Інформація про гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 10:00 годину 2 квітня

Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 10:00 годину 2 квітня 2013 року від Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса.

Інформація про гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 10:00 годину 2 квітня

За даними АІВС Тиса та Закарпатського ГМЦ  минулої доби  по області місцями пройшли незначні дощі в горах з мокрим снігом 1-4 мм. На річках відмічається стійке зниження рівнів води до -0,5-1,0 м на Верхній Тисі, а також в верхів’ях та середній течії Ужа, Латориці та Боржави.

На Тисі станом на 8 годину максимальний рівень сформувався біля смт.Вилок 261 (+221) см в межах корінних берегів, зараз тут проходить спад води. Продовжувалось підвищення рівнів в нижніх течіях Боржави та Латориці відповідно на +30 +86 см, та на Тисі м.Чоп на +1,4 м.

В зв’язку з формуванням максимумів паводкової хвилі в низинній частині річок Латориця та Боржава продовжуються переливи заплавних автодоріг між селами Тисянка та Геївці Ужгородського району по довжині 150 м шаром до 30 см (рух легковиків припинено-організовано об’їзд), та  автодороги Шаланки-Виноградів (урочище Гучало) Виноградівський район по довжині 50 м шаром 10 см, рух по дорозі не припинявся. Підтоплень дворогосподарств та виробничих об’єктів немає.

На ранок 2 квітня введені  наступні ступені  протипаводкового захисту:

- р.Латориця – Чоп 638(+86) -  ІIІ ступінь – вода на заплаві в межах міждамбового простору.

- р. Стара с. Зняцево 417(+6) -  ІІ ступінь – вода на заплаві в межах міждамбового простору

- р. Боржава – с.В.Ремети (Шаланки) 588 (+30)  ІIІ ступінь – початковий вихід води на заплаву на понижених ділянках.

- р.Тиса-смт.Вілок -261(+221)-І ступінь – вода в корінних берегах

- р.Тиса-м. Чоп 1006(+138) – І ступінь- вода в корінних берегах

В с.В.Комяти (Завадка) Виноградівського району за минулу добу двома пересувними насосними станціями Виноградівського МУВГ відкачано 16800 м3 місцевого стоку .

Для попередження переливу на понижених місцях правобережної дамби р. Боржава вище переливної споруди в районі сіл Боржавське-Заріччя Виноградівського району відомчою аварійною бригадою Виноградівського МУВГ укладено до 1500 мішків із сипучими матеріалами. Проведено запобігання фільтрації та переливу на даній ділянці.

В с. Боржавське місцевим стоком було підтоплено 15 га сільгоспугідь, в с. В. Комяти Виноградівського району – 25 га сільгоспугідь, в с. Заріччя Іршавського району було підтоплено 50 га сільгоспугідь.

За рахунок роботи пересувних насосних станцій та нарощення гребеню дамби попередженно підтоплення (захищено) – 300 га сільгоспугідь Виноградівського району та 400 га Іршавського. Зараз на даний ділянці  відбувається спад рівнів води р.Боржава . Підтоплень дворогосподарств та виробничих об’єктів не має.

За рахунок проведених Мукачівським МУВГ попереджувальних заходів (тампонажу шлюза та нарощенню гребеню дамби), а також в зв’язку зі зниженням рівнів,  переливу вод р.Стара в районі с.Зняцево Мукачівського району не відбулося, вода на  автодорогу Київ-Чоп не виходила, але в зв’язку з підйомом рівнів в р.Латориця та можливим підпором р.Стара проведені попереджувальні заходи залишаються актуальними.

На відкачці паводкового стоку працює 22 стаціонарних насосних станцій Латорицької та Берегівської осушних систем. Ще 8 насосних станцій підготовлені до роботи і будуть  поступово включені до роботи при досягненні відповідного режиму рівнів. За добу насосними станціями перекачується до 2,5 млн м3 паводкових вод, з початку паводку перекачано 49,0 млн.м3.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків. У перед паводковий період проведено звільнення робочого об’єму водосховищ. Зараз відбувається акумуляція паводкового стоку у водосховищах. Резерв рівнів до нормального підпертого горизонту (НПГ) становить до 1,0 м. Заакумульовано 12,7 млн.м3 паводкових вод. (Загальний об’єм акумуляції до НПГ 28 млн.м3)

В міждамбовому просторі р.Латориця утримується понад 60 млн. м3 паводкового стоку. За дамбами р.Латориці  та греблями водосховищ, що перебувають у тривалому підпорі встановлено спостереження.

Всі служби БУВР Тиси та підвідомчих управлінь експлуатації працюють  відповідно до Положення про роботу в період паводків (встановлено цілодобове чергування, згідно схеми оповіщення повідомлено про загрозу розвитку паводкової ситуації), для забезпечення безаварійного пропуску паводку і координації дій водогосподарських та будівельних організацій, місцевих рад та населення, проведення невідкладних заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій.

В організації пропуску паводку задіяні 125 працівників водогосподарських організацій, підготовлено 7 одиниць мобільного насосно-силового обладнання, 12 одиниць техніки, необхідний аварійний запас матеріалів та інвентарю.

Відповідно Регламентам та Положенням взаємодії по захисту від шкідливої дії вод в басейні р.Тиси із сусідніми державами – Румунією, Угорщиною, Словаччиною розробленим та затвердженим на рівні Уповноважених Урядів повністю забезпечується співпраця та взаємне інформування з сусідніми країнами по питанням безаварійного пропуску паводків на прикордонних ділянках рік і на випадок необхідності взаємної допомоги.

Про надзвичайні ситуації під час повені та вжиті заходи БУВР Тиси буде доповідати Кризовому Центру та  в обласну комісію з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, відповідно до діючих положень.

02 квітня 2013р.

Теги: підтоплення, заплава, протипаводковий

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

10:03
У Мукачеві в готелі загорівся матрац в номері
17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
» Всі новини