Закарпатські плоди Орлаєвого поля

Щойно вийшло з друку друге, доповнене видання збірника "Іван Семенович Орлай: з наукової спадщини". Уклав його завідувач кафедри історії України Ужгородського національного університету Дмитро Дмитрович Данилюк, великий патріот свого краю, міцно залюблений у нашу неповторну історію.

Закарпатські плоди Орлаєвого поляЧимала увага у навчально-виховній роботі кафедри надається викладанню та популяризації крайової історії й історіографії. Д.Данилюк переконливо доводить, що без праць місцевих істориків минулого українська історіографія буде принципово неповною. Загальні курси історії України, які читаються на всіх факультетах і відділеннях, обов’язково включають значну частину конкретного матеріалу з історії Закарпаття. Одне з практичних занять на всіх факультетах присвячується закарпатським будителям. Для істфаку ж, крім того, читається цілий ряд спеціальних курсів краєзнавчої спрямованості, зокрема сам Д.Данилюк викладає предмет історичного краєзнавства Закарпаття.

Тривалий інтерес наших істориків саме до Івана Орлая невипадковий. Це була одна з ключових постатей в історії закарпатської і не тільки закарпатської інтелігенції. Виїхавши ще 1791 р. до Росії, він зумів там створити своїм землякам виняткову репутацію. У рецензованому збірнику наводиться думка міністра О.Голіцина (явно вкладена у його вуха І.Орлаєм): “Один народ, від якого можна бажати нам вчених, є карпатороси”. Саме Орлай відкрив дорогу і особисто сприяв багатьом закарпатцям, котрі згодом проявили себе в Російській імперії, зокрема на її українських землях. Загальновідомо, що вихованцем Орлая був Гоголь, а учнем одного з Орлаєвих учнів – К.Ушинський.

Проте шлях Орлая до сучасного читача був особливо тяжким. За життя він не видав жодної книжки – тільки журнальні статті. По смерті вони практично не перевидавалися. У бібліотеці УжНУ є тільки одна з його праць (власне – доповідна записка). Не кращою є ситуація й у інших книгозбірнях. Копії статей для репринтного видання професор отримав лише з фондів Бібліотеки ім. Вернадського НАН України, та й то там їх ледве видали через погану збереженість відповідних журналів. Таким чином, Орлай нині стає доступнішим для широкого читача, міцніше вводиться у контекст загальноукраїнської історіографії – працями “История о карпато-россах” та “О Юго-Западной Русии”. Багато чого про нашу історію уперше було сказано саме Орлаєм, а надалі тільки повторювалося його численними послідовниками. Додаток містить документи про життя і діяльність просвітителя, ґрунтовний науковий апарат.

При цьому, на відміну від першого видання, дане містить чимало нових матеріалів. Це величезний науковий лист нашого філолога Івана Фогарашія-Бережанина до Орлая, опублікований у тодішній російській періодиці і практично забутий, уривки з листування інших знайомих Орлая, спогади про нього, написані Василем Кукольником – іншим закарпатцем і близьким сподвижником Орлая, що теж викладав у Ніжинській гімназії вищих наук, був батьком популярного російського поета Нестора Кукольника. Тут же практично вперше в нашій літературі публікується портрет В.Кукольника – з прижиттєвої акварелі.

Дане видання, як і перше, носить репринтний характер – відтворює сторінки журналу “Северный вестник” та інших старих збірників, де вперше і востаннє друкувалися праці Орлая. Та незважаючи на давні шрифти, текст сприймається як цілком сучасний, адже головна ідея цілої збірки – невідривність закарпатської історії від долі інших українських земель по той бік Карпат.
Сергій ФЕДАКА
13 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини