Іван Балога: «Адміністрації потрібно ремонтувати дороги, а не займатися авантюрним проектом реконструкції площі Народної»

Голова Закарпатської обласної ради Іван Балога категорично виступає проти ідеї реконструкції та забудови площі Народної в Ужгороді. Водночас керівник ради наполягає: головна площа області має зберегти той цілісний вигляд, який проектував чеський архітектор Крупка. Тим паче, що еліта області - історики, архітектори, мистецтвознавці, заявляють про недоцільність і згубність перебудови площі.

Іван Балога: «Адміністрації потрібно ремонтувати дороги, а не займатися авантюрним проектом  реконструкції площі Народної»

 

«На минулій сесії обласної ради депутати не підтримали ініціативу обласної адміністрації щодо виділення коштів на реконструкцію площі Народної. Цим самим представники територіальних громад Закарпаття виступили проти ідеї спотворення площі Народної. Вважаю, що зміни вигляду головної площі в Ужгороді не можлива з кількох причин. По-перше  це безглуздий архітектурний проект, який не притаманний чеському конструктивізму, в якому зведений нинішній квартал на Народній. Буде загублений той вигляд, який нам у спадок залишив видатний скульптор Крупка, буде спотворено головну візитівку обласного центру. По-друге, площа Народна взята під охорону держави як історико-архітектурно сформований комплекс. Ніхто не каже, що цей квартал не можна реставрувати, але кардинально міняти її вигляд, як це нині хоче одна-дві особи недоцільно, а з юридичної точки зору й не зовсім законно. По-третє, нині, коли в обласному бюджеті не вистачає грошей для нагальних проблем виділяти більше трьох мільйонів гривень на архітектурну забаганку голови ОДА як мінімум аморально. До обласної ради, як представницького органу не надходило жодного звернення від громад з пропозиціями щодо реконструкції площі. Натомість маємо сотні прохань від людей щодо ремонту шкіл, дитсадочків, лікарень. В області бракує грошей на ремонт доріг, тому нині їздимо розбитими шляхами, щороку в селах через настачу фінансування під виглядом реорганізації закривають школи, а нам з обласного бюджету пропонують виділити мільйони на незрозумілі реконструкції. Громада Закарпаття таких підходів не сприймає», - констатує Іван Балога.

Також керівник облради нагадує, що у 2006 тому році тодішній міський Ужгорода Сергій Ратушняк намагався дати добро на забудову площі Народної філію Нацбанку України. З цією ідеєю свого часу «носився» і нинішній голова ОДА Олександр Ледида. «Але тоді громадськість міста та області висловила свій рішучий протест і ці плани було відкинуто. Впевнений, що і цього разу рішучий супротив громади не дозволить спаплюжити площу Народу», - резюмує Іван Балога.

Натомість голова обласної ради пропонує зберегти площу Народну у тому вигляді такою, якою вона є сьогодні і висловив готовність організувати фінансування за рахунок спонсорів для озеленення площі. 

02 квітня 2013р.

Теги: площа, реконструкція

Коментарі

Настя 2013-04-03 / 19:28:31
Проект гарний, тут нема чого казати. З мільйони - сума велика. Але тут мова про обличчя УЖгорода. Одна з центральних площ. ви ж подумайте, що там проїжджають шановані гості Закарпаття, і коли прилегла територія виглядає належно - в очах гостей все виглядає інакше. Те, що машини треба десь діти, бо вони захаращують увесь вигляд, і парк позаду годилося б прибрати, то вже інше питання. А от як би так зробити, щоб машини не заважали потім на оновленій пошті - хай би подумав архітектор. Має бути гарно! І не обливайте тут брудом всіх і вся.

Справжній архітектор з Ужгорода 2013-04-03 / 11:24:11
Молоді фахові журналісти приеднуйтеся до також молодих та фахових архітекторів!
Ні нафталіту.Нарешті молода генерація архітекторів Закарпаття себе проявила та подолала заказний ступор пострадянських псевдо-митців. Свое вагоме слово сказали фацівці архітектори, оскільки,знають містобудівне законодавство. Відповідно до положення у складі архітектурно-містобудівної ради передбачено наявність більше 50 відсотків архітекторів, що і було продемонстровано вчора. Звичайно, що деякі (куплені)мистецтвознавці (базіки на камеру)виявилися в меншості. Показово і те, що їх не підтримала і архітектурна еліта області, а саме голова спілки архітекторів Закарпаття ГанзелВ.Й..А представники управління культури, взагалі погодили проект письмово визнавши те, що вони де-юре пам"ятку архітектури ( плю Народну)належним чином не оформили а оперують ще радянськими документами. Нарешті молодою генераціею подолано войовничий нігелізм та догматизм пристарілої псевдо еліти яким не завадило би зайнятися самоосвітою та, як мінімум прочитати положення про арх.містобудівну раду.

Пенсіонер 2013-04-03 / 10:00:10
У середовищі творчих дюдей ніколи не буває єдиної думки,ці люди закомплексовані у власному баченні будь якого творчого доробку,у яккому вони не прийняли участі.Не виключено і якесь своє ментальне /в тому числі і політичне/бачення.Критикувати можуть усі,але жоден з "критиків" не прийняв будь якої участі крім критиканства.Може хтось бачить площу майданом для встановлення палаток,як це було в 2004 році,такий стан дуже підходить для цього.Нікого не турбує сквер де була обласна дошка пошани.Схаменіться "творчі"!

Дід Микола 2013-04-03 / 09:48:09
Все за що беруться обригані, перетворюється в лайно. Засрали всю державу, ідіть засирайте свої параши, скоти вонячі, і мийтеся частіше, бо смердите.

Володимир Павлей 2013-04-03 / 01:51:02

Що стосується проекту - проект зроблено, відкориговано, відповідно слушних зауважень зроблених при попередніх обговореннях, подано на розгляд фахових рад та комісій.
Всі сторони, відповідальні державні служби надають фахову аргументацію та діють в межах чинного законодавства.
Так і повинно бути. Ще повідомляю, що політична сторона протистояння у відношенні до питання благоустрою мене не цікавить.
На сьогоднішній раді надзвичайно приємно було чути фахову аналітику архітектора Ігоря Броді - в контексті відношення до образу та концептуального рішення площі. Надзвичайно поважаю і завжди поважав думку колеги Ігоря Броді.
Цікаво було вже в третій раз прослухати думку Єви Степанівни Асталош про необхідність проробки ПДП всього ансамблю Народної і цілком підтримую цю думку. Але вона голосувала проти - і так - вже на третій містобудівельній раді.
Надзвичайно приємно було побачити серед членів ради, котрі на цей раз голосуванням підтримали проект благоустрою - з числа тих, котрі раніше не мали достатньої інформації для визначення з позицією.
Приємно було слухати і зрозумілою є фахова аргументація голови Закарпатського осередку Спілки архітекторів України - Владислава Ганзела, котрий утримався від голосування.
Послідовною, зрозумілою і заслуговує на повагу позиція мистецтвознавця Михайла Сирохмана, автора чудових книжок про закарпатські деревяні церкви, котрий голосував проти.
Послідовною, зрозумілою є позиція Заслуженого Художника України, викладача кафедри дизайну ЗаХУІ, архітектора за освітою та художника за покликанням - Бориса Кузьми, котрий голосував проти.
Послідовною, зрозумілою є позиція архітектора Багрія Степана, котрий голосував проти, бо не реалізується проект озеленення партеру, розроблений раніше його дружиною архітектором Наталією Багрій.
Дуже цікавим було ознайомлення з цим без сумніву оригінальним проектом.
Надзвичайно порадувала пунктуальна ділова атмосфера, що панувала на раді та відповідальна конструктивна фахова думка архітектора містобудівельника з досвідом головуючого Миколи Пігуляка.
Надзвичайно порадували відповідальні конкретні зауваження від інших фахівців та віповідальних осіб, котрі мудро проголосували за підтримку проекту, виконаного відповідно до вимог ДБН, завдання на проектування, містобудівельних умов та обмежень,
відповідає стандартам та вимогам всесвітньої практики стосовно збереження історичної спадщини та принципів реновації памяток історичної спадщини, сформульованих Венеціанською хартією.
Хай всім щастить у добрих справах на благо міста та області. Якщо кожен з вас, шановні коментатори, патріоти нашого міста та області, зробить свою справу так відповідально та якісно, як це зробив авторський колектив архітекторів,
інженерів та всіх відповідальних осіб, котрі доклали зусиль для вивчення проблематики, прийняття відповідальних рішень та виконання цього проекту, то життя зміниться на краще.
Успіху всім. Час тратити на коментарі, мабуть, вже не буду. В архітектора є завжди багато цікавих конкретних справ, котрі потребують часу і є більш важливими за вияснення стосунків в Закарпаття ОНЛАЙН.

Володимир Павлей 2013-04-03 / 01:50:06
Шановні ужгородці, участники обговорення, повідомляю, що я прийняв рішення не встрявати в дискусії в інтернеті.
До коментарів, котрі нижче і привязуються до мого імені не маю відношення.
Якщо буде нагальна потреба висказатись - можу це зробити і під власним іменем.
Кілька разів я використовував раніше нік "ужгородець" - маючи на це повне право, як ужгородець.
Але, поскільки під цим ніком почали з'являтись коментарі, котрі не мають відношення до мене,
а привязуються мені, то повідомляю, що відмовляюсь від його використання, як ніка - назавжди.

Ваня 2013-04-02 / 22:46:54
Проект Крупки передбачав будівлю економічного, перепрошую, історичного факультету УжДУ, перепрошую, УжНУ з футбольним полем? Як би там не було, у Ледиди та Балоги немає більш серйозних проблем?

ungvarec 2013-04-02 / 22:35:07
Павлей, ні, нам не хочеться мати таку площу і за такі гроші. Чому у європейських країнах може бути газон рекреаційною зоною перед адміністративною будівлею, а у нас ні? Ага, відкатики потрібні?! Ну, перебачте!

Тим більше, що ТАКА реконструкція партеру руйнує історичне середовище.

Ужгородець 2013-04-02 / 22:18:36
По-перше я не Павлей.
По-друге. Я все розумію, 3 млн. це великі гроші, але я вважаю, що на кінець ми побачимо куди пішли гроші. Ну хіба Вам не хочеться мати таку площу?
Краще коли 3 млн. підуть на площу Народну ніж на пісочний ремонт доріг.
Думаю проект подобається всім. Просто нас всі розділяє політична обставина.

До Логіка 2013-04-02 / 22:07:27
Ви, чоловіче, або сліпі або глухі. Проект реконструкції не передбачає троянд на площі - там буде тільки 40% бруківки, фонтани, лавиці, підсвітка.

І все це за наші з вами гроші - 3 млн!

І все це на фоні тотальної розрухи в місті та обсипаючихся фасадів.

Логік 2013-04-02 / 20:57:10
Політика у підтримці-непідтримці проекту взагалі. Очевидно у ради і адміністрації проекти різних архітекторів... Я вважаю, що реконструкція потрібна. Бо не виглядає та поляна природно. На старих фото площі видно які там були кущі троянд. Їх правда були запустили, але спроби зробити з того щось людське були. То чому коли можна зробити гарне місце для відпочинку ужгородців проект треба не пропустити.Івану обідно, що то не його ідея?

До Ужгородця 2013-04-02 / 19:29:38
Ну чому тільки політичне? Ви трохи не помітили фінансову складову цього питання- всього-навсього 3 млн грн. бюджетних. Мабуть це для вас не гроші, тому і випустили таку дрібницю

ungvarec 2013-04-02 / 19:18:23
Павлей, чого ховаєшся під іменем Ужгородець? Слабо коментувати під реальним іменем? Чи це таким чином створюється видимість масовості?

Історичними є будівлі навколо поля, які утворюють разом з полем єдине історичне середовище. Вчи матчасть!

Ігор Баран 2013-04-02 / 18:38:39
А що там має відбуватись ?

Ужгородець 2013-04-02 / 18:22:42
Питання Площі - це питання політичне.
Треба бути відвертим що в ужгородцям не потрібно поле! На тому полі нічого не відбувається там просто трава, питання для чого? Хіба не краще просто зробити там гарний сквер. Ну відкиньмо в цьому питанні політику і подумаємо тверезо. І скажіть мені будь ласка, що є історично в полі?

Степан Крук 2013-04-02 / 18:10:14
Так дороги ремонтують! Ремонт в самому розпалі: ями на дорогах засипають глиною. Це нова суто закарпатська нано-технологія! Як що вона приживеться, тоді буде впроваджена і в Донецькій області.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини