Апеляційний комітет ФФУ відмовив «Кривбасу». «Говерла» у Прем'єр-лізі?

Апеляційний комітет з атестування футбольних клубів Федерації футболу України розглянув апеляційну скаргу TOB «Футбольний клуб «Кривбас» м. Кривий Ріг.

Апеляційний комітет ФФУ відмовив «Кривбасу». «Говерла» у Прем

Федерація футболу України

АПЕЛЯЦІЙНИЙ КОМІТЕТ З АТЕСТУВАННЯ

ФУТБОЛЬНИХ КЛУБІВ

РІШЕННЯ

м. Київ 8 червня 2013 р. 

Апеляційний комітет з атестування футбольних клубів Федерації футболу України під головуванням Тітова М.І., розглянувши апеляційну скаргу TOB «Футбольний клуб «Кривбас» м. Кривий Ріг, – 

ВСТАНОВИВ: 

УЄФА встановив 31 травня 2013 р. крайнім строком для подання національними асоціаціями списку ліцензійних рішень. Встановлення вказаного крайнього строку підтверджується листом Голови департаменту УЄФА з фінансового «фейр-плей» та клубного ліцензування від 27 травня 2013 року на адресу ФФУ. У зазначеному листі також міститься вимога УЄФА, щоб будь-які провадження по відношенню до прийняття ліцензійних рішень були повністю завершені 31 травня 2013 року. 

Комітетом з атестування футбольних клубів федерації футболу України (далі за текстом також – Комітет) від 15 травня 2013 року прийняте рішення про видачу атестату, що дає право участі у Всеукраїнських змаганнях з футболу серед команд клубів ОПФКУ «Прем’єр-ліга» спортивного сезону 2013/2014 рр. TOB «Футбольний клуб «Кривбас» м. Кривий Ріг (далі за текстом також – ФК «Кривбас», клуб). 

Разом з тим, на засіданні Комітету 15 травня 2013 року, співробітниками Комітету, Генеральним директором ОПФКУ «Прем’єр-ліга» та керівництвом ФК «Кривбас» були відмічені певні фінансові труднощі клубу. Тому вищезазначеним рішенням клуб також було зобов’язано у строк до 14 червня 2013 року вирішити питання щодо погашення заборгованості за внесками перед ОПФКУ «Прем’єр-ліга», та забезпечити безумовне виконання вимог статей 48 та 49 Регламенту з атестації футбольних клубів Прем’єр-ліги України (далі за текстом також – Регламент) щодо погашення простроченої кредиторської заборгованості перед іншими футбольними клубами та футболістами. 

Комітет у даному рішенні також застеріг, що у разі ненадання підтверджуючих документів з цих питань, буде вимушений порушити процедуру відкликання атестату. 

Після прийняття вищевказаного рішення, ФФУ в особі Комітету з атестування футбольних клубів стали відомі значущі обставини, частина яких раніше не повідомлялися клубом Комітетові, та які свідчили про фінансову неспроможність ФК «Кривбас» відповідати принципу безперервності змагань. В зв'язку з цим, 29 травня 2013 р. у листі ФФУ №90 керівництву ФК «Кривбас» запропоновано терміново підтвердити або спростувати інформацію щодо фінансової неспроможності клубу та його здатності безперервно брати участь у Всеукраїнських змаганнях з футболу серед команд клубів ОПФКУ «Прем’єр-ліга» спортивного сезону 2013/2014 рр.  30 травня 2013 року на адресу ФК «Кривбас» направлено лист ФФУ №96 із сповіщенням про призначення на 31 травня 2013 року проведення засідання Комітету, на якому буде розглянуто питання про порушення процедури відкликання у ФК «Кривбас» атестату.  Генерального директора клубу було особисто запрошено прийняти участь у зазначеному засіданні. 

31 травня 2013 р. Комітет, виконуючи директиву УЄФА щодо дотримання крайніх строків для завершення будь-яких проваджень про прийняття ліцензійних рішень, вивчивши матеріали справи та встановивши порушення фінансового критерію, постановив рішення про відкликання у TOB «Футбольний клуб «Кривбас» м. Кривий Ріг атестату, який надає право участі у Всеукраїнських змаганнях з футболу серед команд клубів ОПФКУ «Прем’єр-ліга» спортивного сезону 2013/2014 рр. У відповідності до встановлених п.7.3 та 7.10 ст.7  Регламенту, ФК «Кривбас» повідомлений про наявність у нього права у 5-денний термін з дати та часу прийняття рішення Комітету оскаржити це рішення до Апеляційного комітету з атестування футбольних клубів (надалі за текстом також - Апеляційний комітет). 

Не погоджуючись з вказаним рішенням, TOB «Футбольний клуб «Кривбас» м. Кривий Ріг у встановлені строки скористався визначеним у Регламенті правом та 04 червня 2013 року подав апеляційну скаргу №319, та просить розглянути апеляцію на рішення Комітету від 31 травня 2013 року, зважаючи на те, що клуб має надію на успішне завершення переговорів з потенційними спонсорами, а Комітет, прийнявши оскаржуване рішення, в свою чергу, перервав раніше встановлений ним на 14 червня 2013 року строк для повного виконання клубом вимог фінансового критерію. У своїй апеляційній скарзі ФК «Кривбас» звернувся до Апеляційного комітету з проханням розтлумачити окремі умови та можливі наслідки прийняття рішення з апеляції, а також визначити перелік фінансових гарантій, якими апеляція має бути підкріплена. 

Розглянувши апеляційну скаргу, матеріали справи, досьє клубу, інші матеріали, надані ФФУ, першою інстанцією і її допоміжним органом, апеляційний комітет дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення апеляційної скарги клубу, виходячи з наступного. 

Апелянт не заперечує проти висновку про наявність у клубу фінансових труднощів та неповного виконання вимог фінансового критерію, що випливає із позиції керівництва ФК «Кривбас», висловленої на засіданні Комітету 15 травня 2013 року та змісту самої апеляційної скарги. 

Перша інстанція правильно встановила, що після рішення про видачу атестату TOB «Футбольний клуб «Кривбас» м. Кривий Ріг, відбулися події, на які необхідно було терміново реагувати, досліджувати їх і приймати відповідне рішення. Так, 26 травня 2013 року, через важке фінансове становище, ФК «Кривбас» (головна та молодіжна команди) був змушений відмовитись від проведення матчів 30-го туру Чемпіонату України з футболу з ФК «Волинь» м. Луцьк та 14-го туру другої частини чемпіонату U-19 з ФК «Дніпро» м.  Дніпропетровськ. Крім того, у ЗМІ з’явились повідомлення про відставку головного тренера команди та дострокове розірвання контрактів з більшістю футболістів , а 31 травня 2013 року –  інформація про відсутність будь-якого фінансування клубу. Таким чином, ФК «Кривбас» фактично продемонстрував власну нездатність безперервно здійснювати свою діяльність протягом сезону 2013/2014  рр. Крім того, Контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ, відповідно до своїх рішень від 29 та 31 травня зарахував ФК «Кривбас» (головній та молодіжній командам) технічну поразку у матчах 30-го туру Чемпіонату України з футболу з ФК «Волинь» м. Луцьк та 14-го туру другої частини чемпіонату U-19 з ФК «Дніпро» м. Дніпропетровськ, а також за неявку на вказані матчі застосував до клубу дисциплінарні санкції. 

Комітетом з атестації футбольних клубів також встановлено, що рішеннями Контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ встановлений факт заборгованості ФК «Кривбас» перед ОПФКУ «Прем’єр-ліга» по сплаті третьої частини заявкового внеску на сезон 2012/2013 рр., та за систематичне невиконання рішень органів здійснення футбольного правосуддя з цього питання до клубу застосовувались дисциплінарні санкції у вигляді сплати обов'язкового грошового внеску, за рахунок чого утворилась додаткова невиконана заборгованість, що є додатковим доказом фінансової неспроможності клубу. 

Орган першої інстанції - Комітет з атестування футбольних клубів вірно встановив, що TOB «Футбольний клуб «Кривбас» м. Кривий Ріг не відповідає вимогам фінансового критерію, встановленим ст. 50 та 51  Регламенту в частині неможливості продемонструвати свою здатність продовжувати безперервну фінансову діяльність клубу до кінця сезону атестації, а тому прийняв рішення про відкликання атестату. 

Апелянт у своїй апеляційній скарзі, у якості аргументованих заперечень проти встановлених обставин, вказує лише те, що Комітет перервав раніше встановлений ним на 14 червня 2013 року строк для повного виконання клубом вимог фінансового критерію. Незважаючи на те, що листом ФФУ №98 від 04 червня 2013 року ФК «Кривбас» був проінформований про передбачені ст. 89 Дисциплінарних правил ФФУ вимоги до оформлення апеляційних скарг, та знав встановлений Регламентом перелік необхідних документів для підтвердження відповідності фінансовому критерію, клуб не навів жодних інших аргументів та не додав документів, що відповідали вищезазначеним нормативним вимогам або могли б підтвердити хоча б потенційну здатність клубу продовжувати безперервну фінансову діяльність до кінця сезону 2013/2014 рр. 

Дослідивши доводи апеляційної скарги, матеріали справи і додаткові матеріали, надані допоміжним органом та ФФУ, Комітет відмічає, що TOB «Футбольний клуб «Кривбас» м. Кривий Ріг добровільно взяв на себе зобов'язання виконувати всі вимоги Регламенту з атестації футбольних клубів Прем’єр-ліги України і підписав відповідні декларації та заявкові матеріали, які встановлені процедурою. Працівники TOB «Футбольний клуб «Кривбас» м. Кривий Ріг неодноразово проходили теоретичне та практичне навчання з питань атестації, неодноразово приймали участь у семінарських заняттях, які організовував Адміністративний підрозділ з атестації футбольних клубів ФФУ. Тобто відповідальні працівники і керівництво що TOB  «Футбольний клуб «Кривбас» м. Кривий Ріг знали всі матеріальні і процедурні вимоги атестації футбольних клубів України. Жодних заперечень цьому апелянт не надав. 

Той факт, що апелянт навіть на дату подання апеляційної скарги визнає наявність фінансової неспроможності та неповне виконання вимог фінансового критерію, свідчить про його неможливість продовжувати безперервну фінансову та спортивну діяльність до кінця сезону 2013/2014 рр. та практичну неспроможність владнати фінансові питання у найближчі строки. 

Наявність чотиримісячної заборгованості TOB «Футбольний клуб «Кривбас» перед футболістами і спортивним персоналом клубу підтверджується змістом заяви президента клубу, розміщеного на офіційному веб-сайті ФК «Кривбас» 30 березня 2013 року, та новиною про відставку головного тренера клубу, також розміщеною на

зазначеному сайті 19 травня 2013 року. 

Апеляційним комітетом встановлено, що за висновком аудиту, грошові кошти на рахунках що TOB «Футбольний клуб «Кривбас» м.  Кривий Ріг в банківських установах станом на 31 грудня 2012 року були відсутні, що свідчить про те, що в результаті здійснюваної керівництвом клубу фінансової політики на звітну дату він взагалі не мав коштів. 

Окрему увагу Апеляційний комітет звертає на те, що головним джерелом фінансування господарської діяльності і поповнення обігових коштів клубу є кредитні ресурси, одержані від банківських установ. Відповідно до наданої фінансової звітності, станом на 31  грудня 2012 року у ФК «Кривбас» наявна заборгованість за короткостроковими (тобто до одного року) банківськими кредитами. 

Факти використання кредитних ресурсів з боку клубу ставлять під сумнів фінансову стабільність клубу, оскільки належним чином не забезпечені власними майном та коштами позичальника - TOB  «Футбольний клуб «Кривбас» м. Кривий Ріг, і створюють сприятливе підґрунтя для його банкрутства. 

З огляду на вищевказане, аудитором не було висловлено чіткої думки щодо здатності клубу здійснювати безперервну діяльність упродовж спортивного сезону 2013/2014 рр., що свідчить про порушенням клубом ст. 47 Регламенту щодо вимог до річної фінансової звітності. 

Також ФК «Кривбас» було порушено вимоги ст. 48 Регламенту ФФУ щодо відсутності простроченої заборгованості перед іншими клубами, адже станом на 05 червня 2013 року не погашена прострочена кредиторська заборгованість за трансферними контрактами перед ФК «Динамо» Київ за оренду футболістів Петрова К. та Бойка Д. 

Апеляційним комітетом встановлено, що клубом було порушено такі показники, як безперервність діяльності та негативний капітал, тому у відповідності зі ст. 51 Регламенту, ФФУ запросило додаткову прогнозну фінансову інформацію. Водночас, пропонувалось звернути особливу увагу на погашення заборгованості за результатами трансферної діяльності перед іншими футбольними клубами. На початку травня, на виконання статті 50 Регламенту, керівництво ФК «Кривбас» зробило письмову заяву про відсутність подій та умов великої економічної важливості, що можуть негативно вплинути на його фінансовий стан. 

Таким чином, апеляційна інстанція зазначає, що TOB «Футбольний клуб «Кривбас» не дотримався загальних обов’язків претендента на атестат, визначених ст. 14 Регламенту, обов’язків, передбачених ч. 3  ст. 50 та подав недостовірну інформацію щодо дотримання вимог фінансового критерію. З огляду на це Апеляційний комітет вважає, що директивний орган першої інстанції дійшов справедливого висновку про те, що неповідомлення ФК «Кривбас» інформації про вищевказані події або умови великої економічної важливості (в контексті оцінки відповідності фінансовому критерію при вирішенні питання про відкликання атестату, а також з урахуванням критичної економічної ситуації в клубі) є таким, що призводить до порушення принципу безперервності спортивної діяльності клубу. 

Аргумент ФК «Кривбас» про порушення строку (до 14 червня 2013  року), встановленого Комітетом у рішенні від 15 травня 2013 року для вирішення клубом питання щодо погашення заборгованості за внесками перед ОПФКУ «Прем’єр-ліга», та забезпечення безумовного виконання вимог статей 48 та 49 Регламенту щодо погашення простроченої кредиторської заборгованості перед іншими футбольними клубами та футболістами, Апеляційний комітет не визнає переконливим. По-перше, при прийнятті рішення від 31 травня 2013  року про відкликання атестату TOB «Футбольний клуб «Кривбас», Комітет діяв на виконання вимог УЄФА щодо дотримання крайніх строків для завершення будь-яких проваджень щодо прийняття ліцензійних рішень встановлених саме на 31 травня 2013 року. По-друге, події, що безпосередньо передували засіданню, на якому Комітет прийняв оскаржуване рішення, та ненадання клубом будь-якої підтверджуючої документації, в жодному разі не дають змоги зробити висновок про спроможність ФК «Кривбас» у повному обсязі виконати вимоги фінансового критерію навіть у межах терміну, визначеного на 14 червня 2013 року. За сукупністю усіх встановлених на дату проведення засідання фактів та виявлених порушень Регламенту, Комітет станом на 31 травня 2013 року мав достатні підстави для відкликання атестату апелянта. 

Таким чином, TOB «Футбольний клуб «Кривбас» м. Кривий Ріг не виконав вимог Регламенту з атестації футбольних клубів Прем’єр-ліги України, вдався до надання матеріалів, які не відповідають дійсності. 

Після розгляду справи першою інстанцією клуб не надав будь-яких додаткових документів, які б свідчили про усунення порушень. Першою інстанцією ретельно вивчені всі обставини справи, проаналізовані матеріали, зроблений обґрунтований висновок. 

Разом з тим, Апеляційний комітет звертає увагу на те, що Комітет з атестування футбольних клубів може приймати рішення тільки в межах своїх повноважень та у строки, визначені регламентними документами ФФУ та УЄФА, а тому рішення від 15 травня 2013 року в частині надання ФК «Кривбас» терміну до 14 червня 2013 року для повного виконання вимог фінансового критерію не має правового значення.

Не можуть бути враховані вимоги клубу щодо роз’яснення окремих умов та можливих наслідків прийняття рішення по даній апеляції, а також стосовно переліку фінансових гарантій, якими має бути підкріплена апеляція, оскільки надання роз’яснень виходить за межі повноважень апеляційної інстанції, що встановлені статутно-регламентними документами ФФУ. 

На підставі викладеного, будь яких підстав для задоволення апеляційної скарги та скасування рішення Комітету ФФУ з атестації футбольних клубів від 31 травня 2013 р. про відкликання атестату, який надає право на участь TOB «Футбольний клуб «Кривбас» м. Кривий Ріг у Всеукраїнських змаганнях з футболу серед команд клубів ОПФКУ «Прем’єр-ліга» спортивного сезону 2013/2014 рр., не встановлено. 

Апеляційний комітет, керуючись ст.ст. 7, 14, 15, 47, 48, 49, 50, 51  Регламенту ФФУ з атестації футбольних клубів Прем`єр – ліги України,  ст. 37 Статуту ФФУ, - 

ВИРІШИВ: 

1. У задоволені скарги вих. № 319 від 04.06.2013 р. TOB  «Футбольний клуб «Кривбас» м. Кривий Ріг про скасування рішення Комітету ФФУ з атестації футбольних клубів від 31 травня 2013 р. щодо відкликання атестату на право участі TOB «Футбольний клуб «Кривбас» м. Кривий у Всеукраїнських змаганнях з футболу серед команд клубів ОПФКУ «Прем’єр-ліга» спортивного сезону 2013/2014  рр. - відмовити. 

2. Про прийняте рішення повідомити TOB «Футбольний клуб «Кривбас» м. Кривий Ріг, а також ФФУ та ОПФКУ «Прем’єр-ліга». 

3. Рішення остаточне і оскарженню не підлягає. 

 

Голова Апеляційного комітету: 

Члени Апеляційного комітету:

10 червня 2013р.

Теги: Кривбас, апеляція, Говерла

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини