На українсько-угорській дамбі відбулося підписання Спільної протипаводкової Програми розвитку Верхньої Тиси (ФОТО)

На українсько-угорській дамбі відбулося підписання Спільної протипаводкової Програми розвитку Верхньої Тиси та урочисте відзначення 20-річчя українсько-угорського співробітництва

Тиса, протипаводковий, Угорщина
Тиса, протипаводковий, Угорщина

Сьогодні, 3 липня, в рамках проведення XVIII наради Уповноважених Урядів України та Угорщини на виконання Угоди між Урядом України та Урядом Угорщини  з питань водного господарства на прикордонних водах відбулося відзначення 20-річчя українсько-угорського співробітництва на прикордонних водах. В урочистостях на дамбі р. Тиса в районі сіл Соловка (Україна) – Лоня (Угорщина) взяли участь високопосадовці обох держав, очільники суміжних прикордонних областей, а також працівники водогосподарської галузі.

У своїй промові Уповноважений Уряду Угорщини, заступник держсекретаря з питань водного господарства Міністерства регіонального розвитку п. Петер Ковач високо оцінив міжнародне співробітництво на прикордонних водах обох країн, значимість і успішне виконання Міжурядової Угоди, вплив співробітництва на забезпечення ефективного захисту населення і територій від шкідливої дії вод.

Також, до учасників святкування звернулися заступник голови Головного держуправління водного господарства Угорщини п.Іштван Ланг і голова обласної комісії з питань захисту Саболч-Сотмар-Берег Віннаї Дьозе, які розповіли про протипаводкові заходи на угорській території, зокрема  потужні протипаводкові ємності, що побудовані та будуються, і вже довели свою користь під час проходження сильних паводків, підкреслили важливість протипаводкового захисту для прикордонних областей. Генеральний консул України в Ніредьгазі (Угорщина) п. Сергій Бороденков дав високу оцінку співробітництву українських та угорських водогосподарників прикордонних областей.

З виступу Уповноваженого Уряду України, Голови Державного агентства водних ресурсів України п. Василя Сташука: «Ці роки відзначились подіями та заходами на прикордонних водах з обох сторін, які включали як вдосконалення систем протипаводкового захисту спільного інтересу, так і випробування на міцність наших систем та фахівців під час надзвичайних ситуацій. Зокрема хотілося б відмітити співпрацю та взаємодопомогу, яка мала місце під час значних паводків 1998, 2001, 2008 років.

Вирішення проблеми протипаводкового захисту в басейні р. Тиса потребує безумовного об’єднання як науково-технічного потенціалу, так і фінансових ресурсів сусідніх країн басейну р. Тиси.

Одним з основних напрямків реалізації державної Програми протипаводкового захисту є управління паводками шляхом будівництва акумулюючих ємностей в гірській частині Закарпатської області та протипаводкових польдерів в низинній частині. Будівництво цих споруд на території України дасть змогу знизити паводкові рівні води на річках та зменшити навантаження на протипаводковий комплекс не тільки в Україні, але і на території Угорщини та інших країн, які знаходяться в басейні р.Тиса.

Протягом останнього десятиріччя на українській території було виконано чималий обсяг робіт з проектування та будівництва водогосподарських об’єктів за рахунок коштів державного бюджету, а також роботи в рамках міжнародних проектів програм транскордонного співробітництва та добросусідства. Завершено також роботу стосовно розробки плану управління річковим басейном р. Тиса відповідно до вимог Водної Рамкової Директиви ЄС, складання інвентарних планів гідротехнічних споруд на ділянках спільного інтересу.

Не випадковим є вибір місця сьогоднішнього заходу. Ця дамба є теж є свідченням фізичної об’єднаності наших протипаводкових систем.

В галузевій політиці ЄС добре прослідковується прагнення до регіонального підходу у вирішенні економічних, соціальних та фінансових питань. Важливо, щоб в наступному семирічному циклі ЄС 2014-2021 років, Україна брала активну участь у розробці та реалізації транскордонних проектів, які матимуть позитивний вплив на розвиток всього Дунайського регіону, зокрема і басейну р. Тиса. Саме тому підготовка і реалізація Спільної протипаводкової Програми розвитку під егідою Дунайської Стратегії в майбутньому сприятиме розробці скоординованих, довгострокових рішень проблем, які не можуть бути вирішені винятково на державному рівні.

На особливу увагу та подяку з боку України заслуговує неодноразове надання Урядом Угорщини гуманітарної та технічної допомоги Україні, зокрема у серпні 2008 року, яку було розподілено між водогосподарськими організаціями Карпатського регіону України.

Створення спільної автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС-«Тиса», яка на сьогодні вже нараховує 152 станції на території обох країни, також завдячується тісному співробітництву українських та угорських фахівців».

Уповноважені Урядів України та Угорщини урочисто підписали Спільну протипаводкову Програму розвитку Верхньої Тиси.

Спільна українсько-угорська Програма розвитку пріоритетним завданням має забезпечення протипаводкового захисту на ділянці Верхньої Тиси. Окрім реконструкції дамб, програма передбачає посилення надійності протипаводкового захисту шляхом будівництва паводко-акумулюючих ємностей на угорській та українській територіях. Крім цього, Спільна Програма розвитку також містить подальше вдосконалення спільної Верхнє-Тисайської системи моніторингу та прогнозування паводків шляхом модернізації існуючих станцій, встановлення 30-40 нових станцій, нового метеорадару на українській території, вдосконалення системи ІТ та радіозв’язку, а також відновлення роботи автоматизованої станції контролю якості води в м. Тячів. З української сторони до Програми розвитку внесено 11 об’єктів загальною вартістю 156,87 млн. євро.

Спільна Програма розвитку відповідає цілям та сфері дії Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону (Дунайська Макрорегіональна Стратегія), тому обидві Сторони пропонують розглядати її в якості зразкової програми. Важливість Спільної Програма розвитку полягає в тому що вона пропонує інтегрований регіональний підхід у вирішенні водогосподарських питань на українсько-угорських прикордонних водах. Дунайська Стратегія, в свою чергу, покликана виробити скоординовані, довгострокові рішення питань, в тому числі і фінансових, які не можуть бути вирішені винятково на національному рівні.

У цьому контексті спільно експертами обох країн проведена значна підготовча робота і 30 травня цього року на 5-му засіданні Наглядової Групи Дунайської Стратегії в м. Будапешт Спільна українсько-угорська протипаводкова Програма розвитку була представлена для розгляду. За одноголосним рішенням членів Наглядової Групи Спільна Програма розвитку була визнана такою, яка відповідає цілям та принципам Дунайської Стратегії і отримала погодження на присвоєння рекомендаційного листа з приводу її майбутньої реалізації в рамках Стратегії.

В честь відзначення 20-річчя українсько-угорського співробітництва на прикордонних водах відбулося відкриття пам’ятного знаку Уповноваженими Урядів Ковач Петером та Василем Сташуком.

БУВР р. Тиса

03 липня 2013р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини