Голова Закарпатської облради ознайомився із життям сіл Затисянщини і в окремих із них провів прийом громадян

Минулої п’ятниці голова Закарпатської обласної ради Михайло Кічковський перебував на Виноградівщині, де ознайомився з життєдіяльністю сільських та селищних рад Затисянщини й на базі окремих із них спільно з головою райради Олегом Любімовим провів прийом громадян.

– Виноградівський район у системі місцевого самоврядування має одну міську, дві – селищні й 29 – сільських рад. За рейтинговою оцінкою сьогодні посідає в області третє місце, – не без гордості розповідав голова райради Олег Любімов. – Цьому передували два чинники: райрада зуміла налагодити тісні ділові стосунки з райдержадміністрацією, чого не було впродовж останніх років, та з обласною владою, яка йде назустріч у вирішенні соціально–економічних питань невідкладно. Ефективною є і співпраця з громадою району, котра часто ініціює вирішення важливих для того чи іншого села питань. І ми охоче підтримує місцеві ініціативи, бо нам важливо, аби люди відчували свою причетність до розв’язання актуальних проблем сьогодення.

Далі Олег Вікторович розповів про те, що депутати райради одним із пріоритетів розвитку Виноградівщини вбачають у рекреації й туризмі. Створено КП «АГЕНЦІЯ місцевого розвитку Виноградівщини», яке розробило декілька туристичних проектів, і які сьогодні успішно втілюються в життя й ближчим часом приноситимуть чималі кошти в місцевий бюджет.

А тим часом виноградівці підходили на прийом до голови облради. Серед них були й такі, чим приємно здивували, що цікавились діяльністю депутатів облради. Чи, правда, запитували вони, що обласні парламентарі відстоюють інтереси краю перед центральними органами виконавчої влади? Михайло Михайлович розповів про те, що з числа депутатів обласної ради сформовано 12 постійних комісій, які ретельно працюють над питаннями, що пропонуються на розгляд сесії облради. У міжсесійний період з нагальних питань, мовив він, справді, звертаємось з клопотаннями у центральні органи влади: за рік , що минув, таких звернень нами направлено в столицю понад 30. Про що це говорить? А про те, що обласна рада йде сміливо на відстоювання інтересів краю перед вищим керівництвом держави у питаннях соціально–економічного розвитку, кадрової політики тощо.

Спілкуючись з виноградівцями, голова облради зазначив, що від того, наскільки активною є участь громади в житті держави, області чи району, настільки високим є рівень її демократії. Ясна річ, громади здебільшого беруть участь у тих процесах, наголошував М.Кічковський, які стосуються їх безпосередньо, і це видно з листів громадян, їх дзвінків під час прямої телефонної лінії й т .д. Але щодня вистачає ситуацій, які не відкладеш на потім. Тому влада на місцях повинна сконсолідувати свої зусилля, професійність, мудрість й бажання зробити щось конкретне для своїх громад, бо тільки так можна зробити наше з вами життя кращим, а роль влади такою, що відповідала б очікуванням.

Сьогодні чимало закарпатців очікують від влади виключно матеріальної допомоги. Надія Майданій, Марія Орос, Франтішек Уйфолуші – інвалід Вітчизняної війни, Едіта Бордок –малозабезпечена, Магдалина Човбан – пенсіонерка, Олена Томаш, Діана Пасуль – сирота, та інші звернулись до голови облради з проханням підтримати їх матеріально, що Михайло Михайлович зробив невідкладно. Вікторія Кореняко школу закінчила з відзнакою, мріє стати хіміком. То ж, казала дівчина, допоможіть. Михайло Михайлович зателефонував ректору УжНУ Миколі Вегешу, він же ж – депутат облради, й попросив звернути посилену увагу на дівчину і включити її в список абітурієнтів, що користуються пільгами.

У смт. Королево на прийом голови облради чекало майже з три десятка громадян. Працівники тамтешнього залізничного ДЕПО звернулися до Михайла Михайловича з клопотанням стосовно передачі згаданої структури на баланс селища, бо, казали королівчани, сьогодні маємо ситуацію, за якої проблеми стосовно забезпечення життєдіяльності ДЕПО – наші, а відрахування від його діяльності осідають у бюджеті іншого міста.

Інша група громадян просила голову облради посприяти у вирішенні питання передачі на баланс селища дільничної лікарні, спорудження якої із незрозумілих людям причин призупинено. Так от, казали вони, якщо ми знатимемо, що лікарня належить селищу, то знатимемо й те, що подбати про неї більше нема кому, а тому докладатимемо максимум зусиль, аби завершити будівництво, здати об’єкт під ключ і най люди лікуються. В обох випадках Михайло Михайлович звернувся у відповідні відомства з проханням розібратись у ситуації, вжити невідкладних заходів й вирішити питання на користь селищної громади.

Греко – католицькі вірники своє питання виклали по–простому. Нам, казали вони, потрібні будматеріали і кошти, бо будуємо храм, а власними силами всі потреби, а вони – чималі, не подужати. Голова обласної ради зробив звернення на адресу окремих господарських структур про спонсорську допомогу, а римо–католицькій громаді, яка також прийшла на прийом, від своєї сім’ї вніс суттєву матеріальну пожертву. Так само вчинив і селищний голова Михайло Ковач.

У с.Веряця люди прийшли до голови облради також з непростими питаннями. Одним із них було прохання вплинути на керівництво тамтешнього кар’єру, оскільки вантажівки вщент розбили сільську дорогу, і вибоїни під час дощу нагадують озерця – ні пройти, ні проїхати, а під час погожих днів люди задихаються від пилюки. Голова облради пообіцяв якомога скоріше вплинути на керівництво підприємства, щоб вирішити проблемні питання на користь села, бо вважає, що про довкілля необхідно дбати спільними зусиллями. Тим паче, що район пріоритетним для себе визначив розвиток рекреації й туризму. А це означає, що забруднення будь–якого прояву є неприпустимим.

Інша група громадян, завітавши на прийом голови облради, розповіла таку історію. За сприяння облдержадміністрації та облради село Веряця, – єдине самодостатнє, тобто не дотаційне в районі, отримало карету швидкої медичної допомоги – всі тішились – радувались. Але оскільки Львівська залізниця у зв’язку з її деякими структурними змінами не виділила закладені нею у дохідну частину сільського бюджету кошти, то карета простоює, бо сільрада не має грошей на реєстрацію автомобіля. Михайло Михайлович тут же зателефонував начальнику обласного фінансового управління Петру Лазарю, поінформував про ситуацію щодо відомчого автомобіля, на що начальник управління пообіцяв зробити все для того, аби карета у скорім часі запрацювала за призначенням.

– Відверто кажучи, – ділиться враженнями голова райради Олег Любімов, – виїзди керівництва області на місця – доцільні й важливі. По – перше, вони зближують гілки влади, владу і громаду, по–друге, такі прийоми дають можливість оперативно, швидко і якісно вирішувати багато нагальних проблем, які доймають людей. Адже далеко не кожна людина має змогу, час і гроші, щоб поїхати в район чи область на прийом до керівництва. З іншого боку, виїзні заходи – наради, засідання, прийоми громадян дають змогу бачити керівництву області на власні очі, як діє влада на селі і районі, чи оправдовує вона людські сподівання.
Анна Романенчук, сайт Закарпатської облради
18 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 22
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини