Уроки відповідальності, або Життя в демократичній державі вимагає узгоджених дій

"Ми не маємо жодних претензій ні до керівництва області, ні до депутатського корпусу облради, бо вони захищають інтереси нашого краю сумлінно. Адже люди знають, що керівництво і обласної ради, і облдержадміністрації відстоюють місцеві кадри від огульного порушення законодавства з боку представників верхніх ешелонів влади", – ці слова лунали з вуст тих, хто став на захист чинного законодавства, яким знехтувало керівництво Держкомлісгоспу України.

Уроки відповідальності, або Життя в демократичній державі вимагає узгоджених дійПрацівники лісової галузі Закарпаття 12 липня ц.р. з 9 години ранку, з’їхавшись з усіх районів краю, зібралися в Ужгороді, в скверику на площі Народній, 4. Привела їх сюди, казали вони, постанова Кабміну України і відповідний наказ Держкомлісгоспу України, де йдеться про ліквідацію управлінь лісового господарства по всій державі і створення на їхній базі нових структур. Відтепер колишні управління лісового господарства мали б називатися управліннями лісового та мисливського господарства. Реорганізація, далі мовили пікетувальники, – недоречна, й проведена, скоріш за все з тим, щоб призначити на посади начальників обласних управлінь людей, догідних одній із політичних сил України. Чи не тому начальника обласного управління лісового господарства Валерія Мургу звільнено з роботи.

Однозначно, факт – не додає оптимізму. Та й правда в тому, що на засіданні колегії ОДА та облради відмічалось, що Мурга – професіонал, який забезпечує виконання поставлених завдань. Такі висновки були зроблені й на виїзному засідання колегії Держкомлісгоспу у червні ц.р., проведеному на Закарпатті, і яке визнало роботу обласного управління лісового господарства такою, що вартує подальшого вивчення як досвіду. Тим не менше – як грім серед ясного неба – одного дня Валерія Мургу звільняють з посади. „Хто дав право на свавілля, що чиниться і стосовно безпідставної ліквідації управлінь по всій Україні, і щодо Мурги, який проявив себе як досвідчений фахівець, як гідний керівник, котрий уболіває за справу?“ – мовили лісівники, що зібрались у скверику, й, порадившись, відрядили групу уповноважених у Білий дім до керівництва області.

Голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші, його заступник Володимир Гоблик та голова Закарпатської облради Михайло Кічковський прийняли їх невідкладно.

Олег Гаваші, вислухавши стривожених лісівників, сказав, що однозначно, кадрові призначення повинні погоджуватись з місцевою владою, а цього Держкомлісгосп не зробив. Отже, пішов на порушення, а це не тільки зневажливе ставлення до закарпатської громади, а й до законодавства в цілому. І на такі речі місцева влада не закриватиме очі.

Позиція керівництва краю, ясна річ, додала упевненості пікетувальникам. Особливо, коли під час розмови Володимир Гоблик повідомив, що обласна державна адміністрація та обласна рада направили спільну телеграму, адресовану віце–прем’єр– міністру А.П.Клюєву, в якій сказано: "У зв’язку з тим, що на ім’я голови обласної державної адміністрації та голови обласної ради надійшло звернення, яке підписало понад 250 осіб. Окремо звернулися до нас і керівники чотирьох обласних організацій всеукраїнських партій. Всі вони вимагають відновити Мургу В.І. на посаді керівника лісової галузі. З аналогічною вимогою виступають представники страйкових комітетів на підприємствах лісової та деревообробної промисловості. Робітники готові до крайніх акцій – блокування автошляхів та залізничних колій. До всього це звільнення паралізувало роботу управління, унеможливило видачу сертифікатів походження деревини, проведення відповідної фінансової та адміністративної роботи."

А тому, далі йдеться в телеграмі, обласне керівництво просить підтримати пропозицію щодо призначення на посаду начальника новоствореної структури в області Мурги В.І.

У ситуації, що склалася, позиція обласного керівництва є єдино правильною, бо тільки у такий спосіб можна зняти соціальну напругу серед населення краю та забезпечити нормальну діяльність відповідного обласного управління.

„Судячи з фактів, на жаль, останнім часом простежується нездорова тенденція з боку різних міністерств України щодо ролі місцевої влади в питаннях кадрової політики, яка потребує узгодженості в діях, – підмітив голова облради Михайло Кічковський. – Адже недбале ставлення до фахівця, який багато зробив для розвитку тієї чи іншої галузі, безпідставне, з чиєїсь примхи його звільнення з роботи, – все це є неприпустимо“. Бо хай там як, а звільнення й призначення в області, підкреслив Михайло Михайлович, центральні органи виконавчої влади повинні погоджувати з місцевою владою, як того вимагає закон.

Так, закон вимагає, але реалії показують інше: сьогодні, й справді, у багатьох випадках думка місцевих органів влади у вирішенні кадрових питань нехтується. Як наслідок – лісівники закинули роботу й пішли шукати правди й захисту туди, де їхня, тобто громадська думка є важливою, де люди, свідомі свого призначення. А, може, треба було так статися, щоб розібратися, визначитися, зробити вибір – єдино правильний? Сказано ж „не хлібом єдиним“. Хліб дає сили, а не життя. Життя дає віра. Й учорашні приниження принесуть завтра велич. Якщо збагнемо. Схоже, лісівники збагнули. І не тільки лісівники.

Володимир Гоблик та Михайло Кічковський, відклавши всі справи, вийшли до пікетувальників. Авжеж, у поважаючої себе влади нема питань суттєвих чи не суттєвих – всі вони важливі, бо за кожним – людські життя, мрії.

«Ми не плекаємо ілюзій, що хтось це зробить за нас, але нам важливо знати, що обласній владі наші проблеми небайдужі», – висловлювались люди, оточивши з усіх боків Кічковського й Гоблика. Зав’язалась розмова. Лісівники висловлювали обурення щодо дій центральних органів виконавчої влади та дякували обласній за підтримку і розуміння, за захист і турботу. У той же ж час, користуючись нагодою перебування в області Олександра Кузьмука (який прибув у наш край з нагоди 85 річчя 128 – ої механізованої бригади), попросили голову облради передати їхнє обурення щодо даної ситуації та інформувати про це керівництво уряду країни.

Як повідомив голова облради Михайло Кічковський, він, як і обіцяв лісівникам, мав предметну розмову з Олександром Івановичем, що затягнулась до 20 хвилин, розповів про ситуацію, що склалася у лісогосподарській галузі Закарпаття в результаті незрозумілих людям кадрових змін, передав йому письмове звернення, яке підписало понад 250 пікетувальників. Так от, відмітив Михайло Михайлович, Олександр Кузьмук з порозумінням поставився до справедливих вимог закарпатських лісівників і пообіцяв невідкладно доповісти членам уряду про ситуацію, оскільки вирішення даної проблеми не входить у його пряму компетенцію як віце–прем’єра. При цьому заявив, що він – однозначно, на боці закарпатців, бо дотримання чинного законодавства України – обов‘язкове для всіх. Тим паче, трудового.

***

Як повідомив заступник голови ОДА Михайло Попович, Господарський суд Закарпатської області ухвалив рішення, яким задовольнив письмове клопотання Закарпатської ОДА про зупинення дії Наказів Державного комітету лісового господарства на час розгляду справи у суді.
Анна Романенчук, сайт Закарпатської обласної ради
17 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
» Всі новини