На Закарпатті масово загинули розрекламовані сірі угорські корови (ВІДЕО)

У розпорядженні редакції Закарпаття онлайн опинилося шокуючи відео. На ньому зафіксовано масову смерть корів екзотичної сірої угорської породи, що ними ще недавно хвалилася влада Берегівського району Закарпатської області.

На Закарпатті масово загинули розрекламовані сірі угорські корови (ВІДЕО)

Як видно на відео, загинуло кілька десятків корів. Автори відео стверджують, що десь 70-80, і що живими залишилося всього 20. Хоча свого часу на фермі було кілька сотень корів, а до 2013-го року поголів'я обіцяли збільшити до 1500. Кажуть, що тварин, що здатні виживати в несприятливих умовах і утримуються під відкритим небом, взимку практично не годували. Цей вид великої рогатої худоби вважається стійким до інфекційних хвороб, у тому числі до коров’ячого сказу.

Туші померлих тварин скинули у ями на території неподалік Берегова – без жодних дозволів санітарно-епідеміологічної служби. Про наслідки, які може потягнути за собою таке "поховання", можна лише здогадуватися. Однак всі закарпатські підрозділи структур, відповідальних за санітарно-епідеміологічне благополуччя – облСЕС, УДСНС (колишнє Управління МНС) – мовчать. Жодної інформації про подію отримати не можливо – все тримається в таємниці, бо серед причетних – ключові особи обласної влади.

Перші кілька десятків корів сірої угорської породи (Magyar szürke szarvasmarha), що вважається національним продуктом Угорщини (хунгарікум) і кожна з яких коштує понад 2 000 євро (а може коштувати і до 6 тисяч), були завезені в 2011 році на ферму в селі Верхні Ремети ТОВ «Карпатікум», що було засноване кількома партнерами з України та Угорщини. Керує компанією в Україні, за інформацією ЗМІ, відомий закарпатський бізнесмен, власник виноробної компанії "Котнар" Пейтер Чаба - депутат Закарпатської обласної ради 5-го та 6-го скликань, член партії UMDSZ (Демократична партія угорців України). Також серед причетних до цього бізнесу називають і колишнього голову Берегівської РДА, а нині першого заступника голови Закарпатської ОДА, депутата облради від Партії регіонів Ігоря Свища. Власне, за неофіційною інформацією, ферма, на якій утримували корів, належить Ігорю Свищу, який є уродженцем Верхніх Реміт. Нині сільським головою в цьому селі є його син.

Генератором ідеї завезення угорської породи на Закарпаття ЗМІ називають фахівця у галузі сільського господарства – колишнього голову Берегівської районної ради Андрія Бігарі.

За інформацією Закарпаття онлайн, спеціально під проект розведення цих корів у селян Верхніх Реміт було взято в оренду земельні паї, однак досі гроші за оренду їм не виплатили, що може також опосередковано свідчити про якісь труднощі, що виникли в підприємства.

На презентації проекту у 2012-му році Пейтер Чаба повідомив, що станом на той час поголів’я нараховувало 450 корів та 75 телят і говорив, що ці тварини будуть не тільки туристичною привабливістю, а й частиною генофонду угорської сірої породи. "Згодом, при збільшенні кількості поголів'я можна буде також розпочати виробництво біопродуктів з їх м'яса", – казав П.Чаба. За його інформацією, у світі є всього 33.000 голів угорської сірої породи.

"Вважаю, що маємо всі умови для того, щоб із часом створити справжній екопарк, який слугував би і для збереження цінностей природи, і для екологічного виховання дітей, так  і для підвищення туристичної привабливості нашого краю. Перші кроки завдяки ентузіастам зроблені і влада всіляко підримує їх добрі починання!” –  заявляв тоді ж Андрій Бігарі.

Сірі угорські корови – одна з найдавніших м'ясних порід корів у Європі. Перші прибули у Дунайську низовину в 9-му столітті разом із племенами угрів.

У сільських господарствах Закарпаття з успіхом утримується "родичка" цієї породи – буро-карпатська порода м'ясо-молочного напряму, яку вчені Закарпаття вивели на основі сірої угорської у 60-ті роки минулого століття. Ці корови також невибагливі до кормів і, стійка до гострих інфекційних хвороб.

Так корови виглядали тоді, коли їх привезли на Закарпаття:

 

Пейтер Чаба (крайній зліва) та Ігор Свищо (крайній справа) на фермі сірих угорських корів. Грудень 2011 року. Фото О.Ворошилова

 

Читайте також на цю тему:

Влада Закарпаття дала вказівку «зам’яти» історію з масовою загибеллю угорських сірих корів

Влада каже, що контролює ситуацію із масовою загибеллю корів на Берегівщині

Головному ветеринару Закарпаття варто навчитися говорити правду

Прокуратура контролює хід кримінального провадження за фактом загибелі великої рогатої худоби на Берегівщині

Могильник сірих угорських корів на Берегівщині досі не ліквідовано 

"Регіонал" Щербей також долучився до применшення масштабів загибелі корів на Берегівщині

Інформацію про всього 17 мертвих корів розповсюдили зі слів ветеринара ТОВ "Карпатікум"

«Губернатор» Закарпаття продемонстрував стурбованість ситуацією з масовою загибеллю корів на Берегівщині

Останній припис ветеринари писали власникам угорських корів восени - ІНТЕР 

Власники угорських корів по суті знущалися над худобою 

20 квітня 2013р.

Теги: сірі угорські корови

Коментарі

Чорнота 2013-05-09 / 18:55:09
Чорнота. В твоей голове чорнота...

Експерт 2013-04-25 / 15:45:10
Подивіться но "рожі" цих господарів! Хіба не видно,що ці люди, м'яко кажучи, недалекі. В старі часи, їм би бригаду в колгоспі не доручили...

Чорнота 2013-04-24 / 18:48:55
НІчого дивного нема в цьому - корови ж мадярські. А звідтам нічого хорошого на Закарпаття ніколи не приходило

ярослав орос 2013-04-23 / 22:30:41
Олег Супруненко 2013-04-23 / 21:57:29
Крапка (як казав найпатріотичніший з українських президентів).

нехай буде крапка!

Олег Супруненко 2013-04-23 / 21:57:29
Шановний пане Ярославе,
я не вважаю себе експертом в справі епізоотій та поводження із трупами корів.

Перечитайте мою скромну думку від 22.04:

"всі адекватні люди впевнені: ЖОДНА особа сьогодні не відповість за цей злочин, мор дорогущих корів. Тому що української держави не існує. Є її симулякр, глиняна копія, щоправда, доволі небезпечна для її мешканців, яких глиняні жернова цієї держави можуть запросто перемолоти..."

Сьогодні держава задіяла усі механізми, результатом чого стало визнання загибелі 16 чи 17 корів, трупи яких посипали каустичною содою і засипали землею:

http://www.mukachevo.net/UA/News/view/73190-Коров-ячий-цвинтар-на-Берегівщині-ліквідували-ВІДЕО

Можливо, покарають когось з працівників ферми - за жорстоке поводження з тваринами. І то навряд чи, бо таких справ по всій Україні до вироку було доведено буквально одиниці.

Крапка (як казав найпатріотичніший з українських президентів).

ярослав орос 2013-04-23 / 21:20:32
до олега супруненка:

олеже івановичу, прошу Вас захистити мене від Горонглабус 2013-04-22 / 15:26:14, позаяк я хотів власне від Вас почути (тільки) Вашу авторитетну думку...
дякую...

севлюшський 2013-04-23 / 20:06:04
Для чого труїти? Читайте всі публікації. Самі ті, хто мав доглядати за худобою, кажуть, що цілий холодний (зі снігами і навіть морозами) березень корови простояли у воді вище колін і негогдовані. Корови - не форель. І в студеній воді не живуть. Не дивно, якщо при такому виснаженні на них напала і якась хвороба.

Читач 2013-04-23 / 19:40:09
Якщо зайги на угорські сайти, прочитаємо, що порода ця - дуже стійка до хвороб і невибаглива до умов перебування - має надзвичайно міцний імунітет. Коли угорці ішли в Дунайську долину, з ними були і ці корови. Ні одна не за гинула...
Чи не отруїли їх?

санитар 2013-04-23 / 15:10:58
к No comments 2013-04-23 / 00:22:34

«…нами разработана уникальная эмбрионная программа, которая помогает улучшить поголовье КРС любому фермеру и сэкономить время и средства, что также важно в наше непростое время.»

«Экономия средств» - это когда за 2 года из 700 голов КРС серой венгерской породы в стаде остается около 400?
А 300 коров, умирая от голода по «уникальной эмбрионной программе», сами зарылись в землю, или кто-то все-таки «помог»?
Так кто же отвечает за незаконный скотомогильник? Один Пейтер Чобо или ветеринарное «трепло» Ю.Садвари тоже?

Це я 2013-04-23 / 10:15:21
No comments 2013-04-23 / 00:22:34

Як я зрозумів, іде звичайний процес природного відбору.

No comments 2013-04-23 / 00:22:34
О нас

Компания ООО «Карпатикум» была основана в 2011 году несколькими партнерами с Венгерско-Украинским капиталом. Среди них руководством компании на Украине занимается известный закарпатский бизнесмен, владелец винодельческой компании "Котнар" Пейтер Чобо.

Цель и стратегия украинско-венгерской компании «Карпатикум»: возрождение, сохранение и распространение уникальных аборигенных домашних животных и культурных растений Карпатского бассейна на протяжении многих столетий и являющиеся основой животноводства, экономическим фундаментом культурного наследия народов и этносов края.

Уникальные по своим характеристикам генетические линии крупного рогатого скота, лощадей, овец, свиней, птицы и других животных на сегодняшний день выделяются из множества известных мировых генотипов исключительным качеством мяса, неповторимым иммунитетом к заболеваниям выносливостью, неприхотливостью к условиям содержания и высочайшей репродуктивной способностью, не только в отношении своей генетической линии, а также в отношении других видов и подвидов.

Специфика деятельности ООО "Карпатикум" основывается на уникальной идее, суть которой заключается в реализации возможности разведения высокоценных генетических пород на территории любого хозяйства, любой страны, с помощью уникальных особенностей коров венгерской серой породы.

Мы помогаем восстанавливать поголовье КРС в разных странах СНГ частным фермерским предприятиям и государственных животноводческим предприятиям, где ситуация в животноводстве критическая. Еще в начале своей деятельности, мы инвестировали в экономику Закарпатского края значительные средства, в 2011 году экспортировали 700 голов КРС серой венгерской породы. Мы хотим поделиться замечательным наследием народов Карпатского края и за пределами исторической родины венгерского серого КРС. С этой целью нами разработана уникальная эмбрионная программа, которая помогает улучшить поголовье КРС любому фермеру и сэкономить время и средства, что также важно в наше непростое время.

http://karpatikum.net/ru/

Горонглабус 2013-04-22 / 15:26:14
Цей ярослав орос просто чудак, якщо не сказати більше... Олегу - респект за достойну відповідь! Справді дуже сумнівно, аби когось з чінуш або власників покарали. Хоча я б їх просто примусив голими руками тих корів вибрати з землі, завантажити на вантажівки (або їхні "лексуси") та вивезти на могильник. Це раз. Друге - сплатити штраф за забруденення навколишнього середовища та за скотське поводження з тваринами. Бо лише скоти так себе поводять з скотиною!

МОЧОЛА Йончі 2013-04-22 / 11:55:39
Нащо. свищо і Пейтер Чобові Карови коли сигаретлики в мадярщину возити і соляра булше грошей давуть чим бідні корови

МѢСТНЫЙ 2013-04-22 / 09:42:55
во многих, даже самых благополучных странах случаются и эпидемии и мор животных.
существенное отличие от нас: из этого делаются выводы :(

гість 2013-04-22 / 09:21:41
Держава не винна, винні її керівники!!! А в першу чергу люди, які обрали таких керівників!!! Що тут можна сказати - туди їх всіх до корів і загребсти разом. Нічого не бояться ні Бога, ні чорта, нічого святого вже не залишилось, ніяких людських цінностей, все перераховується тільки в гроші... Коли ж вам вистачить накінець? Але є надія і тішить тільки одне, що все таки люди прозріють, а цим аспідам все повернеться і будуть їхні діти і внуки пожинати плоди діяльності своїх батьків!!!

Василь 2013-04-22 / 09:12:00
Коментар гостя - класичний тролинг, спрямований на "розмивання" суті.

гість 2013-04-22 / 08:44:25
Я так розумію, всі хто з таким ажіотажем коментує тему -вегетаріанці? Бідні корови. От якби вони не загинули, то в подальшому їх чекало б райське життя. Кінець для цих корів все одно був би один - на пікницю. Хочете співчувати тваринам - будьте послідовні, відмовтесь від мяса, від туфельків, від курточок шкіряних. Бідні корови, яка прикра смерть, от молотом по лобі то дійсно гуманізм.

ярослав орос 2013-04-22 / 08:37:36
Олег Супруненко 2013-04-21 / 19:54:39

на жаль, Ваша багатовекторна відповідь не задовільнила мою цікавість...

123 2013-04-22 / 07:34:09
Україна приречина на крах!

Пракурорішка 2013-04-22 / 07:21:11
Вчора одному Ригго Анналові із хуста дали по морді бітою то всі там були і прокурори і менти а туй корови здохли від сибірки яку приховують від нас або від сказу і Петруня просто пропав і природоохоронний новий прокурор Міша!! Десте є може шашлика сьте пережралися за неділю і суботу чи Нагірного ймаєте в мадярах? Се ганьба на цілий Світ владі конченій бо всі там хто до падалі коров бідн причетих лиш думавуть на чолі із Свищом як сигаретлики і мадяри перекинути контробасом і побільше із труби соляри вкрасти

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини