Українці Бергова голосуватимуть за свого кандидата, але не всі угорці – за «угорського» кандидата від влади

Так вважає оглядач, кандидат політичних наук Павло Білак який прокоментував перебіг виборчої кампанії в Берегові. Як відомо, у неділю тут пройдуть вибори міського голови.

Українці Бергова голосуватимуть за свого кандидата, але не всі угорці – за «угорського» кандидата від влади

-- Як і прогнозувалось, основна боротьба розгорнулась між Ольгою Бізілею та Золтаном Бабяком. Фактично ці вибори є відображенням політичних процесів у країні. Представник демократичних сил (Ольга Бізіля) змагається проти висуванця від влади Золтана Бабяка. Цікавим є аналіз основних груп виборців, які підтримують вказаних кандидатів. Я б виділив три критерії підтримки: господарський, національний та політичний.

Господарський

Підтримка того чи іншого кандидата пов’язана з тим, як конкретний житель оцінює роботу попереднього мера Іштвана Гайдоша. Кандидат в мери Золтан Бабяк є представником команди Гайдоша і уособлює для виборців все, що пов’язано з колишнім мером. Натомість Ольга Бізіля в Берегові виступає противагою Гайдошу і його політиці. Відповідно, ті виборці, які позитивно оцінюють роботу Гайдоша на ниві міського господарства, схильні підтримати кандидатуру його висуванця Бабяка. Ті ж жителі міста, які критично оцінюють стан справ у міському господарстві, підтримують Ольгу Бізілю.

Політичний

Залежно від політичних вподобань виборця формується підтримка того чи іншого кандидата. Ті виборці, які підтримують діяльність Партії Регіонів, можуть підтримати і Золтана Бабяка. Натомість ті жителі міста, які ставляться до курсу нинішньої влади негативно, підтримують Ольгу Бізілю. На минулорічних парламентських виборах в Берегові кандидат від регіонів Бушко набрав менше голосів, ніж Іван Балога. За той час економічна ситуація в країні стала ще гіршою, відповідно, кількість прихильників Партії регіонів могла змінитись тільки у бік зменшення.

Національний

У Берегові традиційно виборці угорської національності схильні голосувати за кандидата-угорця - в даному випадку це Золтан Бабяк. Натомість українці та росіяни традиційно голосують за «свого» кандидата – на цих виборах це Ольга Бізіля. Однак треба врахувати, що багато угорців, які за інших обставин проголосували б за «свого» кандидата, цього разу так, можливо, і не зроблять. Адже серед угорської громади є достатньо людей, які негативно оцінюють діяльність команди Гайдоша, тож не підтримають Бабяка, хоч він і угорець. Також серед угорців є багато таких, що негативно ставляться до економічної ситуації в країні і не будуть хотіти голосувати за кандидата, якого проштовхують регіонали. Тож тут Бабяк теж недорахується голосів.

Також потрібно врахувати той факт, що від угорської меншини йде одразу два сильних кандидати: вже згадуваний Бабяк від ДемПУУ та кандидат від КМКС Орос. Відповідно, це розпорошить голоси угорської громади, яка поділена на два ворогуючі табори. Натомість від української та російської громади є лише один сильний кандидат – Ольга Бізіля, що теж зіграє свою роль.

Сукупність цих всіх факторів робить найбільш очевидним кандидатом на перемогу висуванця від опозиції Ольгу Бізілю («Єдиний Центр»). Натомість негативне ставлення жителів Берегова до господарської діяльності Іштвана Гайдоша і до Партії регіонів позбавляє Золтана Бабяка можливості перемогти. Свій внесок у це робить і балотування ще одного сильного угорського кандидата Ороса. Як експерт, в даній ситуації я не бачу для кандидата від влади якої-небудь можливості переломити хід кампанії на свою користь. Тим більше, що до виборів залишилось всього 3 дні.

29 травня 2013р.

Теги: вибори, Бізіля, Бабяк, Берегово

Коментарі

Istvan 2013-06-02 / 13:38:36
А що? Піпаш є мадяр?

коля 2013-05-31 / 18:13:11
іза неі,дуже нам потрібна ця перемога,Оля ми за тебе

йосип 2013-05-31 / 18:10:38
всі порядні люди будуть голосувати за Бізілю,за чесну і порядну жінку-іце правда,

міша 2013-05-31 / 17:59:44
я знаю Бізілю і знаю що в неі перемога буде і все

Zoltán 2013-05-31 / 11:33:47
Толик, причем тут фамилия. В средней Европе она ничего не говорит. Попович может быть сербом, венгром, русином. Или вот тебе более менее известные не-венгры с венгерскими фамилиями: Михайло Томчаний (писатель), Василий Ковач, (депутат), Василий Г(Х)усти (писатель), Василий Вароди, Юрий Керекеш, множество Товтов, Кричфалуший (Кричево по-венгерски Кричфалу) Вайнагий (Вонигове по-венгерски Вайнаг), Г(Х)орват (может быть венгром, русином, цыганом тд.), Варга, Бигари, Русин, Фейер, Молнар, Мадяр тд. Они все маддяроны разве?!

толік 2013-05-31 / 10:53:52
який то з баб"яка угорець чи то мадяр???!!! Х.З.(((
"доборолась Україна до самого краю, гірше ляха рідні діти її розпинають".
П.С. в принципі в нас таких "мадярів" з українськими прізвищами навалом та і в сусідній угорщині також... то окрема "напів - нація " - мадярони

Zoltan 2013-05-31 / 09:33:08
Кто-то правильно отметил: не имеет значение национальность будущего мера.
Но он должен владеть венгерским, должен иметь какой-то опыт в госуправлении, должен разбираться в экономике и должен владеть широкой политической поддержкой.
Орос не может похвастаться ни опытом, ни поддержкой, ни опытом в госуправленни
Только могу повторить, что О. Б. не сузждено стать мером по нескольким причин:
1. Она женщина, у нас общество патриархальное
2. Она не владеет венгерским: релатиовное большинтсво жителей Берегсаса по национальности венгры, абсолютное большинство венгероязычное.
3. Она не местная, береговчане большие локалпатриоты
4. Она высунута ЕЦ-ом: эта партия и ее лидеры мягко говоря не на столько популярны в этом регионе, как скажем в Мункаче.
5. Как пятый пункт надо добавить: звучит глупо, что те которые не довольны работой Гайдоша будут за нее голосовать: она же была весь час его заместителем. То есть: или делится этими недостатками, или если не делится, тогда возникает вопорос: чем она занималась в мерии за эти долгие годы?
А кандидатство галичанина Вовкуновича в городе Берегсаса лучший анекдот, как минимум мая!
И так, хотя согласен, далеко не идеальный, но остается один Бабяк: владеет венгерским, работает первым заместителем мера (раньше первым заместителем райгосадминистрации), занимается бизнесом, его поддерживают две – венгерская и украинская! – крепкие в Берегсасе политические силы.

Це я 2013-05-30 / 22:44:19
МѢСТНЫЙ 2013-05-30 / 22:06:19
"не так важно, какой национальности будет мэр Берегова, как важно, чтобы это наконец был порядочный чел и толковый управленец."

Раз так, то це може бути тільки Орос Ґеза. Бо в нього одного відсутні політичні амбіції, є тільки намагання служити радному містові.

МѢСТНЫЙ 2013-05-30 / 22:06:19
2 Tibor ("Колись американці навіть говорили про своїх, хоть і сукин сун, але він свій!!! ")

да-да, так американский президент Рузвельт отозвался о необходимости, с его точки зрения, помочь никарагуанскому диктатору (вору и коррупционеру) Сомосе.

и что, американцам это на всю жизнь помогло удержать в Никарагуа? да ни фига...

не так важно, какой национальности будет мэр Берегова, как важно, чтобы это наконец был порядочный чел и толковый управленец.

Tibor 2013-05-30 / 21:12:55


Політична реклама - платна. Коментар видалено. Адмін


Tibor 2013-05-30 / 20:00:31


Політична реклама - платна. Коментар видалено. Адмін


Залізний 2013-05-30 / 17:49:36
там має бути Берегова

МѢСТНЫЙ 2013-05-29 / 20:17:04
2Валік ("купатися там коштує зовсім недорого - на сім'ю 100-200 гривень")

хера себе "недорого". при этом Конституцию, гарантирующую пользование БЕСПЛАТНО водоемами - побоку?

что за ущербная логика: если вор мадьяр, то поскольку он свой, значит он не вор. и 100 грн за вход. ур-р-р-р-а!

спостерігач 2013-05-29 / 19:50:42
ДЛЯ ВАЛІКА.... Ви вже вибачайте, але 100-200 грн це недорого ?? це ж тільки за вхід!і а ще поісти, попити, а якщо є дітки то " мам, то морозиво хочу, цей сік хочу, на катер хочу, катамаран і т.д. .... " висновок ? гривнів 300-400 треба залишити на цьому Дідові тільки за один день! а умови яби не сказала, що ахті ( У тій же Угорщині, хто бував, скаже кожен вам, що сервіс набагато вищий а ціна набагато менша! 400 грн - Хіба це не багато ?? це 1/2 зарплатні пересічного громадянина в місяць... сходити 3 рази на Дідово - залиш місячний оклад :)) Абсурд !!! Вдумайтесь, хоча, цілком можливо Ви НЕ пересічний :))) тому, питань до Вас нема

Валік 2013-05-29 / 18:56:03
До речі, Дідово то не Берегово. А купатися там коштує зовсім недорого - на сім'ю 100-200 гривень. Кидь Гайдош з Бабяком його забрав значить нікому не було потрібне...

йосип 2013-05-29 / 18:42:29
для тібора хочу сказати, що дурні мадяри як проголосують за бабяка, так будуть і далі сосати, бо так голосовали за гайдоша аж їм у жопі свербіло, то тепер гайдош сидить у теплому парламенті і дістає за місяць таку зарплату як коли тота бабка чи робітник за три роки своєї роботи чи пенсії. а тот урод сидить у раді та сміється з вас якісте дурні

Tibor 2013-05-29 / 18:14:06
Угорці тільки за угорців!!!!!!!!!!!!!! Що та бідзіля з дунковиць... Любиий угорець, незважаючи ні на що Він наш. Берегсас то не є дунковиця. Всіх Вовкуновичів в Броди, або в дунковицю з бідзілею!!! Золі, золі, та ще раз Золі

житель берегова 2013-05-29 / 18:13:10
шановні жителі берегова хочете щоб бабяк вкрав від вас все берегово так як озеро на дідові і колючою проволкою відгордив вас від себе голосуйте та будете мати те що маєте зараз хрен великий.

Веремій 2013-05-29 / 17:17:39
Павло Білак хіба особистий політичний оглядач ЄЦу.
Треба судити самим:
- пан Білак: "Сукупність цих всіх факторів робить найбільш очевидним кандидатом на перемогу висуванця від опозиції Ольгу Бізілю («Єдиний Центр»)".
Відколи це ЄЦ є опозиційним, а ся паніка висуваницею від опозиції?
Далі трохи до початку його розлогих роздумів: "Представник демократичних сил (Ольга Бізіля) змагається проти висуванця від влади Золтана Бабяка". Хто її висував на представництво, і які результати боротьби ЄЦУ із владою відомі хіба самомму Павлові...
Йдемо далі: "Ті виборці, які підтримують діяльність Партії Регіонів, можуть підтримати і Золтана Бабяка. Натомість ті жителі міста, які ставляться до курсу нинішньої влади негативно, підтримують Ольгу Бізілю". Звідки така інформація і зухвале твердження?
І на кінець: "У Берегові традиційно виборці угорської національності схильні голосувати за кандидата-угорця - в даному випадку це Золтан Бабяк. Натомість УКРАЇНЦІ та росіяни традиційно голосують за «свого» кандидата – на цих виборах це Ольга Бізіля".Абсурд!
Отож шановне панство, наскільки мені відомо, українська громада в Береговому є достатньо потужною, всі роздуми цього "оглядача" не варті навіть чорного за нігтем. Єдиним дійсно опозиційним представником на цих виборах є Вовкунович від "Свободи", а яке відношення націоналістів до влади "регіоналів" думаю знають і у Береговому. Тому не треба вірити дурницям, які намагаються втовкмачити вам в голови про будцімто опозиційність ЄЦу та його висуваниці. Думайте головою, бо часу розтягувати резіну вже нема, треба піднімати Україну. Окрім націоналістів цього не зробить ніхто!

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини