Кандидат ДПУУ та ПР просить угорськомовні бюлетені

7 травня 2013 року до Берегівської міської виборчої комісії надійшов лист від кандидата на посаду міського голови м. Берегова Золтана Бабяка, висунутого міською організацією Демократичної партії угорців України і підтриманого міськорганізацією Партірегіонів, в якому він просить голову ТВК «ініціювати прийняття рішення Берегівською міською виборчою комісією про друкування запрошень на вибори міського голови Берегова, а також виборчих бюлетенів з відповідних виборів угорською мовою». Про це повідомляє ГМ "ОПОРА".

У своєму листі кандидат посилається на ч.2 ст. 12 Закону України «Про засади державної мовної політики» згідно якого : «Виборчі бюлетені друкуються державною мовою. У межах території, на якій відповідно до умов частини третьої статті 8 цього Закону поширена регіональна мова, виборчі бюлетені по виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів і посадових осіб місцевого самоврядування за рішенням територіальної виборчої комісії можуть оформлятися і відповідною регіональною мовою», а також рішення Берегівської міської ради № 934 від 07 вересня 2012, яке надає угорській мові статусу регіональної в м. Берегово.

Однак ч.2 ст.31 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад та сільських, селищних, міських голів» встановлює, що «Форма іменного запрошення затверджується Центральною виборчою комісією», а  згідно ч.9 ст.66 цього Закону «Виборчі бюлетені друкуються державною мовою»

Члени Берегівської міської виборчої комісії ще 29 квітня направили листа до ЦВК щодо роз’яснення даної ситуації, але, наразі, відповіді не отримали. Також слід зазначити, що згідно ч.3 ст.66  Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад та сільських, селищних, міських голів» текст виборчих бюлетенів для голосування у відповідних виборчих округах затверджується відповідними територіальними виборчими комісіями не пізніш як за 17 днів до дня місцевих виборів, тобто, до 15 травня 2013 року.

Нагадаємо що вибори в місті Берегово відбудуться 2 червня 2013 року.

10 травня 2013р.

Теги: вибори, Берегово

Коментарі

6071 2013-05-13 / 14:08:16
Ніякого рішення про надання угорській мові статусу регіональної сесія Берегівської міської ради не приймала.А лише про запровадження деяких норм Закону Про державну мовну політику.Чому на цьому рішенні, що фактчно тільки легалізовувало існуючий стан речей, стільки спекулюють як угорці, так і українці. Кому потрібно вносити розбрат між мешканцями Берегова.

сорри 2013-05-12 / 23:35:08
йосі, ніхто не винен, що в партнери вам попалися дебіли. Тепер таких немало - з нульовим інтелектом і здатністю спілкуватися на рівні лексики російських попси, шансону і ботання на фені (спілкування на кримінальному жаргоні), у кращому випадку - на рівні діалекту, що його засвоїв з дитинства. Для таких літературна мова чужа, як чужа літературна угорська в усьому її багатстві для угорського криміналітету і загалом людей обмежених.

Думаю, що той ваш "бізнес" з цими людьми також закінчився відповідно...

йосі 2013-05-12 / 23:18:17
Русину.
Чому дискримінувати? Мені наприклад їх жаль… Вони як правило і по українські нормально не будуть знати, а про інших, особливо гуманітарних предметів і говорити не потрібно. Я цього знаю, бачив конкретно. Якщо людина з угорської сім’ї, де ніхто по українські нормально не знає, то ця дитина пропадає. Принаймні у теперішній освітній системи, що діє (фактично протидіє освіті) на Україні. Асиміляція не здається легко – потрібно декілька поколінь. А при теперішніх реаліях - не знаю що буде на Україні через пару поколінь.
І ще до знання «мови». Колись я мав коротку «бізнес» справу з місцевими українцями. Я почав з ними розмовляти літературною українською мовою. Вони не розуміли, так що прийшлося перейти на місцевий суржик , який складається з угорських, російських та українських слів. Чи можливо було з ними розмовляти на російській мові, яку між іншим знають всі мешканці Закарпаття - принаймні якщо їм за сорок…

Русин 2013-05-12 / 21:01:30
До Іштвана:але погодься Іштванку,що справи поганенькі,якщо вже треба доплачувати мадярським сімям,щоб віддавали діточок в угорськомовні школи.Чую,що дискримінуєте людей,які віддають малят в українські школи і в інших питаннях.

йосі 2013-05-12 / 18:38:40
Під «свідомими» я розумію тих, які всі проблеми українства хочуть пояснити через «злих дій» москалів, ляхів, мадярів, то що. І не бачать свою неспроможність. Одне діло кричати «дайте нам незалежність», та зовсім інше його зберегти, та розвити. Як говориться – «поганому танцюристу…» .
«Щодо стану викладання української мови в угорськомовних школах - то це пояснення, а не виправдання.» - Ніхто перед Вами виправдуватися не хоче. А що до стану української освіти, то при чому тут Янукович, Гайдош чи Бушко? Угорці віддали свої голоси як більшість населення України – різноспрямоване. При помаранчевої влади по Вашому було краще? Ну вимагали використання української мови вчителями аж у перервах. З тим покращилось викладання української мови? Навпаки - посилювалося відторгнення. Якщо чесно, здорово попрацювали в інтересах угорських націоналістів – якщо вони взагалі існують на Закарпатті.
І ще до націоналізму… Угорщина довгі роки існувала як багатонаціональна країна. Всі народи могли користуватися своєю мовою. Але якісь там «розумники» у дев’ятнадцятому столітті – особливо наприкінці – вирішили побавитися з націоналізмом. Кінчилися це, Вам напевно відомо – Тріаноном . Угорщина втратила десь дві третини території та велику частину свого населення…
Майте на увазі, коли балуєтесь націоналізмом та шовінізмом…

Андрій 2013-05-12 / 18:10:29
До Сорри...НЕ знаю, кого ви маєте на увазі під поняттям "свідомі". Патріотично налаштованих українців? Ну то вони є і будуть незалежно від вашщого бажаня. ?!?!?!ТАк само будуть і патріоти Угорщіни незалежно ВІД вашого бажання!

сорри 2013-05-12 / 17:49:30
прошу вибачення за механічні помилки - набираю текст швидко і без правки...

сорри 2013-05-12 / 17:48:04
йосі, ви, мабуть, також погано розумієте українську мову. Бо я говорив про Іштвана та інших членів КМКС начолі з Міклошем Ковачем, які працюють на відрив Закарпаття від України, як мінімум - в частині заселених угорцями територій. Але, зрозуміло, не всі угорці є членами КМКС і націоналістами.

НЕ знаю, кого ви маєте на увазі під поняттям "свідомі". Патріотично налаштованих українців? Ну то вони є і будуть незалежно від вашщого бажаня. Бо живемо в Україні, а не Угорщині.

Щодо стану викладання української мови в угорськомовних школах - то це пояснення, а не виправдання. Бо при владі вже з 2010-го року Янукович і партія регіонів, яку обирали угорці. Тому всі претензії до них. А також до ваших нардепів у парламенті - Гайдоша і Бушка.

Я ж, нагадаю вам, констатую факт, а не рприймаю відмовки - більшість угорців, вимагаючи регіонального статусу угорської мови, деделі менше знають українську. І я вважаю це цілеспрямованою політикою КМКСу, і його лідерів що здійснюється за підтримки угорської держави.

Русин 2013-05-12 / 17:45:08
Як би мадяри не пищали ,а вчити українську мову прийдеться.Хто принципово не хоче-хай їде з Богом у Мадярщину.Ви лишень уявіть собі аналогічну ситуацію на мадярах.

сорри 2013-05-12 / 17:36:27
Кроган я не нию, а констатую факт. І ставлення в мене однакове до всіх, хїто не знає державної мови - що до єврея Азарова, що до угорців Іштвана чи Піштия...

йосі 2013-05-12 / 17:35:44
«Ви - українофоби, і тільки й мрієте, як відірвати частину або й усе Закарпаття від України. І про це треба говорити відверто...» Ой, Сорри, яку дурість Ви пишете…. Якщо хтось і небезпечний для української незалежності, цілісності - то самі «свідомі». Ви взагалі не знаєте угорців, які проживають на Закарпаття...
Чи знаєте Ви, що у багатьох селах школи з угорською мовою навчання пустують, бо батьки віддають своїх нащадків українські школи? І за звичай, ті діти там мучаться, бо як правило ніч не розуміють, а батьки допомогти теж не вміють – бо самі його не знають. Цих дітей в великих школах як правило зараховують в окремі класи, де не звертають на них особливу уваги – вони тільки «мадяри» … Потім закінчують школу, навчаться щось неграмотно балакати на української мови – і як правило – більше нічого не знають. З математики, з географії, с історії, то що відстають ще з початку.
А ви знаєте теперішній стан викладання української мови шановний Сорри? Особливо в школах національних меншин? Бачили програму, підручників? І що головне – відношення викладачів до своїй роботи. Я цього бачу кожний день… Коли говориться відверто, що не треба їх вчити, і не можливо їх вчити. Коли після закінчення навчання переважна більшість випускників угорських шкіл не можуть здати незалежні тести з української мови, а мають платити за репетиторство тим вчителям, які їх не навчили на шкільних уроках. Значить діти національних меншин мають додатково платити за послуги українських освітян. Прямо якийсь бізнес створили на цьому. Цікаво, що колись, батьки цих «невдалих» мадярів, могли достатньо добре засвоїти російську мову, поступати в радянські вузи. Ще і в ДАИ дали екзамени на російськый мові, і не платили корумпованим бездарам .
Так, шановний пан, порядок треба навести у своєму "хазяйстві" – і всі будуть вчити та знати «мову» . Інакше і мова нікому не буде потрібна, і країни взагалі не стане – скоріше, ніж Ви думали.

Микола 2013-05-12 / 16:58:57
Та може вже перенести шлакбаум з Вілока наприклад в Яноші??? Мадярони вже зовсім ох....

Кроган 2013-05-12 / 16:58:17
До Сорри ....Увас премєр не знає Української а ви ноєте що Угорці не знають державної

сорри 2013-05-12 / 14:48:08
Пес береше, а я говорю. Ти поїдь в Оклі, Оклі Гедь та інші села і заговори там по-українськи... :)

Вам, членам КМКС, треба заминати тему масового незнання угорцями державної мови, бо інакше не зрозуміло (а точніше, тим, хто "в темі", якраз зрозуміло), чому ви добиваєтеся регіонального статусу угорської і незнання української...

Ви - українофоби, і тільки й мрієте, як відірвати частину або й усе Закарпаття від України. І про це треба говорити відверто...

Istvan 2013-05-12 / 14:00:05
Сорри - брешешь

сорри 2013-05-12 / 13:46:49
Більшість угорців в угорськомовних селах Берегівщини, Виноградівщини та Ужгородщини не знають ні української, ні, навіть, російської. Тільки угорську.

Istvan 2013-05-12 / 13:03:53
Усі угорці Закарпаття прекрасно знають літературну державну мову. Як найменше на рівні гуцулів або президента чи прем'єр міністра України...

ужгородець 2013-05-12 / 12:22:22
права угорців - це знати державну мову

Кроган 2013-05-12 / 12:12:12
Угорсько мовні бюлетенні це право Угорців !

Istvan 2013-05-12 / 08:55:26
Якщо є Закон - треба виконувати...

НОВИНИ: Політика

11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
» Всі новини