Експертизу дій "геологів" з ТОВ "Мараморош" було зроблено ще 2,5 місяці тому – Лукша

Три комісії Громадської ради при Закарпатській ОДА за зверненням громади Косівської Поляни ще 2,5 місяці тому здійснили експертизу правомірності дій "геологів" з ТОВ "Мараморош"

Експертизу дій "геологів" з ТОВ "Мараморош" було зроблено ще 2,5 місяці тому – Лукша

Ця експертиза була надіслана в Закарпатські ОДА та обласну раду, правоохоронним органам. Вона давно висить на сайті Громадської ради.

Саме тому, що ніхто й пальцем не поворухнув, люди вдалися до радикальних заходів.

Додатково публікуємо цю експертизу і наше нинішнє звернення до депутатів Рахівської райради і на цьому сайті. Звернення стосується і проблеми малих ГЕС на Рахівщині. Все починається із сумнівних, лобістських чи навіть явно корупційних дій місцевох і регіональної влади. Наступним буде спротив громад по малих ГЕС?

На фото показано, які "копанки" прямо в лісі проводили геологи з ТОВ "Мараморош". Тепер поблизу цього місця стоїть бурова установка. Основні руди металів, які тут збираються добувати, це свинець і цинк- дуже токсичні та небезпечні для здоров'я людини.

Олег Лукша,
голова комісії з питань соціально-економічного розвитку,
ресурсного потенціалу та інвестицій,
заступник голови Громадської ради при Закарпатській ОДА

Звернення

профільних комісій Громадської ради при Закарпатській облдержадміністрації до депутатів Рахівської ради

Шановні депутати Рахівщини!

Ми, учасники 4-х профільних комісій Громадської ради при Закарпатській облдержадміністрації, які представляють 37 громадських організацій та десятки залучених науковців і експертів краю, глибоко занепокоєні тими екологічними небезпеками і загрозами для Рахівщини, які виникли внаслідок низки вкрай непродуманих, нерідко — із системними порушеннями чинного законодавства України рішень як Закарпатської обласної ради, так і Рахівської районної ради та Рахівської РДА.

Мова йде про такі прийняті нормативно-правові акти:

1. Рішення сесії Закарпатської облради від 4.11.2011 р. №310 «Про затвердження локальних та обласної схеми розташування малих гідроелектростанцій» (скасоване Закарпатським окружним адміністративним судом у липні 2012 р. за позовом громадських активістів — членів Громадської ради при ОДА; досі не розглянуте Львівським апеляційним судом).

2.  Рішення сесії Рахівської районної ради від 16.03.2012 р. №182 «Про розроблення детальних планів на території Рахівського району». Цим рішенням неправомірно і без жодного обґрунтування дано дозвіл багатьом комерційним фірмам на розробку детальних планів територій на 12 річках району для проектування і будівництва малих і міні ГЕС; переважної більшості цих місць не передбачено в Схемі планування територій Закарпатської області, по ним не була проведена жодна стратегічна екологічна оцінка і жодні громадські слухання.

3.      Розпорядження голови Рахівської РДА від 15.04.2013 р. №99 «Про розроблення детальних планів територій для розміщення малих ГЕС на території району, за межами населених пунктів». Цим розпорядженням без будь-яких обґрунтувань, лише на підставі звернень ПП «Комерцконсалт», в інтересах виключно цього підприємства та за його ж кошти запропоновано розробити детальні схеми планування територій для розміщення 9-х малих ГЕС поблизу сіл Видричка, Костилівка, Водиця, Луги, Кваси; переважної більшості цих місць для ГЕС також не передбачено у Схемі планування територій Закарпатської області, по ним не проводилось стратегічної екологічної оцінки впливу на довкілля та громадських обговорень.

4. Рішення сесії Закарпатської обласної ради від 4.11.2011р., №319 «Про погодження клопотання ТОВ «Мармарош». Цим рішенням без попереднього погодження з місцевими радами і громадами Косівської Поляни, Рахова і Кобилецької Поляни було дано дозвіл на отримання ліцензійних та інших документів на право геологічних робіт та дослідно-промислової розробки поліметалвмісних руд на 16 км2 гірської місцевості (ділянка «Гаврищук») з вмістом в основному токсичних і вкрай небезпечних для здоров′я важких металів свинцю і цинку та з перспективою їх шахтного видобування.

Нами проведені  у 2012-2013 р.р. комплексні громадські експертизи цих екологічно загрозливих для Рахівщини проблем та неправомірних рішень. Ці експертизи офіційно оприлюдненні і передані органам влади. Ви можете ознайомитись з ним на сайті (http://zakgromrada.org.ua/materials.htm)

Закликаємо Вас, як представників інтересів територіальних громад Рахівського району, усвідомити те, що саме перелічені вище рішення стали першопричиною тієї соціальної напруженості в громадах, яка нині спостерігається на Рахівщині, зокрема у селах Косівська Поляна і Богдан. Від Вашого реагування і рішень щодо зміни чи скасування згаданих нормативно-правових актів залежить нині спокій у громадах Рахівщини.

Повідомляємо вам також про те, що проблема малих ГЕС на річках Карпат і шкідливих виробництв активно обговорювалась за участю і наших представників на Міжнародній конференції «Цілі збалансованого розвитку для України» 18-19 червня 2013 р. у м. Києві, організованій Національною екологічною радою України.

Враховуючи виникаючі екологічні загрози і небезпеки, прийнято рішення про проведення виїзного засідання Національної екологічної ради України на Закарпатті 4-5 липня  2013 року з поїздкою на Рахівщину та проведенням зустрічей з громадами, керівництвом і депутатами району.

Від імені нижчеперелічених Комісій Громадської ради при Закарпатській ОДА:

Голова Комісії з питань

розвитку міжрегіональних зв′язків,

 співпраці з громадськими радами

 при райдержадміністраціях,

міськвиконкомах та депутатським

корпусом Закарпатської області,

голова ГО «Краяни Рахівщини»,

 депутат районної ради Бережанський М.М.

 

Комісія  з питань

соціально-економічного розвитку.,

ресурсного потенціалу  та інвестицій,

заступник голови Громадської ради

 при Закарпатській ОДА,

(голова-директор Міжнародного інституту

людини і глобалістики «Ноосфера»  Лукша О.В.

 

Комісія з питань екології та охорони навколишнього середовища,

(голова-керівник Закарпатського осередку

Всеукраїнської екологічної ліги  Лобко В.Ю.

 

Комісія з питань законності і правопорядку,

(голова-керівник ГО «Міжнародна асоціація ветеранів,

 пенсіонерів та працівників підрозділів

 у боротьбі з організованою злочинністю «Єдність патріотів»»  Лазар Й.Й

 

Громадська рада

при

Закарпатській облдержадміністрації

 

Висновки

комплексної громадської експертизи

«Правомірність та можливі екологічні наслідки робіт з геологічного вивчення,

у т.ч. дослідно-промислової розробки поліметалвмісних руд ділянки «Гаврищук» поблизу села Косівська Поляна Рахівського району»

 

Громадська експертиза

виконана за зверненням громади  села Косівська Поляна

Комісія з реалізації планів соціально-економічного розвитку

області, раціонального використання ресурсів та поліпшення

рівня інвестиційної привабливості регіону

(голова – Лукша О.В., заступник – Дербаль Ю.Ю.

 

Комісія з питань захисту довкілля,

медичної екології та екологічної безпеки

Громадської Ради при Закарпатській ОДА

(голова – Лобко В.Ю., секретар – Станкевич О.І.)

 

Комісія сприяння захисту прав і свобод громадян,

правової експертизи та боротьби з корупцією

(голова – Лазар Й.Й.)

 

Залучені:

Центр нормотворчості УжНУ

Коаліція «Форум екологічного порятунку Закарпаття»

ГО «Краяни Рахівщини»

(голова – депутат Рахівської райради)

 

 

Ужгород – 2013

Зміст

Вступ…………………………………………………………………………………………………3

І. Загальна постановка завдання і результат

А. Аналіз конфлікту інтересів бізнесу і громади села Косівська Поляна………........5

Б. Головні й узагальнюючі висновки за результатами комплексної громадської експертизи............................................................................................................7

ІІ. Перебіг експертизи

В. Виявлена ситуація станом на серпень 2012 року (за документами)..........……….9

Г. Ознайомлення із ситуацією на місцевості………................................................11

Д. Актуальність комплексної громадської експертизи..................................……….12

ІІІ. Додатки

Вступ

Комплексна громадська експертиза виконана спільно трьома комісіями Громадської ради при Закарпатській ОДА з огляду на поставлене завдання вивчення й аналізу різних сторін проблеми, яка виникла в результаті конфлікту інтересів «громада – бізнес». Вперше для Громадської ради при Закарпатській ОДА експертиза виконувалась за зверненням повноважних представників громади – зокрема, села Косівська Поляна Рахівського району, депутатів сільської ради. Термін виконання експертизи: 1 вересня 2012 року 15 лютого 2013 року.

До виконання громадської експертизи, окрім представників трьох комісій Громадської ради при Закарпатській ОДА, залучались: експерти  і вчені Центру нормотворчості юридичного факультету Ужгородського національного університету; науковці кафедр екології та охорони навколишнього  середовища, фізичної і колоїдної хімії Ужгородського національного університету;  голова громадського об’єднання «Краяни Рахівщини», депутат Рахівської районної ради Бенрежанський М.М., активісти громадських організацій, які у березні  2012 року об’єднались у коаліцію «Форум екологічного порятунку Закарпаття».

Виконавці громадської експертизи кілька разів  виїздили у с.Косівська Поляна для ознайомлення  із ситуацією на місці. Офіційні запити  на інформацію були направлені: керівництву Закарпатської обласної ради; головному управлінню  економіки Закарпатської ОДА; управлінню Державної  екологічної інспекції в Закарпатській області. Офіційні листи-звернення х проханнями вжити заходів щодо перевірки порушень законодавства у виробничій діяльності ТОВ «Мармарош» на територіях гірського природного оточення поблизу с.Косівська Поляна були направлені в Закарпатську обласну прокуратуру, Держгеонадра України, управління  Державної екологічної інспекції в Закарпатській області.

В комплексній громадській експертизі використані: офіційні документи – відповіді на запити; фотокопії  звернень представників громади с.Косівська Поляна до Рахівської районної ради і РДА, районної прокуратури та ін..; офіційні документи – відповіді на звернення  депутата Рахівської районної ради Бережанського М.М.; акт №180пз від 22.11.2012р. Управління державного геологічного контролю за веденням робіт з геологічного вивчення та використання надр  Державної служби геології та надр України (Держгеонадра України), яке на звернення Громадської ради при Закарпатській ОДА виконало у період з 19 по 22.11.2012р. позапланову перевірку дотримання ТОВ «Мармарош» вимог законодавства у сфері геологічного вивчення поліметаловмісних руд на ділянці «Гаврищук»  з виїздом на місце та зафіксувало 7 виявлених порушень нормативних актів.

Звісно, учасниками комплексної громадської експертизи взято до уваги й використано  цілу низку законодавчо-нормативних актів різних сфер застосування, які в той чи інший спосіб супроводжували прийняття рішень,  дію чи бездіяльність різних сторін (у т.ч., органів державної влади й органів місцевого самоврядування, контролюючих і правоохоронних органів). Їх перелік наведено окремо.

У період громадської експертизи було ініційовано мас-медійне супроводження висвітлення проблеми з наданням  можливості конфліктуючим сторонам висловити  свою точку зору (статті в газетах «Срібна Земля – Фест», «Старий Замок», «Калейдоскоп оголошень»; телепередача з місця подій на центральному телеканалі «Інтер»; публікації на сайтах Інтернет-видань;   проведення 2-х прес-конференцій та ін..). В більшості випадків ТОВ «Мармарош» уникало мас-медійної публічності у відстоюванні своїх приватних  бізнесових інтересів на територіх природного оточення с.Косівська Поляна.

Висновки проведеної громадської експертизи, які  подані нижче, мають дещо незвичну структуру змісту. Зокрема, витримана така послідовність  розділів, за якої після аналізу конфлікту інтересів відразу поданий перелік головних узагальнюючих висновків громадської експертизи (розділ Б). А вже потім – розділи, які покладені  в основу аргументації узагальнюючих висновків та проведення експертизи комісіями.  Звісно, акцентування уваги на головних узагальнюючих висновках пов’язане із намаганням якнайчіткішого і результативнішого досягнення  основної мети комплексної громадської експертизи – виявлення й аналізу найбільш впливових  чинників і факторів конфлікту інтересів в розділі  «бачення розвитку села Косівська Поляна громадою – бізнесові інтереси ТОВ «Мармарош» з тим, щоб виробити рекомендації і шляхи ліквідації конфліктної ситуації та причин соціальної напруженості в громаді. Окремо виділена Аналітична частина, присвячена виявленим суперечностям і порушенням  аналізу екологічних викликів і загроз, пропозиціям і рекомендаціям.

В завершальному розділі - Додатках  даний перелік прийнятих  до уваги або використаних джерел інформації та законодавчо-нормативних актів, а також перелік ініційованих мас-медійних публікацій та Інтернет-ресурсів, на яких розміщені ці Висновки та додатки до них (копії документів).

 

А. Аналіз конфлікту інтересів бізнесу і громади села Косівська Поляна

 

Сутність аналізованої конфліктної ситуації полягає у наступному конфлікті інтересів:

А1. ТОВ «Мармарош» , отримавши доступ до результатів державного геологічного вивчення надр Рахівського району, які велися ще з часів СРСР,  очевидно, вирішила здійснити геологічне уточнення розміщення і  потужності найбільш перспективних ділянок поліметалвмісних  руд поблизу с.Косівська Поляна (ділянка «Гаврищук») з метою подальшої організації (чи участі в інвестиційному проекті) гірничо-видобувного чи збагачувального напрямку. До сфери громадської експертизи не входило і не могло входити  ані вияснення кінцевих мотивацій нинішньої виробничо-геологічної діяльності ТОВ «Мармарош», ані її ресурсне (фінансове, матеріальне, кадрове і т.д.) забезпечення. Громадська експертиза стосувалася виключно питань дотримання  законів і нормативних актів  щодо нинішньої активної виробничо-геологічної діяльності ТОВ «Мармарош» поблизу с.Косівська Поляна. Зокрема, щодо прийняття  необхідних погоджувальних і дозвільних рішень органами місцевого  самоврядування і державної влади та їх  дотримання ТОВ «Мармарош» у процесі своєї виробничої діяльності. В той же час, навряд  чи існує суб’єкт господарювання в Україні чи десь у світі,  який здійснює затратну виробничу діяльність ради самого  процесу, не плануючи отримувати прибутки. Видобуток і збагачення поліметалвмісних  руд загалом нині є одним із доволі прибуткових  видів виробничо-бізнесової діяльності. Тим більше, що основні і найбільш затратні роботи  з геологічного вивчення надр саме цієї частини  територій Рахівщини достатньо добре вивчені ще за часів СРСР.

 

А2. Громада села Косівська Поляна, як показали події 2011-2012 років: чисельні обговорення пропозицій ТОВ «Мармарош»  на сесіях сільської ради, на зборах мешканців села із зібранням близько 1200 підписів під зверненням  до органів влади; протестні акції з виїздом у м.Рахів для пікетування Рахівської РДА, неодноразові звернення до органів влади різних рівнів – категорично не погоджується з пропозиціями проведення ТОВ «Мармарош» на територіях природного  оточення села робіт «з геологічного вивчення, у т.ч. дослідно-промислової розробки поліметалвмісних руд ділянки «Гаврищук», площа  якої за документами визначена в розмірі 16 км2. При цьому, категорично проти, незалежно від того, хто є землекористувачем чи розпорядником територій природного оточення села, які, швидше  за все, знаходяться «за межами населеного пункту»,  або безпосередньо біля меж села. Враховуючи вузькість  долини р.Кісва, на крутих схилах гірських масивів  якої розташоване село, ділянка «Гаврищук» площею 16 км2 не може бути розміщена ніде інде, як на крутосхилах гірського масиву, покритого чагарниковими зарослями, високогірними луками і місцями – залісненого. Густа мережа дрібних потічків складає водозбір річки Кісва  яка протікає через село.

Основна причина категоричної позиції громади – очікуване й цілком прогнозоване екологічне  забруднення долини р.Кісви від майбутньої гірничо-видобувної чи гірничо-збагачувальної виробничої діяльності, пов’язаної з шкідливими для здоров’я  поліметалвмісними рудами, де не були розташовані на гірському рельєфі шахти чи гірничо-збагачувальне підприємство.

Громаді стало відомо, що основними компонентами поліметалвмісних руд (за проектними документами ТОВ «Мармарош») є свинець, цинк і мідь. При цьому, саме свинець є найбільш токсичним і шкідливим для здоров’я компонентом рудних проявів та планованого видобутку й переробки.

Уздовж мальовничої й унікальної за ландшафтами і гірською природою долини р.Кісва лише  на території с.Косівська Поляна є більше  десяти джерел мінеральної води. Все це  природне багатство і Боже Створіння опиняється під реальною загрозою техногенного формування сталого джерела потужного екологічного забруднення як долини р.Кісви, так і р.Тиси, в яку ця мала річка впадає.

Не вдаючись у цьому підрозділі до підтримки чи спростування аргументів і позицій обидвох  конфліктних сторін, зауважимо лише на головне:  Конституція України (не кажучи вже про  цілу низку українських законів  та міжнародно-правових документів, ратифікованих Україною) гарантує і захищає право кожного громадянина (тим більше – громад) на безпечне довкілля і охорону здоров’я.

У викладі позицій ТОВ «Мармарош» і громади с.Косівська Поляна поки-що «за кадром» залишалася влада  - органи територіальної державної влади, органи місцевого самоврядування різних рівнів та контролюючі і правоохоронні органи. Тобто, чинна система територіальної публічної влади, яка в даній конфліктній ситуації мала б виходити з головного  і визначального – конституційно захищеного права громадян і громади на безпечне довкілля, а значить – здоров’я і життя.

Запобігаючи наперед, відмітимо парадоксальну  особливість перебігу спілкування громади с.Косівська Поляна з владними структурами  і представниками влади (звісно, шляхом письмових звернень і відповідей): в жодному (!) випадку відповідей-відписок не йдеться і навіть не згадується про цілком очевидну і прогнозовану  загрозу екологічного забруднення територій, ба навіть просто розуміння  позиції і побоювань громади села чи намагання розвіяти ці побоювання! Навпаки, усі відповіді на звернення громади села можна охарактеризувати одною фразою: «нічого протизаконного ніхто не виявив, ніяких загроз не бачимо». Фактично, це повна  підтримка владою бізнесової позиції ТОВ «Мармарош» у конфлікті  інтересів з громадою с.Косівська Поляна. Чому? І до кого ще з владних структур, зовсім  зневірившись, могла звернутись громада с.Косівська Поляна  за підтримкою свого конституційного та ще й  захищеного законами права на безпечне  довкілля? Питання надто непрості як для  однієї громадської експертизи.

Водночас, частково ситуацію прояснює  наступний підрозділ, в якому наведені не  лише узагальнюючі висновки, але й даний  перелік виявлених порушень у справі просування  ТОВ «Мармарош» до природних ресурсів поблизу с.Косівська Поляна. Звісно, не без допомоги самої влади або тих, хто впливає на її рішення чи дії.

Отже, якщо вибір просування інтересів ТОВ «Мармарош» відбувся (а вони антагоністичні з інтересами громади с.Косівська Поляна), то увесь послідуючий сценарій неважко було б спрогнозувати разом з відповідями – відписками громаді. Насправді, громадській експертизі навпаки – довелось  у зворотній бік «прокручувати кіно», зате вдалось виявити немало цікавого і повчального, у т.ч. й для правоохоронних органів.
 

Б. Головні й узагальнюючі висновки за результатами комплексної громадської  експертизи

1. ТОВ «Мармарош» не виконало передумови, за якими рішення сесії Закарпатської обласної ради від 4.11.2011р. №319 «Про погодження  клопотання ТОВ «Мармарош», мало вступити у законну дію.

Тобто, «погодження землекористувачів та Рахівської міської ради, Косівсько-Полянської сільської ради і Кобилецько-Полянської селищної ради» не були отримані через  рішення сесій цих місцевих рад (дане питання є виключною компетенцією саме сесій місцевих рад і жодні інші «листи» підтримки є неправомірними, про що ТОВ «Мармарош» і голови місцевих  рад не могли не знати).

Більше того, дане погодження тричі (!) розглядалось на сесії Косівсько-Полянської сільської ради, але депутати кожного  разу в більшості голосували «проти».Тим не менше, ТОВ «Мармарош» в обхід виконання рішення сесії Закарпатської обласної ради подає  пакет  документів до Держгеонадра  України і отримує «Спецдозвіл на користування  надрами» від 23.02.2012р. (реєстр. номер 4104). Таким чином, на думку Комісії, цілком можна фіксувати перше правопорушення  - при отриманні Спецдозволу.

2. Комісії Громадської ради  при Закарпатській ОДА після отриманої офіційно в головному управлінні економіки ОДА з метою  прийняття рішення сесії Закарпатської обласної ради від 4.11.2011р. №319 «Про погодження  клопотання ТОВ «Мармарош» копії з наданого пакету  документів під назвою «Характеристика ділянки надр (ділянка Гаврищук Рахівського району Закарпатської області)» виявили  неспівпадіння даних таблиці під назвою «Географічні координати кутових точок  та площа ліцензійної ділянки» тим значенням географічних координат, які вказані у Спецдозволі. Зокрема, в  наведеній нижче таблиці в дужках дані значення  географічних координат, вказані у Спецдозволі.

Номери кутових точок

Координати

Північна Широта

Східна Довгота

Висота над рівнем моря (м.)

Ділянка Гаврищук

1

48001′50″ (48002′34″)

24006′33″ (24006′00″)

770,0

2

48003′34″ (48004′04″)

24006′33″ (24006′00″)

1060,0

3

48003′34″ (48004′04″)

24008′50″ (24010′37″)

1020,0

4

48001′50″ (48002′32″)

24008′50″ (24011′12″)

1160,0

Площа – 16 км2 (1600 га)

 

 

 

 Звісно, Комісії Громадської ради при Закарпатській ОДА не мають ані повноважень, ані додаткових аргументів  для оцінки достовірно виявленого факту неспівпадіння  географічних  координат. Однак, впевнені, що подібне неспівпадіння є грубим порушенням Постанови  КМУ від 30.05.2011р. №615 «Про  затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування  надрами». Таким чином, Комісії фіксують друге правопорушення з боку ТОВ «Мармарош».

3. На запит Громадської ради при  Закарпатській ОДА Комісією Управління  державного геологічного  контролю  за веденням робіт  з геологічного  вивчення  та використання  надр Держгеонадра України 21-22ю11.2012р. було проведено  перевірку на місці вимог дотримання законодавства з боку ТОВ «Мармарош». Витяг з Акту №180пз від 22.11.2012р. з виявленими комісією порушеннями з боку ТОВ «Мармарош» наведено нижче (копія Акту – у додатках до висновків громадської експертизи).

І знову, як і у перших двох випадках виявлених  правопорушень, Комісії Громадської ради при Закарпатській ОДА приймають рішення  направити ці висновки громадської експертизи компетентним і правоохоронним органам для реагування.

Витяг з Акту №180пз від 22.11.2012р. перевірки дотримання  вимог законодавства у сфері геологічного  вивчення надр ТОВ «Мармарош» Управлінням державного геологічного контролю за веденням робіт з геологічного вивчення та використання надр

Порушення і недоліки

з/п

Зміст виявленого порушення

Посилання на пункт, статтю нормативного акту, що порушено1

1

У проекті на геологічне вивчення, в т.ч. ДПР поліметалічних руд ділянки надр «Гаврищук», не передбачено її дослідно-промислової розробки.

Підпункт 3.2 пункту 3 Положення  про порядок організації та виконання ДПР корисних копалин загальнодержавного значення, затвердженого наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 03.03.2003р. за №34/м.

2

Не проведена екологічна експертиза Проекту геологічного вивчення, в т.ч. ДПР поліметалічних руд ділянки «Гаврищук»

Пункт 2 умов екологічної картки  за №12/06/02 від 12.12.2011р.

3

Не проведена геологічна експертиза Проекту геологічного вивчення, в т.ч. ДПР поліметалічних руд ділянки надр «Гаврищук».

Підпункт 6.7 пункту 6 Положення  про порядок проведення геологічної  експертизи, затверджене наказом  Держгеонадра  України за №23 від  14.06.2011р. і наказом Держгеонадра України за №46 від 04.08.2011р.

4

Не проведене погодження Проекту геологічного вивчення, в т.ч. ДПР поліметалічних руд ділянки надр «Гаврищук» в Держгірпромтехнагляді України.

Пункт 1 Особливих умов спеціального  дозволу на користування надрами (Виконання умов Держгіпромнагляду від 23.12.2011 р. за №9973/0/3.1-6/11).

5

Не укладений договір на здійснення моніторингу  та наукового супроводження виконання особливих умов, передбачених  дозволом та угодою  про умови користування надрами.

Пункт 2 додатку 2 (Програма робіт) до Угоди про умови користування надрами. Пункт 6 Особливих умов спеціального дозволу на користування надрами.

6

Не дотримуються терміни початку буріння пошукових свердловин (початок – травень місяць 2012р.). 

Пункт 4 додатку 2 (Програма робіт) до Угоди про умови користування надрами.

7

Не дотриманий термін реєстрації робіт за формою 3-гр в ДНВП «Геоінформ України».

Пункт 2 Особливих умов спеціального дозволу на користування надрами.

В. Виявлена ситуація станом на серпень 2012 року

До заступника голови і голови Комісії з реалізації планів соціально-економічного розвитку області, раціонального використання  ресурсів та поліпшення рівня інвестиційної привабливості регіону Громадської ради при Закарпатській ОДА Лукші О.В. письмово звернулись 1 вересня 2012р. депутати  Косівсько-Полянської сільської ради Рахівського району  Ветухова В.П., Федоряк Г.П. і Сас Г.М. з проханням «вивчити питання правомірності  проведення на території споконвічних інтересів громади ТОВ «Мармарош» геологічного вивчення, у т.ч. дослідно промислової розробки поліметалевих руд ділянки «Гаврищук» загальною площею 16 км2».

У зверненні повідомлялось також, що у 2011-2012рр. «сільська рада на сесіях тричі розглядала питання погодження ТОВ «Мармарош»  на надання спеціального дозволу на геологічне вивчення, у т.ч. дослідно-промислову  розробку поліметалічних руд ділянки «Гаврищук»,  але жодного разу позитивне рішення прийняте не було,  навпаки, сільська рада була щоразу категорично проти.

Під час поїздки голови Комісії Громадської ради при Закарпатській ОДА Лукші О.В. 1 вересня 2012р. у с.Косівська Поляна і зустрічі  з представниками громади і депутатами сільської ради йому були також передані фотокопії таких документів:

  1. Лист Держекоінспекції у Закарпатській області від 6.04.2012р. №1375-05 на звернення  депутата Косівсько-Полянської сільської ради Ветухової В.П. на Урядову горячу лінію. Сутність листа-відписки міститься у рядках: «Зі слів директора ТОВ «Мармарош», роботи по геологічному вивченню надр в 2012 році не про»одились". В листопаді 2011р. в окремих місцях відбирались проби грунту шляхом копання невеликих канав з подальшим їх засипанням».
  2. а. Лист-звернення мешканців с.Косівська Поляна з підписами близько 1200 осіб на 43 аркушах від 10.04.2012р. на ім’я голови Рахівської райради Беркели М.М.

2.б. Лист-відповідь від 10.05.2012р. №02-48/72-40 голови Рахівської райради Беркели М.М. одному із депутатів Косівсько-Полянської сільської ради Балараб В.В. з додатком відповіді прокуратури Рахівського району від 12.04.2012р. №999.

      Сутність листа прокуратури, окрім констатації  відомих фактів про ситуацію, міститься в таких рядках: «Однак, проведеною перевіркою факту  щодо проведення ТОВ «Мармарош» науково-дослідних (!) робіт на земельній ділянці, яка  розташована в урочищі «Гаврищук» за межами населеного  пункту с.Косівська Поляна», не виявлено. За таких обставин, прокуратура району не вбачає підстав для вжиття заходів прокурорського реагування».

Голова Рахівської райради Беркела М.М., очевидно, розуміючи, що подібна відповідь прокуратури навряд чи задовольнить мешканців села, які звикли вірити тому, що бачать, у своєму листі зазначив: «Дане рішення (!) прокуратури можете оскаржити в вищестоящу  прокуратуру чи суд». Невже прокуратура Рахівського району всупереч Конституції і законів  України виносить остаточні «рішення»? Подібне запитання так і залишилось нез’ясованим для мешканців Косівської Поляни.

3. а. Лист-звернення мешканців с.Косівська Поляна (аналогічний п.2) від 10.04.2012р. на ім’я голови  Рахівської РДА Андріюка Д.Д.

3.б. Лист-відповідь від 12.04.2012р. №КО-558 на ім’я Федоряк Г.П. (одна із депутатів), підписаний головою Рахівської РДА Андріюком Д.Д.

Сутність відповіді міститься в таких рядках: «Комісією було встановлено, що на ділянці «Гаврищук»… будь-яка техніка і споруди відсутні, роботи не проводяться. За повідомленням державної екологічної інспекції у Закарпатській області,  роботи з геологічного вивчення надр ТОВ «Мармарош» проводились в листопаді 2011р. В окремих місцях відбиралися проби з грунту шляхом копання невеликих канав з подальшим їх засипанням».

  1. Лист-звернення мешканців с.Косівська Поляна до дільничного Косівсько-Полянського лісництва, члена виконкому Косівсько-Полянської сільської ради Варги Ю.Ю. та в.о. директора Великобичківського ДЛМГ Андрусевич Г.А.

Громадські активісти просять «не допустити видачу незаконного Акту відведення земельної ділянки ТОВ «Мармарош», прогнозують екологічні загрози щодо робіт на крутосхилах і у лісі.

  1. Лист-відповідь від 11.05.2012р. заст..голови Рахівської РДА Ю.Бендака на звернення мешканців с.Косівська Поляна. Повторюється інформація, дана в п.3б, але є нове інформування: «Депутатами районної ради та райдержадміністрацією жодних рішень та розпоряджень стосовно ведення дослідно-виробничої діяльності ТОВ «Мармарош» не приймалося».
  2. Лист-відповідь голови Держгеонадр України Проскурякова О.А. від 31.05.2012р. №4939/01/14-12 на ім’я депутата Косівсько-Полянської сільської ради Ветухової В.П., яка звернулась на Урядову гарячу лінію 16.05.2012р. (індекс ВЕ – 1031631).
  3. Сутність листа-відписки міститься в таких рядках: «У звязку з тим, що розгляд вищевказаного питання не відноситься до компетенції Держгеонадр України (!), звернення Ветухової В.П. направлено до Державної екологічної інспекції за належністю листом від 22.05.2012р. №4626/03/12-10».
  1. Копія рішення Закарпатської обласної ради від 4.11.2011р. №319 «Про погодження клопотання ТОВ «Мармарош».

Сутність рішення зводиться до погодження «клопотання ТОВ «Мармарош» щодо надання спеціального дозволу на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку поліметалевих руд ділянки «Гарищук»… за умови отримання погодження землекористувачів та Рахівської міської ради, Косівсько-Полянської сільської ради і Кобилецько-Полянської селищної ради».
 

Г. Ознайомлення з ситуацією на місцевості

Виїзд на одне із місць начебто ділянки «Гаврищук», де ТОВ «Мармарош» проводило земляні роботи, здійснено головою Комісії Лукшою О.В. у супроводі групи депутатів сільської ради 1.09.2012р. Виявлена ділянка робіт розташована поблизу  старої автодороги між Косівською Поляною і Раховом біля перевалу «Синьогір’я» і гори  Камінь (1149м) у лісовому буковому масиві на лісовому крутосхилі. Співставлення з топографічною мапою цього району вказує на близькість (чи навіть перекриття) з територією Карпатського біосферного заповідника (КБЗ). Ділянка робіт являє собою кілька глибоких (від 2 до 4м) рвів довжиною по 30-40м (див. фото у Додатках). Вийнята порода  вивезена, а частково переміщена і скинута  на інший схил, розташований за 250-350м від ділянки. Слідів колісної та іншої  землерийної чи вантажної техніки у лісі на схилі не виявлено, що засвідчує про імовірний ручний характер робіт, незважаючи на їх масштабність. За приблизними оцінками, вийнято і переміщено лише з 3-х виявлених на цій ділянці рвів не менше 1500-2000м3 породи.

Поблизу ділянки виявлений закритий вагончик з внутрішнім опаленням – піччю, який, швидше за все, використовувався для переодягання , укриття від дощу найнятих робітників та зберігання інструменту для земельних робіт.

За розповідями групи депутатів, на природних територіях в околі с.Косівська Поляна виявлено ще кілька місць земельних робіт, що їх організовувало і проводило ТОВ «Мармарош». І начебто є свідчення працівників, що інколи за зразками вийнятої породи прилітав вертоліт.

Окрім того, група депутатів Косівсько-Полянської сільської ради усно повідомила  голову Комісії Лукшу О.В. під час його візиту у село 1.09.2012 року ще про таке:

  • активісти неодноразово звертались і до депутата Рахівської райради Бережанського М.М. з приводу ситуації з ТОВ «Мармарош»;
  • сільський голова Митрюк Ф.Ф. не приховує своєї підтримки діяльності ТОВ «Мармарош»  у селі та поблизу села, час від часу повторно  ставлячи дане питання на сесію сільської ради й чинячи тиск на окремих депутатів;
  • громада села, не знаходячи ніякої підтримки  своїй позиції в органах влади, контролюючих і правоохоронних  органах, все одно не налаштована відступати  від наміченого: «громада ні за яких обставин не погодиться на будь-яке гірничо-видобувне чи гірничо-збагачувальне підприємство у своїй природній долині, пов’язане із вкрай шкідливими і небезпечними для здоров’я  рудами,  що містять важкі і токсичні метали, такі як свинець, цинк, олово  та ін..; саме тому громада не хоче, щоб приватними фірмами велися будь-які геологічні роботи в цьому напрямку, тим більше, що державними  геологічними службами подібні роботи вже проводились раніше;
  • громада с.Косівська Поляна має інше бачення майбутнього розвитку своєї долини,   у т.ч. пов’язаного з лісокористуванням і переробкою дикоростучих ягід і грибів, сільським і зеленим туризмом, роботою невеликих і екологічно чистих підприємств, як і записано в Регіональній Стратегії розвитку Закарпатської області до 2015 року;
  • соціальне напруження у селі у зв’язку з діяльністю ТОВ «Мармарош» наростає,  ступінь довір’я  до владних структур  і спроможності їх врахувати думку  громади падає; тому звернення до Громадської ради при Закарпатській ОДА пов’язане із великими сподіваннями громади що вдасться розібратись із критичною ситуацією в різних площинах (правовій, екологічній, економічній та ін..) і таким чином – допомогти громаді.
     

Д. Актуальність комплексної громадської експертизи

Навіть попереднє ознайомлення із ситуацією у с.Косівська Поляна вказувало на цілу  низку суперечностей і незрозумілих питань, що в підсумку привели до спротиву цілої громади гірського села.

По-перше, всі офіційні відповіді на запити  активістів громади і депутатів сільської ради  однаково вказували на встановлений факт проведення ще у листопаді 2011 року робіт ТОВ «Мармарош», згідно яких «в окремих місцях відбирались проби грунту шляхом копання  невеликих канав з подальшим їх засипанням». Тобто, ще задовго до отримання Спеціального дозволу на користування надрами за №4104 від 23 лютого  2012р. від Держгеонадр України ТОВ «Мармарош» восени 2011р. незаконно приступило до геологічних робіт.

По-друге, в черговий раз унікальне для практики місцевого самоврядування рішення приймає Закарпатська обласна рада на сесії 4.11.2011р. за №319 «Про погодження  клопотання ТОВ «Мармарош», обумовлюючи  своє погодження – «за умови отримання погодження землекористувачів та Рахівської міської ради, Косівсько-Полянської сільської ради і Кобилецько-Полянської селищної ради».

Подібні правові «експромти», а насправді тупикові, неоднозначні й у кінцевому підсумку – антиконституційні рішення (якщо брати до уваги, що будь-яка  місцева рада є конституційно незалежною, отже, одна рада не може перекладати відповідальність за прийняте рішення на іншу раду) Закарпатська обласна рада, як правило, породжує на пленарних  сесійних засіданнях, коли пропозиції приймаються з голосу. Малоймовірно, що  подібна одіозна й непродумана пропозиція могла виникнути при детальному  обговоренні питання в постійних комісіях ради. Адже навіть за логікою виниклого бажання  обласних депутатів врахувати думку зацікавлених місцевих  громад, ніщо не заважало Закарпатській обласній раді перенести (відкласти) вирішення цього  питання на наступну сесію, надавши тим самим час місцевим радам на своїх сесіях рад погодити (або не погодити) відповідне клопотання. Ніщо не заважало  - це, якщо не було, зовнішнього (чи внутрішнього)  потужного чинника чим швидшого проштовхування погоджувального  рішення сесії обласної ради.

По-третє, ТОВ «Мармарош», вдавшись до  повного ігнорування «обумовленостей» рішення Закарпатської обласної ради щодо погоджень  зацікавлених місцевих рад,спромоглось домогтись впродовж всього півтора місяця наказу Держгеонадр України від 27.12.2011р. №215 на отримання Спецдозволу на користування надрами.

По-четверте, хоча про ситуацію з ТОВ «Мармарош»  та повне ігнорування ним обумовленостей рішення сесії обласної ради чудово знали від мешканців Косівської Поляни  районна рада  і РДА та контролюючі і правоохоронні органи (адже яке б не було рішення обласної ради – воно  залишилось невиконаним!), всі вони зробили вигляд, що нічого не відбувається, й жоден не став на сторону громади села Косівська Поляна. У тому числі, й Рахівська районна рада, яка за своїм призначенням існує виключно для захисту інтересів громад району.

По-п’яте, в жодних формальних відписках Рахівської районної ради і РДА , районної прокуратури, управління Державної екологічної інспекції та Держгеонадр (сутність їх проаналізована  нами у розд. В) абсолютно не йдеться (і навіть не згадується) про головну й визначальну  сутність звернень і стурбованості громади  Косівської Поляни – про реальну  й цілком однозначно прогнозовану  екологічну небезпеку здоров’ю і життю нинішнього та майбутнього поколінь від забруднення всієї унікальної долини річки Кісва, а з нею – і р.Тиси, токсичними важкими металами, такими як свинець і цинк, (можливо, інші супутні метали) в результаті майбутнього  розміщення тут гірничо-видобувного чи гірничо-збагачувального підприємства. Про подібні плани ТОВ «Мармарош»  засвідчує ціла низка обгрунтовуючих та інших документів цього підприємства,  які були надані ним на запит депутата Рахівської райради Бережанького М.М. Більше того, ТОВ «Мармарош» цілеспрямовано домагалось проведення робіт саме на ділянці Гаврищук поблизу с.Косівська Поляна, отримавши якимось чином доступ до інформації розвідання державними геологічного службами, починаючи ще з часів СРСР, й справді покладів руд важких металів у цьому гірському масиві. Але навіть за радянських часів рішення  про небезпечне виробництво в унікальній  природній долині Рахівщини, очевидно,  було відкладено або й зовсім не розглядалось.

В незалежній Україні , як бачимо, приватному інтересу була створена «зелена вулиця» на всіх рівнях. При цьому, в жодному документі, окрім  інсинуацій самого ТОВ «Мармарош», немає підтвердження того, українська держава украй зацікавлена в покладах руд важких металів та в їх видобуванні поблизу с.Косівська Поляна, ігноруючи збереження унікальної природи Верхнього Потисся безпосередньо біля Карпатського біосферного заповідника.

По-шосте, офіційно визнаним в Україні є факт того, що жодне (!) гірниче чи гірничо-збагачувальне підприємство по видобутку  і переробці (збагаченню) руд поліметалів не є екологічно безпечним, а використовувані  технології – досконалими. Приклад Мужіївського  золото рудника (державне підприємство), діяльність  якого призвела фактично до екологічної катастрофи на Берегівщині, про що наші комісії провели громадську експертизу ще наприкінці 2011 року (розміщена на сайті Громадської ради при ОДА www.zakgromrada.org ) – це лише географічно й інформаційно близький нам приклад , яких в Україні десятки, якщо не сотні. Отже, жодні  паперові «обґрунтування» не мають у простих  людей ніякої довіри, якщо добре відома реальність.

Таким чином, мешканці с.Косівська Поляна, на відміну від удаваного «незнання»  влади чи контролюючих і правоохоронних органів, цілком правильно усвідомили й відчули (можливо, через соціально-психологічний механізм самозбереження громади, історія якої сягає углиб віків), що насправді громаду грубо позбавляють (чи вже позбавили?) права навіть на вибір  власного майбутнього,  заганяючи в перспективу гірничо-видобувної долини річки Кісва у підніжжя гори Кобила й не рахуючись з думкою людей. Такого на Закарпатті не було ані в часи Австро-Угорщини, Чехословаччини чи СРСР. Враховуючи позицію  переважної частини мешканців Косівської Поляни, сподіваємось, що обхідне й завуальоване нав’язування подібного майбутнього  для с.Косівська Поляна не відбудеться  і в незалежній Україні, а приватні  інтереси, що поклали око на підземні багатства гір,  знайдуть інше прикладання своїх зусиль.

Перераховані вище 6 факторів і чинників комісії Громадської ради при Закарпатській ОДА й поклали в основу своїх мотивацій здійснити комплексну громадську експертизу за зверненням громади села Косівська Поляна. На відміну від тих, хто виношує і почав реалізовувати плани перетворення долини р.Кісва на гірничу чи гірничо-збагачувальну в сенсі руд важких металів, а також – тих, хто активно «сприяє» цьому або ж удає, що нічого не відбувається, комісії Громадської ради при Закарпатській ОДА змушені були  аналізувати виключно документи і факти. З тим, щоб і справді аргументовано довести про незаконність порушення прав громади села  Косівська Поляна. Окремі з документів,  незважаючи навіть на статус Громадської ради при Закарпатській ОДА, умисно не надавались  або надавались лише при повторному зверненні. Ці факти служили  додатковим свідченням нашого припущення, що у ТОВ «Мармарош» є «покровителі» на різних владних рівнях. Однак, завдання корупційної експертизи на даному  етапі роботи наших комісій поки-що не  ставилось. Втім, не виключено, що воно стане наслідком виявлених порушень у просуванні ТОВ «Мармарош» до природних ресурсів надр поблизу с.Косівська Поляна.  

21 червня 2013р.

Теги: Косівська Поляна, поліметалічні, Мараморош

Коментарі

дурня 2013-06-27 / 21:53:30
це все дурня, якби там були економічнообгрунтовані поклади руд(любих) то за часів СРСР їх би (може!!!) розробляли, це по-першше. По-друге, якщо припустити що там щось ватре є, то для цього потрібна промплощадка, аби це все переробляти-збагачувати, потрібно відвалище куда складувати перероблену породу і так далі, і найголовне потрібні міліонні інвестиції, аби все це рушити-запустити і невідомо, коли вони повернуться (тай чи повернуться). Не думаю, що в нас час є люди, які нададуть перевагу вкладанню інвестицій в напівпусту-пусту породу(де ризик занадто високий, якщо не катастрофічний) в противагу вкладання інвестицій в зони відпочинку і санаторії. Жоден банк не видасть гривні кредиту під таку безнадійну оборудку, це підтвердить любий банкір. Так що не все так просто...

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини