закарпаття онлайн опублікувало ще одну інформацію, в якій йдеться про те, що жителі Абранки, що на Воловеччині, виступили проти намірів «регіональної» влади закрити школу і в цьому селі.

22 липня 2013р.

Теги: школа, оптимізація

Коментарі

ференц 2013-07-27 / 21:01:24
І що Аліна ви пропонуєте тій решті що не попадудь в університет через таке скорочення як тоді взагалі працевлаштуватись їм якщо ті що освіту вищу мають то з них 80 а то і цілі 90% є безробітними і чи не буде тут порушено закон по правам людини.

Аліна 2013-07-27 / 14:35:22
Дійсно,краще б скоротили випуски студентів,а то випускають,а працювати їм ніде то і за гроші думають можна вирішити все...Випускників багато,а працювати їм ніде.Школи закривають,а роботу всім треба.Набори в університетах не скорочують,от і проблема...

Евніка 2013-07-27 / 14:27:06
В селі ВОЛОВИЦЯ Іршавського району вже закрили Фап і Будинок Культури.Зараз хочуть закрити школу(за їхніми словами оптимізувати)але ми звами прекрасно знаємо,що вони хочуть саме закрити її.Хто захоче жити в такому селі???Дітей у школі не менше як бул до тепер,але чомусь саме тепер її хочуть закрити.На ремонт школи вже більш ніж 10 років ніхто нічого не дає.Тут і результат...

Іван 2013-07-27 / 00:35:44
Балажка буде чухатися в коледжі, поки батьки студентів її звідти за шиворот не вишвирнуть.

Саня 2013-07-26 / 17:07:14
Цікаво, до яких пір в мукачівському аграрному коледжі буде суватися Балажка з фальшивим дипломом, фальшивим науковим ступенем і з кримінальною справою з цього приводу?Що правоохоронна система в Закарпатській області повністю деградувала?

мальтусови 2013-07-26 / 07:35:22
гроші неборе рахуєш? а на що тогди гроші користати як не на діточок? на жидів і бандитів з верховної ради?

Адмін 2013-07-24 / 19:56:42
2 Іванко

Які конкретно? І для чого тоді стрічка новин справа на сторінці сайту?

Іванко АДМІНУ 2013-07-24 / 19:24:14
Матеріал актуальний, але пожалійте нас - від 22 липня трапилося скільки подій, що просяться в заголовок.

Др. Мальтус 2013-07-24 / 10:10:48
Звичайно, нік не випадковий.
Прихильник, прихильник.
До речі, попри міфі радянської пропаганди, Томас Роберт Мальтус не закликав вбивати людей, і взагалі був гуманістом.

теж... 2013-07-24 / 00:14:58
Др. Мальтус… Ваш нік випадковий, чи Ви прихильник згаданого пана?

О.Д. 2013-07-23 / 14:15:29
Написав великий пост, але неправильно ввів код.. :(

Тому коротко. Таке враження, що ви не прочитали цей матеріал, або прочитали по діагоналі. Там йдеться і про шкільні автобуси, і про наші сільські дороги, і про те, коли дітям треба вставати, аби добратися в школу у сусідньому селі. і коли робити уроки... І про "економію" в... 390 тисяч, "здобуту" владою на цих закриттях і оптимізаціях за 3 роки. Це при тому, що лише на площу народну "губернатор" планував витратити понад 3 млн, а на "солотвинське" містечко в Тереблі вбехкали понад 100 мільйонів.
Задайтеся і питанням, чому Табачник вбиває саме сільські школи, тоді як ті ж самі вечірні і заочні, про які ви пишете, не чіпає...

Др. Мальтус 2013-07-23 / 13:40:55
До О.Д.: "Др. Мальтус, а яким боком ваш пост можна притулити до теми масового закриття і "оптимізації" шкіл в селах Закарпаття?"

Я не в курсі кожного конкретного випадку щодо закриття тієї чи іншої школи. Припускаю, що за ряду умов (насамперед - наявності надійного шкільного автобуса) це доцільно. Школа, де в одному класі вчиться по кілька дітей різного віку - це повна профанація.
Видатки на її утримання значно більші, аніж на утримання автобусу.

Оптимізація шкіл потрібна, попри небажання цього з боку півмільйонної армії вчителів. Ви в курсі, що в нас до сих пір діють вечірні та навіть заочні школи? Загадка тільки, хто в них вчиться...

munkachi 2013-07-23 / 12:58:45
Лісовику В.
Розпочався дерибан майна. На базі інституту зроблять методкабінет при управлінні освіти ОДА. Всіх з науковими ступенями - нафік! Приміщення віддати УжНУ - тобто п. Ващуку (для подальшої приватизації).

правда життя 2013-07-23 / 11:13:24
Вони вбивають Україну. З нас роблять біомасу.

Лісовик В., вчитель-біолог 2013-07-22 / 20:34:49
До теми - на сайтах є оголошення про позачергові конкурси на посади в Закарпатському інституті післядипломної педагогічної освіти, який добре знають тисячі наших освітян. Запитання: А що, цей інститут нова керівниця - методист без наукового ступеню - за півроку вже довела до ручки за вказівкою департаменту освіти і науки, молоді та спорту обласної адміністрації, чи це її власне бачення "покращення" роботи науково-педагогічних кадрів ЗІППО і освіти в Закарпатті в цілому.

читач 2013-07-22 / 17:08:34
краще би позакривали усякі приватні виші, які дають корочки за гроші, а не знання.

О.Д. 2013-07-22 / 14:33:50


Др. Мальтус, а яким боком ваш пост можна притулити до теми масового закриття і "оптимізації" шкіл в селах Закарпаття? )

Тобто, слід так розуміти, ви нижченаведеними аргументами ці закриття і "оптимізації" виправдовуєте?


Русин 2013-07-22 / 14:26:54


Коментар видалено. Адмін


Др. Мальтус 2013-07-22 / 14:15:04
"...У 2011/12 році в українських школах навчається 4 млн 293 тис. учнів (4 млн 299 у 2010/11 н.р.) та працює 509 тис. учителів (516 тис. у 2010/11 н.р.)"
http://osvita.ua/school/news/28288/

Тобто, в середньому по 8 учнів на вчителя.
Півмільйонна армія - це державна структура навіть більша за міліцію. Що є продуктом її роботи? Який реальний рівень підготовки учнів? Яка ступінь безпеки дитини в школі - цій камері схову, куди батькі змушені здавати своїх дітей?

Чи була потреба в обов"язковій 11-річці для дітей? Чому 11, а не 10 класів? Чому з 6 років в школу?

Ніяк не захищаючи Табачніка, стверджую, що Школа (як система) перетворилась на цехову структуру, куди не проста потрапити і де не просто вижити (не кажучи вже про намагання щось змінити). Яка виконує не більш ніж в половину головне завдання - навчати дітей, готувати їх до життя. Яка створює видмість учбового процесу, накачуючи дітей малопотрібними чи зайвими знаннями, не цікавлячись реальною в них потребою.

Потрібна широка суспільна дискусія навколо Школи - і не лише в плані "які ж вони нещасні, вчителі" та "рятуйте, знову закрили школу на 10 дітей!"

ужгородец 2013-07-22 / 14:09:00
Скотство

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини